Ez történik a testeddel, ha soha többé nem fogyasztod a magyarok kedvenc húsfajtáját

GettyImages-1132278686
Olvasási idő kb. 6 perc

Sokan úgy gondolják, hogy a vörös hús fogyasztását nem szabad elhagyni, mert az rengeteg, a szervezet számára hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Más kutatások szerint azonban káros lehet az egészségre, vagyis, ha nem eszel többé belőle, egészen megváltozhat a tested.

Egyes vizsgálatok szerint a vörös hús növeli a rák és a demencia kockázatát, savasít és puffadást okoz.

Milyen húsfajta a vörös hús?

A húsokat a mioglobin mennyisége alapján sorolják fehér vagy vörös kategóriába. Ez egy olyan fehérje, amely a húsban található, és oxigénnel érintkezve vörössé válik. Ilyen a marha, a sertés, a borjú, a bárány, a juh és a kecske húsa.

Egyes kutatások szerint a vörös hús káros lehet az egészségre és a testre
Egyes kutatások szerint a vörös hús káros lehet az egészségre és a testre97 / Getty Images Hungary

Ezek számos egészséges vitamint, ásványi anyagot és más tápanyagot tartalmaznak, és jó fehérje-, B-vitamin-, vas- és cinkforrások lehetnek. Viszont növelhetik bizonyos ráktípusok esélyét, fokozhatják a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, hozzájárulhatnak az elhízáshoz. De mi történik a szervezettel, ha felhagysz velük?

Lemegy pár plusz kiló 

A vörös húsban sok a kalória, a legtöbb húsadag pedig nagyobb, mint az emberi szervezet tényleges fehérjeszükséglete. Egy 85 grammos marhahús körülbelül 170 kalóriát tartalmazhat. Ezzel szemben egy adag bab körülbelül 100 kalória, míg a tofu nagyjából 70 kalória. Egy kutatás szerint a vegetáriánus étrendet követők többet fogytak, mint a nem vegetáriánus étrendet tartók.

Megfelelő lesz a pH-egyensúly

Az egészséges szervezetnek megfelelő pH-egyensúlyra van szüksége, azonban a modern étrend nagy része savasító ételekből áll, beleértve a vörös húst is. Ráadásul a magas savasság a szervezetben ideális környezetet teremt a betegségek kialakulásához. Ha ehhez hozzáadod a stresszt és a rossz alvást, csökken az ellenálló képességed az olyan súlyos betegségekkel szemben, mint a rák és a cukorbetegség.

Kevésbé leszel puffadt 

A szervezet lassabban emészti meg a vörös húst, mint más ételeket, ezért székrekedést, hasi fájdalmat és fokozott gázképződést eredményezhet. A szakértők azért figyelmeztetnek, hogy előfordulhat némi emésztési zavar, amikor először kiiktatod az étrendedből, ez főként annak köszönhető, hogy több egészséges, rostban gazdag ételt fogyasztasz. Hosszú távon viszont egészséges baktériumokat adsz a bélflórádhoz, ami csökkentheti a szervezet gyulladásos folyamatait, és kevésbé érzed majd magad puffadtnak.

Alacsonyabb LDL-koleszterinszint 

A vér magas LDL-koleszterinszintje lerakódásokat okozhat az artériák falában, amely növeli a szívbetegségek, a stroke és a szívroham kockázatát. Sajnos ez a húsféle különösen gazdag telített zsírokban, amelyekről köztudott, hogy kapcsolatban állnak az LDL-koleszterinnel. Egy kutatás szerint jobban megnövelte a lipidkoncentrációt, mint a fehér húsok és a gabona fogyasztása.

Csökkenti a demencia kockázatát

Egy tanulmányszerint heti körülbelül két adag feldolgozott vörös hús fogyasztása 14 százalékkal növeli a demencia kockázatát azokhoz képest, akik havonta kevesebb mint három adagot fogyasztanak. Több mint 130 ezer embert vizsgáltak, akiket akár 43 éven át követtek nyomon. A vizsgálat eredményei arra is utalnak, hogy az emberek csökkenthetik a demencia kockázatát, ha minden nap egy adag feldolgozott húst diófélékre vagy hüvelyesekre, például babra és borsóra cserélnek.

Csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát 

Ha száműzöd a marhahúst az étrendedből, elkerülheted a vastagbél- vagy bélrákot, különösen, ha ezek a betegségek a családodban előfordultak. A magas telítettzsír-tartalmú étrendek fokozott gyulladással járhatnak a szervezetben, a krónikus gyulladást pedig összefüggésbe hozták a rák kialakulásával. 2015-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vörös húst lehetséges rákkeltőként osztályozta, vagyis előfordulhat, hogy rákot okozhat.

Egy 2019-es tanulmány azt találta, hogy napi átlagosan 76 gramm vörös vagy feldolgozott hús fogyasztása 20 százalékkal magasabb esélyt jelent a vastagbélrák kialakulására, mint napi körülbelül 21 gramm fogyasztása. 

A vörös egy olyan húsfajta, amely akár rákot is okozhat
A vörös egy olyan húsfajta, amely akár rákot is okozhatMilanMarkovic / Getty Images Hungary

Csökkenti a súlyos betegségek kockázatát 

A vörös hús elhagyása az étrendedből számos betegség kockázatát csökkentheti. Egy 2018-as tanulmány szerint a fogyasztása olyan vegyületet termelhet, amely növeli a szívroham kockázatát. A karnitin, amely a gyomorban lévő baktériumok által termelt trimetilamin-N-oxid (TMAO) előállítását okozza, összefüggést mutat a kockázattal.

Egy 2024-es kutatás szerint a cukorbetegségre is hatással van. 31 vizsgálati csoport adatainak elemzése szerint különösen a vörös és a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása együtt járhat a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával.

Az alábbi cikkünkből megtudhatod, meddig áll el a fagyasztóban a hús.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek