Az ételallergia egy abnormális immunválasz egy adott élelmiszer-fehérjére, amit az immunrendszer tévesen veszélyesnek minősít, ezért allergiás reakciót vált ki. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak is. Ilyenek a csalánkiütés, a viszketés, a duzzanat, a gyomorfájdalom, a hányás és a légzési nehézségek. Egyeseknél anafilaxiás sokk léphet fel, amely hirtelen vérnyomásesést, légzési nehézségeket és eszméletvesztést okozhat, vagyis akár halálos is lehet. A legtöbb allergiás reakciót kiváltó élelmiszerek: a tej, a tojás, a mogyoró, a földimogyoró, a diófélék, a búza, a szója, a hal és a kagylók. Ezek már kis mennyiségben is allergiás tüneteket válthatnak ki.
A földimogyoró az egyik leggyakoribb, amely már gyermekeknél is elfordul, és elképesztően veszélyes tud lenni. Nagyon sok történet járta már be a sajtót, ahol étteremben vagy az iskolai menzán véletlenül olyat evett egy gyerek, amibe földimogyoró került, és súlyos következményei – kórházi kezelés vagy halál – lettek. Egy brit kislány októberben vesztette így az életét Rómában, miután a családjával egy pizzériában ettek. Bár az élelmiszer-allergia okozta halálesetek száma alacsony, egy az Egyesült Királyságban készült felmérés szerint az országban kétmillió allergiás él, és évente nagyjából 10 haláleset történik élelmiszer miatt, a kutatók továbbra is vizsgálatokat végeznek, hogy kitalálják, mi okozza ezt az állapotot.
Az allergia kialakulására hatással van az, hogy milyen helyen élsz
Egy új, ausztrál kutatás szerint azok a csecsemők, akik szennyezett levegőjű helyen élnek, nagyobb valószínűséggel lesznek földimogyoró-allergiásak felnőttkorukra, de ugyanez nem igaz más immunalapú állapotokra, mint például a tojásallergia.
A kutatásban közel 5300, Melbourne-ben élő gyermeket vizsgáltak, akiket 1 éves korukban vontak be, majd 4, 6 és 10 éves korukban követtek nyomon. A tudósok a gyermekek lakóhelyének légszennyezettségi adatait is vizsgálták, különös figyelmet fordítva a finom részecskékre (PM2,5) és a nitrogén-dioxidra. A csapat megállapította, hogy a légszennyezés növekedésével nőtt a földimogyoró-allergia kialakulásának valószínűsége. A légszennyező anyagok irritáló és gyulladásos hatással bírnak, ami felerősítheti az immunrendszer allergiás válaszát, ételallergiák kialakulását okozva. Arra jutottak, hogy az allergiák gyakoriságának növekedése egybeesik a városiasodás növekedésével.
Az ételallergia kockázati tényezői
Ez a kutatás is mutatja, hogy pontosan még nem sikerült tisztázni, miért alakul ki az ételallergia, de számos tényező növelheti a kockázatát. Ilyenek lehetnek:
- A genetika, ha volt már allergiás a családban.
- Az életkor, a csecsemőknél és kisgyermekeknél magasabb a kockázat a kialakulására, mint a felnőtteknél.
- A környezeti tényezők, mint például a szennyező anyagok vagy bizonyos gyógyszerek.
- A bélmikrobiom problémája, amely az emésztőrendszerben élő baktériumok keverékének zavara.
Sokkal valószínűbb, hogy nem egy tényező áll a betegség mögött, hanem a tényezők egy csoportja.
Mitől olyan súlyos a földimogyoró-allergia?
A tudósok nem tudják pontosan, miért olyan súlyos a földimogyoró-allergia. Az egyik oka lehet, hogy a földimogyoró fehérjéi nehezen bomlanak le az emésztőrendszerben. Ezután bejutnak a vékonybélbe, majd átjutnak a bélnyálkahártyán, aztán kapcsolatba kerülnek az immunrendszerrel.
Sok allergén élelmiszer, különösen a földimogyoró, több különböző allergént tartalmaz. A kesudió három allergént tartalmaz, a mandula ötöt, a dió és a mogyoró 11-et, a földimogyoró már 17-et. Minden egyes allergénnek egyedi alakja van, így az immunrendszer mindegyiket másképp ismeri fel. Minél több allergén található egyetlen élelmiszerben, annál nagyobb a hatáserőssége.
Sok élelmiszer esetén, ilyen a dió, a pörkölés megváltoztatja a fehérjék szerkezetét, így az immunválaszt kiváltó részeket is elpusztítja. Azonban a mogyorófélénknél éppen fordítva történik, a pörkölés erősebbé teszi őket. Ráadásul a földimogyoró sok ételben megtalálható, ami megnehezíti az allergiások számára az elkerülését.
Vannak olyan allergén élelmiszerek is, amelyek kevésbé ismertek. Tudj meg többet az egyikről az alábbi cikkünkből .
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés