SZÜLŐSÉG

Álljunk meg egy szóra! Vemhes vagy várandós?

2011. április 30., szombat 07:46

Vége-hossza nincs azoknak a kifejezéseknek, amikkel a gyereket váró nőket illetik. A várandóstól a vemhesig, én is kaptam már hideget-meleget. Jöjjön egy kis nyelvművelés azoknak, akik még pallérozatlanok a témában, de nem szeretnének leforrázva állni egy kávézóban, amikor valaki földig gyalázza őket, mert terhesnek merték nevezni.

Jeeka blogjáról szemezgettünk.

Várj csak

A türelmetlenek kedvéért, akik csak belenéznek az anyagba, de úgyse olvassák végig, már az elején leszögezem: az általam ismert legoptimálisabb kifejezés a várandós. Ebben a szóban nincs semmi finomkodás, se durvaság, nem medikalizált és nem is tenyeres-talpas, és kiemeli a legfontosabb motívumot: a várakozást.

Én folyton csak várok: vártam, hogy a rosszulléteim enyhüljenek, hogy megértsem, miért vannak; hogy megváltozzon a viszonyom az anyámmal (történik!); hogy már jó nagy legyen a hasam; hogy megmozduljon a babám, érezzem a szívverését (IGEN! IGEN! eddig a legjobb dolog, ami történt, imádom ahogy tornászik!); várom a következő ultrahangot; várom, hogy megtaláljam az igazán nekem való szülésznőt, szülészorvost és még kismillió dolgot várok. (Kávét reggel az ágyba, reggeli után az ebédet...)

Szépnek találom az állapotost és az áldott állapotot, de ezekben érzek valami régies nehézkességet. Mindig jól esik, ha ezt hallom valakitől, de én magam nem szoktam használni őket a mindennapokban. Én leginkább babát várok.

Teher – a deréknak

A kórházi nyelvben én bizony terhes vagyok. A negatív zöngéket talán nem kell hangsúlyoznom. Nyilván nem pusztán strukturális rosszindulatból fakad, hogy az egyébként oly sokmindenben finomkodó és absztrakcióra törekvő orvosi szakzsargon ezt a kifejezetten darabos kifejezést választotta, mégis plasztikusnak érzem azzal kapcsolatban, ahogyan az egészségügy rám tekint. (Főleg annak fényében, hogy igen kényes állapotokat képesek olyan nevekkel illetni, mint hogy aranyér.)

Sokan vagyunk, akik vitatjuk, hogy a várandós nő bárkinek a betege volna: a szülés nem patológiás folyamat, hanem egészséges dolog. A kisbaba fizikailag is, lelkileg is lehet teher bizonyos élethelyzetekben; sőt, vannak szakemberek, akik azt állítják, hogy a várandósság első szakaszában tapasztalható rosszullétek a ki nem mondott lelki elutasítás indikátorai. (Erről majd legközelebb bővebben. Az első trimeszter lelki magányossága engem nagyon megviselt, ritkán voltam ennél tanácstalanabb.)

Én azonban nem általánosítanám ennyire ezt a nehézséget, hogy ez alapján nevezzem meg az állapotot. A nehézség természetes velejárója minden nagynak és valódinak, de távolról sem a legmeghatározóbb dolog. A terheken és ismeretlen akadályokon túl még rengeteg dolog történik: én úgy érzem, szárnyakat kaptam, valami sokkal nagyobb és fontosabb történik az életemben, mint eddig valaha. Ahhoz tudom hasonlítani, ahogyan megtaláltam a szerelmemet meg a hivatásomat.

Nem fejelek le senkit a terhesezésért, de azért jobban esik, ha veszik a fáradtságot, hogy szebben mondják. Az egyetlen téma, amiben használom: a terhesbiznisz. (Nem az én kifejezésem, Hommelette-apukától loptam.) Van a témának bővebb kifejtése is, én még csak gyűjtöm az anyagot (magzati szívhangfigyelő?!?! légzésfigyelő halálangyala?!?! 4D ultrahang?!?!?!).

Anyád a kicsi

Hát a kismama nálam erősen rezegteti a lécet. Sokkal affektáltabb és lekicsinyítőbb, mint amennyire (picsogva) kedves. Későbbi párja az anyuka, apuka. (Horváth apuka, legyen kedves! Kérem, engem Horváth Lászlónak hívnak. Vagy még jobb, anyám példája: Papp anyuka! Jó napot, Bogdán Éva a nevem.) Leereszkedőnek, locsipocsinak érzem. Nem szokam nyilvánosan húzni a számat, de nadrágot is csak olyan helyen veszek, ahol nem kismamadivatnak hívják a nyúlós cuccokat.

Persze én máshonnan jövök, eszembe nem jutna a szüleimet Mamának meg Papának hívni, pesties ostobaságnak érzem. A nálunk szokásos szóhasználat alapján én legfeljebb kisanya vagyok. Úúú... kisanyám!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.30 10:30:12Figyel Castro

  A kismama nálam is kiveri a biztosítékot.

 • 2011.04.30 12:02:18Bambano

  Aki nyelvészkedésre adja a fejét, az miért ír olyan kifejezést, hogy "legoptimálisabb"?

 • 2011.04.30 12:25:38plasztikcsirke

  Azt azért bírom, hogy amíg valakinek nincs gyereke, simán használja a terhes szót,de mihelyt ő lesz az, neki már jár a várandós, állapotos kifejezés: Hát lóf...t. A terhes kifejezés nem pejoratív, nem kedveskedő, teljesen semleges, így ezt használom, akár tetszik, akár nem.

  Amúgy van még néhány verzió, ha valaki esetleg kikérné nekem, h terhesnek neveztem(még nem volt rá példa):
  bekapta a legyet, bekapta a meggymagot, viselős, hasas.
  Amitől hányok az a pocakos vagy a babás.

 • 2011.04.30 12:40:25Pizsi16

  Van a málhás szamár, meg a terhes nő....:) Mindegyik cipel vmit. Igenis az utolsó harmadban teher, aki tagadja ezt az hazudik.

 • 2011.04.30 18:58:06mrasid

  Én a "pocaklakó" hallatán szoktam öklendezni..

  Szerintem a várandós teljesen megfelelő, benne van a várakozás, a jövő idő, nem hosszú, nem nyálas, de nem is pejoratív.

 • 2011.04.30 19:16:35Lucza

  Én sem érzem sértőnek a terhest, de még a várandósban is benne vagyok. Viszont ritka undorító, nyálas a pocaklakó, a pocakos, és a (számomra) legújabb: a BABÁS! Boáááá! Sőt, ha ezt még lehet fokozni: BABÁSODÁS = teherbeesés. Ritka gáááz.

 • 2011.04.30 19:19:16sushi7

  Én gyereket várok, de nincs bajom a terhessel sem. Simán használom a hétköznapokban. Kismama? Hát, határeset. Várandós nekem kicsit negédes, ahogy a pocaklakó meg a babás is.
  De különbözőek vagyunk, nem kell egyforma kifejezésekkel illetni az állapotot. Az áldott állapottól vigyázzban áll bennem a levegő, annyira erőltetetten patetikus. Enyhébb fokozata az állapotos. Lehet, hogy én vagyok hűvös és érzéketlen, de nem attól élem meg boldogságban a terhességemet, mert így vagy úgy hívom :)

 • 2011.04.30 19:23:25Nancsi

  A magyar nyelv már csak ilyen: ugyanarra a dologra általában van 3-4 különböző kifejezés. Akinek b.ssza a csőrét az, hogy valaki nem pontosan azt választja ami nekünk legjobban tetszik, az egy nebáncsvirág (és még finoman fejeztem ki magam).

 • 2011.04.30 19:28:05flies

  én meg nem problémáztam ezeken. örültem, hogy gyerekem lesz és kész. :)

 • 2011.04.30 19:49:27plussbirka

  @flies :D

 • 2011.04.30 21:19:17susztertangó

  Az állatok vemhesek és fialnak vagy ellenek. És nem szülnek.Nem tudom, honnan jött a terhes kifejezés, de valahol "édes teher" kifejezést olvastam. Vö. Édesanya, Édesapa.

 • 2011.04.30 21:19:27envagyokemm

  Hát, a vége felé, mikor megkérdezte a doki, hogy vagyok, már magam mondtam, hogy kezdek saját magam terhére lenni...

 • 2011.05.01 11:15:15Csöre

  A 'terhes' szó nem a krumpliszsákcipelésből származik. Most nincs kéznél az etimológiai szótár, de arra emlékszem, hogy ez a kifejezés a nyelvújítás előtti 'tereh' szóból származik, ami kb. annyit jelentett, hogy 'gyönyörűséges, nehéz' (vö: Walesi bárdok "Sürgő csoport, száz szolga hord/ Hogy nézni is tereh.") Úgyhogy nagyon nem kell megsértődni rajta.

 • 2011.05.01 20:44:33antiszociális exlúzer

  Csöre

  Ezek erősen ellentmondanak a tereh - gyönyörűség megfeleltetésnek.

  "Sokat nyomott rajta páncéla, fegyvere,
  De csontos teste volt a legsúlyosb tereh."
  (Toldi estéje, Második ének, 6.vers)

  "Emléked átkos, nyomasztó tereh:
  A vérnek és könyűnek tengere
  Mind, mind ahhoz tapad."
  (Évnapra, 2.versszak)

 • 2011.05.11 11:39:34napalm

  megannyi fontos kérdés....

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta