TREND

A macskanyalogató a bajnok a leghülyébb robotok közt

2010. november 1., hétfő 17:54

Magyar tervezőcsapat vitte haza az első hazai Bacarobo kupát – a leghülyébb és leghaszontalanabb robotért járó elismerő címet. A CD-meghajtó nyelvű cica olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint a Kisherceg menekülő báránya vagy a ledes legyekre gerjedő robotkuka. Szórakoztató hétvégi programon jártunk.

A színfalak mögött még nehéz volt megkülönböztetni az egyszerű hülye robotot az ottfelejtett színpadtechnikától. Különös ismertetőjelük a körülöttük sürgölődő, őrült tudósnak álcázott tervezőik voltak, akik az utolsó pillanatokat is kihasználták a robotok finomhangolására hétvégén a Trafóban.

Természetesen ezt a versenyt japánok találták ki. Az a kreatív nemzet, amelynek legutóbbi, korszakalkotó találmánya a munka utáni közös, online ivászat volt.

Bacarobo

A verseny célja, hogy bemutassa a pályázatra érkező 10 leghaszontalanabb hülye robotot. A bekerülés feltétele, hogy a robotnak mechanikusan kell működnie, nem lehet semmilyen hasznos funkciója és az embereket meg kell nevettetnie. A Bacarobo versenyt a japán Maywadenki csoport alapítója Tosa Nobumichi szervezte meg először Tokióban és azóta évről évre megrendezik a hülye robotok vetélkedőjét.

A Kitchen Budapest és a Trafó közös célkitűzése hogy erősítsék a robotokkal, robotikával foglalkozó, ez iránt érdeklődő szcénát Budapesten és Európában. A Bacarobo az első közös esemény programunkban, melyen az alapító Tosa Nobomichi személyesen is részt vesz.

www.bacarobo.hu

Biztosra kellett menniük, hogy robotuk semmi hasznos dolgot nem csinál – ez ugyanis feltétele volt a győzelemnek. A Bacarobo kupa döntőjébe került gépek haszontalanságához nem fért kétség. A mindenkritikus Bakács Tibor Settenkedő vezette zsűri valamennyi robotot teljesen használhatatlannak ítélte, a nyertes robotnak viszont sokkal jobban kellett csinálnia a semmit versenytársainál.

Sok robot már a méreténél fogva elvérzett. Hiába volt teljesen haszontalan a kis piros felhúzós játékszer, a hátsó sorokból már csak apró pontnak tűnt a színpadon, ami nem túl szórakoztató. Aki villogó-füstölő futurisztikus gépekre számított, elég könnyen csalódhatott a színpadra guruló szerkezetekben.

Bizarr bébiszitter

A Trendhunter magazin rendszeresen összegyűjti a világ legbizarrabb bébiajándékait. 2009 egyik legfurcsább ajándéka a bébiszitter-robot lett - említenünk sem kell, hogy a japánok találták ki. A szerkezet azt a célt szolgálja, hogy a családnak ne kelljen többet bébiszitterre költenie, a gyermek pedig szívesen elszórakozzon az 1 méter 40 centi magas, sárga játékszerrel. A robot a szemébe épített kamera segítségével felismeri a gyerekeket, játszik és beszélget is velük. Japánban például már több bevásárlóközpontban ilyen robot vigyáz a gyerekekre.

Csalódottságnak viszont nyomát sem lehetett látni a közönségen. A teltházas teremben valóban őszinte mosoly ült mindenki arcán. A téma igazi szakértőit, a legkisebb gyereket egyértelműen lenyűgözték a hűtőből kiguruló, didergő szörnyecskék, szüleik pedig annak is örültek, hogy nem okoztak csalódást a robotokra éhes fiúknak.

"Az igazán jó-hülye robot sokkal több, mint farostlemez és áramkörök együttese. Lelke és üzenete van, egyszerre szórakoztatja és elgondolkodtatja a közönséget. Még egy hasznos funkció nélküli gép is vágyat ébreszthet a következő generációkban a robotika és a tervezés iránt" – összegezte a verseny és a díj által kitűzött célt a japán Tosa Nobumichi, a Bacarobo versenysorozat atyja.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta