A múltban sokan úgy gondolták, hogy a rák elsősorban az idősebb korosztályt érinti, egy olyan betegség, amely az életkor előrehaladtával jelentkezik. Azonban az elmúlt években mind több kutatás és statisztika mutatja, hogy egyre fiatalabbaknál diagnosztizálják a különböző típusú rákos betegségeket. Ez a változás sokkoló, ami miatt folyamatosan keresik a lehetséges okokat. Ezek közül kiemelkednek a fogyasztott élelmiszerek hatásai – mutat rá a New York Post.
A feldolgozott élelmiszerek növelik a rák kockázatát
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ben meglepő bejelentést tett, amikor a feldolgozott húsokat, mint például a kolbászt, a szalonnát és a felvágottakat, a potenciálisan rákkeltő anyagok közé sorolta. A kutatások azt mutatják, hogy ezeknek a húsoknak a magas hőmérsékleten történő feldolgozása során olyan vegyületek keletkeznek, amelyek növelhetik a rák kockázatát, különösen a vastagbélrákét. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint napi 50 gramm feldolgozott hús rendszeres fogyasztása 18%-kal növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Egy kutatás szerint azok, akik mindennap vörös és feldolgozott húst esznek, 40%-kal nagyobb eséllyel kapnak bélrákot, mint azok, akik hetente egyszer vagy ritkábban fogyasztanak ilyesmit.
Több vizsgálat igazolta, hogy a korai stádiumban lévő vastagbélrákban szenvedő betegek egyes daganatai olyan mutációkat tartalmaznak, amelyeket a bélben lévő baktériumok indíthattak el
– mutatott rá Charles Swanton, a brit Rákkutató Intézet vezető onkológusa, aki szerint ezek a mutációk csökkentik a szervezet képességét, hogy felvegye a harcot a rákos sejtekkel.
A feldolgozott húsokban található nitrátok és nitritek, amelyek tartósítószerként szolgálnak, a szervezetben nitrozaminokká alakulhatnak, amelyek erősen rákkeltő anyagok. Mindez különösen aggasztóvá válik, ha figyelembe vesszük, hogy a feldolgozott húsok gyakori elemei a nyugati étrendnek, és sok fiatal is rendszeresen fogyaszt ilyen termékeket.
A nitrát vagy nitrit tartósítószereket tartalmazó élelmiszerek, a füstölt vagy füstaromával készült ételek és a vörös húsok fogyasztása egyértelmű összefüggést mutat a rák kockázatával
– állítja Nicholas DeVito, a Duke Egyetem orvosi központjának onkológiai adjunktusa, akinek a legtöbb új rákos betege 45 év alatti.
A rákkutatás eredményei riasztóak
A szakember úgy véli, hogy a dohányzással szembeni összehangolt intézkedésekhez hasonlókra van itt is szükség.
Az egészségügyi szolgáltatók, közegészségügyi szakértők, kormányok és más szervezetek közös erőfeszítései képesek voltak jelentősen csökkenteni a dohányzással összefüggő halálesetek számát. Hiszem, hogy ugyanezt meg lehet tenni a feldolgozott élelmiszerek esetében is
– fejtette ki.
A modern életmód következménye lehet a rák
A gyorsételek, valamint a magas zsír-, cukor- és sótartalmú feldolgozott élelmiszerek szintén összefüggésbe hozhatók a rák egyre gyakoribb előfordulásával a fiatalabb korosztályok körében. Ezek gyakori fogyasztása ugyanis elhízáshoz vezethet, ami a rák több formájának kockázati tényezője lehet: a túlsúly különösen a mellrák, a vastagbélrák, a veserák és a hasnyálmirigyrák kialakulásában játszik szerepet.
A gyorsételek fogyasztása 24%-kal magasabb kockázattal jár a nyelőcsőrák kialakulására, ami a világon a hatodik leggyakoribb rákos halálozási ok
– figyelmeztet a Cleveland Clinic Journal of Medicine jelentése.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek tartósítószert, színezéket, emulgeálószereket és egyéb mesterséges adalékanyagokat, aromákat, ízfokozókat és finomított cukrot tartalmaznak, befolyásolják az anyagcserét, és gyulladásos folyamatokat idéznek elő a szervezetben, ezek pedig hozzájárulhatnak a rákos sejtek kialakulásához.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a csomagolt termékek, a cukrozott üdítőitalok, a finomított gabonafélék és a konyhakész termékek, amelyek jellemzően magas cukor-, telített zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor nélkülözik a vitaminokat és rostokat.
Ezek a legveszélyesebb élelmiszerek
Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek az Egyesült Államok élelmiszer-ellátásának mintegy 73%-át teszik ki, és egy átlagos felnőtt a napi kalóriák több mit 60%-át ilyenekből viszi be. Ezek közé tartoznak a
- sütemények,
- péksütemények,
- chipsek,
- kekszek,
- hamburgerek
- és a pizza is.
A fiatalabb generációk számára ez különösen kockázatos, hiszen ők nagyobb valószínűséggel fogyasztanak ilyen ételeket rendszeresen, miközben kevesebb hangsúlyt fektetnek a megfelelő táplálkozásra és az egészséges életmódra. Márpedig a legfrissebb adatok szerint a rák a fiatalokat, különösen a nőket és a 30-as éveikben járó felnőtteket érinti a leginkább súlyosan.
Korábban azt hittük, hogy a rák az idősek betegsége. De az utóbbi években azt a tendenciát látjuk, hogy egyre korábban diagnosztizálják a halálos kórt a betegeknél
– hangsúlyozta Coral Olazagasti, a Miami Egyetem rákközpontjának onkológusa.
A rák már nem az idősek betegsége
A feldolgozott húsok és a gyorséttermi ételek mértéktelen fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal jár, és valószínűsíthető, hogy ezek a tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre fiatalabbaknál diagnosztizálnak rákos megbetegedéseket. Az étrend minősége, a testmozgás hiánya és a modern életmód együtt jár a rák kockázatának növekedésével, különösen a fejlett országokban. Mindez előtérbe helyezi az egészséges táplálkozás és az életmódbeli változtatások fontosságát.
Azt tanácsoljuk az embereknek, hogy fogyasszanak kevesebb ultrafeldolgozott, magas telített zsír-, cukor- és sótartalmú ételt
– hangoztatta Matthew Lambert, a Rákkutatási Világalap táplálkozási szakértője, aki szerint a szabályozás hiánya tette lehetővé, hogy a veszélyes adalékanyagok elárasszák az élelmiszerrendszert.
A szakember felszólította a helyi és állami hatóságokat, hogy támogassák az egészségesebb lehetőségeket. Úgy véli, szigorúbban kellene ellenőrizni az élelmiszeripari feldolgozást és az adalékanyagokat, miközben a kormányoknak finanszírozniuk kéne az egészségesebb élelmiszerek jobb elérhetőségét.
Olyan betegről is tudnak, aki a hintőportól kaphatott rákot, arról az esetről ebben a cikkünkben írtunk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés