Növényvédőszert tartalmaz az itthon is kapható élelmiszer

novenyvedoszer-elelmiszer-1222175175
Olvasási idő kb. 5 perc

Tortillákat teszteltek a német fogyasztóvédők, ami lesújtó eredményt hozott. Kiderült, hogy számos termék tele van adalékanyagokkal és növényvédőszer-maradványokkal.

A tortilla elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen csupán búza- vagy kukoricaliszt, víz, egy kevés olaj és egy csipet só szükséges hozzá. Ennek ellenére a népszerű német tesztoldal, az ÖKO-TEST vizsgálatában a termékek túlnyomó többsége jóval több összetevőből állt. „A vizsgált 19 termékből 17-ben mutattak ki a gyártáshoz használt gépek kenőanyagából származó ásványolaj-maradványokat, és 18-ban különféle növényvédőszer-maradékokat” – hívta fel a figyelmet a Rizikometer. Ezek között szerepelt a hírhedt glifozát, valamint a rendkívül veszélyesnek minősített deltamethrin és pirimifosz-metil is.

Szinte minden tortilla tartalmaz olajmaradványt

A teszt során a szakemberek mindössze két olyan tortillát találtak, amely nem mutatott ásványolaj-komponensekkel való szennyeződést, ami például a mechanikus kenőolajjal való érintkezésből származhat. Az általuk megbízott laboratórium minden más termékben kimutatott ilyen anyagokat.

A tortillákról kiderült, hogy sok esetben növényvédőszereket és élelmiszer-adalékanyagokat tartalmaznak
A tortillákról kiderült, hogy sok esetben növényvédőszereket és élelmiszer-adalékanyagokat tartalmaznakJuanmonino / Getty Images Hungary

Az ásványolaj-komponensek két csoportra oszthatók: telített szénhidrogénekre (MOSH) és aromás szénhidrogénekre (MOAH). Főleg az utóbbiak problémásak, mivel

egyes MOAH-vegyületek rákkeltőnek minősülnek.

A laboratórium csak egy termékben mutatott MOAH-t, ezt a tesztre válaszul a gyártó kivonta a forgalomból.

Tele vannak növényvédő szerekkel

A megbízott laboratórium a 19 tortillából 18-ban peszticid anyagra vagy hatóanyag-maradványra bukkant. Jó hír, hogy a maradványok a kimutatott koncentrációban nem mérgezőek, keveset tudunk azonban az ilyen peszticidek egymás közötti kölcsönhatásáról.

A teszten tizenegy termékről derült ki, hogy több növényvédő szert és/vagy hatóanyag-maradványt tartalmaz. Ezek között akadt néhány különösen aggályos anyag is, mint például a deltametrin és a pirimifosz-metil. Mindkét rovarölő szer veszélyezteti a beporzókat, például a méheket.

Glifozátot is kimutattak 

A glifozát néven ismert gyomirtó szer szintén a különösen aggályos kategóriába tartozik. Bár továbbra is engedélyezett az EU-ban, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint az egészségügyi kockázatait értékelő adatai hiányosak. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) pedig a gyomirtót a „valószínűleg rákkeltő” kategóriába sorolja az emberekre nézve.

Élelmiszer-adalékanyagokban is bővelkednek 

A vizsgálat a sótartalmat két esetben találta túl magasnak. A szakemberek megjegyezték, bár a szervezetnek szüksége van sóra, pontosabban nátrium-kloridra, de csak mértékkel. Mint ismert, a nátrium fontos az izom- és idegrendszer működéséhez, de a túlzott sófogyasztás megnöveli a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az eredmény azt mutatja, hogy nem veszélytelen, ha bolti tortillából készítesz magadnak ételt
Az eredmény azt mutatja, hogy nem veszélytelen, ha bolti tortillából készítesz magadnak ételtM Usman Habib / 500px / Getty Images Hungary

A termékekkel az adalékanyagok vonatkozásában is akadtak problémák. Ezek közül a szakemberek kettőt tartanak fokozottan kockázatosnak.

  • E 450: Ez a difoszfát térfogatnövelő szert takarja, amely foszfátvegyületként nagyobb mennyiségben károsíthatja a vesét.
  • E 466: A nátrium-karboxi-metil-cellulóz néven is ismert adalékanyagot élelmiszerekben stabilizátorként és sűrítőként használják. A vizsgálati eredmények azonban arra utalnak, hogy a karboxi-metil-cellulóz hosszú távon befolyásolja a bélrendszer egészségét.

Adalékanyagok nélkül is elkészíthető

Arra a kérdésre, hogy termékeik miért tartalmaznak ennyi adalékanyagot, néhány gyártó a tesztoldal kérdésére azt válaszolta, ezekre azért van szükség, hogy biztosítsák a tortillák megfelelő minőségét az állag, az íz és az eltarthatóság tekintetében. A mezőnyben szereplő biotermék viszont éppen azt mutatta, hogy ezt ilyen anyagok nélkül is el lehet érni.

A teszten a termékek egyharmada a fentiek miatt „gyenge” vagy „nem kielégítő” minősítést kapott, köztük a nálunk is kapható Poco Loco 6 Original Wraps. A szakértők mindössze 5 terméket – többek között a Poco Loco 6 Acapulco tortillát – találták "jónak" vagy "nagyon jónak".

A német tesztoldal nemrég egy másik élelmiszert, a jégkrémeket tesztelve is komoly problémákat tárt fel. Erről itt olvashatsz bővebben. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek