PORONTY

Gyors torták elfoglalt anyáknak

2008. június 19., csütörtök 08:00

Én imádom az édességeket, csak nincs mindig annyi időm, hogy bonyolultabb süteményeket gyártsak. Ez a két torta gyorsan összerakható, kevés alapanyag kell hozzá, és kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik. Arról nem is beszélve, hogy töredékébe kerülnek, mint amit a boltban megvehetünk. Persze egy igazi, cukrász által elkészített tortával nem versenyezhetnek, de nagyon finomak.


Gyümölcstorta

Hozzávalók:

1 gyümölcstorta – lap
1 barack konzerv, vagy ennek megfelelő mennyiségű befőtt, vagy friss gyümölcs
1 zacskó vaníliás pudingpor
fél liter tej
2-3 kanál cukor
1 zacskó zselatin

Elkészítése:

A pudingot elkészítjük, majd miután kicsit hagytuk hűlni, rákenjük a tortalapra. Miután a teteje megdermedt elrendezzük rajta a lecsepegtetett gyümölcsöt. A zacskón lévő útmutató szerint elkészítjük a zselét (ehhez használhatjuk a befőtt levét is), majd ha már nem forró, egyenletesen bevonjuk vele a tortát. Hűtőbe tesszük, és fél óra múlva már fogyasztható is.

Feketeerdő torta

Hozzávalók:

3 szeletes (lehetőleg kakaós) tortalap
1 üveg megy vagy cseresznyebefőtt 1 zacskó habtejszín
1 zacskó habfixáló
étkezési keményítő
ízlés szerint cseresznyepálinka, vagy rum aroma
maradék csoki (elhagyható)

Elkészítése:

A gyümölcsöt lecsepegtetjük, a levét felfogjuk egy lábasba, és felrakjuk főni. Fél deci vízben elkeverünk két evőkanál étkezési keményítőt, és ha forr a befőtt leve, akkor folyamatos keverés mellett hozzáöntjük. Ha nem sűrűsödne be eléggé, akkor egy pici vízben kikeverünk még egy kis keményítőt és azt is hozzáadjuk. Ha akarjuk, akkor most tegyük hozzá a pálinkát, vagy az aromát.

Ha van csokink, akkor két – három sornyit törjünk össze és pár csepp tejjel a mikróban olvasszuk fel. Nem baj, ha nem túl gusztusos, úgysem fog látszani. Verjük föl a tejszínt, adjuk hozzá a habfixálót, és habverővel keverjük még egy kicsit, amíg elég kemény lesz. Az első tortalapot kenjük meg a csokikrémmel, majd kanalazzunk rá a besűrített befőttlé harmadát, kenjük rá a tejszín harmadát, majd jöhet a gyümölcs. A többi tortalapot ugyanígy rétegezzük, a tetején simítsuk el szépen a tejszínhabot (egy levágott sarkú zacskó segítségével nyomhatunk rá kis habrózsákat is) és rendezzük el rajta a maradék gyümölcsöt. Ha maradt még csoki, akkor azt is reszelhetünk a tetejére. Kicsit hűtsük le, és készen is van.

Moira

KOMMENTEK

  • 2008.06.19 08:26:16Subbantósdi

    Örök lehetőség:

    Piskotalap vagy piskótatekercs.

    A piskótalapok közé bármilyen, lehetőleg házias és friss, sok gyümölcsöt tartalmazó lekvár vagy akár Nutella vagy lehet bármi.

    Ugyanezeket lehet felgöngyölni piskótatekerccsel.

    A másik, a palancsintatorta.

    Nevéből következik, hogy sok-sok kisütött palancsinta kell hozzá, töltelék akár az előbbiek, de lehet valamilyen gyümölcsös, vaníliás, csokis puding is, egymásrapakolva, majd leöntve csokimázzal, tetején tejszínhab és gyümölcsdarabok.

    És persze a kókusgolyók, igaz, nem torta, de a gyerekek nagyon szokták szeretni.

    A receptet meg szerintem mindenki tudja. :o)

  • 2008.06.19 08:30:07Atina

    Ha váratlanul jönnek vendégek, s úgy döntök sütök valami házit (nem szeretem a bolti kekeszeket kínálni - nem is tartunk itthon), akkor egy gyors muffin recept (5 perc kikeverni), s őzgerincformában sütöm ki a tésztát. 3/4 órán belül kész a süti. S a kevert tésztába bármit lehet tenni, hogy feldobjuk (gyümölcs, dió, mogyoró, csokidarabkák, kakaópor, cappuccino por stb.)

  • 2008.06.19 08:50:16Pandi

    Végre, már nagyon vártam a következőt.:)))

  • 2008.06.19 08:50:38Anura

    Ez a Feketeerdő torta tök jól hangzik, lehet kipróbálom. Bár most a nagy sláger nálunk a sárgarépa torta, nem is bonyolult, főleg, ha a kedves férfijelenlét lereszeli a répát. Márpedig ha valaki olyan édesszájú, és édespocakú, mint ő, akkor beza lereszeli. :)))



    De mondok egy szintén nem bonyi receptet, a minap csináltam meg, mindenkinek nagyon ízlett.



    Diós-cseresznyés lepény



    Hozzávalók:

    8 dkg vaj

    20 dkg porcukor

    2 tojás

    2 dl tej

    1 cs vaníliás cukor

    20 dkg féldarás liszt (Graham lisztet használtam)

    1 cs sütőpor

    cseresznye ízlés szerint

    5 dkg dió



    8 dkg vajat és 18 dkg porcukrot habosra keverek a tojások sárgájával. Folytonos kavarás közben hozzáöntöm a forró tejet és a vaníliás cukrot. A lisztet elkeverem sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verem, beleszórok 2 dkg porcukrot és még egy ideig verem.

    A lisztet a habbal együtt óvatosan a vajas-cukros tojássárgájához keverem, a tésztát kikent, liszttel meghintett tepsibe simítom. Rárakom a kimagozott cseresznyét, meghintem apróra vágott dióval, és előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt megsütöm.



    Meggyel gondoltam még, hogy megcsinálom majd.

    Ez az adag szerintem egy kis-közepes tepsibe való, egy nagyobb, 35x25-ös tepsibe a duplája kell.

    És persze tovább kell sütni, kb. 150-180 fokon.

  • 2008.06.19 09:16:34mazsola84

    A gyümitorta szerintem finomabb, ha nem puding, hanem túrókrém van benne. 25 dkg túró, egy deci tejföl, porcukor, kis reszelt citromhéj. És a tortalapból is jobb, ha nem a boltit vesszük, nem bonyolult megsütni.

    15 dkg liszt

    7,5 dkg cukor

    7,5 dkg vaj

    2 tojás

    sütőpor

    1 vaníliás cukor

    citromhéj

    5-6 evőkanál tej

    Robotgép 5 perc alatt kikeveri, kivajazott, kizsemlemorzsázott formában 20 perc alatt meg van. Rá a túró meg a gyümölcsök és szevasz.

  • 2008.06.19 09:19:01whehehe

    Na akkor leirom, ami nálunk nagyon megy, és tényleg villámgyors.

    Kefires süti

    1 pohár kefir

    2 db tojás

    1 pohár olaj

    2 pohár cukor

    1 cs vaniliás cukor

    3 pohár liszt

    1 cs sütőpor



    Az egészet összekutyulom (még mixer sem kell hozzá, csak fakanál), a masszát beleöntöm kivajazott, lisztezett tepsibe, a tetejére szórok meggyet (epret, cseresznyét, almát, banánt, kivit, narancsot, barackot, csokit, bármit, de meggyel a legfinomabb) vagy ha nincs gyümölcs, akkkor kókuszreszeléket keverek a tésztába, és megsütöm.

    Akár 3-4 napig is puha marad, és a család imádja.

  • 2008.06.19 09:32:21hallohallo

    nálunk a palacsintatorta az almás-fahéjas, és úgy készül, hogy néhány meghámozott, 2-4 centisre darabolt almát belekeverünk a palacsintatésztába, és úgy sütjük ki a palacsintákat (kicsit vastagabbra kell hagyni a hagyományos palacsintáknál, olyan 2-3 mm-esre), és a palacsinták közé pedig cukrozott fahéjat szórunk (kristálycukorral finomabb szerintem, mint porcukorral, úgyis megolvad a forró palacsintától).

  • 2008.06.19 10:57:31lindalight

    mindenhol siker! könnyű, omlós, imádnivaló és egyáltalán nem száraz sőt roppant "szaftos" kis süti. max 10 perc alatt megvan utána csak a sütés.



    * 4 db tojás

    * 5 dl tejföl

    * ½ kg rétesliszt

    * 2 dl olaj

    * 25 dkg cukor

    * 1 csomag sütőpor

    * 3 csomag vaníliás cukor

    * 1 tábla csoki

    * 1-2 üveg meggybefőtt



    A tejfölt a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sütőporral összeszitált lisztet, és az olajat. Citromhéjat reszelünk hozzá és alaposan összekeverjük.

    A meggyet és a felkockázott csokit is beledobjuk, majd a masszát vajazott, morzsázott tepsibe tesszük és 160°C fokon megsütjük.



    a legnagyobb kihívás az (ét)csoki felkockázás benne, én két táblát veszek, mert az első biztos elfogy közben általam vagy a párom által:)

  • 2008.06.19 11:04:53zelzele

    jaj de ehes lettem. HAGYjATOK ABBA! Hogy fogyozzon igy az ember lanya, ha ilyeneket irtok! Most kell valamit sutnom....pedig olyan erosen keltem...

  • 2008.06.20 11:57:13undokmano

    Anura, répatorta receptet lécci!!! Én reszelés helyett bedobom az aprítóba a répát, aztán hadd szóljon... Mert a férjem a bolognaiba pakolja a reszelt répát, én meg még fél szállal se játszom... :D

  • 2008.06.20 14:47:35monsterwoman1

    Ma sütöttem, a férjem szülinapjára!

    Túrótorta:

    6 db tojás

    30dkg cukor

    1 cs Rama (25 dkg)

    1 kg félzsíros túró

    2 cs vaníliás pudingpor

    mazsola, vagy málna (bármilyen gyümölcs)



    A tojások sárgáját kikeverem a cukorral és rama-val. Hozzáadom az áttört túrót. Rászórom a pudingport és a mazsolát , majd hozzákeverem a felvert tojásfehérje habját.

    Ha mazsi helyett gyümölcsöt használok, akkor miután a tortaformába öntöm a tésztát, belenyomkodom a gyümit (ma pl málnával csináltam)

    50-60 percet kell sütni, és jó, ha a formában hűl ki.

    Nyamm, mindenki azt mondja, "köll még" íze van:-))

  • 2008.06.21 15:04:52Anura

    undokmano, íme. :)



    Bajor répatorta



    Hozzávalók:

    20 dkg darált mogyoró (én diót használtam)

    30 dkg sárgarépa

    10 dkg + kevés vaj

    6 tojás

    23 dkg cukor

    1/2 citrom héja

    csipetnyi só

    1/2 tk őrölt fahéj

    10 dkg + kevés liszt

    1 tk sütőpor

    5 dkg mandulapehely

    3 ek sárgabaracklekvár



    Serpenyőben a mogyorót/diót zsiradék nélkül megpirítjuk, majd kivesszük (én ezt van, hogy kihagyom). A répát lereszeljük. A vajat megolvasztjuk. Robotgép habverőjével a szétválasztott tojások sárgáját 10 dkg cukorral krémesre keverjük. Citromhéjjal, sóval és fahéjjal ízesítjük, majd beledolgozzuk a lereszelt répát, a lisztet+sütőport és a mogyorót/diót.

    A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a maradék cukrot.

    A hab 1/3 részét elkeverjük a masszába, majd a többit is óvatosan, +folyékony vajat hozzáöntjük.

    Kapcsos 22 cm-es tortaformát kikenünk (vaj+liszt), beleöntjük a masszát.

    Előmelegített sütőben 175 fokon 45-50 percig sütjük.



    Nem faksznizok cukormázzal, csak simán felforrósított lekvárt kenek a tetejére, és rá a megpirított mandulapelyhet.



    Hát szóval finom, na. :)

    Remélem neked is beválik!



  • 2008.06.21 15:10:47Anura

    A nagy melegekre való tekintettel leadok egy szintén finom receptet, ami nem hizlaló édesség.



    Joghurtparfé



    - 3 dl tej + 2 cs vaníliáscukor + 6-7 ek cukor

    Ezt felforralni.

    - 3 púpos ek zselatinra óvatosan vizet csepegtetni, hogy elázzon, bele a forró tejbe, a tűzről levenni, kevergetve feloldani, majd lehűteni.

    - A kihűlt tejbe 4 pohár joghurtot keverni, plussz gyümölcsöket (málna, szamóca, barack, ribizli, szeder, bármi - kivéve a banán, azzal sztem nem jó, szóval lédús gyümölcsöket bele).

    - Formába öntve hűteni (sima tálba is lehet, nem muszáj őzgerinc, vagy ilyesmi).



    Megdermed, hideg, meleg napokon főkajának is remek. :)

  • 2008.06.21 15:10:59Anura

    Végigolvastam a többi receptet.. megyek is, kiöntöm a nyálam a billentyűzetből.

  • 2008.06.21 15:20:58Anura

    whehehe, a pohár az hány decis? 2, vagy másfél? Mert a kefír ma már mintha kisebb lenne, mint rég. Vagy nem ahhoz viszonyítom a többi mértékét?

  • 2008.06.21 16:10:03marcangoló

    Szerintem kefírespohár.

  • 2008.06.24 07:06:16undokmano

    Anura! Köszi! Nyami... :D



    monsterwoman1 túrótortája még az olvasás napján elkészítésre került nálam, de csak féladagban, mert a férjem nem szereti a túrót. nagyon brutál. tokkal vonóval 10 perc volt összedobni a "tésztát", direkt mértem, ebben a alapanyagok előkészítésétől kezdve a sütőbekapcsig minden negvolt. sütés az szuttyogás, mert egyrészt türelmetlen vagyok, másrészt irtó finom illata van, és hát a végeredmény... nagyon nagyon finom!!!

  • 2008.06.24 07:31:21monsterwoman1

    De jó, hogy kipróbáltad!!! Örülök, hogy ízlett!

  • 2008.06.24 07:33:32monsterwoman1

    Nekem ez a joghurtparfé nagyon szimpi. Mélyhűtőbe, vagy csak simába kell tenni?

  • 2008.06.24 17:15:31Anura

    Sima hűtés, egy-két óra alatt megdermed. És ilyen rohadt melegben tök finom. :)

  • 2008.06.24 17:16:30Anura

    a joghurt meg 4 kicsi, vagy 2 nagy pohár. :)

  • 2008.06.24 18:55:21whehehe

    na itt vagyok, bocs, hogy nem néztem erre felé az elmúlt napokban.

    szoval a kefirespohár mérete mondhatnám, hogy mindegy, mert a hozzávalókat a kefirespohár mérete szeirnt állítod össze. tehát lehet 150grammosból is meg 350 grammosból is. Legfeljebb vastagabb lesz a tészta. Én egyébként 150 grammosból szoktam, abból kis helyes sütik lesznek egy átlagos 50cm-es tepsiben.

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés