Ez a két élelmiszer okozhatja a rák tömeges terjedését a fiatalabbak körében

élelmiszer rák közért
Olvasási idő kb. 7 perc

Sütemény, chips, hamburger, pizza – olyan finomságok, amiknek már az említésétől összefolyik a nyál a szánkban. A legújabb kutatások szerint azonban az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek egyaránt növelhetik a rák kockázatát.

A múltban sokan úgy gondolták, hogy a rák elsősorban az idősebb korosztályt érinti, egy olyan betegség, amely az életkor előrehaladtával jelentkezik. Azonban az elmúlt években mind több kutatás és statisztika mutatja, hogy egyre fiatalabbaknál diagnosztizálják a különböző típusú rákos betegségeket. Ez a változás sokkoló, ami miatt folyamatosan keresik a lehetséges okokat. Ezek közül kiemelkednek a fogyasztott élelmiszerek hatásai – mutat rá a New York Post.

A feldolgozott élelmiszerek növelik a rák kockázatát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ben meglepő bejelentést tett, amikor a feldolgozott húsokat, mint például a kolbászt, a szalonnát és a felvágottakat, a potenciálisan rákkeltő anyagok közé sorolta. A kutatások azt mutatják, hogy ezeknek a húsoknak a magas hőmérsékleten történő feldolgozása során olyan vegyületek keletkeznek, amelyek növelhetik a rák kockázatát, különösen a vastagbélrákét. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint napi 50 gramm feldolgozott hús rendszeres fogyasztása 18%-kal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Leginkább a konyhakész élelmiszerek okozhatnak rákot
Leginkább a konyhakész élelmiszerek okozhatnak rákotRapidEye / Getty Images Hungary

Egy kutatás szerint azok, akik mindennap vörös és feldolgozott húst esznek, 40%-kal nagyobb eséllyel kapnak bélrákot, mint azok, akik hetente egyszer vagy ritkábban fogyasztanak ilyesmit.

Több vizsgálat igazolta, hogy a korai stádiumban lévő vastagbélrákban szenvedő betegek egyes daganatai olyan mutációkat tartalmaznak, amelyeket a bélben lévő baktériumok indíthattak el

– mutatott rá Charles Swanton, a brit Rákkutató Intézet vezető onkológusa, aki szerint ezek a mutációk csökkentik a szervezet képességét, hogy felvegye a harcot a rákos sejtekkel.

A feldolgozott húsokban található nitrátok és nitritek, amelyek tartósítószerként szolgálnak, a szervezetben nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek erősen rákkeltő anyagok. Mindez különösen aggasztóvá válik, ha figyelembe vesszük, hogy a feldolgozott húsok gyakori elemei a nyugati étrendnek, és sok fiatal is rendszeresen fogyaszt ilyen termékeket.

A nitrát vagy nitrit tartósítószereket tartalmazó élelmiszerek, a füstölt vagy füstaromával készült ételek és a vörös húsok fogyasztása egyértelmű összefüggést mutat a rák kockázatával

– állítja Nicholas DeVito, a Duke Egyetem orvosi központjának onkológiai adjunktusa, akinek a legtöbb új rákos betege 45 év alatti. 

A magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek rákot okozhatnak
A magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek rákot okozhatnakRob Lewine / Getty Images Hungary

A rákkutatás eredményei riasztóak

A szakember úgy véli, hogy a dohányzással szembeni összehangolt intézkedésekhez hasonlókra van itt is szükség

Az egészségügyi szolgáltatók, közegészségügyi szakértők, kormányok és más szervezetek közös erőfeszítései képesek voltak jelentősen csökkenteni a dohányzással összefüggő halálesetek számát. Hiszem, hogy ugyanezt meg lehet tenni a feldolgozott élelmiszerek esetében is

– fejtette ki.

A modern életmód következménye lehet a rák

A gyorsételek, valamint a magas zsír-, cukor- és sótartalmú feldolgozott élelmiszerek szintén összefüggésbe hozhatók a rák egyre gyakoribb előfordulásával a fiatalabb korosztályok körében. Ezek gyakori fogyasztása ugyanis elhízáshoz vezethet, ami a rák több formájának kockázati tényezője lehet: a túlsúly különösen a mellrák, a vastagbélrák, a veserák és a hasnyálmirigyrák kialakulásában játszik szerepet.

A gyorsételek fogyasztása 24%-kal magasabb kockázattal jár a nyelőcsőrák kialakulására, ami a világon a hatodik leggyakoribb rákos halálozási ok

– figyelmeztet a Cleveland Clinic Journal of Medicine jelentése.

A gyorsételek leginkább a fiataloknál okozhatnak rákos megbetegedést
A gyorsételek leginkább a fiataloknál okozhatnak rákos megbetegedéstd3sign / Getty Images Hungary

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek tartósítószert, színezéket, emulgeálószereket és egyéb mesterséges adalékanyagokat, aromákat, ízfokozókat és finomított cukrot tartalmaznak, befolyásolják az anyagcserét, és gyulladásos folyamatokat idéznek elő a szervezetben, ezek pedig hozzájárulhatnak a rákos sejtek kialakulásához. 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a csomagolt termékek, a cukrozott üdítőitalok, a finomított gabonafélék és a konyhakész termékek, amelyek jellemzően magas cukor-, telített zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor nélkülözik a vitaminokat és rostokat.

Ezek a legveszélyesebb élelmiszerek

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek az Egyesült Államok élelmiszer-ellátásának mintegy 73%-át teszik ki, és egy átlagos felnőtt a napi kalóriák több mit 60%-át ilyenekből viszi be. Ezek közé tartoznak a

  • sütemények,
  • péksütemények,
  • chipsek,
  • kekszek,
  • hamburgerek
  • és a pizza is.

A fiatalabb generációk számára ez különösen kockázatos, hiszen ők nagyobb valószínűséggel fogyasztanak ilyen ételeket rendszeresen, miközben kevesebb hangsúlyt fektetnek a megfelelő táplálkozásra és az egészséges életmódra. Márpedig a legfrissebb adatok szerint rák a fiatalokat, különösen a nőket és a 30-as éveikben járó felnőtteket érinti a leginkább súlyosan

Korábban azt hittük, hogy a rák az idősek betegsége. De az utóbbi években azt a tendenciát látjuk, hogy egyre korábban diagnosztizálják a halálos kórt a betegeknél

– hangsúlyozta Coral Olazagasti, a Miami Egyetem rákközpontjának onkológusa. 

A pizzát is a veszélyes élelmiszerek közé sorolták
A pizzát is a veszélyes élelmiszerek közé soroltákÂfitopardo / Getty Images Hungary

A rák már nem az idősek betegsége

A feldolgozott húsok és a gyorséttermi ételek mértéktelen fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár, és valószínűsíthető, hogy ezek a tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre fiatalabbaknál diagnosztizálnak rákos megbetegedéseket. Az étrend minősége, a testmozgás hiánya és a modern életmód együtt jár a rák kockázatának növekedésével, különösen a fejlett országokban. Mindez előtérbe helyezi az egészséges táplálkozás és az életmódbeli változtatások fontosságát.

Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy fogyasszanak kevesebb ultrafeldolgozott, magas telített zsír-, cukor- és sótartalmú ételt 

– hangoztatta Matthew Lambert, a Rákkutatási Világalap táplálkozási szakértője, aki szerint  a szabályozás hiánya tette lehetővé, hogy a veszélyes adalékanyagok elárasszák az élelmiszerrendszert. 

A szakember felszólította a helyi és állami hatóságokat, hogy támogassák az egészségesebb lehetőségeket. Úgy véli, szigorúbban kellene ellenőrizni az élelmiszeripari feldolgozást és az adalékanyagokat, miközben a kormányoknak finanszírozniuk kéne az egészségesebb élelmiszerek jobb elérhetőségét.

Olyan betegről is tudnak, aki a hintőportól kaphatott rákot, arról az esetről ebben a cikkünkben írtunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek