SPIRIT

9 nap némaság a boldogságért

2011. február 27., vasárnap 09:20 |

A nyugalom és az önkontroll művészete, a Vipassana meditáció univerzális gyógyírt kínál univerzális problémákra. A módszer szinte spirituális túlélőtúrának tűnik, cserébe viszont azt ígéri: megszabadít a szenvedésektől.

Nem egy újabb hóbort

Ez a gyakorlatsorozat nem egy újabb hóbort és nem is egy újabb lehetőség, hogy elmeneküljünk a világtól. Első hallásra spirituális túlélőtúrának tűnik, pedig sokkal mélyebb módszerről van szó. A tíznapos a tanfolyam a minimum, ami a technika alapvető bemutatását és megalapozását teszi lehetővé. Generációkon átívelő tapasztalat mutatja, hogy ha a Vipássanát tíz napnál rövidebb ideig tanítják, akkor az nem elég a technika gyakorlati megragadásához. Hagyományosan a Vipássanát hét hetes elvonulásokon tanították.

Fotó: Cornelia Copp
Fotó: Cornelia Copp

„Összeszedettséget és belső nyugalmat kaptam a módszertől - meséli Éva (33). A munkámban is használni tudom, néha fordítói munkát is vállalok: elég sokat dolgozom idegen nyelvű szövegekkel, főleg némettel és spanyollal. Fokozott odafigyelés kell, hogy a tudatom ne szippantsa be a szöveg és az olykor kissé monoton munka. Eleinte külön szimpatikus volt, hogy nem misztifikálják túl a meditációt, hanem elérhetővé és emberközelivé teszik. A magánéleti hatása egyfajta derűs, egykedvű nyugalom, már nem lehet olyan könnyen felhúzni, mint régen. A tanfolyam után, és a rendszeres otthoni elmélyüléseimnek köszönhetően, gyökeresen változott meg a világnézetem, és a hozzáállásom sok dologhoz.”

Nem csinálnám, ha nem érezném a hatását

”Régóta vagyok kereső. A Shambala Tibet Központban láttam egy döbbenetes filmet, amelynek Meditáció a börtönben volt a címe – meséli Száday Rezső, a szervezők egyike. "Nem tudtam szabadulni a hatásától és egyfolytában azon gondolkoztam, hogyan lehetséges egy tíznapos  elvonuláson ilyen döbbenetes változást elérni. Aztán megtudtam, hogy a módszerről Az élet művészete címmel könyv is jelent meg. Ezt néhányszor elolvasva valami derengett, de még mindig nem kaptam választ a 'hogyan lehetséges' kérdésemre. Így hát elmentem én is egy tanfolyamra, ami után egyre másra meglepő változásokat vettem észre magamon. Hamarosan rájöttem, hogy a tanfolyam csak a kezdet volt, azaz megtaláltam, amit kerestem és a Vipássana az életmódommá vált. Tudom, hogy a végső cél a teljes és végleges megszabadulás a szenvedéstől, azaz a megvilágosodás (valamelyik következő életemben) de az egészet valószínűleg nem csinálnám, ha nem érezném ebben a mostani életemben is - szinte nap mint nap - ennek az életmódnak a jótéteményeit.”

Komolyan kell venni

A Vipassana India egyik legősibb meditációs technikája. A szó jelentése: belátás, úgy látni a dolgokat, ahogy azok valójában vannak - ez a tudat-tisztítás önvizsgálat útján megvalósuló módszere. Tudatunk összpontosításához az első lépés, amit gyakorolnunk kell, a légzésünk figyelése. Majd a lecsendesített és az összpontosított tudat segítségével testünk és tudatunk változó természetét szemléljük és megtapasztaljuk az állandótlanság, a szenvedés és az ego-nélküliség univerzális igazságát. Az igazság közvetlen megtapasztalás útján történő felismerése maga a tisztulási folyamat. Az egész ösvény (Dhamma) az univerzális problémákra való univerzális gyógyír. Bárki szabadon gyakorolhatja ezt a módszert.

Csendrendelet 9 napig

A Vipassana nem egy vak hitre alapozott szertartás vagy rituálé, nem filozófiai tevékenység, nem gyógykúra, nem üdülés, és nem is társas összejövetel. A meditációs technikát tíznapos bentlakásos tanfolyamon tanítják, amelynek során a résztvevők a Viselkedési Szabályzat előírásait követve megtanulják a módszer alapjait és elég gyakorlatot végeznek ahhoz, hogy megtapasztalhassák a hasznos eredményeket. A tanfolyamon résztvevő tanítványoknak „nemes csendet” kell tartaniuk, azaz a test, a beszéd és a tudat csendjét. Elfogadják, hogy tartózkodnak a meditáló társakkal folytatott kommunikációtól. Mindazonáltal a tanítványok beszélhetnek a segítőkkel fizikai igényeikkel kapcsolatban, valamint a tanítóval. A csendet be kell tartani az első kilenc teljes napon. A tizedik napon a beszéd újra kezdhető, mintegy a normál életvitelhez való visszatérésként. Ezen a tanfolyamon a siker titka a gyakorlás folyamatossága, a csend a folyamatosság fenntartásának lényeges összetevője.

A stresszoldás nem sétagalopp

A Vipassana célja sohasem csupán egy adott fizikai betegség gyógyítása, bár a tudat tisztulásának melléktermékeként számos pszichoszomatikus probléma enyhül. Valójában a Vipassana a boldogtalanság három okát semmisíti meg: a sóvárgást, az elutasítást és a tudatlanságot. Folyamatos gyakorlással elérhető, hogy a meditáció feloldja a mindennapi életünk során felhalmozódott feszültségeket, és megsemmisítse azokat a gócokat, melyeket a kellemes és kellemetlen helyzetekre történő kiegyensúlyozatlan, rögzült szokásaink szerinti reakcióinkkal hoztunk létre.

Kemény, komoly munkát igényel

Minden nyitott embert szívesen látnak a Vipassana tanfolyamon, hogy maguk tapasztalják meg hogyan működik a technika és értékeljék a hasznát. Még a börtönökben, a foglyok számára is tartanak Vipassana tanfolyamokat, méghozzá nagy sikerrel és csodálatos eredményekkel. A tanfolyam kemény, komoly munkát igényel. Az első lépésben a tanítványok megfogadják, hogy a tanfolyam időtartama alatt tartózkodnak az öléstől, lopástól, szexuális tevékenységtől, hamis beszédtől és az olyan testet mérgező anyagoktól, mint az alkohol, a nikotin és a tudatmódosító szerek. Ez az egyszerű erkölcsi törvény a tudat lecsendesítését szolgálja, amely másként túl nyugtalan lenne és meghiúsítaná az önmegfigyelést. A következő lépésben a tudat feletti uralom kifejlesztésére van szükség. Ehhez meg kell tanulni a figyelem rögzítését a lélegzet állandóan változó természetes valóságára, amint a levegő az orrcimpán keresztül ki- és beáramlik.

Fotó: Cornelia Copp
Fotó: Cornelia Copp

A negyedik napra a tudat nyugodtabbá és fókuszáltabbá válik, jobban meg tudja valósítani magát a Vipássana gyakorlását: azaz a testen mindenfelé megjelenő érzetek megfigyelését, meg tudja érteni azok természetét és ki tudja fejleszteni az egykedvűséget, amennyiben megtanulják, hogy ne reagáljanak az érzetekre. Végül az utolsó napon a tanítványok megtanulják a szerető kedvesség vagy minden lény iránti jóakarat meditációt, amelyben a tanfolyam során kifejlesztett tisztaságot megosztják az összes lénnyel.

Teljesen ingyenes

A tanfolyamokon részvételi díj nincs, sem az étkezés, sem a szállás költségeinek fedezésére - olvasható az oldalon. "Minden kiadást azon résztvevők adományaiból fedezünk, akik elvégeztek egy tanfolyamot, megtapasztalták a Vipassana jótékony hatásait, és szeretnék ezt lehetővé tenni mások számára is. Sem a tanítók, sem a segítők nem részesülnek pénzbeli juttatásban; ők és a tanfolyamok szervezői önkéntesen áldozzák erre idejüket. A tanfolyam végén a résztvevők adományt nyújtanak anyagi lehetőségeik függvényében, mely újabb tanfolyamok szervezésének anyagi alapját teremti meg.”

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.27 10:18:35fumerin

  Mekkora sikert aratnék a családomban, ha 9 napig meg sem szólalnék!
  Szerintem mindenkire jó hatással lenne, bár lehet, hogy felrobbanna az agyam a sok ki nem mondott szótól!
  :D

 • 2011.02.27 10:34:44wmiki

  jó cikk

 • 2011.02.27 10:50:10Truth-Love

  Érdekes, hogy mindenki a következő életében akar megvilágosodni? Sok embernél ez a halogatás megy már több életen keresztül és még mindig odázgatják! Megvilágosodni csak MOST lehet, a MOST-ban, nem a jövőben!

  A jövőre nézve nincs garancia, még arra sem, hogy emberként születik újra:)

  Persze tudom, hogy miért tologatja szinte mindenki. Mert valami más JOBBAN érdekli, mint a megvilágosodás!

  Om Tat Sat

 • 2011.02.27 13:06:07Józan :):(

  ......végletek , élj a mindennapoknak fogyassz mert kevesebb leszel ha nem teszed , és itt van ez ............. igazodj, érts, ha bele bolondulsz is . Persze mindkettő választható .

 • 2011.02.27 13:07:32Thomas Simon

  Amit garantálhatok, hogy semmiféle 9-10, 1 hónapos, 6 hónapos, 1 éves kúrától nem leszel boldog az életed végéig. Ha a meditáció szokását életed végéig űzöd, akkor boldogabb leszel, ez tény. De ha nem csinálod rendszeresen (csak úgy mint ahogy az izmok elsorvadnak ha nem edzed őket rendszeresen) akkor a meditáció hatása is elenyészik. Ebből adódóan a cím félrevezető: 9 nap némaság a boldogságért nem létezik.
  A meditáció célja nem a betegség/stressz oldása,hanem velejárója.
  Buddha feltette a kérdést:
  Mit jelent létezni az emberi testben, mely védtelen a betegségekkel szemben?
  Mit jelent meghalni?
  Az elmének és testnek a természetétől függően hol található meg az igazi boldogság, mely nem függ mentális vagy fizikai kondícióktól?
  A meditálás célja a saját természetünk megismerése.
  5 fő akadályt nevezett meg, melyek utunkat állják(így a boldogság 3 akadálya kifejezés nem pontos): Vágy, Utálat,Nyughatatlanság, Kétség, Álmosság.

 • 2011.02.27 13:11:19inf3rno

  "Érdekes, hogy mindenki a következő életében akar megvilágosodni? Sok embernél ez a halogatás megy már több életen keresztül és még mindig odázgatják! Megvilágosodni csak MOST lehet, a MOST-ban, nem a jövőben!"

  Ugyanmár ráérünk arra még :D

 • 2011.02.27 13:33:07magyar ember teli szájjal

  9 napig csak transzcendenciával kapcsolatos ökörségeket lehet publikálni, és boldog lehetsz.

 • 2011.02.27 15:33:15ron

  A technika neve vipasszaná, angolosan írva vipassana. Több ága is van, az itt bemutatott kurzus S.N. Goenka módszerén alapul, lásd (angolul) pl.[link] (video Goenkáról), (magyarul)[link] (Wiliam Hart: Az élet művészete).

 • 2011.02.27 15:57:34magyar bucó

  "Még a börtönökben, a foglyok számára is tartanak Vipassana tanfolyamokat...
  Az első lépésben a tanítványok megfogadják, hogy a tanfolyam időtartama alatt tartózkodnak az öléstől, lopástól, szexuális tevékenységtől, hamis beszédtől és az olyan testet mérgező anyagoktól, mint az alkohol, a nikotin és a tudatmódosító szerek."

  Börtönben viszonylag könnyű lemondani az ilyesmiről. Különösen a magánzárkában. :DDD

 • 2011.02.27 19:38:23kultúrpesszimista

  Én meg szeretném csinálni. Talán nyáron belevágok. Ismerem magam: képes lennék rá.

 • 2011.02.28 00:06:21Lilienfeld

  [link]
  "A Vipassana tanfolyamokat a végzett tanítványok által nyújtott adományokból finanszírozzuk. Az adományok teszik lehetővé, hogy újabb és újabb tanfolyamokat szervezhessünk. A magyaroszági tanfolyamok jelenlegi költségei 35.000 forint/fő."

  Ez mindjárt egyértelmű, egy tíznapos kurzusért méltányos ár.

 • 2011.02.28 12:49:38Murderface

  Megint valami új trend. Gondolom a 30as egyedülálló munkamániás menedzserek/menedzsernők, meg újgazdagék azonnal rá fognak kapni. Aztán csodálkoznak, hogy 9 napig kussoltak, mégse lettek boldogabbak :)

 • 2011.02.28 17:55:23magyar bucó

  Murderface:

  Azok nem mernek ennyi ideig csendben maradni, mert kiderül, hogy nincs is rájuk szükség.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta