TREND

A macskanyalogató a bajnok a leghülyébb robotok közt

2010. november 1., hétfő 17:54

Magyar tervezőcsapat vitte haza az első hazai Bacarobo kupát – a leghülyébb és leghaszontalanabb robotért járó elismerő címet. A CD-meghajtó nyelvű cica olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint a Kisherceg menekülő báránya vagy a ledes legyekre gerjedő robotkuka. Szórakoztató hétvégi programon jártunk.

A színfalak mögött még nehéz volt megkülönböztetni az egyszerű hülye robotot az ottfelejtett színpadtechnikától. Különös ismertetőjelük a körülöttük sürgölődő, őrült tudósnak álcázott tervezőik voltak, akik az utolsó pillanatokat is kihasználták a robotok finomhangolására hétvégén a Trafóban.

Természetesen ezt a versenyt japánok találták ki. Az a kreatív nemzet, amelynek legutóbbi, korszakalkotó találmánya a munka utáni közös, online ivászat volt.

Bacarobo

A verseny célja, hogy bemutassa a pályázatra érkező 10 leghaszontalanabb hülye robotot. A bekerülés feltétele, hogy a robotnak mechanikusan kell működnie, nem lehet semmilyen hasznos funkciója és az embereket meg kell nevettetnie. A Bacarobo versenyt a japán Maywadenki csoport alapítója Tosa Nobumichi szervezte meg először Tokióban és azóta évről évre megrendezik a hülye robotok vetélkedőjét.

A Kitchen Budapest és a Trafó közös célkitűzése hogy erősítsék a robotokkal, robotikával foglalkozó, ez iránt érdeklődő szcénát Budapesten és Európában. A Bacarobo az első közös esemény programunkban, melyen az alapító Tosa Nobomichi személyesen is részt vesz.

www.bacarobo.hu

Biztosra kellett menniük, hogy robotuk semmi hasznos dolgot nem csinál – ez ugyanis feltétele volt a győzelemnek. A Bacarobo kupa döntőjébe került gépek haszontalanságához nem fért kétség. A mindenkritikus Bakács Tibor Settenkedő vezette zsűri valamennyi robotot teljesen használhatatlannak ítélte, a nyertes robotnak viszont sokkal jobban kellett csinálnia a semmit versenytársainál.

Sok robot már a méreténél fogva elvérzett. Hiába volt teljesen haszontalan a kis piros felhúzós játékszer, a hátsó sorokból már csak apró pontnak tűnt a színpadon, ami nem túl szórakoztató. Aki villogó-füstölő futurisztikus gépekre számított, elég könnyen csalódhatott a színpadra guruló szerkezetekben.

Bizarr bébiszitter

A Trendhunter magazin rendszeresen összegyűjti a világ legbizarrabb bébiajándékait. 2009 egyik legfurcsább ajándéka a bébiszitter-robot lett - említenünk sem kell, hogy a japánok találták ki. A szerkezet azt a célt szolgálja, hogy a családnak ne kelljen többet bébiszitterre költenie, a gyermek pedig szívesen elszórakozzon az 1 méter 40 centi magas, sárga játékszerrel. A robot a szemébe épített kamera segítségével felismeri a gyerekeket, játszik és beszélget is velük. Japánban például már több bevásárlóközpontban ilyen robot vigyáz a gyerekekre.

Csalódottságnak viszont nyomát sem lehetett látni a közönségen. A teltházas teremben valóban őszinte mosoly ült mindenki arcán. A téma igazi szakértőit, a legkisebb gyereket egyértelműen lenyűgözték a hűtőből kiguruló, didergő szörnyecskék, szüleik pedig annak is örültek, hogy nem okoztak csalódást a robotokra éhes fiúknak.

"Az igazán jó-hülye robot sokkal több, mint farostlemez és áramkörök együttese. Lelke és üzenete van, egyszerre szórakoztatja és elgondolkodtatja a közönséget. Még egy hasznos funkció nélküli gép is vágyat ébreszthet a következő generációkban a robotika és a tervezés iránt" – összegezte a verseny és a díj által kitűzött célt a japán Tosa Nobumichi, a Bacarobo versenysorozat atyja.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Nincs tartozásod? Akkor kikapcsoljuk az áramot!

Azt hazudták, az órát jöttek ellenőrizni, aztán lekapcsolták az áramot, holott tartozás sem volt. Közben kicsit fenyegetőztek, és okoztak némi kárt. Szolgáltatás állami módra

KÖNYVTACSKÓ A svédek már nem csak krimiben brillíroznak

A skandináv krimi mára fogalom, de nem csak ezt tudják az északi írók. Itt az új műfaj, amin hangosan röhögsz, és közben néha megszédülsz a mélységektől. Ráadásul filmen is szuperül működik. Ajánló

TÖRI MÁSKÉPP Tabán: a legendás, elveszett városrész

A nyár akkor kezdődött Pesten, amikor először vette rá magát a pesti polgár arra, hogy megmássza a Tabán girbe-gurba utcácskáit, és betérjen egy kockás abroszos kiskocsmába egy jó rántott húsra. Majd amikor már jót mulatott, egy kézilámpást hordozó éjjeliőr kísérete mellett ledülöngélhetett a macskaköves utcákon, és hazatérhetett Pestre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta