A tej csökkenti a bélrák kockázatát

ital-rak
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy új tanulmány az élelmiszerek és italok bélrákra gyakorolt hatását vizsgálta. Megállapították, hogy napi egy pohár tej jelentős mértékben csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Egy tanulmány szerint azoknál, akik naponta nagyjából egy pohár tejet fogyasztanak el, csökken az esélye a bélráknak. A pozitív hatást a magasabb kalciumbevitel éri el.

A tej csökkentheti a bélrák kockázatát

Az már régóta ismert tény, hogy a tej jót tesz a fogaknak és a csontoknak. Most azonban szakértők felfedezték, hogy napi egy pohár tej fogyasztása közel ötödével csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. A napi további 300 mg kalcium a vastagbélrák kockázatának 17 százalékos csökkenésével hozható összefüggésbe.

A tej, olyan ital, amely segíthet a bélrák kockázatának csökkentésében
A tej, olyan ital, amely segíthet a bélrák kockázatának csökkentésébenYurii Yarema / Getty Images Hungary

A kutatásban több mint 542 ezer 16 évnél idősebb nő étrendi adatait elemezték, hogy megvizsgálják 97 élelmiszer és tápanyag kapcsolatát a rák kialakulásának esélyével. Az eredmények azt mutatták, hogy a kalciumban gazdag élelmiszerek és italok, mint például a tej és a joghurt, alacsonyabb kockázattal jártak a diagnózis szempontjából. Kiderült, hogy a kalciumnak hasonló hatása van mind a tejtermékekből, mind a nem tejtermékekből származó forrásokból. Azonban a csapat azt is megállapította, hogy a sajt vagy fagylalt nagy mennyiségű fogyasztása nem befolyásolta a kockázatot.

A gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a szénhidrátok, a rostok és a C-vitamin szintén csökkentették a rák kockázatát, de csak kis mértékben. Illetve megerősítették, hogy a túl sok feldolgozott és vörös hús fogyasztása valószínűleg növeli, ahogyan az alkohol is.

Arra jutottak, hogy napi egy nagy pohár bor vagy 0,7 deci alkohol fogyasztása 15 százalékkal növeli a bélrák kockázatát. Napi 28 grammal több vörös és feldolgozott hús, például egy szelet sonka fogyasztása, 8 százalékkal.

Miért segít a kalcium?

A tanulmány szerint a kalcium védelmet nyújthat a bélrák ellen, mivel képes megkötni az epesavakat és a szabad zsírsavakat a vastagbélben, csökkentve azok potenciálisan rákkeltő hatását. A magasabb kalciumszint a vastagbélben védi a bél nyálkahártyáját a potenciálisan káros tartalmaktól, különösen, ha az étrendi foszfátszint is magas.

A kalcium továbbá elősegítheti a vastagbél hámsejtjeinek differenciálódását, fokozhatja az apoptózist (a programozott sejthalál egyik változata), és csökkentheti a DNS oxidatív károsodását is.

Melyek a legjobb forrásai a kalciumnak?

A tejben, a joghurtban és a sajtban sok kalcium van. De más élelmiszerekben is megtalálható, például a szója- és rizsitalokban, a fehér kenyérben, a diófélékben, magvakban és gyümölcsökben, például az aszalt fügében, a kelkáposztában és a szardíniakonzervben, valamint a laktózmentes tejben is.

Az elmúlt fél évszázad tendenciája alapján megfigyelhető, hogy sokan fogyasztanak kevesebb kalciumot, mivel az emberek zab-, mandula- és más tejmentes alternatívákra váltanak. 

Napi egy pohár tejnek jótékony hatásai vannak
Napi egy pohár tejnek jótékony hatásai vannakMaskot / Getty Images Hungary

Hogyan ismerhető fel a bélrák?

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus Magyarországon, nagyjából évi 7500-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak és kb. 5000 fő haláláért felelős évente. A legtöbb eset idősebb embereknél fordul elő, de a rák aránya emelkedik az 50 év alatti fiatal felnőttek körében.

A tünetei a következők:

  • változás a székletürítési szokásokban, például lazább széklet, gyakoribb székelés vagy székrekedés,
  • vérzés a végbélnyílásból, vagy vér jelenléte a székletben,
  • akaratlan fogyás,
  • megmagyarázhatatlan fáradtság vagy légszomj.

Ha ezeket észleled, érdemes orvoshoz fordulni kivizsgálás végett.

A vashiányt is összefüggésbe hozták a vastagbélrákkal. Tudj meg többet a témáról ebből a cikkünkből.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek