Küldje nyaralni kimerült plüssmedvéjét!

Fuldoklik a pénzben? Nem tudja mihez kezdjen dagadó bankszámlájával? Megvan a megoldás: fizesse be karácsonyra plüssmackóját tengerentúli vakációra.

Amikor megláttam a hírt először visítva felröhögtem, aztán megmutattam a kollégáimnak. Biztosak voltunk benne, hogy kacsa, ekkora baromság nincs. Aztán utánanéztem az interneten és persze kiderült, hogy mégis van. Utazási iroda játékállatoknak. Nem is egy.

Having a chat with The Old Man Himself

Valami rémlik

Aki azon töri a fejét, hogy honnan is rémlik neki a világot körbeutazó játék ötlete, annak eláruljuk, hogy valószínűleg a 2001-es Amelie csodálatos élete című filmből. A filmben Amelie, hogy apját rávegye régi álmának, egy világkörüli útnak a megvalósítására, utazni küldi annak kedvenc kerti törpéjét. Az utazó törpe – Amelie légikisasszony barátnőjének közreműködésével – fényképeket küld magáról a világ nagyvárosaiból. A film sikere után a neten jónéhány plüssállatokról szóló, (nem egyszer egyes szám első személyben írott) blog jelent meg, a mindennapjaikat dokumentáló gazdag fotóanyaggal.

Az állatutaztató irodák közül azonban egyedül a befuccsolt cseh iroda honlapján lehetett (állítólag) utalást találni arra, hogy az Amelie volt az ihletadó ötlet, a többin – nekem legalábbis – nem sikerült.

Az eredeti ötlet állítólag egy cseh vállalkozótól származik, bár a honlapok nagyrésze azt állítja magáról, hogy elsők voltak a bizniszben. Tomio Okamura, aki korábban idegenvezető volt, az üzlet alapítása idején pedig a Csehországi Utazási Irodák Szövetségének alelnöke, egy vele készült tavalyi interjúban így nyilatkozott a Radio.cz-nek: „A világon számításaim szerint 1,2 milliárd játék létezik, és tulajdonosaik nagyon szeretik ezeket a játékokat. Azt akarják, hogy a játékaik boldogabbak legyenek. Most lehetőségük van elküldeni játékaikat négy vagy öt helyre Közép-Európán belül, mi pedig lefényképezzük azokat a Prágai Kastélyban, a Károly hídon, és a többi kiemelkedő turisztikai látványosság előtt. A fotókat kiírjuk CD-re, majd a játékkal együtt visszaküldjük a tulajdonosnak”. A csehek egyébként úgy tűnik, nem haraptak rá a dologra, mert cége, a SendYourDarling.com honlapján ma már nem található az iroda működésére utaló nyom.

Érthetetlen a dolog, hiszen az utazásszervezők igazán kitettek magukért. A fent leírt program az alapcsomag, ami náluk 90€-t (kb 28000 Ft) kóstált, de némi felárért videófelvétel is készült az eseményről. A 140 eurós (43540 Ft) exkluzív csomagban az állatka részt vehetett aromaterápiás kezelésen, mi több, mindössze 10€ pluszért még masszíroztathatott is. A lelkiismeretes szervezők arról is megkérdezték a tulajdonosokat, hogy vajon kedvencük fogyaszt-e alkoholt, esetleg vegetáriánus-e. Merthogy a csomagárban az étkezés is benne szerepel, ők pedig nem szeretnék feldühíteni a tulajt azzal, hogy neadjisten leitatják alkoholproblémákkal küzdő mackóját.

A cseh kudarc azonban úgy látszik egyedi, hiszen az azóta alapított berlini, finn és barcelonai irodák nagyon is aktívak. Nézzük meg hol, milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe az utazni vágyó plüssállatok.

50 euróért facebookol, fotózkodik, és még szuvenírt is kap a maci

Az alapcsomag Barcelonában már 50 euróért (15550 Ft) rendelhető. (Csak a spanyol plüssöknek, a külföldről érkezőknek 70-et kell leperkálniuk.) Ebben a nevezetességek meglátogatása, 10 jó minőségű papírfénykép, napi emailes élménybeszámoló, facebook profil készítése, és barcelonai szuvenír vásárlása foglaltatik benne. Drágább csomagok is vannak, különböző extraprogramokkal. Talán a legérdekesebb ezek közül az FC Barca egész napos program, amelyet kifejezetten a futballrajongó állatok számára gondoltak ki. Többek között a Camp Nou stadion megtekintése (és fotók az elnöki páholyban) a Barca múzeum meglátogatása, valamint közös fotó az egyik játékossal az, amit a szervezők ígérnek.

emiksagrada familia1

Kifizetődőbbnek tűnik a Teddy Tour Berlin szolgáltatásait igénybe venni. Itt az alapcsomag a német állatkáknak már 39 euróért (12100 Ft) elérhető, (49 és 69 az Európa más országaiból, illetve a tengerentúlról érkezőknek) amihez számos extrát is lehet rendelni, például fényképes útlevelet, masszázst, képeslapküldést. Ennek az utazási irodának a legérdekesebb programja minden kétséget kizáróan a homoszexuális plüssöknek szervezett túra, melynek során az állat a berlini meleg élet központjába, a Nollendorfplatzra látogathat, ahol körbejárja a legnépszerűbb helyeket. Éjszakára Berlin első meleg szállodájában a Tom’s Hotelben száll meg. Ez a túra 30 extra euróba kerül (9330 Ft), melynek egy része a berlini AIDS-eseket segítő alapítvány számlájára megy.

Hans-Peterista ja nuoresta poron vasasta tuli hyvia kavereita 2

A lappföldi iroda a legdrágább, az alapcsomag itt 90  euróba (28000 Ft) kerül. Cserébe viszont az utazó plüssállatnak lehetősége nyílik személyesen is találkoznia a Télapóval. A 130 eurós (40430 Ft) luxuscsomagban ezen kívül a rénszarvasfarm meglátogatása is benne van, valamint a Télapó rénszarvasainak megetetése. Kedvező időjárás esetén a plüssállatot elviszik rénszarvasszános kirándulásra is. Természetesen mindkét csomagban benne van a nevezetességek megtekintése, az Északi Sarkkör átlépése, a szállás egy hotelben, valamint fényképek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra