Nem elég ugyanis csak olcsón megúszni a kávézást, ahhoz, hogy valóban felemelő és üdítő élményben legyen részünk, ügyelnünk kell a higiéniára is. Ha mindezt elmulasztjuk, tudtunkon kívül is megmérgezhetjük a csésze feketénket.
Ne várjuk meg, míg elszaporodnak a baktériumok
Egy tanulmány szerint az otthonunkban a kávétartály az ötödik olyan hely, amely leginkább alkalmas arra, hogy a legtöbb csíra megbújjon benne. Ennek ellenére sokaknak mégsem tartozik a kávézási rutinjához az az alapvető mozzanat, hogy rendszeresen megtakarítsák a kávéfőzőjüket. Pedig ezzel nem csupán baktériumoktól szabadítanák meg a berendezést, hanem a kávé is sokkal finomabb ízű lenne.
A szakemberek szerint a kávéfőzők két fő ok miatt alkalmasak arra, hogy a káros baktériumok fészkei legyenek:
az egyik ok a nedvesség, a másik pedig a meleg.
Jobban kellene figyelnünk a higiéniára
Harmadik lehetőségként az is felmerült, hogy az emberek talán nincsenek tisztában azzal, hogy rendszeresen meg kell tisztítani a kávéfőzőt. Ennek pedig az lehet az oka, hogy csak kevesen veszik a fáradságot, hogy elolvassák a kávégép használati útmutatóját, melyből egyértelműen kiderül, a gyártó mit javasol annak érdekében, hogy mindig megbízható módon használhassuk a készüléket.
Ha esetleg ezt elmulasztottuk, akkor sincs minden veszve, az alábbi teljes körű és alapos tisztítási módszerrel havonta egyszer csíramentessé tehetjük a kávéfőzőnket.
Így szabadíthatjuk meg a mérgektől a kávéfőzőt
A napi kávéfőző-tisztításnak legyen mindig automatikusan része, hogy eltávolítjuk a készülékből a már lefőzött őrleményt. Mossuk el víztartályt és a kancsót, valamint a gép minden levehető részét, beleértve a szűrőkosarat is. A legjobb megoldás, ha meleg, mosószeres vízzel, vagy mosogatógépben tesszük ezt meg. Ezt követően mindig szárítsuk meg az elmosott elemeket, és a gépet is töröljük le nedves fertőtlenítő törlőkendővel.
Havonta egyszer így is meg kell tisztítani a kávéfőzőgépet
Töltsünk legfeljebb két deciliter hígítatlan ecetet a tartályba, és hagyjuk állni 30 percig. Ezt követően futtassuk át az ecetet egy főzési ciklussal a gépen, majd két-három főzéssel, friss vízzel is mossuk át, hogy az ecetszag eltűnjön a kávéfőzőből.
Annak érdekében, hogy véletlenül se adjunk teret és lehetőséget a nedvességben gyorsan szaporodó penésznek, baktériumoknak és élesztőgombáknak, a tisztítási folyamat végén ürítsük ki a használt vizet, és hagyjuk nyitva a kávétartály fedelét, hogy megszáradjon két használat között.
Ezek a jelek utalnak arra, hogy ideje a tisztításnak
Ha a szokásosnál hosszabb idő kell egy csésze kávé elkészítéséhez, vagy egy teljes adag kávé helyett csak egy fél adag fő le, akkor az egyértelmű jele annak, hogy alaposan ki kell takarítani a kávéfőzőgépet. Ugyanilyen intő jel lehet, ha kávéőrlemény vagy granulátum marad a frissen főzött kávé után a csésze alján.
Bízzunk az orrunkban, és ha bármilyen váratlan, kellemetlen vagy penészes szagot észlelünk, mossuk át alaposan a készüléket. Árulkodó lehet az is, ha ásványi lerakódások láthatók a gép bármely részén.
Vannak, akikre kifejezetten jó hatással van a rendetlenség. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, a kaotikus környezet, a lakásban uralkodó káosz hogyan hat az agyunkra.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés