A Vörösmarty tér jó hely, csak sok a köcsög

Keramikusok standjaival van tele az idei Vörösmarty téri karácsonyi vásár. A bögrések mellett, előtt és között enni és inni is lehet, de itt legfeljebb szuvenírt vehet az ember, kedves karácsonyi meglepetéseket aligha. Ha ketten ennének-innának, és nem csak töki pompost, érdemes egy tízessel a zsebben elindulni.

Eddig nem tudtuk, de most már sejtjük, hogy Budapestet az utóbbi néhány évben egy titkos kerámialobbi kerítette hatalmába: a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban szinte semmit sem lehet kapni, csak bögrét, csészét, köcsögöt és kancsót. A piacszerű, belvárosi rendezvény talán sosem volt az a meghitt, hangulatos helyszín, ahogy szeretünk rá gondolni, de 2011-re már biztosan csak a turistákat szolgálja ki. (Galériánkban tömeg, termékek és árak, a tájékoztatás nem teljes körű.)

A turisták ugyanis itt vannak: a tér sarkainál gyülekeznek, angolok, németek, oroszok, franciák, japánok, hollandok és kínaiak külön-külön csoportokban, aztán próbálják tartani a tempót az idegenvezetőkkel, miközben egymáshoz és egyéb csoportokhoz préselődnek. Végül jöhet a forralt bor, három deci hatszázért, mellé pedig, csipegetni, egy magyar prémium tálat kolbásszal, sonkával, szalámival, 3390 forintért. A legérdekesebb az egészben persze az a tény, hogy az idelátogató külföldieket hangsúlyozottan vásár varázslatos hangulatával csalogatják, és hát pont az az, ami nincs neki. A standok többségére kiragasztották a Visit Budapest lájkolására felhívó üzenetet, de hogy minek? Az oldal láthatóan alig frissül, és nem is foglalkozik a vásárral.

Lehet persze nyennyegni azon, hogy hová tűnt a meghittség, meg a karácsonyi hangulat, de aki azt egy piacon keresi, annak úgy is kell. Randihelyszínnek mindenesetre nem jó a Vörösmarty tér, kivéve, ha szeretünk romantikázás közben ismeretlenek testrészeibe ékelődni. De bögréből elég sok van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra