SZÜLŐSÉG

Így úszd meg a fektetés körüli hisztit

2017. július 21., péntek 18:01

Mi határozza meg, mikor kell egy kisgyereknek lefeküdnie, és mi történik, ha egy kicsit későbbre tolódik a lefekvés ideje? Svájcban kevesebb hiszti lett az engedékenyebb szülők ajándéka.

A kérdés amúgy egy ötévestől származik: "Miért kell lefeküdni, ha egyszer még világos van odakint?" Kayla ezzel sarokba is szorította a szülők és szakértők nagy részét, úgy tűnik ugyanis, a gyerekszempontból nyaranta különösen idegesítő korai lefekvéseket csupán egy adott társadalom normái és szokásai írják elő. A Kayla kérdésére válaszoló cikket a Science of Us foglalta össze.

A gyerekeknek persze valóban sokkal több alvásra van szüksége, mint a felnőtteknek: az ovisoknak akár 10-14 órára is szüksége lehet, míg az általánosba járó gyerekeknek nagyjából 9-11 óra jár. Az viszont pusztán logisztikai kérdés tehát, hogy ennek fényében mikor kell ágyba parancsolni valakit: csak jöjjön ki az a 11 óra!

shutterstock 536473090

A probléma a FiveThirtyEight szerint az, hogy annak ellenére, hogy az alvásszükségletet a biológiánk határozza meg, az, hogy egy-egy kultúrában kit mikor küldenek ágyba, általában az adott társadalom szokásaira, nem pedig a tudomány eredményeire épül. A 10-14 órás előírás is mutatja, hogy gyerek és gyerek között számottevő különbségek vannak e tekintetben, sok esetben tehát jó ötlet lehet hagyni, hadd alakítsák ki a gyerekek a saját ritmusukat.

A lefekvés nagyon gyakran nem egy zökkenőmentes folyamat, olyannyira nem, hogy ezzel, a szülők és a gyerekek huzavonájával kapcsolatban viszont számos kutatásra sor került már. Az amerikai kétéveseknek például a negyede lázadozik rendszeresen az ágybamenetel ellen, ami később csak rosszabb lesz, 5 éves korukra ugyanis már a gyerekek fele csatlakozik az ellenállók nem is annyira maréknyi csoportjához.

Felmerül viszont a kérdés, hogy talán nem is magával a lefekvéssel van a baj, hanem azzal, hogy társadalmi beidegződések miatt olyan - túl korai - időpontban akarjuk ágyba parancsolni a gyereket, ami belső biológiai órája szerint még indokolatlan.

Erre utal legalábbis egy kiterjedt svájci kutatás. Az alpesi országban az utóbbi évtizedekben későbbre tolódott a fektetés átlagos időpontja, ezzel párhuzamosan pedig kevesebb lett az ezt övező hiszti. 

Svájcban például egészen más a helyzet: ott 2-4 éves korban volt a legnagyobb az ellenállás, de a legrosszabb esetben is csak a gyerekek 18 százaléka küzdött a korai alvás ellen. A hetvenes években még ott is több gyereket érintett a probléma, akkor még a harmaduk hisztizett rendszeresen esténként. A svájciak azonban azóta kitolták a lefekvés idejét, ami úgy tűnik megoldotta a problémákat, azóta ugyanis egyre kevesebb a vita a gyerekek és a szülők között ezügyben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta