A városi farmot egy pince rejti, melyben egykor nyomda működött. Budapest-szerte több hasonlót is találunk, most videónk segítségével te is bepillantást nyerhetsz az élő fűszereket nevelő háztáji gazdaságba, a tulajdonos, Szűcs Endre mesél arról, pontosan miként teremnek meg a föld alatt, áram és víz segítségével a növények.
Több mint százféle növény terem a farmon
Retket, borsót, kaprot és különlegesebb mikrozöldeket, többek között thai bazsalikomot és sarkantyúkát is növesztenek a hidroponikus keringető rendszerrel ellátott polcsorokon, hetente kétszer szüretelik a hajtásokat. Tucatnyi budapesti étterem számára teremnek a bedrock.farm fűszerei, tartalmas, télen-nyáron elérhető ízvilágot biztosítva számukra. Endre és tulajdonostársa, dr. Balázs Bence még a Covid alatt vágott bele a mikrozöldtermesztésbe. Városszerte egyre több kertet nyitnak, és hamarosan az utcáról is betérhetünk egy-egy doboz zöldségért hozzájuk, jelenleg leginkább éttermeket szolgálnak ki, lokálisan. A kertekben a környékbeli éttermek számára, a séfek igényeinek megfelelő növényeket termesztenek, afféle háztáji gazdaságként. Vannak, akik díszítésre használják a mikrozöldeket, vannak, akik fűszereznek velük. Az apró hajtások igazán látványosak, ennél már csak illatuk és ízük megdöbbentőbb, ugyanis a kifejlett növényhez képest sokkal koncentráltabb mindkettő.
Áramból és vízből növényt termesztenek
A mikrozöld a növények kisgyermekkora. A magból először csíra lesz, mely a fény hatására növekedni kezd, azonban itt a föld alatti kertben nem engedik neki, hogy kifejlett növény legyen. Ennek nem pusztán az az oka, hogy jóval időigényesebb lenne, de így a növény mikroelemei is megmaradnak, hiszen nem kell felhasználnia őket a fejlődése későbbi szakaszain. Az íze érezhetően teltebb, ezért akár pár gramm vagy még annyi sem kell egy vacsora megfűszerezéséhez. mindehhez pedig a magokon kívül csak áram és víz, illetve némi tápanyag kell, a rendszer szinte önműködőnek tűnik.
Ezen a 63 négyzetméteren egy teljes lakóparknyi ember összes vacsoráját meg tudjuk fűszerezni. Ebben az évben eddig több mint 700 ezer tányérnyi ételre termett nálunk fűszer
– avat be Szűcs Endre.
Különleges ízek nem csak különleges alkalmakra
A retek, a borsó vagy a póréhagyma mindannyiunk számára ismerős íze köszön vissza a hajtásokban, azonban sokkal különlegesebb növények is megteremnek itt: többféle bazsalikom, keleti fűszer- és gyógynövények. Némelyik olcsón beszerezhető, és otthon is egyszerűen termeszthető, de akad olyan is, amelynek a piaci ára több ezer euró kilónként. Hogy melyek ezek, arról videónkból többet is megtudhatsz.
A világ legdrágább élelmiszeréről is írtunk már, mely ráadásul itthon is megterem. Ha kíváncsi vagy, miként fogyasztják, olvass tovább!