A macskanyalogató a bajnok a leghülyébb robotok közt

Magyar tervezőcsapat vitte haza az első hazai Bacarobo kupát – a leghülyébb és leghaszontalanabb robotért járó elismerő címet. A CD-meghajtó nyelvű cica olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint a Kisherceg menekülő báránya vagy a ledes legyekre gerjedő robotkuka. Szórakoztató hétvégi programon jártunk.

A színfalak mögött még nehéz volt megkülönböztetni az egyszerű hülye robotot az ottfelejtett színpadtechnikától. Különös ismertetőjelük a körülöttük sürgölődő, őrült tudósnak álcázott tervezőik voltak, akik az utolsó pillanatokat is kihasználták a robotok finomhangolására hétvégén a Trafóban.

Természetesen ezt a versenyt japánok találták ki. Az a kreatív nemzet, amelynek legutóbbi, korszakalkotó találmánya a munka utáni közös, online ivászat volt.

Bacarobo

A verseny célja, hogy bemutassa a pályázatra érkező 10 leghaszontalanabb hülye robotot. A bekerülés feltétele, hogy a robotnak mechanikusan kell működnie, nem lehet semmilyen hasznos funkciója és az embereket meg kell nevettetnie. A Bacarobo versenyt a japán Maywadenki csoport alapítója Tosa Nobumichi szervezte meg először Tokióban és azóta évről évre megrendezik a hülye robotok vetélkedőjét.

A Kitchen Budapest és a Trafó közös célkitűzése hogy erősítsék a robotokkal, robotikával foglalkozó, ez iránt érdeklődő szcénát Budapesten és Európában. A Bacarobo az első közös esemény programunkban, melyen az alapító Tosa Nobomichi személyesen is részt vesz.

www.bacarobo.hu

Biztosra kellett menniük, hogy robotuk semmi hasznos dolgot nem csinál – ez ugyanis feltétele volt a győzelemnek. A Bacarobo kupa döntőjébe került gépek haszontalanságához nem fért kétség. A mindenkritikus Bakács Tibor Settenkedő vezette zsűri valamennyi robotot teljesen használhatatlannak ítélte, a nyertes robotnak viszont sokkal jobban kellett csinálnia a semmit versenytársainál.

Sok robot már a méreténél fogva elvérzett. Hiába volt teljesen haszontalan a kis piros felhúzós játékszer, a hátsó sorokból már csak apró pontnak tűnt a színpadon, ami nem túl szórakoztató. Aki villogó-füstölő futurisztikus gépekre számított, elég könnyen csalódhatott a színpadra guruló szerkezetekben.

Bizarr bébiszitter

A Trendhunter magazin rendszeresen összegyűjti a világ legbizarrabb bébiajándékait. 2009 egyik legfurcsább ajándéka a bébiszitter-robot lett - említenünk sem kell, hogy a japánok találták ki. A szerkezet azt a célt szolgálja, hogy a családnak ne kelljen többet bébiszitterre költenie, a gyermek pedig szívesen elszórakozzon az 1 méter 40 centi magas, sárga játékszerrel. A robot a szemébe épített kamera segítségével felismeri a gyerekeket, játszik és beszélget is velük. Japánban például már több bevásárlóközpontban ilyen robot vigyáz a gyerekekre.

Csalódottságnak viszont nyomát sem lehetett látni a közönségen. A teltházas teremben valóban őszinte mosoly ült mindenki arcán. A téma igazi szakértőit, a legkisebb gyereket egyértelműen lenyűgözték a hűtőből kiguruló, didergő szörnyecskék, szüleik pedig annak is örültek, hogy nem okoztak csalódást a robotokra éhes fiúknak.

"Az igazán jó-hülye robot sokkal több, mint farostlemez és áramkörök együttese. Lelke és üzenete van, egyszerre szórakoztatja és elgondolkodtatja a közönséget. Még egy hasznos funkció nélküli gép is vágyat ébreszthet a következő generációkban a robotika és a tervezés iránt" – összegezte a verseny és a díj által kitűzött célt a japán Tosa Nobumichi, a Bacarobo versenysorozat atyja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek