SZÜLŐSÉG

Gyerekkísérlet: úszni tanul a 4 éves

2017. július 25., kedd 18:52

Elvittük a négyévest úszótanfolyamra és az is kiderült, hogyan neveljünk vízszerető kölyköket a kádban

Nem valami jól úszom. Eleve egyféle úszásnemet ismerek, a „néniset”: a mellúszást vízből kiemelt fejjel, ami nem tesz jót a gerincnek. Pedig gyermekkoromban minden nyáron elvittek úszótanfolyamra, amit szívből gyűlöltem, mert a vízbe dobtak, meg a víz alá nyomtak, vagy amikor nem, akkor a parton vacogva gyakoroltuk a kartempót.

shutterstock 286572341
Fotó: Shutterstock

Így aztán kisebb fenntartásokkal írattam be a négyéves gyerekemet úszótanfolyamra. Azzal, hogy ha utálja, akkor nem kell járnia, hiszen annak nincs sok értelme, hogy meggyűlölje a vizet. Aztán kiderült, hogy manapság már egészen más szemlélettel úsztatják az ovisokat, és az is, hogy nem véletlenül nem tanultam meg rendesen úszni.

Úszótanfolyam, ahol nem úsznak

A négyévesek úszótanfolyama a „vízhez szoktató” szint. Ennek megfelelően a résztvevő kiscsoportosok a kismedence lépcsőjén ülve kezdték a „sulit”, szemlátomást céltalan fröcsköléssel, labdázással és mindenféle rendű és rangú, színes habszivacs tárgyak rakosgatásával. A lányom természetesen rettentően élvezte, így esetünkben nem merült fel az a problémakör, hogy mit fogok csinálni, ha végigvisítja az egészet.

A játszás ment az első órán, a másodikon, a gyerekek élvezték, és bár az első lépcsőfoknál már bejjebb is jutottak, úszásra emlékeztető dolog nem történt. Így egy ponton naivan megkérdeztem az edzőt: mikor fognak megtanulni úszni?

Kiderült, hogy a nyári, kéthetes tanfolyamon nem fognak megtanulni úszni, mert úszni megtanulni kb. egy évig tart. (Képességektől függően persze ez lehet rövidebb és hosszabb is). Ha egy-két évig heti egy-két alkalommal eljárunk úszni, akkor megtanulunk úszni. Jaaa? Én meg 35 éve egyfolytában szégyellem magam egy kicsit, hogy hiába vittek el a szüleim minden nyáron az egyhetes tanfolyamra, mégse tanultam meg mást a néniúszáson kívül. Szólhatott volna valaki, hogy átlagemberként, aki nem születetten úszózseni, ennyi idő alatt nem is várható, hogy az ember elsajátítsa a négy úszásnemet és azokban biztonsággal mozogjon.

Vízhez szoktatás játékosan

A kisgyermekek vízhez szoktató egy-két hetes nyári tanfolyamain természetesen nem is ez a cél, inkább az, hogy a gyerek biztonsággal mozogjon a vízben, pl. hozzászokjon, hogy az arca víz alá kerül. Akik jártak babaúszásra, azoknak ez többnyire semmiség, de vannak gyerekek, akik igen nehezen veszik ezt az akadályt.

A mi tanfolyamunkon az edzők végtelen türelemmel és megszámlálhatatlan játék használatával, fokozatosan és jókedvűen szoktatták hozzá a gyerekeket a víz alá bukás gondolatához. Az eleinte vadul tiltakozó lányom a tanfolyam tizedik napján merítette víz alá a fejét, mindenféle kényszer nélkül. Úgy látszik, a víz alá nyomós módszerek óta sokat fejlődött a dolog.

És bár sokat játszottak, labdáztak, karikákon bujkáltak át, a kéthetes, intenzív tanfolyam végére azért csak megtanultak lábtempózni (a gyerektanfolyamokon többnyire a gyorsúszó lábtempó az első konkrétum, amit megtanulnak.) További határozott előnye a tanfolyamnak, hogy a gyerek azóta nem visít hajmosás közben.

Ezt én is meg tudom csinálni!

Vagyis bizonyára vannak szülők, akik meg tudják, akik elég türelmesek és vízbiztosak és eléggé élvezik a pancsikolást ahhoz, hogy ezért ne fizessenek, hanem szépen minden nap elmenjenek az uszodába vagy a Balatonpartra és ott pancsoljanak a gyerekkel. Olyanról is tudok, akit a szülei tanítottak meg úszni és soha életében nem járt egyetlen úszótanfolyamon sem, de mondjuk ebben a családban mindenki élsportoló és/vagy testnevelőtanár. Az sem árt, ha a szülő élvezi a vizet, a gyereknek ugyanis fel fog tűnni, ha anya utálja az egészet és alig várja, hogy kijöhessen végre törölközni. 

Lehet a szülő akármilyen eltökélt, a gyerekek a szüleikkel máshogy viselkednek. A félős lányom például velem a legfélősebb. Az úszótanfolyamon mégis a bátrabbak közé tartozott, ami részben az edzőnénik türelmének, másrészt a csoportnyomásnak volt köszönhető: Zsuzsinak ugyanis az a módszere, hogy először megnézi, más gyerekek életben maradnak-e a vízicsúszdázás, mászókázás, akármi után, és ha ép bőrrel megússzák, neadjisten szemlátomást élvezik, akkor ő is beszáll. Az ő vízhez szoktatásához tehát szükség volt két-három vagány kisfiúra, akik ugyan sokat rosszalkodtak, de bátorságukkal motiválták is a csoportot. Számunkra a vízhez szoktató tanfolyam sikertörténet: Zsuzsi legyőzte a félelmét a víz alá merüléstől, élvezte az egészet, megismerkedett a gyorsúszó lábtempó fogalmával, és szívesen járna ismét úszótanfolyamra.

Mikor, hogyan kezdjük?

A legtöbb gyermek úszótanfolyam alsó korhatára 3,5-4 év. Ennek az az oka, hogy a játékos tanfolyamokon is figyelni kell és utasításokat követni, a gyerekek pedig nagyjából ebben az életkorban válnak erre képessé. Felső korhatár elvileg nem létezik, azaz a nem úszó tizenhatévest is bátran elvihetjük úszni tanulni, de ha én venném a fejembe, hogy negyvenévesen most már megtanulok rendesen úszni, a szakemberek szerint ennek sincs különösebb akadálya.

Sok dolgot a szülő is megtehet a vízhez szoktatás érdekében, de fontos szempont, hogy türelmesen, a gyerek tempójában haladjunk. Sok úszásoktató javasolja, hogy igyekezzünk a gyereket pici korától kezdve legalább néha felfújható cuccok nélkül vízbe vinni. Bár lényegesen kényelmesebb, ha a kétévesen karúszó és úszógumi is van, fontos lenne, hogy a gyereknek legyen valódibb élménye is a vízről. Ellenkező esetben nagyon riasztó lesz a számára, amikor négyévesen rájön, hogy jaa, itt el lehet süllyedni?

Hasznos játékok a fürdőkádban

Az úszásoktatók véleménye megoszlik az úszószemüveg használatát illetően: vannak, akik ellenzik, mert aki szemüvegben tanul meg úszni, az később nehezen boldogul anélkül. Mások inkább javasolják, mivel szemüvegben sokkal bátrabban víz alá buknak a gyerekek, hamarabb és ügyesebben úsznak, később pedig ha akarnak, megtanulhatnak anélkül is, de nem muszáj. Ha a szemüvegpártiak vagyunk, el lehet kezdeni otthon a fürdőkádban játszani a szemüveggel: a kényelmetlen úszószemüveget a gyerekek általában egészen addig utálják, amíg rá nem jönnek, hogy lehet vele látni a víz alatt és meg lehet keresni a fürdőkád aljára tett kincseket.

A másik, amit szülőként megtehetünk: megszoktathatjuk a gyerekkel, hogy az arcát, fejét víz éri. A vízhez szoktató tanfolyam minden nap úgy kezdődött, hogy a gyerekek vizet fröcsköltek a saját arcukba, aztán az edzők egy öntözőkannával mindegyiknek megöntözték a fejét. Volt, aki ezt rettentően élvezte, és volt, aki meglehetősen húzódozott. Az úszáshoz, illetve a víz élvezetéhez pedig szükséges, hogy az ember kibírja, neadjisten élvezze, ha vizes lesz a feje. Az arc, a nyak és a fejbőr játékos vízzel locsolgatása pedig simán gyakorolható napi rendszerességgel otthon a kádban.

Kifejezett előny, ha több gyerekünk van, akik együtt fürdenek, ilyenkor elég a kezükbe adni egy-egy kis műanyag öntözőkannát és a többit elvégzik helyettünk. Mondjuk lehet, hogy visítani fognak, utána meg fel kell mosnunk a kiömlött ezer liter vizet a padlóról, de legalább vízhez szoknak, hát nem megéri?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta