A kolin létfontosságú tápanyag, ugyanakkor sokan nem veszik észre, hogy túl keveset fogyasztanak belőle, a szervezetünk pedig nem termel belőle elegendőt. Korábban a B-vitaminok közé sorolták, az egészségünket sokrétűen támogatja.
Két tojás, és megvan a fele
Az egyik népszerű angol egészségügyi oldal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kolinról. Bár a májunk kis mennyiségben képes előállítani ezt a létfontosságú tápanyagot, ez messze nem elegendő az ajánlott bevitelhez, ami egy féléves gyereknek 125 mg naponta, felnőtt nőknek 425 mg, míg a férfiaknak 550 mg. Abban az esetben is emelni kell a bevitt mennyiséget, ha terhes vagy, esetleg szoptatsz; ezzel kapcsolatban érdemes a nőgyógyászoddal egyeztetni. Ugyanakkor a szakértők azt is kiemelték, hogy a kolinbevitel szükséges mennyisége egyénenként eltérő lehet. Egy 26 férfi bevonásával végzett vizsgálatban azonban az derült ki, hogy 6-nak közülük nem volt elegendő ebből a tápanyagból a szervezetében.
A leggazdagabb kolinforrások az ételek közül a marha- és csirkemáj, a lazac és a tojás, de a karfiolban és a brokkoliban is megtalálható. Két tojás már fedezi a szükséges napi mennyiség felét, 85 gramm marhamáj pedig elegendő az egész napi szükségletre. A kolin kedvezően befolyásolja a máj működését, az agy egészséges fejlődését, az izommunkát, az idegrendszert és az anyagcserét is. De részt vesz a sejtek munkájában, segít, hogy a májból kiürüljön a koleszterin, és hogy ne halmozódjon fel benne a zsír. Támogatja az egészséges idegrendszert, a memóriát, sőt, még a szívverés szabályozásában is szerepet vállal.
A kolin csökkentheti a koraszülés esélyét
A kolinhiány leginkább a májat károsíthatja; egy 57 felnőtt bevonásával végzett tanulmány szerint a férfiak 77 százaléka, a posztmenopauza időszakában lévő nők 80 százaléka, míg a premenopauzás nők 44 százaléka szenvedett máj- és/vagy izomkárosodást, mert nem fogyasztottak elegendő, kolinban gazdag ételt. Ezek a tünetek azonban eltűntek, amint elkezdtek elegendő kolint kapni.
A kolin különösen fontos a terhesség alatt, mivel a megfelelő bevitele csökkentheti bizonyos magzati idegrendszeri zavarok kialakulásának esélyét.
Ugyanezt állapították meg akkor is, ha a fogantatás körüli időszakban már a leendő kismama ügyel a megfelelő mennyiségű bevitelre. Egy másik vizsgálat szerint, ha a leendő anya odafigyel, hogy megfelelő mennyiségű, kolinban gazdag ételt fogyasszon, azzal jó néhány terhességi szövődményt megelőzhet. Ilyen például a terhességi toxémia, a koraszülés vagy az alacsony születési súly.
Vannak olyan esetek is, amikor különösen fontos a kolin pótlása. Ha sportolsz, és emiatt nagyobb állóképességre van szükséged, több alkoholt fogyasztottál, illetve, ha terhes vagy. Mivel az ösztrogén segít a kolin termelésben, ám a változókorral csökken ennek a hormonnak a szintje, ezért ebben az időszakban is kiemelten oda kell figyelni a kolinban gazdag ételek fogyasztására.
Segíthet a memóriagondokon
A cikk arról is beszámol, hogy ha odafigyelünk a kolin bevitelére, az csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. Emellett hozzájárul az agyműködéshez, sőt, javítja a memóriát és jó hatással van a hangulatingadozásra is. 50 és 85 év közötti, memóriaproblémákkal küzdő pácienseknél napi 1000 milligrammal emelték a kolinbevitelt, ennek hatására a rövid és hosszú távú memóriájuk javult. Sőt, Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél is bevezették a kolint, melynek hatására kismértékben javult az emlékezőképességük.
Állatkísérletekkel azt állapították meg, hogy a kolintartalmú étrend-kiegészítők szedése javíthatja a magzat agyfejlődését. Egy másik vizsgálatnál a második trimeszterben terhes nőknek magasabb kolinmennyiséget adagoltak, és azt tapasztalták, hogy a gyerekek 7 éves korukban jobb vizuális memóriával rendelkeztek, mint akiknek az édesanyja a normál mennyiségű vagy annál kevesebb kolint juttatott be a szervezetébe.
A mellrák kockázatát csökkenti, de lehet mellékhatása
A kolin több mentális betegség esetén is pozitív változást okozott. Egyes tanulmányok az alacsonyabb szintjét a depresszió és a szorongás nagyobb esélyével kapcsolták össze, míg máskor bipoláris zavar kiegészítő kezeléseként alkalmazták, és enyhítette a mániás szakasz tüneteit.
Szintén összefüggést találtak a több kolintartalmú étel fogyasztása és a mellrák kockázatának csökkenése között, illetve enyhébbek lehetnek az asztmás tünetek, ha a beteg szervezetébe elég jut ebből a tápanyagból.
Bár kevés az esély arra, hogy valaki csupán ételekkel túl sok kolint juttasson a szervezetébe, de jelentkezhetnek mellékhatások, ha túladagolod. Ebben az esetben túl alacsony lehet a vérnyomásod, izzadhatsz, a verejtéked meglepő módon a halak szagát idézi, illetve előfordulhat hányinger, hányás és hasmenés is.
Ha kíváncsi vagy, mely ételektől lehet testszagod még, olvasd el ezt a cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés