SZÜLŐSÉG

Második műszak: ágyról ágyra szállni

2008. június 5., csütörtök 08:00

A szomszéd fűje mindig zöldebb, gondoljuk, s abban is biztosak vagyunk, hogy mi vagyunk az egyetlen teremtménye a földnek, aki nem alszik összefüggően 3-4 óránál többet évek óta. Szoptatás nélkül, bizony. Nos, az éjszaka leple alatt történő nevelési csomókra sokszor rászáll a jótékony sötétség, s hajlamosak vagyunk arra is, hogy elbagatellizáljuk, sőt, a nyugalom érdekében észre se vegyük a problémákat. S hiába hallgatunk, mint a sír az éjszakai nagy forgalomról, a rácsot rázó kezekről és a csattogó, ide-oda rohangáló tappancsokról, bizony sok családban indul lámpaoltással a második, keményebb műszak.


Első levegővételre szögezzük le, vannak kölykök, akik a nevelési könyvekkel nem kompatibilisek. Ezt azóta tudom, mióta nekem is született egy ilyen, követve az ideális gyerek verzióban működő lányomat. S hiába áll a cirkusz az éjszakai alvással nagyjából a fiam megszületése óta, egyszerűen van olyan hiszti-határ, ami felett nem érdemes kísérleteznem. Nekem. Mert biztosan vannak kötél idegű mamik, akik fapofával hallgatják végig a gyerek üvöltését minden éjszaka, bízva abban, hogy majd a következő éjjel nyugisabb lesz, én nem ilyen vagyok. Az éjszakai rumlikkal egyenes arányban nő bennem a feszkó, amit előbb, vagy utóbb ki is eresztek.

Az alvással persze sok minden gubanc lehet, korosztálytól függően, dolgoznak a kis terroristákban az aktuális félelmek is, nálunk nagyjából a fix ébredések a szoptatási idő emlékére generálódnak (3 évesen). Vagyis 12, 3, 6 órakor. Nem mindig ennyit, sőt, vannak ünnepnapok, amikor egyáltalán nem kel, de már tudom, hogy egy fecske nem csinál nyarat. A megoldhatatlan probléma akkor kezdődött, amikor leszanáltuk a kiságyat nagyfiús ágyra, onnantól kezdve, mintha fizetnének a gyereknek, jön a mi helyünkre éjjel. Különösen vicces a történet azok után, hogy a lányomnál meg azon bosszankodtam, hogy csak óbégatott az ágyában, 4 éves koráig nem jött ki egyedül, tessék, most megkaptam az ellenkezőjét.

Bezárni a gyereket nyilván nem fogom a szobájába, s nem fogom a kiságyba se visszarakni. Próbáltunk rájönni, hogy mitől félhet (persze mindentől), ígértünk már toronyórát lánccal, aludt vele a tesója is, akit az éjjeli kanossza kissé megtaposott, egyelőre semmi. Tudom, hogy vannak gyerekek, bőven iskoláskorban is akik a mamival alszanak, én ez ellen lázadok. Főleg, mert én speciel képtelen voltam anyámék ágyában aludni, utáltam (ma is) az előre melegített nyoszolyát. Öröm az ürömben, hogy túlélő típus vagyok, s jó ideje nem ébredek fel a fiam ágyba csapódására, csak reggel nézünk össze.

Van, aki kezdetektől a nászágy közepére kuckózza be a gyereket, s később is természetesnek veszi, hogy a fészekalj ott szuszog egy kupacban. Van, aki spártaian, csak és kifejezetten a saját ágyába teszi a kölköt. Mi többiek pedig sakkozunk, alvó-időcskéket nyerünk a gyerektől, ingázunk éjjel ide –oda, másnap pedig úgy érezzük magunkat, mint egy masszív nyugdíjas, agyonütve.

Mit lehet tenni? Nagyobb ágyat venni, ahová még a szomszéd is befér, lakatot szerelni a gyerekszobára, esetleg venni egy rohadt nagy légycsapót, amivel futtában kapjuk el a kölyköt, vagy számolni a napokat addig, amíg jön egy nő, aki végre szívesebben bújik ágyba a fiunkkal?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.05 14:48:12monsterwoman1

  És még sértődős is. Pedig már kétszer bocsánatot kértem.nna, mindegy

 • 2008.06.05 14:51:50Normi

  Ja, hogy pedagógiai végzettséged... És?

 • 2008.06.05 14:53:02MLH

  bocsánatkérés elfogadva, talán igy jobb. • 2008.06.05 14:56:18cantaloupe

  MLH: ne haragudj, de ha te a masok hazaseletet hozod fel ervkent a kulonalvasra, ne csodalkozz, ha a csipkelodest visszakapod.  Tan nem tanultad pedagogiabol, de pl. Indiaban az egyuttalvas kinyulik a gyerekkorra, az egesz csalad egy szobaban, egy bazi nagy agyon alszik..es vannak..khm mennyien is? Egymilliardan? :D  Mellesleg az elvvel egyetertek, mert en is szeretek egyedul aludni es nem tartom "spartai" modszerenek, hogy kulon kisgayam volt, de ahogy talalod a velemenyed, az eleg magas labda.  Amugy a lombikot meg mar masodszor hozod fel az ervelesben, nem ertem miert...hogy mindenki sajnaljon es igazat adjon az adott temaban?

 • 2008.06.05 14:57:26monsterwoman1

  Hát szerintem nincs elfogadva, mert két sorral fentebb dohogsz, hogy téged csak kifiguráznak és leszólnak.Pedig ez így nem igaz.mindegy, ez már nagyon Off, úgyhogy be is fejezem.

 • 2008.06.05 14:58:41MLH

  olvass vissza légyszives normi, és akkor megtudod, hogy miért irtam a végzettségem.

 • 2008.06.05 14:59:35Hűbele

  "az ikrek, akikre hivatkoztál szintén ketten vannak, ugye? Te egyébként a saját igazságodat közvéleménykutatás alapján fogalmaztad meg, vagy a saját tapasztalataid alapján."

  - az én "igazságom" az volt, hogy nincs igazság, mert minden gyerek más. Tudod, szabályt felállítani csak végtelen számú példa alapján lehet, de annak létét cáfolni egyetlen példa is elég. Logika.

  Pedagógia végzetségem nekem is van, de ettől még nem leszek a téma szakértője.  Amúgy rájöttem, hol van az alapvető különbség kettőnk között. Te előre eldöntötted, hogy mit szeretnél kialakítani, megkerested hozzá a módszert és ragaszkodtál ahhoz, hogy a dolgok szigorúan az elképzeléseid szerint alakuljanak.

  Én nem ragaszkodtam az eredeti elképzeléseimhez, hanem megfigyeltem, hogy a gyerekemnek pontosan milyen igényei vannak (most szigorúan a pár hónapos csecsemők evéséről és alvásáról beszélek), és ennek megfelelően rugalmasan alakítottam mindent.

 • 2008.06.05 14:59:36MLH

  de igen, leszóltok, mert abból, hogy a hálószobát meg akarom tartani magamnak és a férjemnek az lett, hogy nincs rendben a házaséletünk és talán meg is csal a férjem.

 • 2008.06.05 15:00:39Hűbele

  monsterwoman1, sebaj, nem adom fel:-) Most úgyis épp erősen dolgoznak bennem a hormonok;-)

 • 2008.06.05 15:01:01monsterwoman1

  Jesszus

 • 2008.06.05 15:02:10Hűbele

  MLH, ezt te írtad: "Ráadásul mást sem hallani, mint hogy anyuka elhanyagolja apukát a gyerek születése után. Szerintem ezért is kell biztositani, hogy a szülői hálószoba az maradjon." A témát te hoztad fel. Azt viszont senki nem írta, hogy megcsal a férjed. Vagy ha igen, idézd már, légy szíves. Hátha nem tudok jól olvasni...

 • 2008.06.05 15:02:31monsterwoman1

  hajrá Hűbele, szurkolok Nektek!És halkan irigykedem (mármint a pocaklakóra)

 • 2008.06.05 15:04:22Hűbele

  OFF  Monsterwoman1, köszönöm! A mai program mondjuk: "nem hányok, nem hányok, azért se!:-)))  ON

 • 2008.06.05 15:05:38monsterwoman1

  MLH!

  Lassan tagoltan mondom:nem akar itt téged senki bántani.Ha nektek így jó, örülök, csináld, ahogy jónak véled.

 • 2008.06.05 15:06:27MLH

  hát nem úgy történtek a dolgok, ahogy irod. nagyon-nagyon sokat változtattam az elképzeléseimen a gyereknevelés tekintetében már akkor is, mikor csak pár hónapos volt és most is, hgoy 3,5 és egy évesek.

 • 2008.06.05 15:07:14MLH

  látod, megint egy bántó megjegyzés.

 • 2008.06.05 15:07:54cantaloupe

  MLH: Olvass mar vissza, Hubele csak PELDAKEPP, osszehasonlitasnak irt vissza egy buta sztereotipiat.  Az a baj, hogy te komolyan is gondolod a tiedet, marmint a hazaselet megromlasat...:O

 • 2008.06.05 15:08:12monsterwoman1

  Off!

  Hűbele!

  Próbáld így: hányni jó, hányni jó, hányni mégis jóóó:-)

  On!

 • 2008.06.05 15:08:15Hűbele

  Akkor most megint téged idéznélek MLH: "érdekes, az én két gyerekem is teljsen különböző, más módszereket is kellett kitalálni, de sikerült hamar összehangolni az alvásukat.

  Nézd, szerintem ez olyan mint a tanulás. a cél ugyanaz, de más módszerrel tanitod a két gyereket és végül mindkettőnél eléred ugyanazt az eredményt." Ezt te írtad, az alvásról. Ezek alapján mondtam, hogy nem változtattál az elképzeléseden. És most csak az avásról beszélek.

 • 2008.06.05 15:08:57Hűbele

  OFF Nem jóóóóó, nem!!!!!

  :-))))

  ON

 • 2008.06.05 15:09:36Hűbele

  MLH, könyörgöm, mi volt a bántó megjegyzés? Idézd léci, mert tényleg nem értem.

 • 2008.06.05 15:09:47Atina

  evaandrea, kéknyúl,

  Köszi a reag-ot, ma döntöttem úgy, hogy a gyerek eldönti, mikor alszik.

  Ma van a 15. nap, s 8 naposan jöttünk haza.

  Nehéz volt, mert a dokinő, meg a védőnő nem hagyták aludni a picit.

  Ahogy hazaértünk, feljött a védőnő a receptekkel, megnézte a gyereket. Másnap reggel ismét feljött, hozott légzésfigyelőt (ami selejtes), meg közölte, hogy óvatosan a köldökcsonkkal, mert az volt neki begyulladva. (Mégha csak az lett volna!) Aztán rá 2 órára feljött a gyerekorvos, neki is ki kellett csomagolni a gyereket, mert kiváncsi volt a székletére. Akkor az volt, hogy sokat eszik.

  Szerencsétlen picit az első napjaiban is húzni vonni kellett, amikor még meg sem szokta itthon!

  Az 56 ml-t az egyik védőnő számolta ki. Meg ő közölte, hogy nem vagyok elég bátor a köldökcsonkkal, mert még nem száradt le. Akkor megrángatta a csonkot. Este kicsomagolom a pelenkát, vérzett a csonk. Akkor burítottam rá az alkoholt, meg a hintőport. Mára esett le.

  Szóval, ahogy a Stand-up-osok mondták, ez nem védőnő, hanem Támadónő!

  Azt nem is említem már meg, hogy csakúgy bejön a lakásba. Kopog egyet, aztán már be is nyit, s cipővel be a gyerekszobába!

  Még a saját anyámmal is levetetem a cipőjét, s az a minimum, hogy utca után kézmosás a gyerek elött. Náluk ez úgy látszik nem fontos.

 • 2008.06.05 15:14:57MLH

  hűbele, gyorsan irok, mert a kicsi már türelmetlen.

  Persze, hgoy összehoztam a két alvást, mert délutáni alvásra szükségük van, de nem szerettem volna, hgoy az egyik 3-kor keljen, mig a másik akkro fekszik.

  A hálószoba megtartásában magunknak a társas kapcsolatokra gondoltam, nem a szexre.

  bántó megjegyzés: nem hányok azért sem.  lehet, hgoy tényleg könnyen felkapom a vizet, de ha most ennek az okait irnám le, megint csak szidalmaznátok.

 • 2008.06.05 15:17:35monsterwoman1

  MLH!

  Hűbele babát vár, a hányós rész erre vonatkozott. Akkor most ki nem tud a sorok közt olvasni?

 • 2008.06.05 15:18:36Pandi

  Atina  Atyaég!

  Ha ilyen neveletlen a "támadónő", akkor szólj rá nyugodtan legközelebb, a cipő és a kézmosás miatt egyaránt.:(

  Nálunk szólás nélkül is levette a cipőt a doktornő és a védőnő is és rögtön érdeklődtek, hogy hol lehet kezet mosni.

  (Mellesleg a védőnő megkérdezte, hogy megnézheti-e a fiamat és hogy megmutassa-e a köldökcsonk leápolását.)

 • 2008.06.05 15:19:26Hűbele

  "bántó megjegyzés: nem hányok azért sem."  MLH, ez a megjegyzés szigorúan nem neked szólt és nem a te kommentjeidre. 6. héten vagyok a második babámmal, és monsterwomannek írtam, aki korábban érdeklődött hogy hogy vagyok. Erre írtam, hogy dúlnak bennem a hormonok, és barmi erős hányingerem van, de ez teljesen OFF volt. Sajnálom, hogy félreértetted, de nekem a mai program szó szerint az, hogy próbálok nem hányni...

  Ezt tényleg ne vedd magadra:-)

 • 2008.06.05 15:20:33keszianita

  ugyan nem fogom a véleménnyel ezt a (lassan vérrmenő, és bebe akkor is az enyém az utolsó szó) vitát eldönteni, de akkor is leírom.  mielőtt megszületett a fiam, egy rakat szakirodalmat elolvastam. persze nem kényszeresen, csak ami érdekelt. ennek kb. a felét rögtön olvasás után ki is hajítottam. aztán megszülettek az elvek, amik mentén majdan nevelni fogom(fogjuk) a gyerkőcöt.  egyetlen egy dolgot hagytam ki a számításból. nevezetesen, hogy a fiam éppoly makacs és önfejű mint én. vagyis ha a fejemtetejére állok is, vannak dolgok, amikor bizony én húzom a rövidebbet. az viszont már az én döntésem, hogy ha már nekem ezt dobta ki a gép, akkor mi az amiből engedek. nos, mivel tudom, mi az amiből nem engedek (gyerek biztonsága, napirend sacperkábé betartása, nem verekszünk stb.), nem sok olyan terület marad, ahol a engedhetek. ezen kevesek közé tartozik az együtt alvás. NEM DIREKT, NEM ÉN VISZEM A HÁLÓSZOBÁBA, MAGÁTÓL JÖN. ewan. még mindig többet alszunk így, mintha állandóan visszacipelném. néhány hét alatt elértük, hogy most már csak akkor jön, ha valami nem stimmel nála. ennyit meg ki lehet bírni. bár már nagyon várom, mikor jön el az az idő, mikor úgy és addig alszok, ameddig jól esik ;) számításaim szerint kb 25 év múlva.  és most jöhetnek a kövek, de nálunk (20 hónapos dacos gyerekkel) perpill egy dolog válik be: KOMPROMISSZUM  és nem nőtt a fejemre, kiegyensúlyozott, barátságos, egyáltalán nem félős és nem agresszív a kiskrapek. a többiről 20 év múlva referálok.

 • 2008.06.05 15:23:28Reggie

  Aludjatok a gyerek agyaban, es akkor majd oda szokik:)

 • 2008.06.05 15:24:29Hűbele

  Reggie, rácsos ágy, nem férek bele:-)

 • 2008.06.05 15:25:43monsterwoman1

  Pandi!

  Szerencsétek lehet a védőnővel, mert nálunk sem dívott a kézmosás, kopogás. Halk kaparászás az ajtón, majd: Jóóónapoooot üvöltéssel beveti magát a házba! Mikor hazamentünk a kórházból, anyám kivikszolt lakással várt bennünket, a szőnyegeket is kipucolta. Erre jött a néni (és nem hazudok), miután belépett elegánsan lehúzkodta a cipője talpát a szőnyegben és megkérdezte: hooogyvannnaaak?

  Anyám összes haja égnek állt :-)

 • 2008.06.05 15:26:29keszianita

  Reggie, remek ötlet, már csak néhány apró technikai akadályt kellene legyőzni... konkrétan a gyerekágya 160*80as. a férjem 190 magas, én 175. a 80cmes ágyszélességet már fejben megoldottam: egymásra fekszünk. csak a sorrendre kell nagyon figyelni. :D

 • 2008.06.05 15:34:27Reggie

  2008.06.05 15:26:29 keszianita

  Valoban elfelejtettem hozzatenni, hogy torpek elonyben:)

 • 2008.06.05 15:44:06szövetszöcske

  Nálunk mindig van a gyerekszobában játszós-ágy vagy szivacs. Mikor a lányom megszületett, 4-5 hónapra átköltöztünk az ő szobájába a plussz ágyra(csak némi intim hancúrra használtuk a hitvesi ágyat), aztán a 4-5 hónap után átálltunk arra, hogy a gyerkőc elalvásakor szépen átvonulunk, majd később az elalvást sem vártuk meg. Ha volt félős vagy alvásbalhés időszak, visszaálltunk arra hogy velemelyikünk befekszik a kicsi szobájába amíg el nem alszik, és utánna kisunnyog. A mi ágyunk este lefekvéstől reggelig tabu a picinek (viszont nem csukjuk soha rá a szobaajtót, villanyoltás után még jó darabig teszünk-veszünk odakint). Ugyanezt a módszert fogjuk megpróbálni az új gyerkőccel is, már csőre töltöttünk egy ágyat a babaszobában, odaköltözünk pár hónapra, hogy hallgassuk éjjelente, hogy szuszog. Nem tudom, hogy az újabb törpe is majd elfogadja-e nagyobb balhék nélkül ezt, de nekünk szükségünk van arra, hogy legyen az életünknek egy olyan szelete amikor pár vagyunk és nem család, azt gondolom hogy a gyerkőcök éjszakai jelenléte az ágyunkban nekünk legalábbis símán tönkrevágná a szexuális életünket (jó persze, teljesen le nem nullázná, az itt például felhozott indián családok is együttalvás mellett azért fenntartják az egymilliárdos létszámot, de én ezt a fajta családi életet amit ők nyomnak önzőség-nem önzőség de nem szeretném)

 • 2008.06.05 15:46:39Rebi

  Nem is lehetne aktuálisabb a téma, kb.6 hét múlva szülök (a másodikat). Elsőke 2 éves 1 hónapos. Éjszakákkal soha nem volt különösebb gond. 5 hónapos kora óta külön szoba, kiságy, este 8-tól reggel 7-ig - kb. Egészen másfél éves koráig, na akkor egyik-napról a másikra kitalálta, hogy utálja a kiságyat, beletéve ordított, sőt visított. Ha elalvás után belecsempésztem, éjjel művelte ugyanezt. Próbáltam jobb belátásra bírni így is, úgy is nem ment. Ok, akkor alszik a saját szobájában továbbra is, de nagy ágyon. Ez csak úgy működik azóta is, hogy hajnalba megjelenik a mi szobánkban és mászik kettőnk közé. Mindenféle hanghatás nélkül. A gond csak az, hogy az óriás hasammal már nem férek el a két pasi mellett (férjem+kisfiam). Így, ha gyerek jön, kis idő múlva megyek az ő szobájába, de ha ismét megébrend jön utánam (kihúzhatós az ágya, szerencsére). Szóval vándorlunk ezerrel, ezt eljátszuk egy éjszaka többször is. A kérdés csak az, ha meglesz a babó, őt hova teszem. Fekve szeretek szoptatni, de négyen egy ágyban (álmában kapálódzó kétévessel) kivitelezhetetlen a dolog.

 • 2008.06.05 15:48:43Normi

  Szövetszöcske!

  Hidd el, ha ott aludna az ágyatokban, megoldanátok. Nem kéthavonta, évente. egyszerűen máshol lenne a szerelmi fészketek. Átmenetileg.Mivel elsőre fel sem merült, ezért nem kellett ezt kidolgoznotok, realizálnotok.Valaki írta, és sztem is így van: a fáradtság inkább hátráltatja a házaséletet, mint az együttalvás.

 • 2008.06.05 15:51:40Normi

  Rebi!  Hát,második születése után jóideig nálunk ment az ide-odavándorlás, mert a nagy újra ébredt, miután kicsi meglett, kicsi el sem nagyon aludt, szóval cikáztunk össze-vissza, aludtunk egymás hegyén-hátán...

 • 2008.06.05 15:56:56szövetszöcske

  Normi: Na igen, de nem csak a konkrét aktus a házasélet (amit tényleg hátráltathat a fáradtság), az is, hogy lefekvés előtt megfogom az asszony fenekét, vagy hogy egymásba-bújva alszunk be meztelenül vagy bármi más amit punnyadtan is lehet. Ha egy törpe ott lakik az ágyban, én legalábbis szerepváltást érzek, onnantól kezdve mint családapa alszom együtt a családdal, és nem mint az asszony hapsija. Nehéz elmagyarázni, de szerintem ez igenis lényeges különbség.

 • 2008.06.05 16:46:09Rio2003

  itt mindenki hazaseletrol beszel a hitvesi aggyal kapcsolatban, konyorgom en csak aludni szeretek de azt nagyon. Es egy onzo allat vagyok mert min. 6-7 ora folyamatos alvas nelkul en zombi vagyok. Es en szeretek agyban olvasni es ferjemmel urambocsa megvitatni a napot. Szoval en kerekperec vallalom hogy az en agyam, az az en agyam. A gyerkoc ha felebred ejjel es atjon hozzank, akkor miutan kiderul hogy mi is a baj, szepen nyugisan a kislampa fenyenel visszaterelve az agyaba. Megnyugszik, alszik tovabb. Termeszetesen nem ujszulottrol van szo 3-4 honapig en sem szoktattam a babaimat semmire, csak tettem a dolgomat es probaltam tulelni. De en evekik tulelni nem tudok.

  Akinek bejon az egyuttalvas evekig - ismerek ilyet szemelyesen - az felolem csinalja. De nekem spec nem kell a gyerekem mellett aludni ahhoz hogy meghalljam a nyoszorgeset a 3 lepesnyire levo gyerekszobabol.

  Es lelki serult se lesz szerintem, ha megtanulja hogyan kell egyedul elaludni mindenfele ringatas es orakig tarto hacacare nelkul. Persze en tovabbra is a kovetkezetesseg es a rutin mellett vagyok.

 • 2008.06.05 17:54:41bebike

  Én is a különalvók táborát erősíteném. DE azért akadnak kivételek persze, igaz ritkán.

  Nálunk a férjemmel közös döntés volt, hogy már az első gyerek külön szobában aludjon és nem a szex miatt!!

  Az én ágyam az én váram. Néha még én is tudok kapálózni meg ilyenek és igen volt ,hogy szoptatás közben elbólintottam. Nem volt sok , de riadtan ébredtem ,hogy nem gurultam a gyerekre véletlen, más részt nem pihentető volt, inkább kimerítő.

  Most második gyerkőcnél már nagyobb házban éjjel szépen kimentem a nappaliba ülve szoptatni, meg tévézni, hogy ne zavarjak senkit. És bár Apukának akkora alvókája van mint ide Lacháza, én féltem akkor is, hátha.

  A nagy is külön alszik,de ha baj van megyünk ,mikor én ,mikor férjuram. Simike ,pár nyugtató szó, várakozás és kijövünk. Ha már pirkad ,akkor volt már ,hogy közénk vettük, de nincs rendszer csinálva belőle.De viszont akkor igazán izgalmas ,mert a gyerkőc rudalódzik ,tekereg és volt már majdnem fogkiütés is. Ez minden csak nem pihentető alvás.

  És igen kénytelen voltam én is bűvészkedni egy-másfél hónapot, hogy délután együtt menjenek aludni felváltva ki előbb, ki utóbb. Kell ,mert én is hozzászoktam a naggyal a sziesztához és igénylem néha, ha másért nem, hát azért, hogy olvassak ,netezzek és Szívek szállodája ismétlést nézzek :D

 • 2008.06.05 20:46:28fatyol11

  En is a babuval alszom-)) Igy szerencsere nem vagyok egesz nap komaban a faradsagtol, a baba jol van, sot a parom is, mert tok masfelekeppen szeretunk aludni. O huvosben, maga ala gyurve mindent, en melegben, szinte mozdulatlan. Raadasul erosen horkol, ugyhogy mi mar regota kulon szobaban alszunk, es kosz, a hazassagunk 18 eve toretlen, es a szex is hiszen harom gyerkocunk van. Alvas, es hazaselet nem ugyanaz. Van sok olyan ido, es hely amikor kettesben lehetunk a kozos haloszoban kivul is.

  Minden gyerekunkkel igy voltunk, mind szepen beleszokott a sajat kis agyaba idovel, most van ket kamasz, aki a mai napig szivesen bujik hozan a kis titkaikat magosztando, vagy nagy kozos filmezesekre. Sohasem hagytam egyik gyerekemet sem sirni, sohasem hagytam, hogy barmelyikukb ugy erezze, hogy akar csak mert hisztis, nyugos, nem vagyok mellette. Talan ennek koszonhetem, hogy MINDENT tudok roluk. Megbiznak bennem maradektalanul, meg olyan dolgokban is, amit mas kamasz sohasem merne elmondani. Nem vagyok alfa anya, rohogok sokszor ezeken, de ebben nagyon hatarozott velemenyem van.

 • 2008.06.05 21:05:52Anyafarkas

  Nálunk a gyerek külön ágyban ugyan, de velünk egy szobában alszik. Mondjuk Férjuram már rég átpaterolta volna a Fiatalurat a szomszéd szobába, de nekem nem megy a művelet.

 • 2008.06.05 22:02:48Pandamackó

  Egyszer az interneten olvastam, hogy a bölcsőhalál kockázata kisebb az olyan gyerekeknél, akik együtt alszanak anyával, mert hallják ahogy levegőt vesz, és így ők sem "felejtenek el levegőt venni". Nem tudom, hogy ez baromság-e vagy sem, de én azt gondolom, lehet benne valami.

  Egyébként ti sohasem féltetek gyerekkorotokban egyedül az ágyban? Én bennem annyira élénken él az a rettegés, ahogy tudtam egyedül félni az ágyban, és ráadásul apám kőkeményen visszazavart, ha meghallotta, hogy vándorolok. Emlékszem, sokszor órákig paráztam éjjel az ágyban emiatt, reggel meg alig bírtam fölkelni. Na én ezért fekszem be mellé, ha nagyon nem bír egyedül visszaaludni.

 • 2008.06.05 22:20:45psyché

  Hat, az en gyerekeim akkor csodalatosak. Mindkettö a sajat agyaban alszik (3 ill. 1,5eves), csak akkor ebrednek fel, ha betegek. Most szereltük le nagyobbik fiam agyarol a racsot es kicsit feltem, hogy majd minden este nalunk köt ki, de idaig meg nem jutott az eszebe. hiaba kerem, hogy reggelente, ha felkel, akkor ne a tesojat ebressze fel, hanem jöjjön at hozzank, ö bizony nem. :-) a tesoja pedig kizarolag a sajat agyaban tud aludni, kezdettöl fogva.

 • 2008.06.05 23:36:01miramira

  Négy hónapos volt a lányom mikor különszobába került.(légzésfigyelő bébiőr szolgálatban)

  16-hónapos volt mikor lecseréltük a kiságyát egy leesésgátlós ágyikóra, nagyon tetszett neki.

  Most 32 hónapos és talán ha 3 vagy 4-szer aludt mellettünk.Akkor is vihar vagy betegség miatt.

  Féléve szobatiszta azóta szól ha pisilnie kell csüccs a bimbire vissza az ágyba puszi és alvás.

 • 2008.06.06 01:55:57cseresznye

  Ahogy olvastalak benneteket, hol elbizonytalanodtam, hol megnyugodtam. Mert holy úgy látom, hogy a szülők temperamentumán múlik, hogy hogy érzik magukat (NEM az, hogy hol alszik a gyerek!!!), hol úgy látom, inkább a szerencsén.

 • 2008.06.06 12:43:49evaandrea

  Atina,

  ez a kezdeti időszak elég kemény, mert ilyenkor gyakran jár a doki, védőnő, de ez lecseng hamar, különösen, ha jól van a pici.

  Igazad van, ha hagyod, a baba döntse el, mikor alszik, eszik, és hogy mennyit.

  Meglátod, ő maga fog kialakítani egy napi ritmust, amit szülőként az ember elfogad, mit tehetne mást...De a gyerek kiegyensúlyozott és nyugodt lesz, ami a legfontosabb.

  Védőnők közt is van mindenféle, ahogy a lakosság többi részében is. Kezet mosni azért illene, mielőtt az újszülötthöz nyúl az ember. A tiédre meg a fertőzés miatt különösen vigyázni kellene, bár nyilván emiatt látogatnak most gyakrabban az átlagosnál. Ők is féltik.

  Talán az jó megoldás, hogy amikor feljönnek, beiányítod őket a fürdőszobába, hogy itt moshatnak kezet. Nem voltál udvariatlan, de elérted, amit akartál....

  Az, hogy felébresztik, szintén gáz, én is utáltam megzavarni az alvásukat, de ha már minden rendben, mert leesett a köldökcsonk, egyre ritkábban fordul majd elő, hogy most azonnal mutasd a gyereket.

  Ha a baba ritmusa szerint mennek a napok, minden könnyebb lesz. Őszintén kívánom, hogy így legyen, és a kezdeti sokkot, mert ez a fertőzés az volt, felejtsétek el!

 • 2008.06.08 09:40:24babybeluga

  "Amúgy ha valamiért nem akar aludni, persze odajön az ajtóhoz, ami zárva van, dörömböl és bömböl egy ideig, majd ha látja, hogy nem foglalkozunk Vele, szépen elhallgat, visszamászik az ágyába és még kicsit be is takarva magát elalszik."

  Na, ezen rendesen kibuktam. Örülök, h nem vagyok egyedül.

 • 2008.06.10 13:16:08Sheruzad

  MHL és szövetszöcske verziója nekem barátságosabbnak tűnik. toleráns vagyok, mindenki csinálja úgy ahogy jónak érzi (úgyis úgy fogja, minden tanács ellenére) de nekem akkoris fura ha úgy szokja meg a gyerek h szülői ágyba mászkál.

  kérdés: valaki pliz magyarázza el nekem röviden a légzésfigyelő jelentősségét. páromnak emlitettem és elkerekedett szemekkel bámult h mi az h esetleg elfelejt levegőt venni a baba, h náluk itt ilyen nincs. mondom de van, ez orvosi tény, ezért van a babaőr. elvágta a vitát azzal h itt Spanyolországban a babák nem hülyék, és tudnak lélegezni.

  Itt ismeretlen ez a jelenség. én meg hülyén érzem magam..

 • 2008.07.05 17:19:38pufóka

  Az én kislányom 8 hónapos,és még egyszer sem aludta át az éjszakát!!Napközben sem alszik túl sokat,szóval nem ezért.Éjszaka óránként kel,és megy a hiszti.Szopi nélkül nincs visszaalvás.Van ötlet,hogyan szoktassam le erről?Azt nem bírom hallgatni,ha ordít.Próbáltam........

 • 2008.07.05 17:46:10cozumel

  Pufoka  az en ikreim ket es fel eves korukig egyszer sem aludtak at az ejszakat, es nappal sem voltak alvobajnokok...  MOST azert kel a babad valoszinuleg orankent, mert belepett a szeparacios szorongas koraba (esetleg foga is johet, ezt csak Te tudod)

  A szoptatas ilyenkor a legjobb, mert megkapja az anyai kozelseget, aminek az elvesztesetol fel.

  Leszoktatni nem tudod, ne hagyd sirni, egy-ket het alatt azert ez lecseng...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta