Csokis adventi naptár házilag

Unja már a boltban kapható snassz csokis adventi naptárokat? Akkor készítse el házilag! Most a legegyszerűbb verziót fogjuk bemutatni: készítünk 24 darab csokinyalókát, ezeket pedig különböző feltétekkel szórjuk meg. Az így elkészült finomságokat egyenként celofánba csomagolva tehetjük 24 beszámozott zacskóba/zsákocskába/dobozkába is, de akár egyetlen nagy, karácsonyi tárolóba is.

AdventiNaptár2b
Ötvös Zsuzsanna

Abszolút egyéni ízlésre szabható: mi választjuk ki, milyen csokoládéból készüljenek a nyalókák – használhatunk ét-, tej- vagy fehér csokoládét, vagy akár mind a hármat vegyesen. A feltéteknél szintén csak a fantázia szab határt: szórhatunk a csokinyalókákra különféle olajos magvakat durvára vágva (pl. mandula, dió, mogyoró, dió), aszalt vagy fagyasztva szárított gyümölcsöket, kandírozott gyümölcsöket és kandírozott virágokat, kókuszchipset vagy kókuszreszeléket, fűszereket (pl. rózsabors, fahéj, chili), durvára tört kávébabot vagy kakaóbabot, cukorgyöngyöket, bármit, amit szeretünk.

Három további csokis adventi naptárhoz kattintson ide!

Hozzávalók 24 csokinyalókához:

  • kb. 200 g tetszőleges csokoládé (ét-, tej- vagy fehér csokoládé)
  • tetszőleges feltétek (a képeken látható csokinyalókákhoz a következőek használtuk: pisztácia, kandírozott ibolya, aszalt meggy, chiliszálak, rózsabors, fagyasztva szárított eper)
  • 24 db méretre vágott szívószál-darab vagy nyalókapálca vagy hurkapálca

1. Előkészítjük a hozzávalókat, eszközöket: a különféle feltéteket és a nyalókapálcákat. Egy tálcát kibélelünk sütőpapírral.

2. A csokoládé kb. egynegyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben, gyakran átkavarva megolvasztjuk. Az olvasztott csokoládéhoz hozzákeverjük a feldarabolt csokoládét: ez fogja a megfelelő munkahőmérsékletre hűteni a csokinkat. (Ha tudni szeretné, ez a lépés miért nagyon fontos, és miért nem elég egyszerűen csak megolvasztani a csokit, kattintson ide, és olvassa el.)

3. A sütőpapírra egy evőkanállal csokihalmokat adagolunk: a kanál hátával segíthetünk, hogy korong alakúra terüljön el a csokoládé. Ezután fogunk egy nyalókapálcát, és a csokikorongra fektetjük, majd óvatosan elforgatjuk a csokiban a nyalókapálcát a saját tengelye körül, hogy mindenhol fedje a csoki. A kiválasztott feltéteket a csokikorongokra szórjuk. Érdemes kb. ötösével-hatosával haladni: a sütőpapírra adagolunk öt-hat csokikorongot, ezekbe nyalókapálcát illesztünk, megszórjuk feltétekkel, majd jöhet a következő adag csokikorong. Így biztos, hogy nem kezd el dermedni a csokoládénk, mielőtt a feltéteket rászórnánk.

4. A csokinyalókákat tálcástul hűtőbe tesszük jó félórára, majd óvatosan lehúzzuk a kész nyalókákat a sütőpapírról.

5. Még dekoratívabbá tehetjük a csokinyalókákat, ha sütőpapír helyett úgynevezett transzferfóliára öntjük ki a korongokat: a transzferfóliákon színezett kakaóvajból készült minta van, amely „átolvad” a csokoládéra. Mi most karácsonyi mintájú transzferfóliákat használtunk. Ilyen fóliák cukrászati eszközöket, alapanyagokat árusító üzletekben kaphatók.

AdventiNaptár1b
Ötvös Zsuzsanna

6. A kész nyalókákat csomagolhatjuk egyenként celofánba, tehetjük őket 24 darab, megszámozott kis ajándékzacskóba, vagy betehetjük együtt egy szép karácsonyi mintájú papírdobozba, ahonnan aztán minden nap megeszünk egyet az adventi időszakban. Akár meg is számozhatjuk egytől huszonnégyig a nyalókákat hobbiboltokban kapható matricákkal. A matricákat mi a nyalókák szívószálból készült nyelére ragasztottuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra