20 ajándék, aminek a szülők is örülnek

Bárkiről is legyen szó, nehéz tanácsot adni, hiszen nagyon személyfüggő, hogy ki minek örül. Azért megkérdeztünk, hogy az ismeretségi körben kinek a szülei milyen ajándékra vágynak a leginkább. Ha az embernek szerencséje van, akkor a szülők még időben elmondják, hogy mit is kérnek, sőt, van, aki meg is veszi a kívánt tárgyat, és gyermekének csak a pénzt kell kifizetnie. „Persze azért veszek nekik pár apróságot, hogy legyen meglepetés is a hasznos ajándék mellett. Tavaly például vettem nekik egy jegyet a Rossz gyerekek képeskönyvére, mert apukámat csak ilyen drasztikus módszerekkel lehet színházba kényszeríteni, akkor is, ha tudom, hogy neki is tetszeni fog a darab, és utána be is vallja, hogy tetszett”- írta Bence, aki hozzátette, szülei általában ruhát kérnek.

Nem reprezentatív felmérésünkből egyébként az derült ki, hogy a szülők a személyes apróságoknak és a hasznos dolgoknak örülnek a leginkább, és annyira nem is hívei a karácsonyi ajándékozásnak. Bizony, nem kell félni attól, hogy a banálisnak kikiáltott ajándékok miatt kitagadnának minket, sőt. „Apámnak általában könyvet veszek, illetve anyám meg szokott kérni rá, hogy vegyek neki nyakkendőt, zsebkendőt, meg ilyen klasszikus öreguras dolgokat, mert ezeket hamar elhasználja, és apám kivételesen az a férfi, aki ezeknek örül is” - írta egyik ismerősünk. Másik barátnőnk anyukája is megerősített abban, hogy a női felmenőknek nyugodtan lehet ajándékozni olyan csajos dolgokat, mint például az apró ékszerek, valamint az illatszerek is.

És persze, ahogy az a többi válaszból is kiderült, minden olyan háztartási eszközt, amire a célszemélynek éppen szüksége van. „Bár Anyunak egy apró dolgot mindig szoktam adni "csak úgy", tavaly például vízforralóra volt égető szüksége, azt vittem neki. Vidéken élnek kis faluban, így színházjegy és szinte minden kreatív kizárva. Év közben szoktam úgy, hogy ha valamiért úgyis fizetne (pl. öcsinek vettünk most új ruhákat), akkor azt kifizetem, de nincs külön ünnephez kötve” - írta kollégánk. „Anyámnak mindig próbálok valami "nagy" dolgot venni, mert magától szinte sajnálja a dolgokat. Pár éve vettünk neki egy sütőt, illetve aszt hiszem tavalyelőtt vettem neki egy tányérkészletet, mert előtte pár hónappal panaszkodott, hogy milyen sok tányér eltört már...ehhez képest még mindig a régi, hiányos szettet használja, és az új el van téve. A nővérem inkább ruhát szokott venni neki” - mesélte egy másik munkatárs.

És mi számít személyes apróságnak? „Apukám a mai napig azt kéri karácsonyra, hogy rajzoljak neki valamit. Mióta emlékeztettem, hogy ennyi idősen ez már nem olyan jó ötlet, megelégszik valami mással, például csináltam neki montázst fényképekből egy ikeás posztertartóba” - írta egyik válaszadónk. „Anyukám nyáron megölt virágait pótolom, szeretne új edényeket, úgyhogy azt is kap, meg az unokája fotójával dekorált naptárat, amibe bejegyezheti a programjait. Ezt minden évben megkapja, csakúgy mint a holdnaptárat, ami alapján locsolgatja a virágait. Majd még kreatívkodok neki valamit, bár elvileg tárgyi ajándékot évek óta nem adunk egymásnak, ez a szabály” - válaszolt kérdésünkre Zsuzsa.

Összefoglalva így néz ki a lista, amiből mindenki szabadon válogathat: könyv, ruhanemű, hasznos holmik, színházjegy vagy más kulturális program, pipere és személyes apróság. Míg a könyvnél, a színházjegyeknél és az apró, akár saját kezűleg elkészített meglepetéseknél szabad a pálya, ha hasznos tárgyat vagy ruhát venne, akkor azért érdemes egy kis kutatómunkát végezni. Jó esetben a szülők tényleg elmondják, hogy mire is van szükségük, de az is lehet, hogy az ajándékozónak kell jól fülelnie. Ha semmiképpen nem akar mellényúlni, akkor még mindig adhat utalványt is, hiszen ez egy fokkal személyesebb, mint a pénz. Ha még mindig tanácstalan, nézze meg mellékelt galériánkat 10-10 ötlettel, hátha tud belőle ihletet meríteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra