Nomen est omen, vagyis a név elárulja viselőjét. Talán soha ennyire igaz még nem volt az állítás, mint ebben az esetben. Melyik szó fejezhetné jobban ki, ha az élethez szükséges számtalan tápanyag megtalálható egy házi csodaszerben, mely élettel telíti meg a bőrt, a hajat, a védelmi rendszerünket, a szívünket vagy akár a vegetáriánusok teljes étrendjét, mint az a szó, hogy:
élesztő.
Bizarr módon, a gombák, melyek nagy részétől egyébként hanyatt-homlok igyekszünk megszabadulni (lásd: penész), és joggal, pont azok egyúttal azok a furcsa teremtmények is, melyeknek másik részét kifejezetten, szántszándékkal szuszakoljuk bele mindennapi táplálékaink sorába, mert ezen fajták viszont kimondottan jótékonyan hatnak szervezetünkre. Gondoljunk csak a kefirre. De ízében is keressük például a nemes penész különböző formáit, említhetnénk a téliszalámit, a camembert-t vagy akár a kéksajtokat.
Egy bizonyos gomba
Na mármost, a Saccharomyces Cerevisiae, amit mi a „konyhanyelvben” inkább csak élesztőnek titulálunk, egy gomba, amelynek számos kedvező élettani hatása van. Magas fehérje- és rosttartalma mellett 13-féle vitamint és 14-féle ásványi anyagot kínál, s mindemellett még kiváló antioxidáns is. Mindezen tulajdonságai együtt feljogosítják az élesztőt a szuperélelmiszer cím büszke viselésére. Hogy csak néhányat említsünk pozitív élettani hozadékaiból:
Az élesztő…
- hozzájárulhat a szívbetegségek és a degeneratív, valamint a rákos megbetegedések elleni hatékony védekezéshez,
- erősíti az immunrendszert,
- helyreállítja a nem elégséges B12-vitamin-szintet,
- csökkenti a koleszterinszintet,
- segít helyreállítani a vércukorszintet,
- kiváló bőrápoló,
- csökkenti a hasmenést,
- enyhíti a fertőzéses bélpanaszokat,
- étvágyjavító hatású,
- alvászavar esetén is segítséget nyújthat,
- jobb hangulatra derít.
Immunerősítés mindenkinek
A szelénen és cinken kívül, melyek erősítik az immunrendszert, az élesztő olyan szénhidrátokat is hordoz magában, melyek immunmodulátorként működnek. Ez azt jelenti, hogy ezek az alkotóelemek, mint például, a béta-glükán, segítenek fenntartani az immunrendszer működését.
Az élesztő segít a magas koleszterinszinttel élőknek
Ugyancsak a béta-glükán áldásos tevékenységének tudják be a szakértők klinikai kutatások nyomán az élesztő koleszterincsökkentő funkcióját. Egy 2017-es eredmény értelmében már a nyolc héten át tartó, 15 gramm élesztőben található béta-glükán napi fogyasztása is 6%-kal képes csökkenteni az összkoleszterinszintet.
Vegetáriánusoknak
A húsmentesen táplálkozó vegetáriánusoknak, vegánoknak vagy más diétát folytatóknak egészségük megóvása érdekében pótolniuk kell a húsok fogyasztásának hiányával keletkező fehérjekiesést. Az efféle növényi alapú táplálkozásban az élesztőnek óriási szerepe lehet, ugyanis kompenzálni képes az így fellépő fehérjedeficitet, tartalmazza mind a kilenc aminosavat, melyre a szervezetnek szüksége van, biztosítja a megfelelő napi B12-vitamin-szintet. Az már csak hab a tortán, hogy állagában és ízében is gazdagítja az ételt.
Így ajánlják
A szervezetbe bevihetjük a táplálkozásunkba beépítve különböző módokon, akár leveseinket, pörköltjeinket, mártásainkat és turmixainkat dúsítva és textúrát kölcsönözve nekik, de nyersen és tabletta formájában is fogyasztható. Sőt, külsőleg alkalmazva, különböző kombinációkban elegyítve bőrápoló arcpakolásnak is kifejezetten javallott.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés