Az, hogy milyen italokkal indítod a napot, kulcsfontosságú a stabil energiaszint fenntartásához és az általános egészség megőrzéséhez. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mit iszol a reggelid mellé. A szakember elmondja, melyik az a három reggeli ital, amit érdemes messziről elkerülnöd.
Ezek a reggeli italok többet ártanak, mint segítenek
Dr. Krutika Nanavati regisztrált táplálkozási szakértő szerint a hozzáadott cukrok kapcsolatba hozhatók a gyulladásos markerekkel, magyarán gyulladást okozhatnak a szervezetben. Ez azért is veszélyes, mert a gyulladás hozzájárulhat számos krónikus betegség kialakulásához is. Így annak, hogy milyen reggeli italt fogyasztasz, nagyobb jelentősége van, mint gondolnád. Íme, három kerülendő példa.
1. Gyümölcslevelek
Bár a gyümölcslevek egészséges italokként élnek a köztudatban, bolti változataik számos hátrányos tulajdonsággal rendelkezhetnek. Gyakran tele vannak cukorral, és nem megfelelő a rosttartalmuk sem. „Fogyasztásuk a vércukorszint hirtelen kiugrásához vezethet, miközben nem feltétlenül rendelkeznek az eredeti gyümölcs jótékony hatásaival” – mondja a szakértő. Ráadásul a sok esetben tartósítószerek felhasználásával készülő gyümölcslevekre is igaz, hogy a hozzáadott cukrok miatt
hozzájárulhatnak a gyulladásos folyamatok kialakulásához a szervezetben.
Rostok hiányában a termékekben lévő cukrok gyorsan felszívódnak a véráramban. Ennek köszönhető, hogy az egekbe emelik a vércukorszintet. A negatív hatások elkerülése végett célszerű inkább friss zöldségek és gyümölcsök felhasználásával házi gyümölcslevet készítened. Az értékes rostok és tápanyagok így biztosan nem vesznek kárba.
2. Smoothie-k
A bolti smoothie termékekről szintén elmondható, hogy bár egészségesnek tűnhetnek, tele vannak cukorral. Ezt azonban nem olyan könnyű kiszúrni, mivel jellemző, hogy gyümölcsökből és szirupokból származó „rejtett cukrokat” tartalmaznak.
Azért cserében, hogy megspórolhatod az elkészítésükkel járó vesződségeket, a bolti termékek a hozzáadott cukrok mellett tartósítószereket is tartalmaznak. Fogyasztásuk hasonló hatással járhat, mint a gyümölcsleveké:
hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami aztán rövidesen visszaesik, így fáradtnak, lomhának érezheted magad tőlük.
A megoldás ebben az esetben is az lehet, hogy a smoothie-t házilag készíted el. Ilyen módon elkerülheted a hozzáadott cukrokat, és garantáltan hozzájuthatsz a gyümölcsökben lévő rostokhoz, amelyek sokat tehetnek emésztőrendszered megfelelő működéséért.
3. Cukros kávéitalok
A cukorral, szirupokkal és tejszínhabbal felturbózott bolti kávéitalok és tejeskávék igen károsak lehetnek. A táplálkozási szakértő szerint ezekre is érvényes, hogy megemelhetik a vércukorszintet, és elősegíthetik a gyulladást. Érdemes számolni azzal is, hogy a kávéitalok rengeteg üres kalóriát tartalmazhatnak, ami súlygyarapodáshoz és fokozódó gyulladáshoz vezethet. Ha már kávézni szeretnél, jobban jársz egy egyszerű eszpresszóval, ami sokkal egészségesebb módja a reggeli koffeinbevitelnek.
Arról, hogy a kávéfogyasztásnak milyen előnyei és hátrányai lehetnek, ebben a cikkünkben írtunk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés