SZÜLŐSÉG

A Poronty konyhája – kaják a húson túl

2010. február 26., péntek 13:47

A Poronty konyhája rovatot olyan írással lepte meg olvasónk, amelyből kiderül, hogy a húsfogyasztók nagy része el sem tudja képzelni, milyen ételeket lehet készíteni hús nélkül – általában paradicsomos spagettiben, krumpliban és tésztában gondolkoznak.

Loreál bemutatja, hogy ezeken túl is van miből válogatni – az elkészítési módok száma pedig végtelen. Ennek még Gordon Ramsay is örülne.

A minap nálunk volt egy barátnőm és még egy lány. A lány csak kóser húst eszik, amihez nehezen jut hozzá, így nagyrészt húsmentesen táplálkozik. Pár órája ismertem csak, amikor szóba került ez a téma és közölte: „Olyan nehéz így, alig van, amit megehetek. Állandóan a tészta meg a krumpli.” Már majdnem sajnálkozva visszaválaszoltam, amikor rájöttem: de hékás, hát ő pont azt eszi meg, amit én. Vagyis halat, tejtermékeket, tojást...stb. És én aztán nem élek tésztán és krumplin, sőt! Ha ezen élnék, már nem is élnék, mert belehaltam volna, mind testileg mind lelkileg. De nem ez az első eset hasonló szituációban. Rengetegszer állok bambán, másokkal szemben, amikor el sem tudják képzelni, hogy lehet hús nélkül élni, azt hiszik, ez egyenlő az egysíkú táplálkozással. Aztán aki alaposabban megismer, az rájön, hogy valószínűleg én százszor változatosabban eszem, mint ő. Így tehát arra gondoltam, rávilágítok néhány dologra, mit is lehet hús nélkül enni.

Kezdjük a halakkal, mert hát rengeteg van belőlük, és már otthon is igen sokfélét lehet kapni. És NEM, a hal nem azt jelenti, hogy rántott hal, vagy halászlé. Speciel én ezt a kettőt nem is nagyon csípem. Viszont lehet azt a halat grillezni, meg párolni, meg olajban sütni, meg tepsiben zöldségekkel, meg szaftosan. Betehetjük szimplán egy tepsibe, leönthetjük egy kis tejföllel, megszórjuk fűszerrel és mehet is a sütőbe. Én személy szerint imádom a steakszerűen megsütött halakat. Ehhez persze érdemes vastagabb darabokat kiválasztani. Kifejezetten szeretem, ha fele olívaolajon, fele vajon sül meg. A lazac mindig jöhet ilyen formában. A tonhalhoz megfelelő nap kell, de ha az van, akkor a világ legmennyeibb étele. Friss salátával. Vagy esetleg zöldbabos burgonyasalátával, ami olyan kis csúnya kinézetű, ahogy a majonéz összekeni az egészet. A legfrissebb felfedezettem a nílusi sügér. Gyönyörű, fehér húsú hal, és az íze valami hihetetlen finom.

Imádom ez egyszerű és frappáns megoldásokat, aminek tökéletesen megfelelnek a saláták. Ez alatt nem csak a zöldsalátákat értem. Hiszen van tésztasaláta is, amit én a legjobban garnélarákkal szeretek jó fokhagymásan, kukoricával, kaliforniai paprikával színesítve. Aztán a szaftosak...  szimplán valami tejtermékes szósz... amit turbózhatunk zöldségekkel, fűszerekkel. Vagy akinek jobban fekszik úgy, paradicsomosan, jó olaszosan fűszerezve. Aztán lehet egytálétel is sütőben vagy fent a tűzön, lábasban. Zöldségekkel, vagy krumplival, rizzsel... egyszerűen nincs határ. Ha most mindent leírnék, sosem érnék a végére. Egy biztos. A hal elkészítése úgy kezdődik, hogy besózzuk és jó alaposan meglocsoljuk citromlével. Természetesen friss citrommal. E nélkül számomra nem is hal a hal.

És akkor jöjjenek a csak zöldséggel készült ételek. Na, itt már azért is meg szoktam akadni, mert ha csak fel akarnám sorolni az összes zöldséget, akkor nagy bajban lennék. Például figyel egy szép fej karfiol a hűtőmben, amiből fekete olívabogyós, bazsalikomos paradicsomszószban főtt karfiol lesz; ez turbózható még rizzsel. De lehetne belőle rakott karfiol gombával. Vagy karfiol/brokkoli saláta. Ezt nyersen készítem aszalt áfonyával és kesudióval. Aztán ma vásárlás közben azon hezitáltam, hogy kelkáposztát, céklát vagy spenótot vegyek. A kelkáposztából rakott lett volna, szintén gombával. (Imádom a gombát.) A spenótból vagy quiche, vagy hagyományos spenót, vagy levelesen kis tejszínnel, haldarabkákkal.

De a cékla győzött. Amiből valószínűleg céklasaláta lesz a lazacsteakhez, amire már napok óta vágyom, de nem tudtam kitalálni, milyen körettel. De nem a hagyományos magyar céklasalátára kell itt gondolni, hanem valami kis pikáns fűszerezésű dologra. A megfőtt céklát kis kockákra vágom és ráöntök valami öntetet: mondjuk citrom, olaj, kömény. Vagy balzsamecet, olaj, só, bors. (Akinek van lehetősége olyan boltba eljutni, ami árul izraeli termékeket szerezze be a Z'atar nevű fűszert, istenien megbolondítja a salátákat, de egy csomó más ételbe is remek.)

Már említettem a salátákat, nálunk nagy kedvenc a rizssaláta is. Nálam a barnarizs vagy a teljes rizs a nyerő. Na meg a töméntelen mennyiségű friss aprított zöldség, egy kis savanyú uborka, kapribogyó, olívabogyó, netán főtt tojás és tonhalkonzerv. Ezen túl ezen a héten tervezek falafel golyókat csinálni. Azt még nem döntöttem el, hogy disznó mód pitába töltve, vagy némileg kímélőbben, valami jó kis friss zöldsalátával tálalom.

A sütőbe tehető egytálételek nagy barátaim. Előre elkészíthető, mégis frissen tálalható vacsora rittyenthető belőlük. Ilyen például a rakott zöldbab, amihez én a zöld színű babot használom, mert az könnyebben beszerezhető itt. A babot összekeverem karfiollal és brokkolival és leöntöm reszelt sajttal és parmezánnal kevert tejföllel. Esetleg fokhagyma is mehet bele. Tetejére sajt kerül. Úgy is szoktam, hogy alul-felül van a bab, középen pedig rizs összekeverve egy nagy adag dinsztelt gombával. Ha már gomba. A múltkor laskagombából varázsoltam. Lepirítottam a gombát majd adtam hozzá jó sok zöldséget (pirospaprika, fehér paprika, kukorica... bármi), majd csináltam neki egy jó kis szaftot. Ami lehet tejszínes vagy sajtos alapú. Ezek után keletiesen fűszereztem, isteni volt.

Tél lévén ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről. A bab nagyon egészséges, de nálam a bableves és a babfőzelék nem nyerő. Annál inkább a következő: piríts le egy adag hagymát, szeletelj bele répát (sokat), majd öntsd föl vízzel és főzd egy darabig. Egy idő után add hozzá a babot (én vegyesen szoktam pirosat és fehéret) majd önts bele aprított paradicsomkonzervet. Fűszerezd zöld fűszerekkel. Reszelt sajttal és tejföllel tálald.

Remek dolgokat lehet varázsolni leveles tésztából. Aki merész, az elkészítheti maga, én mindig készet veszek. Vágd el őket kis darabokra, mondjuk háromszögekre. Egyik felét ragaszd össze, töltsd meg a közepét finomságokkal, majd zárd be. Kend meg a tetejét tojással és szórd meg szezámmaggal vagy lenmaggal, ezután mehet is a sütőbe. Töltelékek: feta sajt és túró keveréke szerecsendióval ízesítve, egy tojással keverve. Főtt tört krumpli, tojás, szerecsendió, gomba dinsztelve és persze bármi egyéb. Hagyhatod egyben is a leveles tésztát. Akkor süsd elő egy kicsit, kend meg például paradicsomszósszal vagy tejföllel és rakd meg finomságokkal. Szórj rá sajtot és mehet a sütőbe. Ezek mellé az éltelek mellé nekem mindig kívánkozik valami üdítő saláta. Például a reszelt répasaláta, amit csak meglocsolok egy kis citromlével, esetleg készítek hozzá egy balzsamecetes öntetet vagy szórok bele egy kis aszalt vörösáfonyát.

Itt abba is hagyom, mert ha tovább írom, azt már úgy sem olvassa el senki. Remélem, ezek után senki nem kínálja majd vega ismerősét paradicsomszószos spagettivel, ha nála vendégeskedik.

Loreál

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.03.03 12:16:12mazsola84

    Viszont szorulásra király. 10 perccel a doboz kidobása után tuti wc-t kell keresni, ezért nem szoktam a kocsiban inni :D

  • 2010.03.03 12:16:47gyj

    Loreal, remélem, érezted az eltelt néhány percben a pozitív áramlásaimat, mert most ebédeltem az ötleted alapján készített gombás rakott karfiolból és szenzációsan jó!!!! Köszönöm az ötletet, ezzel egy csomó új irány nyílt meg nekem a zöldséges kajákban.
    Fantáról annyit, hogy alapjáraton a szagát sem bírom, de másnaposan csak ez hozza rendbe a gyomromat:9
    A banán pedig barnán jó, mikor már mászik!

  • 2010.03.03 12:17:05Rosa Rugosa

    Ezek nekem elég régi emlékképek, mert úgy 15 éve voltam fogyasztója.:)))

  • 2010.03.03 12:29:25mazsola84

    15 éve nem is volt Red Bull szerintem.

  • 2010.03.03 12:31:44barnslig

    biciklitároló kulcsa viszont volt.

  • 2010.03.03 12:32:00madz

    a banán akkor jó, mikor a végei még picikét zöldek

  • 2010.03.03 12:37:33Jedenew

    Még egy ételízesítős sztori:
    Megyünk anyósékhoz a gyerekkel, x hónap után. Nagyon vár, telefonon is egyeztetünk, mit főzzön, hogy már a kicsi (1 éves) is ehessen belőle.
    Igazából mindegy, nagyon jó a csirkehúsleves, amit amúgy is tervez, egy kérésem van, hogy ne tegyen bele sok sót, mert még nekem is sósan főz amúgy.
    Megérkezünk, eszünk, gyerek is tolja a kaját, minden klappol. Megköszönjük, anyóst megdicsérjük, mire nagy büszkén kiböki.
    - Pedig sót egyáltalán nem is tettem bele, csak delikátot.

  • 2010.03.03 12:37:41dodóó

    12 éve tuti hogy volt.

  • 2010.03.03 12:39:49dodóó

    RR te mennyi idős vagy?

  • 2010.03.03 12:41:50Rosa Rugosa

    38
    És 15 éve biztos, hogy volt. A fiam 96-ban született, a büfét előtte csináltuk 1 évvel.
    Tuti hogy volt.

  • 2010.03.03 12:45:03Rosa Rugosa

    Az volt az egyetlen, nem is volt más.
    1 doboz kb. 250ft volt a nagykerben.

  • 2010.03.03 12:45:52Rosa Rugosa

    Minden menő "vállalkozó" azt itta az autópiacon.:D
    Ott büféztünk.:)

  • 2010.03.03 12:46:53mazsola84

    Jól van, lehet, hogy volt, csak ezek szerint akkor még titkolták előlem :)

  • 2010.03.03 13:01:49loreal

    sos kérédés...tölteléket meddig szoktátok sütni? Hány perc, milyen erősség???

  • 2010.03.03 13:01:50dodóó

    RR Apukám is pár napja ugyanezt mesélte.
    Ő is büfézett a vásárban.

    Pécsiben.

  • 2010.03.03 13:02:33mazsola84

    Milyen tölteléket?

  • 2010.03.03 13:02:34loreal

    imádom, de mindig nagymama csinálta, profi tölteléke van...de Brüsszelben nincs nagymama:((((

    És rá kellett, hogy döbbenjek, gőzöm nincs, hogy kell kisütni ...huppps:((

  • 2010.03.03 13:03:09loreal

    sima töltelék...zsömle, hagyma , petrezselyem tojás, só bors

  • 2010.03.03 13:04:20dodóó

    2010.03.03 12:17:05Rosa Rugosa

    Ja, hogy a red bull-nak voltál fogyasztója 15 éve :D
    Azt hittem a tároló kulcsnak.

  • 2010.03.03 13:07:37Magenta

    madz, de ott se állok neki szörnyülködni. baud remekül leírta.

  • 2010.03.03 13:08:38mazsola84

    Hát mi az ilyesmit húsba szoktuk tölteni, gondolom nálad nem ez játszik.
    Ha sütőben csinálnám, én 180 fokon sütném és 25-30 percnél tuti nem kell több.

  • 2010.03.03 13:13:53loreal

    mazs, köszi...már kiszedtem....kb ennyit sült, a hőfok is stimmelt:D

    Nálunkaz egséz húsimádó család és meg van vezsve a sima tepsiben sült töltelékért....persze van huso is mellette:DDD

    ha apukámat kérded lehetőleg rámtott csirkecomb :D

  • 2010.03.03 13:17:30mazsola84

    Én nem szeretem a tölteléket (bár nálunk gomba is van benne), de ha csinálok és megtöltök vele valamilyen húst muszáj mellé is rakni, mert mindenki imádja magában is. Csak nekem rejtély, hogy miért.

  • 2010.03.03 13:19:29loreal

    tegnap töltött gombát csináltam: rikotta és feta keverékével töltöttem amihez jó sok snidlinget adtam.....kipróbáltam sima fehér csiperkével és barnával is...a barna sokkal jobb lett.....és valószínűleg kéne egy kis tojás a sajtba , mert így egy kicsit kipöfögött a gombákból:P ma fejlesztek:DDDD

    Hétvégén nagy bulira készülünk, arra kisérletezgetek:D

  • 2010.03.03 13:19:41gyj

    én most hétvégén csontoztam ki életemben először egy kacsát (made by Julie&Julia) és gombás-májas töltelékkel megtöltöttem, úgy sütöttem meg, ááááá de jó volt!

  • 2010.03.03 13:20:17Rosa Rugosa

    dodóó
    Akkor anyád lehetnék...?:DDD

  • 2010.03.03 13:20:24loreal

    mazs, nálunk is van, hogy van benne vagy főtt tojás, avgy máj, vagy gomba.....persze nálam a máj nem nyerő...de az sosem volt az, nem szerettem régen sem.

  • 2010.03.03 13:21:18loreal

    gyj, akarsz nagyot nevetni....

    Én simán feldolgozok neked bármilyen állatot, és meg is főzöm...csak megenni ne kelljen.

  • 2010.03.03 13:22:40gyj

    loreal, buliba nagyon tudom javasolni a szardellakrémet bagettel: 6 főre 1 szardellakonzerv, az olajos lé fele, 1 kis doboz sűrített paradicsom, a kiskanál kapribogyó, bors, botmixer, kész. sörrel nagyon jó.

  • 2010.03.03 13:23:59gyj

    közben írtam: nem nevetek, látom, hogy nem eszel húst, meg is találtam a kommentek között, miért nem és tiszteletben tartom a döntésedet. igazából csak a töltelék miatt szakadt ki belőlem a dicsekvés, de már vissza is szívtam.

  • 2010.03.03 13:24:42mazsola84

    loreal, én például utálom a rizst, meg egy csomó féle húst sem eszem, de szívesen megcsinálom bárkinek. Sőt a rizsem messze földön híres, pedig soha nem ettem.

  • 2010.03.03 13:25:10loreal

    töltelék jelentés:

    K..va forró, de ehetőnek 100%-an ehető, sőt finom...de persze nem olyan , mint mamáé(aki mellesleg ha jól tudom zsírral csinálja, és azt én nem tudom megtenni:((((((

  • 2010.03.03 13:25:43loreal

    egy Ő kimaradt....ő zsírral...

  • 2010.03.03 13:27:28madz

    Magenta, a kajaboltban sem szörnyülködünk hangosan :D

  • 2010.03.03 13:36:07Magenta

    sehogy sem szörnyülködöm. és nem ez az egyetlen szórakozásom. :)

  • 2010.03.03 13:46:21dodóó

    2010.03.03 13:20:17Rosa Rugosa

    Nem.
    Közel vagyok a harminchoz.

  • 2010.03.03 13:48:15dodóó

    Én a csirkét szoktam megtölteni és csak a tölteléket eszem meg.De hiába csinálom sokadjára,soha nem lesz olyan mint a dédié aki szintén zsírral készíti.

  • 2010.03.03 13:53:46madz

    Magenta, hát én szörnyülködöm :D de azt senki sem állította, hogy ez lenne az egyetlen szórakozása

  • 2010.03.03 14:01:38baudolinA

    "Ennyi szórakozásom hadd legyen már az életben."

  • 2010.03.03 14:04:17madz

    baud, hát, én ezt poénnak vettem, de lehet, hogy én vagyok naiv

  • 2010.03.03 14:06:02baudolinA

    madz,
    én is, de attól még valaki leírta. :)

  • 2010.03.03 14:10:12madz

    okés, akkor rosszul fogalmaztam: nem hiszem, hogy bárkinek, aki ide ír, ez lenne az egyetlen szórakozása. ez már abból is levezethető, hogy ide ír, mivelhogy ez is egyféle szórakozás
    jobb?

  • 2010.03.03 14:15:01Ribizlee

    madz, gondolj pl wolffra. neki szórakozás az is hogy beleszarik a trombitába...

  • 2010.03.03 14:16:16madz

    de ez most hogy jön ide? :D

  • 2010.03.03 14:20:14baudolinA

    madz,
    jóvanna, már kötekedni sem lehet...

  • 2010.03.03 14:22:57Ribizlee

    madz, a kinek mi a szórakozás-t próbáltam meg érzékeltetni, de ma nem beszélni jól magyar
    :-S
    kávé, az kéne!

  • 2010.03.03 14:28:02madz

    Ribizlee, értem én, de gondolom, neki sem ez az _egyetlen_ szórakozása. merthogy pl ő is ír a porontyra. szal csak abba kötöttem bele, hogy májerkedünk, hogy nekünk nem csak egy szórakozásunk van. de ki az, akinek igen?

  • 2010.03.03 14:41:32Ribizlee

    aha, éééértem.
    csak másról beszéltünk :-)

  • 2010.03.03 15:03:30rath.dinen

    Asszem én erre már nem reagálnék tovább. Megyek a közértbe kosarakat sasolni.

    A jobb sztorikkal majd jelentkezem az OFF-ban.

  • 2010.03.03 15:52:43Magenta

    madz, de leírta és vettem a poént, de annyira magas labda volt, hogy nem tudtam NEM leütni.

    Az más dolog, hogy orrfelhúzkodás lett belőle.

    A pletykához meg szörnyülködéshez annyit, hogy de én is szoktam, szörnyülködni a híreken, pletykálni meg csak úgy, mert csak. Ezt szerintem jobban nem lehet megmagyarázni, de nem gyártok köré ideológiákat, hogy ez kell a szociális fejlődésemhez, vagy mennyire baromira segíteni akarok vele.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta