Ideális karácsony - férfiszemmel

Milyen filmeket néznének meg, miről olvasnának szívesen, és miért aggódnak a férfiak az ünnepek alatt? Összehasonlítottuk a nekik szóló magazinok véleményét néhány valódi megkérdezett férfiismerősünkével. Önök szerint fedik egymást?

Fogyókúra, receptötletek, vásárlási tanácsadás, hogyan birkózzunk meg a sütés-főzés nehézségeivel – karácsony előtt szinte már csak ilyenekről olvasni mindenhol. Ezt egy férfi ismerősöm vágta a fejemhez, amikor nemrég valami férfi-női szerepek, egyenjogúság, stb vitába bonyolódtunk. A média teljesen egyoldalú: mintha csak nők lennének a világon.

Persze, mert a média (és jóbarátja, a hirdető) is jól tudják, hogy a nők azok, akik általában a családi vásárlási döntéseket hozzák, és így a több pénzt költik. De ez most nem érdekes, csak az, hogy a kedves ismerős úgy érzi, igazságtalan a világ, és ezt korrigálni kell.

Igaz, amikor megkérdeztem, hogy de hát mégis, miről akarna olvasni ilyenkor karácsony táján, azt mondta, hogy gondolkodási időt kér. Én pedig akkor már körbekérdeztem néhány férfikollégát, ismerőst és rokont is az ügyben, hogy valós képet kapjak.

Lássuk először, mit gondolnak a férfimagazinok arról, hogy mit gondolnak a férfiak? Persze, egyik sem hagyja ki a meztelen nőket mikulássapkában, de vajon mi egyéb járhat még a férfiak fejében?

A Maxim magazin összeállítást készített a legjobb, férfiaknak való karácsonyi filmekről. A válogatás elég vegyes, és csaltak is, mert igazából elegendő volt nekik, ha csak egy télapósapka felbukkan a filmben.

Az első helyezett mindenesetre a Halálos fegyver, ami nem rossz választás, bár régen láttam, és nekem nem is jutott eszembe, hogy bármilyen karácsonyi vonatkozása lenne, pedig nézzék csak meg a trailert. A második helyezet pedig a Drágán add az életed, és tényleg, mind az első, mind a második rész karácsonyi klasszikusként él a köztudatban. Aki nem hiszi, vagy régen látta és nem emlékszik, az nézze meg. Oké, eddig nem a békéről és szeretetről szólnak a filmek, de hát ugye, ilyenek a férfiak: amikor nem a meztelen nők, akkor a bunyó – mondják a magazinok.

Ezt a cikket biztosan nők is fogják olvasni, és nem árt, ha tisztában vannak vele, mi egyéb foglalkoztatja a férfiakat. Hát itt van például a szakáll. Bevallom, amikor a cikk címét láttam, magamban azt gondoltam, hogy na, ez már aztán tényleg csak valami kényszeredett helykitöltő hülyeség lehet, de amikor megnéztem, kiderült, hogy valójában nem is cikk, hanem fotósorozat néhány mondatos magyarázószövegekkel. A témája pedig, igen, a szakáll, lehetőleg a különleges és egyedi, ennek jegyében tehát kilenc híres szakállas férfit mutat be a ZZ Top énekesétől Mózesig. A kísérőszöveget pedig valódi szakállszakértő írta a képekhez, egy Jack Passion nevű fickó, aki egyébként azért szakállszakértő, mert ő a szakállvilágbajnok.

jack passion

A Men's Health Magazin online oldala figyelemfelhívó címet adott az egyik cikknek, mégpedig azt, hogy Hogyan élje túl egy férfi az ünnepeket. A cikkből aztán kiderül, hogy valójában arról van szó, hogy az MTV2 népszerű, Guy Code című szórakoztató műsorának humoristái látják el jótanácsokkal az olvasókat. Megtudhatjuk például, hogy ha valaki először tölti a karácsonyt kedvese szüleinél, az semmiképpen ne használja az anyósjelölt wc-jét, ha komolyabb dolga van. Inkább szaladjon el valami mondvacsinált ürüggyel a legközelebbi benzinkúthoz, bevásárlóközpontba stb. – a cikkben persze Starbucks kávéház szerepel, mert az arrafelé minden utcasarkon van –, és robbantsa a fajanszt ott. Hm. Jó tudni, szegényeket milyen kínosan érinti az, hogy létezik bélműködés, nem is hittem volna.

A következő cikket szintén a Men's Healthben találtam, és már a címe is izgalmasnak hangzott – a 125 legjobb étel férfiaknak. Pontosabban a 125 legjobb előre csomagolt étel – aha, így már hihetőbb. A metodológia az volt, hogy kb. 1000 féle, szupermarketekben kapható ételt megvizsgáltak bizonyos táplálkozástudományi szempontok szerint (mennyire magas a rost-, alacsony a kalóriatartalma, és – gondolom emiatt férfias – mekkora a fehérjetartalma) majd íztesztnek vetették őket alá, és a nyertes 125 terméket mutatták be a magazin online kiadásában.

Tényleg megennék reggelire?
Tényleg megennék reggelire?

A meglepetés akkor ért, amikor elkezdtem végignézni, mi az, amit a lista szerint az amerikai férfiak szeretnek, és az első öt helyen négy müzli (na jó, az egyik zabpehely) és egy zsírszegény muffin álltak. Ezek szerint a hírhedten elhízott amerikai népesség kövér része csak nőkből áll? De azt hiszem, a magyar férfiak tekintélyes hányada is csodálkozva nézne a feleségére, ha az reggeli gyanánt müzlit tálalna fel neki. Vagy előítéletes vagyok?

A Toro magazin válogatást közöl azokról a karácsonyi cd-kről, amik szerintük kedvesek lehetnek egy férfi szívének. Unalmas cím, de végül is egészen jó a válogatás, az unásig játszott karácsonyi dalok gangsta rap, heavy metal, vagy éppen mormon felekezeti előadásban, de a kilenc lemez mind színvonalas, ismert előadóművészek alkotása. Bizony, még Charlie Brown is köztük van. Az első ajánlott lemez pedig Elvis Presley karácsonyi albuma: gondoltam, arról teszek be egy számot (találtam is egy fantasztikus koncertfelvételt, amin épp egyáltalán nem karácsonyi hangulatban egyáltalán nem tudja a dalszövegét), de végül a hangulat (és a férfiolvasók) kedvéért inkább egy igazi rockosat tettem be.

A Shave magazin, amit egyébként nem is ismertem eddig (na persze, miért is, hiszen férfimagazin), szóval karácsonyi cikkeinek egyikében azoknak a férfiaknak siet a segítségére, akik nem tudják mit szeretnének karácsonyra. Van a listájukon cipő, óra, bőrkabát és kapszulás kávéfőző. Nem túl fantáziadús.

Annál érdekesebb viszont a Chives magazin összeállítása a legjobb iPad tokokról. Ez tényleg tök jó, pláne, hogy a hazai kínálat elég szűkös. Szerencsére ma már mindent megrendelhetünk itthonról is.

grooveipad

A Chives-nél találtam egyébként Lenyűgöző úticélok címen egy fantasztikus fotósorozatot, amiben az a rohadékság, hogy nincs odaírva, melyik kép hol készült, pedig olyanok, hogy az ember tényleg csorgatja a nyálát, még akkor is, ha történetesen nem férfi. Szerencsére a kommentelők néhányat kitalálnak, de azért így is marad megfejtenivaló.

Eközben a valóságban

A megkérdezett magyar férfiak elsősorban nem az ünnepek alatti pihenésen gondolkodnak, hanem azon, hogy Karácsony estig sikerüljön mindent  tökéletesen elintézniük. Az első helyen a karácsonyi ajándékok vásárlása állt, ezt kivétel nélkül mindenki említette. Mi a fenét vásároljak, minek örülnének a szeretteim, hogyan vásároljak valami olyat, amiről emlékezni fognak rám, de ugyanakkor örülnek is neki. Ilyen és hasonló megfogalmazásban, de a lényeg ugyanaz volt: az ajándékozás első helyen áll (na jó, a másodikon, rögtön a mikulássapkás pucér nő után) a férfiak karácsonyi gondolatai között.

A második helyen viszont nagyon sokan említették az anyagiak kérdését. Mindenki aggodalmaskodik amiatt, hogy megengedheti-e magának, hogy a kiszemelt ajándékot megvegye, hogy hogyan kerülheti el a túlköltekezést, és hogy hol találhatna valamilyen olcsóbb lehetőséget.

A harmadik helyen a karácsony lebonyolítása és logisztikája áll: melyik nap hova megyünk, kit kell meglátogatni, és mikor marad idő a pihenésre. Ezek valóban kicsit gyakorlatiasabb gondolatok, mint az iPad 2 vagy a szakáll, de lehet, hogy közelebb állnak a valósághoz. Viszont biztosan észrevehető, hogy három aggodalommal teli gondolatról van szó, így csak azt tudom javasolni, hogy amikor végre idő jut a várva várt pihenésre, akkor nézzék meg (ötödszörre is) a Halálos fegyvert, olvassanak a szakállról, vagy ábrándozzanak egzotikus úticélokról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek