Az ultrafeldolgozott élelmiszereket (UPF), mint például a készételeket és szénsavas üdítőket kapcsolatba hozták többek között a rákkal, szívproblémákkal, 2-es típusú cukorbetegséggel és szorongással is már. A diétás szénsavas italok – ahol a cukrot mesterséges édesítőszerekkel helyettesítik – sem jelentenek egészségesebb alternatívát. Szakértők szerint azzal, hogy cukormentes változatra váltunk, nem feltétlenül kerüljük el teljesen a szénsavas italok egészségügyi kockázatait.
1. Fogeróziót okozhat
A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a cukros italok nagyban hozzájárulhatnak a fogszuvasodáshoz, de kevesen tudják, hogy a cukormentes üdítők is fogászati problémákat eredményezhetnek. Az ételek és italok esetében nemcsak a cukortartalomra kell figyelni, hanem a savasság szintjére is. Ugyanis a magas savtartalmú ételek és italok növelik a fogerózió esélyét, károsíthatják a fogzománcot. Érzékenyebb, elszíneződött és gyenge fogakhoz vezethetnek, amelyek hajlamosabbak a repedésekre és törésekre. A fogerózió pedig visszafordíthatatlan, ha egy fog elveszíti a zománcát, az örökre eltűnik.
A legnagyobb bűnösök pedig az üdítőkben megtalálható foszforsav és a citromsavak, más néven citrátok. Üdítők fogyasztása után érdemes átöblíteni a szádat, a szívószál is jó megoldás lehet, illetve a kalciumban gazdag ételek és italok segíthetnek semlegesíteni a savakat.
Ezenkívül egy cukormentes rágógumit is elrágcsálhatsz, hogy növeld a nyáltermelést, amely segíthet a szájban lévő savak semlegesítésében. A nyál pH-ja fontos a fogzománc egészsége szempontjából. Azok az emberek, akiknek kevés a nyáluk, és gyakran fogyasztanak savas italokat, fokozottan ki vannak téve a fogzománc eróziójának.
2. Tompíthatja az ízlelőbimbókat
Az üdítők nemcsak a fogaidra, hanem az ízlelésedre is hatással lehetnek. Amikor édesítőszereket adnak az ételekhez, sokkal édesebb ízt produkálnak, ami túlstimulálja a cukorreceptorokat. Ez tompíthatja az ízlelést a természetesen édes ételek, például a gyümölcsök esetében, és a zöldségek is ízetlenebbnek és élvezhetetlenebbnek tűnhetnek.
3. Negatívan befolyásolhatja a bélflóra egészségét
A diétás üdítőkben található mesterséges édesítőszerek káros hatással lehetnek a bél mikrobiomjára, az emésztőrendszerben található jótékony baktériumok közösségére. Kutatások szerint a bél mikrobiomja kulcsszerepet játszik számos egészségügyi folyamatban, beleértve az immunrendszer működését, a tápanyagok felszívódását és a szív egészségét.
Az aszpartám az egyik leggyakoribb kalóriamentes édesítőszer az üdítőkben. Egy tanulmány megállapította, hogy az aszpartám csökkentette az izobutirsav termelődését, amely egyfajta rövid láncú zsírsav. Ez szerepet játszik a gyulladásos betegségek megelőzésében és a testsúly szabályozásában.
Emellett gyakran puffadást okozhatnak a szénsavasságuk miatt. Ha pedig érzékeny a bélrendszered, az italok koffeintartalma hasmenéshez is vezethet.
4. A szénsavas üdítő étel utáni sóvárgást válthat ki
A diétás italok mesterséges édesítőszerei étel utáni sóvárgást válthatnak ki. Egy 2021-es tanulmány megnövekedett aktivitást mutatott ki az agynak abban a régiójában, amely az étel utáni vágyakozásért és az étvágyért felelős, azoknál, akik mesterséges édesítőt tartalmazó italokat fogyasztottak, szemben a cukros italokat vagy vizet választókkal.
5. Alvásproblémákat okozhat
A szénsavas italok nemcsak a gyomrodat zavarhatják meg, hanem éjszaka álmatlansággal is járhatnak. Ez főként az italok koffeintartalmának köszönhető. A koffein növeli az éberséget, így ezért a lefekvés előtti fogyasztásuk megnehezítheti az elalvást. Egy tanulmány kimutatta, hogy a koffeintartalmú italok fogyasztása 33 százalékkal magasabb azoknál a felnőtteknél, akik öt vagy kevesebb órát alszanak éjszakánként.
6. Növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
Egy 2021-es tanulmány szerint az üdítőkben található mesterséges édesítőszerek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri szövődmények, például a glükózintolerancia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával.
Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy ezeknek az édesítőszereknek a fogyasztása növelheti a metabolikus szindróma kockázatát, ami olyan tényezők csoportja, amelyek kezeletlenül növelhetik a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.
7. Csökkentheti a csontsűrűséget
Az üdítőitalok számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek negatívan befolyásolhatják a csontok egészségét, és csontvesztéshez vezethetnek. A túlzott koffeinbevitel negatívan befolyásolhatja a csontok egészségét, illetve a túlzott foszforsavfogyasztás ugyanehhez vezethet.
Vannak ételek és italok, amelyek nemhogy feldobnák az energiaszinted, hanem inkább lehúzzák azt. Összeszedtünk néhányat az alábbi cikkünkben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés