Mérgező körte, összevarrt disznó – felfordul a gyomrod a 16. századi előkelőségek kedvenceitől

középkori lakoma
Olvasási idő kb. 3 perc

Feltehetően a mai főzési szokások is furcsává válnak majd az idő előrehaladtával – így vagyunk most a 16-17. század konyhájával. Ma már biztosan senki nem kíván meg egy jól átsütött hódfarkat ebédre, és senkinek nem kordul meg a gyomra a fonnyasztott teknősbéka hallatán. Akkoriban azonban ezek mind nagy kedvenceknek, előkelő fogásoknak számítottak.

Az ember, amióta képes tüzet csinálni, a történelem során jó néhány bizarr étel elkészítésével kísérletezett. Ezek közül néhány meglepően finomra sikeredett, így a 16. században az arisztokrácia kedvencévé vált.

Az előkelőségek legbizarrabb kedvencei

A világ minden tájáról találunk olyan túlcifrázott 16. századi ételkülönlegességet, amelyet azért alkothattak a kor emberei, hogy rangjukat bizonygassák egymásnak

Íme a cockentice, a 16. századi angol előkelőségek egyik kedvenc étele
Íme a cockentice, a 16. századi angol előkelőségek egyik kedvenc ételeWikidmedia Commons

Így született például a cockentice, amely kakasból és disznóból készült, először VIII. Henrik udvarában. Ehhez fogtak egy kakast és egy disznót, mindkettőt leforrázták, majd deréknál félbevágták mindkét állatot. Ezután vették a kakas hátsó és a disznó első felét, majd cérnával összevarrták azokat. Így jött létre az étel disznófejű, kakastestű alapja, amelyet ezután ropogósra sütöttek. 

Létezett egy hasonló, sisakos kakas elnevezésű fogás is. A hozzávalók itt ugyanazok voltak, mint a cockentice esetében, egy kakas és egy disznó.

Az utóbbi a táltos paripa szerepét töltött be az asztalon, míg a kakas egy sisakkal a fején gáláns lovagra emlékeztetett. 

Elkészítése is hasonlított az előző fogáséhoz. Mindkét állatot felaprították, majd a baromfit megtöltötték töltelékkel. Tojással bemázolták az állatokat, majd a kakast ráültették a disznó hátára. Egyesek még dekorálni is szerették ezt a fogást, volt, hogy lándzsát adtak a kakas „kezébe”, illetve előfordult, hogy beöltöztették nemesi ruhába. Az étel ötlete Franciaországból származott. 

A sisakos kakas talán az egyik legfurcsább étel, amely a középkorban nagy kedvencnek számított
A sisakos kakas talán az egyik legfurcsább étel, amely a középkorban nagy kedvencnek számítottWikidmedia Commons

Volt, amelyik halálos veszélyt rejtett

Az egyik legveszélyesebb fogás a lila körte volt ebben az időszakban, ez ugyanis megmérgezhette az embert. Elkészítéséhez hat nagy körtét meghámoztak és feldaraboltak, majd szegfűszeggel, citromhéjjal, cukorral és vörösborral ízesítették. Ezután egy ónból készült edényben párolták meg. Csakhogy az ónból a hő hatására ólom oldódott ki, és a finomságba került, ami nemcsak szép lila színt kölcsönzött neki, hanem halálos méreggel itatta át. 

A lila körte halálos az elkészítése során kioldódó ólom miatt halálos mérgezést okozhatottz
A lila körte halálos az elkészítése során kioldódó ólom miatt halálos mérgezést okozhatottzWikidmedia Commons

Az ólommérgezés sok emberrel végzett, de roppant hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ezt az ételt összekapcsolják a halálesetekkel.

Ha már szó esett a legbotrányosabb ételekről, olvasnál a történelem legbotrányosabb válásáról is? Akkor ez a cikkünk neked szól.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek