SZÜLŐSÉG

Cipőben vagy mezítláb?

2007. október 12., péntek 14:45

Elérkeztünk abba az örvendetes korszakba, amikor a gyermek a mászásból lassan eljut a járásig. Csak az a kérdés, vajon mindeközben mit viseljen a kis lábacskáin?

A lakásunk újabb átalakuláson ment át: a dohányzóasztalon mancs formájú sarokvédők igyekszenek megelőzni a súlyosabb fejeléseket, a konyhát egy ráccsal barikádoztuk el, a számítógép kikapcsológombjára pedig kénytelen voltam barna postai ragasztószalaggal egy nagy keménypapír lapot rögzíteni, mert a gyermek boldogan nyomogatta.

Nemrég nálunk járt a védőnő, megszemlélte a parkettán csúszásgátlós talpú zokniban teperő gyermeket, és közölte: ha elkezd járni, itthon is járassuk cipőben, hogy megfelelően fejlődjön a lába.


Nekem ez kicsit furcsának tűnt, hiszen az ősember sem adott cipőt az ősporontyra, igaz, a barlang padlója nem volt ennyire sima. De a külföldi babás oldalakon is azt olvasom, járassuk a gyereket minél többet mezítláb.

A másik nagy kérdés a cipőtalp belseje: a védőnő szerint lapos talpbetét kell, de vannak, akik a talp formáját követő belsőre esküsznek. Csak abban egyezik a véleményük, hogy a gyerekcipő talpa könnyen hajlítható legyen, a sarokrész az Achilles-ín környékén viszont merev, hogy tartsa a bokát.

A ti gyereketek miben mászik-totyog odahaza?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.13 10:39:07Magdus_

  A Syma Csarnokban (Stadionok metróállomásnál)holnapig kedvezményes cipő és ruhavásár van. Ott vettem a már említett Siesta cipőt(standjuk a bejárattól jobbra a sarokban van) 6oooért (plusz ajándék cipőt is adnak, de csak 30as mérettől). Nem messze tőlük a második sorban pedig féláron árulnak gyerekcuccokat, úgyhogy bodykból is betankoltunk :). Lehet, hogy holnap visszamegyek egy szandiért itthonra (megfogadva wish73 tanácsát amit köszi).

 • 2007.10.13 13:11:19napos oldal

  Vierre, hiába beszél neked az ember... :)  A Salus 6000. Egészséges gyereknek javasolták, hogy az is maradjon.  Mondjuk csizmát biztos nem veszek még ennyiért sem, arra a 20 alkalomra, amikor fel kell majd vennie...

 • 2007.10.13 13:49:20Guruljka

  napos oldal, nekünk is van sima gumi csizmánk. De abba relative kevés időt tölt a gyerek:)  Még valami a kínairól. Egy időben én is vettem magamnak pár chines cipőt, de egy életre megbántam. Két körömműtétem volt azóta... Mindkettőnél a cipőt okolta a doki, hogy nem szabad gagyit venni, mert nagyon ártalmas. Aztán az egészség pénztár miatt rászoktam a Scoll cipőkre és papucsokra. Azóta no problem a körmömmel, plusz nincs derékfájásom, és bár doki nem ellenőrizte, de úgy látom a vizes lábmnyomom alapján, hogy eltűnt az az enyhe lúdtalpam is... Szóval óvatosan azokkal a cipőkkel. Nem azt mondom, hogy drágát kell venni, hanem jót! Ami persze nehéz, de a

  Azért az igazsághoz azt is hozzá kell tennem, hogy a Nagynak kezdetektől csak siestát vettünk. (igen rohadt sok pénzt költöttünk rá, de az egészség nem mérhető pénzben. Persze csak ha futja rá ugye...)

  És neki is rendben van a lába. Anno mikor őt szűrték nem szóltak egy szót sem. Ezt csak azért, hogy senki ne essen kétségbe, hogy horror összegeket költött a legjobb szándékkal és még csak jót sem vett:) De engem abszólút meggyőzőtt a jónevű ortopéd orvos, hogy a következő pár évben ne siestát vegyek.

 • 2007.10.13 14:57:21Vierre_

  óó napos oldal :) benéztem, bocsi :)

  Emberek és alkatok. Én évek óta kínai cipőt veszek és semmi bajom. Nem fogok lelkiismeretfurdalást érezni emiatt :D És a gyerekek is remekül működnek ezekben a cipőkben, de mondom 6 éven volt kitapasztalni és mind kettő egészséges. :)

 • 2007.10.13 17:12:44Hicudzsi

  Enyimek meztéllábaznak idehaza és játszótéren, fűben mindig ha jó az idő. Van kínai szandálunk és cipőnk is, bakancsban nekünk a Falcon jött be nagyon.  A gyerekdoki szerint nagyon szép a talpuk, a rüsztjük magas, de ezt tőlünk örökölték (ezért sajna gyakran egy számmal nagyobb cipőt kell nekik venni :( ).  Rengetegszer hordanak gumicsizmát (aminek se betétje sem semmije nincs) és imádják.  Szóval ezek az én tapasztalataim, gondolom hajlam is kell ahhoz, hogy valakinek "elromoljon" a lába a cipőtől. • 2007.10.13 20:58:59evaandrea

  Szerintem a cipőnél fontos az, hogy bőr legyen, a bélése is, ne műanyag, mert akkor beizzad a láb.Úgy gyereknél, mint felnőttnél.

 • 2007.10.13 22:01:18Alvomacko

  Vierre_: én úgy látom, hogy te egy nagyon-nagyon szerencsés ember vagy! Kívánom, hogy ez a jövőben is így maradjon, mert egy aprócska hiba is éveken át tartó lelkiismeretfurdalást okozhat...

  Minden elismerésem az ilyen optimista és magabiztos embereké.

  Én még mind a mai napig nem tudom, hogy amit eddig tettem, azt jól tettem-e.  A Nagyobb lányom ilyen bizakodó egyébként. Képtelen elhinni ill. elfogadni, hogy az utcán történhetnek szörnyűséges dolgok. Mindig azt hajtogatja, hogy miért pont vele történne valami rossz... És nem ért bennünket, amiért mi aggódunk érte....

 • 2007.10.13 22:04:26Alvomacko

  Ja, meg hogy vele eddig még soha nem történt semmi baj, sem nappal, sem éjszaka az utcán.  A cipőkkel neked is mázlid volt. Mert a gyermekeid nem hajlamosak a lúdtalpra vagy ilyesmi. De ha mégis lett volna valami, akkor biztos, hogy felmerült volna benned is, hogy nem tettél-e valamit rosszul.

  A mázli egy nagyon-nagyon klassz dolog, csak csínján kell bánni vele, mert néha nem tart egy életen át...

 • 2007.10.13 23:45:10Guruljka

  wish73 szívesen hallanám a szakmai véleményedet a bébikompról!

 • 2007.10.14 00:41:59Anyatünde

  Figyeljetek: a gyerekeimnél (7, 5 év és 20 hónap) az ortopédorvosok NEM a talpboltozatot sasolták elsősorban. (Mondjuk egy másfél évesnél még nem is lenne mit sasolni... ;-)) ) Hanem hogy bedől-e a gyerek bokája, vagy nem.  És cipőféleségek: Salus, Dr. Leó, Szamos cipők egyrésze, Supy mind sarokemelős. A Supy cipők gyártója szokott árulni az újpesti biopiacon, a suppinált cipők között árban eddig ez utóbbi volt a legjobb, amit láttam. (29-31 szandálok 5000 Ft-ért a nyáron. Megpróbálom előkaparni a fickó telefonszámát, mert nem minden szombaton árul.)  Sztem még nagyon jó felépítésű az Asso és a Falcon is.  Téli bakancsnak nálunk nagyon bejött a Siesta, most ráadásul közel is lakunk egy outlet boltjukhoz, ahol időnként féláron fogok ki dolgokat.  Sajna a lábfej és egyebek állapota 6 éves kor után még simán romolhat... Saját tapasztalat :-(((  Hozzáteszem, én lúdtalp szempontjából extra rossz géneket örökítettem a gyerekeimre. (Laza kötőszövetek. Stria szempontjából viszont nem rossz, bár a két fiam ezzel semmire se megy... ;-)) ) Ezért aztán próbálok különösen vigyázni a lábukra.

 • 2007.10.14 01:15:31Anyatünde

  Még két dolog:  Felnőtteknek Rieker szandál rulez!!  A Siesta bakancs nem vagizásból. Hanem mert havaztunk benne nagyokat, és max. FELÜLRŐL bírt beázni. (Ha belement a hó.)

 • 2007.10.14 07:17:19Chang Yai

  akkor vajon az olyan országokban, ahol mindig mindenki mezitláb jár a lakásban, óvodában, iskolában, mindenki lúdtalpas??

 • 2007.10.14 07:53:18babesz

  Lehet, hogy gyenge jellem vagyok, de megveszek, mire állást foglalok olyan kérdésekben, amihez nem értek, mégis nekem kell döntenem. Jelenleg két ilyen kérdés van: ekcéma kezelése (lásd másik topik) és a cipő.

  Rákerestem a Siesta kontra Dr.Leo és Salus kérdésre. Ahány orvos annyi féle ajánlás. A férjemnek is és nekem is vannak problémáink a lábunkkal, szeretném, ha a gyerekeknek nem lenne. Akkor most mit csináljak? A nagyobbik lányom első cipői Siesta cipők voltak, utána egy Asolo nevű márkát hordtunk, mindkettő betétes. Ez azt jelenti, hgoy egy életre elrontottam?!?! Vagy épp ezzel tettem jót? A kisebbik lányomnál is lassan aktuális a cipő kérdés - hogy szalad az idő - nála majd veszek betét nélkülit, és tizenöt év múlva beszámolok, hogy melyik a nyerő:).

 • 2007.10.14 07:55:04babesz

  hülye vagyok: Asolo az én szandim, a gyereké Asso :)

 • 2007.10.14 09:07:23Anyatünde

  Chang: Ha jól tudom, az a lényeg, hogy EGYENES talajon (pl. parketta, de tán az aszfalt is ennek számít) ne járjon mezítláb a gyerek. Homok, fű, kavics OK.  De majd wish megmondja a frankót, én csak kontárkodom...

 • 2007.10.14 09:08:01Starlark

  Nem akarok butaságot kérdezni de ez nem attól függ hogy a gyereknek milyen a lába?  Azért kérdem mert pl én futok tudom hogy bokasülyedésem van és a bokám befelé dől tehát pronál ezért olyan cipőre van szükségem ami ezt megakadályozza. e olyan is létezik akinek a bokája kifelé döl ha rá szintén ezt a belső élnél megemelt cipőt adják azzal mégrosszabbat tesznek.  Most a gyerekeknél eleve abból indulunk ki hogy az összesnek befelé fog dölni a bokája?

 • 2007.10.14 10:56:12wish73

  hát, bizony, kb. kiindulhatunk abból, h befelé fog dőlni, merthogy lemásztunk a fáról, két lábra egyenesedtünk, parkettát, betont tettünk a lábunk alá, és nem kevesen még pár kg túlsúlyt is cipelnek magukon, ha épp nem a fotelban ülnek.

  nyilván hajlam kérdése is, kedvenceim közé tartozik a "nagyapám napi két doboz cigit szívott, mégis 86 éves korában halt meg, amikor elütötte egy autó". ergo-cigi nem káros, ugye?

  szóval van, aki b.mit csinálhat, marad a szép boltív, van, aki igyexik követni az ortop. ajánlásokat-mint pl. én, azt mégis olyan talpa van a nagyobbiknak, h épp csak nem szólal meg. de legalább megpróbáltam. szóval sztem érdemes abból kiindulni, h egyenletlen talajon mezítláb, utcán, otthon kérges, először kifelé döntött, később harántemelős lábbeli. kerülni a nagy ütődésekkel, becsapódásokkal járó sportokat, ill. csak direkt az adott sportra kifejleszett cipővel művelni, a mezítlábas ill. papucsos-az a balettcipő-szerű izé nem az igazi.  a bébikompról röviden:NEEEEM, hosszabban majd este, mert nyígás van.

  szépnap!

 • 2007.10.14 11:17:31zolnaid

  Starlark, a lányomnak kifele dől, de ez tényleg ritka. Mi sima cipőt veszünk, nem döntöttet, akinek ilyen baja van, dokibácsi elmondja, hogy mikre figyeljen. Egy tortúra cipőt venni, az biztos.

 • 2007.10.14 17:15:21mamafáni

  Nekünk az is fontos szempont a cipőválasztásnal, hogy a talpa elég hajlékony legyen. Sajnos sokszor látunk gyerekeket, akik szinte menni sem tudnak a tényleg szép, drága cipőjűkban, mert olyan merev a talpa, akár egy vasrúd.

  A supi cipőkről sok jót hallottam ,bár én még nem próbáltam.

 • 2007.10.14 22:43:42kiseszter

  A Supi cipőkért Google: "Lazzari supi cipő"  Épp ma voltunk a bácsinál téli cipőt rendeli, a fiam első (Siesta) bakancsát leszámítva minden cipőt nála veszünk. Szandálcipők 6000+ Ft, téli bakancsok 8000+ Ft. A honlapján minden típus fotója fent van és most lázasan gyártja a cipőket a Baba Mama Expora. Mi amúgy kijárunk hozzá Budakeszire ahol készíti a lábbeliket. Felár nélkül lábra szabja a cipőket és bármilyen színkombinációt lehet tőle rendelni.

 • 2007.10.15 09:32:02boszorsi

  Idős, "régivágású", de természetes gyógymódok irányába nyitott ortopéd szakorvos mondta:

  Természetes talajon minél többet mezitláb, kemény, merev padlóburkolaton lehetőleg hajlékony, de belűl sima talpú cipőcskében mászkáljon a gyerkő. Az oka, hogy a KEMÉNY burkolatokon könnyen szétlapul a lábfeje, keresztboltozat-süllyedést okozva. Valamint a természetes talaj rugalmas, tehát talpra és az izületekre nem hat ütésként minden lépés, míg a járólapról, de még a laminált parkettáról ez nem mondható el. A futók is speciális cipőben futnak az aszfalton, mert különben tönkremennek az izületeik és a lábfejük.  Próbáld ki, hogy páros lábbal ugrálsz a parkettán 5 percig. Iszonyatosan fog fájni a talpad azon a ponton, ahol talajt fogsz vele. Ugyanez a kertben fájdalommentes. A bébi pedig minden lépésnél kicsit odacsapja a talpát, amíg nagyobbacska nem lesz.

 • 2007.10.15 15:27:56wish73

  boszorsi, asszem kiváltom a diplomámat a sotén:))

 • 2007.10.15 21:20:30wish73

  Guruljka, megpróbálom a bébikompról összeszedni a gondolataimat. előre szólok, h nem kifejezetten érdekelnek azok a vélemények, melyek szt " az én gyerekem is használta, azt' semmi baja nem lett". itt is az a lényeg, h van egy csomó hatása, ami néhány szerencsés gyereknél nem jön elő, de általában azért igaz, hogy: a gyerek, ha egészséges, csinálja azt, amit magától tud-tehát nem ültetem, amíg magától nem képes rá, nem tudja megtartani magát.(sőt azt mondják, h felültetni sem lenne szabad, amíg magától erre nem képes. ez már egy kicsit más téma, néha muszáj ülve etetni, fürdetni, amikor már szép egyenes háttal ül, de önerőből még nem képes felülni.)

  nem állítom, amíg magától nem áll, nem járatom, amíg önállóan nem képes-tehát a bébikomp olyan helyzetbe hozza a gyereket, amire magától még sem idegrendszerileg, sem csontozatilag, sem izomzatilag nem képes. az a jó, ha a vázizomzat a természetes mozgásokkal alakul ki, erősödik, így elkerülhetünk egy csomó tartási rendellenességet. a komp természetellenes helyzetbe hozza a csípőt, térdet, lábfejet. megszokja, h nem tud hanyatt esni, tehát, amikor önállóan áll, nem biztos, h tudni/érezni/érteni fogja, h bizony el is eshet, és marha jól hanyatt tud vágódni, mert azt hiszi, valami úgyis van ott mögötte. könnyen előfordulhat, h emiatt a kúszás-mászás háttérbe szorul, pedig a két agyfélteke összehangolásához ezek elengedhetetlenek. dyslexiás, beszédzavaros gyerekeknél ez soxor kimaradt, úgy kell megtanulniuk nagyobb korban.

  aztán nyilván komp és komp között is van kül., némelyik stabil, a másik borulós, ebben is rejlik némi veszély.

  egy kúszó-mászó gyereknek az a dolga, h felfedezze a világot abból a perspektívából, amit a földközeli állapot nyújt, bemásszon, érte menjen, utánanyúljon, és majdan önerőből felüljön, felkapaszkodjon, ebbe a menetrendbe is beleszól a kopm. azt sajnos nem gondolom érvnek, h a mamának fürdeni, wc-re menni, főzni kell, ezeket érdemes másképp áthidalni. extrém esetben elképzelhető, h nagyon rövid időre megoldást jelenthet, mint pl. sérült vagy hiperaktív gyereknél, mert ott lehet, h olyan szituációkat él meg a gyerek, amikre magától nem lenne képes később sem, de ott is lényeges, h figyelembe vegyük, az ortopédia szempontokat, tehát tartósan nekik sem ajánlott.

 • 2007.10.15 21:41:55opti

  Most vallomást teszek. Nekünk volt kompunk. Nem akartunk, aztán mégis. De csak amikor már tudott állni. És akkor is jó mélyre ültettem benne, olyan volt mint egy játékautó, csak nem borult le róla. Még így sem örültem neki, de egyszerűen igenis van az a gyerek aki egy idő után nem bírja a konyhában a földet, járókát, és bizony a kaját meg kell főzni. Szóval szerintem ésszel, ritkán használva segítség lehet. Azóta is sokszor eszembe jut, hogy "te jó ég, mit tettem a gyerekemmel??? Na most azonnal kivágom a kuka mellé!" de utána úgy gondolom, hogy elfér a szekrény tetején, mert ki tudja, talán a következőnél is jól jöhet. Ha nem, akkor nem teszem bele, a fiamat sem akartam. De jobb egy kis kompozás mint a bömbölés és az idegbeteg muter. Ja, és amikor már megtette az első pár lépést, akkor el is csomagoltuk. Szóval két hónapot sem használta. Azt én sem birom amikor négy öt hónapos babákat belepakolnak.

 • 2007.10.15 21:44:20Guruljka

  wish73, köszönöm! Nagyon utálok mások dolgába direkt belepofázni az én kis civil életemben, de egyszer arra ragadtattam magam, hogy valakit megpróbáltam lebeszélni a kompról. Azért mert olvasgattam róla anno, meg azért tanultam eleget a fősulin én is a mozgásfejlődésről, hogy ráérezzek miért gáz. Meg azért is, mert nekünk ano a ortopéd orvos koönkréétan aztt mondta: betiltaná. De nem tudtam igazán jól megindokolni (talán mert zavarba jöttem a saját belepofázásomtól, amit én is utálnék hiába a jóindulat), csak azt javasoltam, hogy nézzen körül a neten olvasgassan a kockázatairól stb. Szóval ezért voltam kiváncsi, hogy legközelebb ha szóba kerül és megkérdeznek, mert olyan is van azért:) akkor értelmesen bírjam már elmondani miért nem jó.

  Mégegyszer köszi:)

 • 2007.10.15 21:50:48wish73

  szívesen. megkérdezhetem, h mit végeztél?

 • 2007.10.15 21:55:19marcangoló

  Wish, és te? ;-) Mert olyan szépen összeszedted a fentieket!

 • 2007.10.15 21:57:37Békanőci

  Érdeklődve olvasom a hozzászólásokat mert előbb-utóbb nálunk is aktuális lesz a kérdés,hogy mi legyen a baba lábán.A cipőmárkák számomra teljesen ismeretlenek,de a felépítésükről sejtem,hogy mit lehet elvárni:Rugalmas talpa,bőr bélése-bőr felsőrésze,magas kérge,hosszú nyelve,belül lapos kellene legyen az ideális első cipőcskének.Több helyen is úgy tanultam,hogy a lábfej boltozatai a járás megtanulása közben kb.2-3 éves korra alakulnak ki az izommunka következtében,ha nem,akkor kell sarokemelőt vagy/és harántemelő talpbetétet használni.

  Ja,és nagyon fontos pici kortól tornáztatni a baba lábát:elöszőr csak csiklandozni,hadd kapaszkodjon az ujjacskáival,ha egyenetlen talajon mászkáltatni,ha már képes rá törpén és óriásként járatni,sarkon és lábujjhegyen,külső és belső talpélen,valamint olyanokat játszani a gyerkőccel,mikor a lábával kell felemeljen-megfogjon tárgyakat,pl.ceruzát,kis kockát,stb.Ezektől mind erősödnek a lábfejében az izmok,amitőlnagyobb eséllyel lesz felnőttként is egészségesebb a lába.

 • 2007.10.15 21:57:40Guruljka

  wish persze:)

  Óvóda-pedagógus, meg pedagógiai-sszisztens(ez középfok) de nem ebben dolgozom (már amikor éppen nem gyeden vagyok) hanem köztisztviselek. Azért nem mentem anno a tanult "szakmámba" mert féltem, hogy valami bajt csinálok a gyerekekben a hót tapasztalatlanságom és sok-sok elméleti képzésem miatt.

 • 2007.10.15 22:01:57marcangoló

  Guruljka, akkor most, hogy kiművelődtél otthon gyerekből, már akár lehetnél is óvónéni. Vinném oda a csemetéket, ahol te lennél velük. :-)

 • 2007.10.15 22:06:37marcangoló

  De félreértés ne essék, továbbra is támogatom a miniszterelnöki karriered! :-D

 • 2007.10.15 22:16:09kovvacs

  Nagyon OFF és ne haragudjatok!!!

  Különben olyan jó látni Titeket, csak még nem bírom értelmesen felvenni a tempót porontyilag. Meg lehet, hogy nem is fogom, a fene se tudja. De ennek nem ilyen-olyan fogadalmi okai vannak, hanem praktikus okai. De most nagyon jó itt ülni és bámulni ki a fejemből, meg olyan porontyosan érezni magam. Hamarosan megyek mosogatni a két babatelefonnal. Bár lehet, hogy hagyom holnapra.

  Ma nem voltak képesek a lányok szinkronban aludni, fél7kor keltem, nagyon szorgalmas voltam... aludni kéne menni. Ma éjjel ráadásul ébren szeretnék lenni, amikor szoptatok. (Másodikgyerekesek: Ti is képesek vagytok felébredés nélkül kivenni a kisebbet az ágyából, megszoptatni, majd visszarakni, reggel pedig nem emlékezni, hogy ezt hányszor tettétek éjszaka?)

 • 2007.10.15 22:17:51Guruljka

  marcangoló:) Köszönöm:))) Igazság szerint mostanában mocorognak ilyen gondolatok a fejemben, hogy lehet, hogy beértem a feladatra. Mármint az óvónőire:D mert rossz miniszterelnökök vannak nélkülem is:)))

  De most még csak alakulgat a gondolat, ki tudja hogyan alakul majd... Ha megyek szólok:)

 • 2007.10.15 22:21:04Hicudzsi

  Kovvacs :) Én csak úgy voltam képes rá, hogy egy idő után együttaludtam vele :)

 • 2007.10.15 22:21:21eszter

  kovvacs, igen, de mivel ettől olyan hülyén éreztem magam, inkább velem aludtak. szeretek fekve nem emlékezni, a másik olyan alvajárásos

 • 2007.10.15 22:22:33Guruljka

  OFF

  kovvacs én le sem merem írni, de csak az elsőt kellet éjjel szoptatnom mert a második egyszerűen egyből átaludta az éjszakát (hála neki és aranyba a nevét és mindig mondtam neki tanítsa meg erre a trükkre a többieket is:) De az elsővel simán megcsináltam... vele viszont 10 hónapos koráig ha jól emlékszem, de nem is igazán emlékszem pedig másik szobába jártam hozzá akkorra...

 • 2007.10.15 22:30:07druantia

  Én is szoptattam alvás közben, igaz, hogy nem második gyereket, hanem az egyetlent. Államvizsga, hiába. És a kis piszok képes volt megcsinálni azt is, hogy ahogy szopizott, a szája sarkán már engedte is ki a tejet :). Mert ugyebár nem éhes volt (előfordult, hogy félóránként-óránként szopott éjjel is), csak orálkodós kedvében volt. De amíg szopott, addig legalább nem ordított, úgyhogy hagytam és igyekeztem továbbaludni :).  Néha már a halántékom is zsibbadt a fáradtságtól, sokszor napi négy órát aludtam négy részletben. Bele sem merek gondolni, milyen lett volna, ha két gyerek van és nem egy. Minden elismerésem a többgyerekeseknek.

 • 2007.10.15 22:40:18kovvacs

  eszter, a "reggeli" felkelésnek (kb 5 és 7 között vmikor) az a vége, "arra ébredek", hogya gyerekem ott fexik köztünk és szopizik. Arra se szoktam emlékezni.

  Az meg tényleg gáz, hogy rémlik, hogy ültem az ágyon és szoptattam.

  Ha bejön gonosztrészi ötlete arról, hogyan ne keljen fel a gyerkőc eccerse éjjel11 és reggel5 között, el fogom mesélni. (Emiatt kéne ébren lennem éjjel, hogy tisztában legyek vele, hányszor és mennyi időre kel fel a porontyom zabbantani.)

 • 2007.10.15 23:33:44marcangoló

  Kovvacs, majd mesélj!

  Én már beletörődtem, hogy a kisebbik kiskorú is el fog kelni éjjel, amíg csak a cicizés tart. Mi most két felkelésnél tartunk, először akkor, amikor lefekszem, legyen ez bármikor. Ilyenkor csábít a gondolat, hogy külön szobába tegyem, de amikor kipróbálom a különalvást, akkor tutira felkel vagy nyolcszor. Másodszor olyan 4 körül ébred. Akkor, ha igazán peches napom van, fenn is marad egy órát. De reggel képes fél nyolcig húzni a lóbőrt, és ezt nagyon szeretem.

  Egyébként a zuram szerint simán alvás közben szoptatok éjjel. Állítólag hallja a lélegzetvételemen, hogy nem vagyok ébren. :-) Egyébként akkor szoktam tudni, hogy hányszor keltem, ha kényszerítem magam, hogy megnézzem az órát.

  Na, de mára ennyi, nyugodalmas jóccakát!

 • 2007.10.16 07:36:01Anyatünde

  Kovvacs, ééédes vagy... ;-)) ("nem voltak képesek a lányok szinkronban aludni")  A két nagynál ez tudod, mikor sikerült? Mikor Zsófi 5 hónapos volt. Addig váltva aludtak napközben. És van, akinél ez még később jön össze. Vagy egyáltalán nem. Ja, és ez az idill nálunk kb. 6 hónapig tartott ki, akkor kezdett a Nagy nem aludni délutánonként.  És Gonosztrészinéni hogy gondolja elérni, hogy a baba 11 és 5 között ne keljen? :-))  Nálam a Kicsinél volt ilyen élmény, hogy reggel ott találtam az ágyban, és nem emlékeztem, hogy felkeltem hozzá, behoztam az ágyunkba, megszoptattam, egyáltalán SEMMIRE se emlékeztem az egészből.

 • 2007.10.16 07:45:50eszter

  mi mindenkinek azt hazudjuk, hogy nálunk mindenki átalussza az éjszakát. Mert így nincs több kérdés, a kedves ismerős-rokon angyali mosollyal nyugtázza, hogy nyilván azért sok a gyerek, mert ilyen édesek. Igazából Álmos még ott van közöttünk, és fingom nincs, hogy mi történik éjszaka - azt tudom, hogy még kér enni.  Majd ha bitos, hogy nem hal éhen, meg elég nagy, akkor lesz különalvós projekt, és akkor meglátjuk, hogy mennyit kéne virrasztanom. Ha sokat, akkor vagy apa besegít a szoktatásba, vagy ha még nem akarja, akkor kap még időt a napi cirkadián ritmus beállítására. Igazából nem aggódom, viszonylag hamar belejött a többi kölök is.

 • 2007.10.16 08:34:55Nilüfer

  Gurujka, én kérdeztem a kompról.Én is mindent elolvastam, csak annyi gyereknek van..:) és nagymami szívem nem akarja, hogy valami jóból kimaradjon Sámuel:) de NEM vezsk:) meg vagyok győzve.

 • 2007.10.16 08:41:51Guruljka

  Nilüfer, nem téged akartalak meggyőzni, de azért örülök;) • 2007.10.16 10:25:27napos oldal

  Guruljka, az első gyerekem nekem is ilyen volt.

  Még nincs másik :)

 • 2007.10.16 11:12:12napos oldal

  Guruljka, az első gyerekem nekem is ilyen volt.

  Még nincs másik :)

 • 2007.10.16 15:09:29pat

  sziasztok,

  ezen a kérdésen mi is sokat gondolkodtunk, mert otthon sokkal kényelmesebb - mármint nekünk - ha a kislányunk zokniban ill. nyáron mezitláb van, mivel folyton fel/le mászik kanapéra, ágyra székre, és arra szeretném szoktatni, hogy ezekre csak mezitláb szabad. namost ha alapból szandálban járatnám, akkor kb. két percenként adhatnám rá föl/le. naneee.... de végül a védőnőnk megnyugtatott, hogy ha van a lakásban vastagabb szőnyeg is (van), illetve parketta is (van), és nem csak járólap (az előbbi sokkal puhább), akkor nyugodtan lehet otthon mezitláb. erre aztán megnyugodtunk, és azóta nincs lelkiismeret-furdalásunk. kintre meg Salus, nekünk nagyon bevált, és szerintem nem is rondák, bár egy másfél évesnél amúgy is fontosabb a minőség mint a dizájn.  van egyébként egy csodálatos módszer, ami (egyebek mellett) kiválóan fejleszti a lábfejet is, ez pedig a nagy franciaágyon való hancúrozás és ugrándozás. a matrac kellőképen instabil és puha ahhoz, hogy megdolgoztassa a gyerkőc lábát ugrándozás közben, baromi jó az egyensúlyérzékének, és nem utolsósorban remek családi együttlét, móka-kacagás...

  üdv

 • 2007.11.10 21:38:59gabmam

  wish!

  most úgy kérdezek tőled mint orvostól. Végigolvastam a fórumot, végre meggyőződtem hoyg tényleg a szupináló cipők a jók. Csak azt nem tudom, használtan is vehetek-e, vagy az már megint rossz a lábának. Szerintem egy 23-as cipőt még nem tud annyira kitaposni egy gyerek 3 hónap alatt.

  Amúgy nagyon hasznos ez a fórum.

 • 2008.01.25 21:27:11Cobold

  Mit tudtok az elephanten és a pablosky cipőkről?

 • 2008.01.25 22:05:22verkaverka

  Nalunk volt eddig egy Elefanten cipo meg egy bakancs, mindketto tokeletes, ha jobban belegondolok majdnem minden mas cipojevel voltak bajok, ezekkel nem.

 • 2008.01.26 11:40:51Cobold

  Köszi. Most indulunk neki kísérletezni :)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta