Nem mindegy, hova viszed a gyereket úszni

A babaúszás nagy divat, és amúgy okkal: fizikális és pszichés szempontból, sőt a szülő-gyermek kötődés szempontjából egyaránt pozitív hatásai vannak. Feltéve, ha jó helyen csinálod. Mert nagyon nem mindegy, hova, kihez viszed a gyereket!

Feltérképeztük és segítségképp el is áruljuk a szempontokat... a döntés aztán a Tiéd!

  • Annál stabilabb lesz az idegrendszer - és ezen keresztül a mozgás-, logikai-, és beszédkészség - minél több, belső akaratlagos mozgással segítjük a baba fejlődését egy éves koráig. Mindezekben segíthet a babaúszás. Sőt, a felmérések azt igazolják, hogy a gyermek IQ-ja is átlagosnál magasabb, aki babaúszáson vett részt.
  • Születési sérüléseken, izom- és csípőproblémákon, tartási hibákon is sokat segíthet a víz, megerősíti a légzőszerveket, a szív- és az immunrendszert, általában strammabbak ezek a gyerekek – érdemes tehát úszni vinni a kicsit.

1. Érdeklődj, olvass róla a neten és nézd meg először Te a helyet!

  • Figyeld meg a hely higiéniáját, felszereltségét (van-e megfelelő öltözési lehetőség, meg tudod-e szoptatni, etetni a babádat, esetleg meg tudod-e melegíteni a nagyobbacska ételét, ha sivítana az éhségtől a foglalkozás után...)
  • Inkább olyan helyet válassz, ahol a medencét csak kisbabás családok számára tartják fenn, de ha ez nem lehetséges, gondolkodj el azon, az adott helyen teremthető-e a piciknek (és szüleiknek is!) szükséges intim, békés légkör?

Ha a foglalkozás alatt mások is vannak a medencében, azonnal keress tovább! (Ántsz-szabály tiltja ezt, nem véletlenül!)

2. Nem mindegy, milyen babaúszás

Merthogy számtalan féle van. A babaúszás lényege nem az úszni tanítás, hanem a szülő-gyermek kapocs erősítése. Olyan légkört keress, ahol nyugodtan, profi módon foglalkoznak veled és a kicsivel. Nézd meg a módszert, mit is csinál a foglalkozásvezető, döntsd el, tetszik-e Neked, ha kiveszik a gyerkőcöt a kezedből és a „módszer“ abban merül ki, hogy a víz alá nyomogatják (hadd szokja...) - ha nem, azonnal keress másik helyet!

  • Gondold végig, mit vársz a foglalkozásoktól! Csak együtt szeretnél pancsolni a babával? A sport a lényeg, vagy a játékos foglalkozás?
  • Nem kell azonnal elhinni mindent, néha józan paraszti ésszel is ki lehet találni, hogy a kisbabák minden áron való fejlesztése, a 3-4 hónaposok karjának tekergetése, folytonos víz alá nyomogatása vagy „vizsgáztatása“ anatómialiag, idegrendszerileg vagy egyszerűen lelkileg nem állja meg a helyét (hiába hivatkoznak arra, hogy már nagyon sok baba kibírta eddig!)
  • Van-e valamilyen koncepció, vagy csak úgy úszkálnak a családok (persze az sem rossz, de ha ennél azért többet szeretnél...)
  • A szakember szerint ott, ahol kötelezővé tesznek ilyen kicsiknek bizonyos gyakorlatokat, éppen az egyéniséget szedik ki a gyerekből. Ezt is szem előtt kell tartanod a választáskor.

3. Belső hangok...

  • Te hiszel az első megérzéseknek? Válaszd azt a helyet, amellyel kapcsolatban jó megérzéseid vannak.
    • Igazán örömteli élménynek kell(ene) lennie, játéknak, semmiképp nem sportnak, edzésnek...és igen, jó élmény legyen a szülőknek is, Anyának és Apának egyaránt – hisz így teljes a családi boldogság.

  • Amit mindenkinek tudnia kell a babaúszásról

    Bár három hónapos kortól javasolják, ez egyénileg változhat. Van, aki később érik meg rá, hogy más babák társaságát élvezze és idegen környezetbe kerüljön.

    • A babaúszás nem egyenlő a víz alá merüléssel (illetve néhány helyen sajnos igen!), bármilyen aranyosak és elképesztőek is a róluk készült víz alatti képek...
    • A búvárreflex kb. 4-7 hónapos kor körül kezd elmúlni és azt jelenti, hogy ha a kicsi arcára kerül valami (bármi: a ruhája, víz...), akkor a gégéjében egy csapocska megmozdul, a baba nem vesz levegőt, ezáltal a víz alatt sem lehet baj - legalábbis néhány másodpercig! SOHA NE HASZNÁLD KI EZT, NE ÉLJ VELE VISSZA. Profi segítséggel próbáljátok ki, hisz minden gyerkőcnek természetes a víz alatti világ, de nagyon nem mindegy, hogyan vezetjük vissza őt ebbe a közegbe.
    • Nem szabad stressz-élménynek lennie! Lehet víz alá menni, de nem mindegy, hogy hogyan! Ha kicsi nem akarja , ne erőltesd!Attól még jókedvvel pancsolhat és élvezheti a többi játékot!
    • A búvárreflex (mint más reflexeknél sem!) „életébe“ tilos beavatkozni, nagyon komoly idegrendszeri problémákhoz vezethet a legújabb kutatások szerint, ha nem megfelelő háttértudással végző foglalkozásvezető (vagy szülő) ad instrukciót (pld a folytonos víz alányomogatással)-ezek többnyire évek múlva derülnek ki és akár tanulási nehézségeket is pokozhatnak!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek