Sültlecsó-velouté, kacsamell és tápiókapuding a menzán, 550 forintból – lehetséges?

Kevesen vannak, akiknek a fülében jól cseng a közétkeztetés kifejezés. A legtöbbünknek a híg levesek, a ki-tudja-milyen-szaftos tészták és a másodlagos frissességű desszertek ugranak be. Gasztronómiai szakemberek és elszánt, közétkeztetésben dolgozó szakácsok egy csoportja épp ezen szeretne változtatni.

Idén hetedik alkalommal mérték össze tudásukat a közétkeztetésben dolgozó vállalkozó és versenyző kedvű szakácsok. A Nébih, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Szövetsége és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szervezésében zajló versenyen 3+1 fős csapatok vághattak neki a túlzás nélkül embert próbáló feladatnak. Olyan, felnőtteknek szóló, komplettált, háromfogásos, nyári ételsort (előétel vagy leves, főétel és desszert) kellett kreálniuk, amiben nemcsak hagyomány és innováció találkozik, de valahogy dűlőre jut egymással a magas minőség és az alacsony ár is. Mindezt ugyanis menünként 550 forintból kellett kihozniuk.

Magyarországon jóval több mint egymillió ember közös ügye a közétkeztetés. Az, hogy az ennek a szolgáltatásnak a keretében feltálalt ételek minél egészségesebbek, finomabbak és gusztusosabbak legyenek, nem csak fogyasztói igény: a területet szabályozó törvények is egyre inkább ebbe az irányba mozdulnak el. A zsíros húsok és tejtermékek, a különböző ízfokozók éppúgy kerülendők a szabályozás szerint, mint a túlzott sózás: csupa olyasmi lett szalonképtelen, ami korábban alapvető eleme volt a közkonyhának. 

De mi kerüljön az asztalokra, amikor szűkre szabott keretből kell egészségesen, korszerűen és meghatározott „változatossági mutató szerint” főzni? A közétkeztetés átalakulása és modernizálása komoly szakmai kihívást jelent, de ahogy a szakértők fogalmaznak: nincs ok az aggodalomra, hiszen van élet a krumplis tésztán és a finomfőzeléken túl is. Az, amit a mainstream konyhában gasztroforradalomnak, itt közétkeztetési rendszerváltásnak nevezik.

A megmérettetés szervezői szerint ezért nem is a verseny, hanem a tudásmegosztás a lényeg: olyan jó gyakorlatok és eljárások népszerűsítése, amelyek új irányt mutathatnak a rutinok helyett. Mindezt pedig nem lemondással, hanem a szezonális alapanyagok és helyi termékek előtérbe helyezésével és a legmodernebb konyhatechnika segítségével megvalósítva. 

A modern konyhatechnológia mindenestül adott volt a Hungexpo A pavilonjában, ahol egy nappal korábban a Bocuse d’Or magyar döntője zajlott, és ahonnan ezen a napon is a fine diningot idéző fogások kerültek ki.

Hogy hogyan sikerült a csapatoknak abszolválniuk a bevezetőben abszolvált feladatot, a képre kattintva elérhető fotós beszámolóból kiderül! Meg fogsz lepődni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek