DIY: Így csinálhat karácsonyi csúnya pulcsit!

A mínuszok - és a Nemzetközi Csúnyapulcsi Nap - közeledtével egyre több ember tart(ana) igényt egy igazi, nagyitól kapott /örökölt ronda pulcsira, itthon viszont elég silány a kínálat belőlük. Ha turkálóban nem talál, jóformán nem is fog sehol. A tényekkel dacolva úgy döntöttünk, megmutatjuk, nem is olyan nehéz összehozni egy igazán giccses, karácsonyi hangulatot árasztó pulcsit. A legjobb az egészben, hogy 3 ezer forintból megússza.

Szupergiccses csúnya pulcsit csinálni nem lehetetlen, inkább csak időigényes.
Szupergiccses csúnya pulcsit csinálni nem lehetetlen, inkább csak időigényes.Dívány.hu

Amire szükség lesz:

  • Karácsonyhoz illő, egyszínű pulcsi (zöld, piros, arany, lila vagy sárga)
  • szalagok, lehetőleg többféle (arany, zöld, sárga, piros)
  • gyöngy
  • díszítőelemek (fém hópihe, rénszarvas, bármi, ami karácsonyos és giccses)
  • mini csengettyű
  • damil
  • tű (lehetőleg kétfajta méret, egy közepes és egy nagyobb)
  • cérna (piros, zöld, fekete és barna)
  • olló

Figyelem! A csúnyapulcsi készítés időigényes feladat. A cikk szerzője fél napon keresztül varrogatott, de nem bánja, mert garantáltan giccses és karácsonyi lett a végeredmény.

Első lépés: Terítse ki a pulcsit, amivel dolgozni kíván és próbálja meg kitalálni, milyen mintát vagy koncepciót szeretne rávarrni. Az én pulcsimra alapos mosás várt a varrás előtt, mivel turkáltam, de így legalább csak 500 forintot költöttem rá.

A pulcsit turkálóban szereztem 500 forintért.
A pulcsit turkálóban szereztem 500 forintért.Dívány.hu

A csúnyapulcsi-tervezés alapszabálya, hogy engedje el a fantáziáját, és mikor már azt gondolná, hogy "na, ez azért tényleg durva!!", tegyen rá még egy lapáttal. Én például szalagokból varrok rá karácsonyfát, ami már első hangzásra is elég giccsesen hangzik, a végeredmény viszont még ennél is durvább. Első lépésként a zöld-piros-arany szalaggal dolgoztam: levágtam belőle három ugyanakkora részt, mert a karácsonyfa teteje három szintnél kezdődik. (Ne feledje, hogy a szalagokkal duplán kell számolni, így mikor felcsavarja az ujjain, kettő hajtás számít egynek!)

Három ugyanolyan hosszúságú szalaggal kezdjük felépíteni a fát.
Három ugyanolyan hosszúságú szalaggal kezdjük felépíteni a fát.Dívány.hu

Miután megvan a három szalagrész, gombostűvel tűzze oda a pulcsira, ahová végül fel szeretné varrni. Így biztosan nem mozdulnak el a helyükről és önnek sem kell velük bíbelődnie.

Először fogja meg az első szalagrészt, öltse össze a két végét, és utána ezt a hengeralakot varrja fel a pulcsira! A szalagok végeit legalább háromszor öltse rá az anyagra lehetőleg úgy, hogy ne látszódjon se az anyag, se a szalag végei. Ezt csinálja meg mind a hárommal és a fa teteje ezennel el is készült.

Öltse össze a szalag két végét, majd a kapott hengerformát varrja rá az anyagra.
Öltse össze a szalag két végét, majd a kapott hengerformát varrja rá az anyagra.Dívány.hu

Második lépés: Jöhet a következő szalagrész! Válasszon ki egy lehetőleg másmilyen színű, de az előzőhöz illeszkedő szalagot, most ezzel fogunk dolgozni. Mivel a fa folyamatosan szélesedni fog, ezért a második sorban már öt szalagrésszel dolgozunk. A feladata megint csak az, mint az első lépésben, csak most nem három, hanem öt ugyanolyan hosszúságú szalagrészt kell kimetszenie. Illessze ezeket az első sor alá, megint csak gombostűvel (figyeljen az ívekre!). Szintén öltse össze a kis szalagrész két végét, megint csak hengerformát kapva, majd varrja oda az anyaghoz. Ha minddel megcsinálta, a második sor is kész.

Kb. ekkora csíkokkal érdemes dolgozni. A masnival még ne foglalkozzon, az majd később jön, csak a képekkel picit csaltunk.
Kb. ekkora csíkokkal érdemes dolgozni. A masnival még ne foglalkozzon, az majd később jön, csak a képekkel picit csaltunk.Dívány.hu

Harmadik lépés: Harmadik szalagnak valami kifejezetten feltűnőt válasszon, én arany karácsonyfás szalaggal dolgoztam, ebből nem is kellett több fél méternél, gyakorlatilag a szalagot vagdostam szét, hogy külön-különálló fákat kapjak. Ezekkel megint az a dolga, mint az első két lépésben: biztosítótűvel lerögzíti (most már az első ÉS második sorhoz alkalmazkodva) és már kezdheti is varrni. Mivel a harmadik sorban egyrétegű anyagokkal dolgozunk, ezért nincs szükség az eddigi hengerformára, elég, ha csak a tetejét (erősen) felölti.

A karácsonyfás szalagot mintha a csúnya pulcsihoz találták volna ki.
A karácsonyfás szalagot mintha a csúnya pulcsihoz találták volna ki.Dívány.hu

Negyedik lépés: Nem kell feltétlen hét különböző mintájú/színű szalaggal dolgoznia, hiszen arra a világ pénze se elég. Éppen ezért a "visszaköszönő minták" elvnél maradtam és a negyedik sorban újra az első sorban már használt szalaggal dolgoztam. Akármilyen meglepő, ugyanazt kell csinálnia, amit az elmúlt fél órában, csak most is több szalagot, egészen pontosan nyolcat kell a helyére varrnia.
Figyelem! Itt már vissza kell térni a henger formájúra varrott funkcióhoz, és csak utána rögzíteni az anyagra!

Ötödik lépés: Elérkeztünk az utolsó, ötödik sorhoz. Itt, a második sorhoz igazodva megint csak piros szalaggal dolgoztam. Ismételten varrja össze a kilenc, ugyanolyan hosszúságúra vágott szalag végét, megint hengerformát kapva, majd a hengereket megint varrja az anyagra, az eddigi ívet követve!

Gyűlnek, gyűlnek a szalagok, alakul a fa.
Gyűlnek, gyűlnek a szalagok, alakul a fa.Dívány.hu

Hatodik lépés: A fa gyakorlatilag el is készült, jöhet a masni! Ehhez minimum 1 méter fényes, piros szalagot szerezzen be, ennyi minimum szükséges egy nagy masnihoz. A masni mindegyik végét rögzítettem a pulcsira, két-három öltéssel, a közepére pedig fém hópihét varrtam, hogy még feltűnőbb legyen.

Masnikészítés lépésről-lépésre a galériában!
Masnikészítés lépésről-lépésre a galériában!Dívány.hu

Hetedik lépés- Díszítés!: Mivel hópihéből bevásároltam ( 30 forint darabja az Üllői úti hobbiboltban), ezért úgy döntöttem, hogy a piros szalagokra és a pulcsi zsebére is varrok belőlük. Ezeket nagyon egyszerűen, 2-3 öltéssel elegendő rögzíteni.

A hópihe-díszek jól néznek ki, ha a feltűnő piros szalagra varrja őket.
A hópihe-díszek jól néznek ki, ha a feltűnő piros szalagra varrja őket.Dívány.hu

Nyolcadik lépés: Varrja fel a csengettyűket is oda, ahova önnek tetszik! Szintén három-három öltéssel már rögzíteni tudja.

Egy idő után biztosan az agyára fog menni a csilingelés, de elég jópofa!
Egy idő után biztosan az agyára fog menni a csilingelés, de elég jópofa!Dívány.hu

Kilencedik lépés: A zöld pulcsin jól mutat a gyöngy, ezért a pulcsi nyakát gyöngysorral díszítettem. Fogja meg a damilt, dugja be a pulcsi nyakán majd alulról dugja ki és fűzzön fel rá egy gyöngyszemet. Ezután ismét dugja át a damilt az anyagot, majd ismét fel, és megint fűzzön fel egy szemet. Ezt csinálja addig, amíg a pulcsi nyakának látható részét be nem fedi. A damilra kössön duplán csomót és kösse meg.

Tipp: Öngyújtóval a végét picit leégetve biztosan tartósabb a hatás!

Az egyik legegyszerűbb lépés, és tényleg nagyon karácsonyos!
Az egyik legegyszerűbb lépés, és tényleg nagyon karácsonyos!Dívány.hu

Tizedik lépés- Könyökvédő!: Hogy még giccsesebb legyen az eddig is elég feltűnő pulcsim, ezért úgy döntöttem, könyökvédőt is varrok rá, pirosból egy szívecskét és barnából egy rénszarvast. Ehhez hobbiboltban vásároltam 190 forintért papírt, erre tollal rárajzoltam a mintát és kivágtam. Mielőtt nekiállna varrni, kérjen meg valakit, hogy biztosítótűvel rögzítse a könyökrészéhez a két mintát, így azok biztosan nem fognak picit se elmozdulni. Az anyag egyébként nagyon egyszerűen rögzíthető, a piros szívet piros, a barna agancsost barna cérnával érdemest varrni!

Rajzolj rá tollal a bionemezre a mintát, vágja ki és varrja fel a könyökrészhez. A szívecskéhez pirosat, a szarvashoz barnát használjon.
Rajzolj rá tollal a bionemezre a mintát, vágja ki és varrja fel a könyökrészhez. A szívecskéhez pirosat, a szarvashoz barnát használjon.Dívány.hu

Tizenegyedik lépés: Vagdossa le a cérnamaradványokat (kezdők pedig ellenőrizzék, hogy nem varrták-e össze a pulcsit, mivel úgy nem tudnak belebújni). Ha mindez rendben, fel is próbálhatja művét, mert el is készült!

Egy ilyen pulcsi csak még jobban meghozza az ember kedvét az ünnepekhez, remélem nekünk is sikerült picit felturbózni az önét! Ha kedvet kapott hozzá, küldje el nekünk saját verzióját e-mailben!

Annyira giccses, hogy már szép!
Annyira giccses, hogy már szép!Dívány.hu
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek