Recept: három horrorsüti Halloweenre

Zanza!

Akarsz október 31-én este múmiás-sütőtökös kenyérpuding sírokat, ufó kekszeket, vagy csokis-véres krémkaramellás pohárkrémet majszolni? Mutatjuk hogy csináld.

Halloween-bulit rendeznek a gyerek iskolájában, és vinni kéne valamilyen sütit? Vagy otthon tartotok tökfaragós-beöltözős mulatságot? Legyen bármelyik is, az alábbi receptek jól fognak jönni. A Food Network tévécsatornántól kaptuk őket (azért küldték egyébként, mert náluk látható hétköznaponként este héttől a Halloweeni sütőbajnokság című sorozat). Egyik rondább mint a másik – de hát ugye milyen legyen egy horrorsüti –, mutatunk egy könnyű, egy közepes és egy haladóknak való verziót is.

CSOKOLÁDÉS POHÁRKRÉM „VÉRES” KRÉMKARAMELLÁVAL

Alapinfók

Nehézségi fok: könnyű

Elkészítési idő: 9 óra 50 perc, ebből aktív idő 1 óra 50 perc

Elegendő: 6 főre

Különleges eszközigény: 6 db 167-200 ml űrtartalmú ramekin sütőforma (ilyesmi)

Hozzávalók:

A csokoládés pohárkrémekhez

1 bögre* teljes tejszín

1 bögre teljes tej

½ - ¾ bögre cukor

4 db tojás sárgája

2 evőkanál fűszeres rum

1 teáskanál vanília kivonat

170 g étcsokoládé, apró daraboka vágva

*1 bögre =2,5 dl

A krémkaramellához

3 evőkanál sótlan vaj

½ bögre világos barnacukor

¾ bögre teljes tejszín

1 teáskanál durvaszemű só

piros ételfesték

Elkészítés

A pohárkrém elkészítéséhez a sütőt 140°C fokosra előmelegítjük. A tejet és a tejszínt egy közepes fazékban nagy lángon melegítjük, míg már majdnem forr, ekkor levesszük a tűzről. Egy tálban könnyű és habos állagúra felverjük a tojássárgáját és a cukrot (kb.1 perc alatt). A sárgáját felmelegítjük úgy, hogy lassan, egy kevés forró tejszínt öntünk rá, és közben erőteljesen kevergetjük. Ezután a tojáskeveréket a tejszínbe öntjük és az edényt nem tesszük vissza a tűzhelyre. Beleöntjük a rumot, a vaníliát és hozzáadjuk a csokoládét is, majd lassan addig kevergetjük, míg a csokoládé elolvad és a keverék teljesen összeáll. A keveréket a hat sütőformába öntjük, és vízfürdőbe állítva körülbelül egy órát sütjük, míg a krém megdermed.

Hűtőszekrényben egy éjszakán át hűtjük, míg teljesen lehűl.

halloween csokispoharkrem veres karamellel FN
Fotó: Food Network

A krémkaramella elkészítéséhez a vajat egy közepes lábosban, közepesen magas hőmérsékleten megolvasztjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot és addig keverjük, míg szétolvad. Addig főzzük, míg a cukor besűrűsödik és a süteményhőmérő 110°C fokot mutat, ekkor a cukor éppen csak elkezd barnulni. Lassan belekeverjük a tejszínt és a sót, óvatosan csináljuk, mert a tejszín gőzölni fog, és a cukorkeverék pedig összecsomósodhat. Addig főzzük és keverjük, amíg sima állagú nem lesz. Ezután levesszük a tűzről és annyi ételfestéket adunk hozzá, hogy az öntet véres legyen!

A pohárkrémeket felszolgálás előtt lelocsoljuk a „véres” krémkaramellával.

A szakács megjegyzése: az öntet sűrűségét a teljes tejszín mennyiségével, édességét pedig a cukor adagolásával szabályozhatjuk, ízlés szerint akár 3/4 bögre cukrot is használhatunk.

MÚMIÁS SÜTŐTÖKÖS KENYÉRPUDING-SÍROK

Alapinfók

Nehézségi fok: közepes

Előkészítés ideje: 1 óra 45 perc, ebből aktív idő 45 perc

Elegendő: 6 főre

Különleges eszközigény: 6 db 15 cm X 8 cm–es mini vekni sütőforma.

Hozzávalók:

A sziruphoz

1 bögre* barna cukor

½ teáskanál egész szegfűszeg

3 rúd fahéj

3 egész csillagánizs

1 narancs, héjastul felszeletelve

*1 bögre =2,5 dl

A sütőtökös kenyérpudinghoz

2 bögre teljes tej

1 bögre konzerv sütőtökpüré

½ bögre barna cukor

¼ bögre sótlan vaj, megolvasztva

1 teáskanál őrölt fahéj

¾ teáskanál őrölt szerecsendió

¼ teáskanál só

⅛ teáskanál őrölt szegfűszeg

2 db tojás, felverve

6 bögre száraz kenyér, felkockázva

1 bögre Gouda sajt, lereszelve

¼ bögre mandula, felszeletelve

¼ bögre arany mazsola

Összetört fahéjas keksz, + 6 db egészben (pl.Biscoff)

A churros elkészítéséhez

½ bögre sótlan vaj

½ teáskanál só

1 bögre simaliszt

1 teáskanál vanília kivonat

3 db tojás

Sütő spray

½ fahéjas cukor keverék

170 g fehér csokoládé, megolvasztva

Szemek cukorkából (pl. Smarties) a díszítéshez

Elkészítés

A szirup elkészítéséhez egy lábost közepesen magas lángon felmelegítünk, és beleöntünk 1 bögre vizet, a barna cukort, a szegfűszeget, a fahéjat, a csillag ánizst és a narancs szeleteket. Jól összekeverjük és felforraljuk, majd a lángot közepesre vesszük, és fedő nélkül 8-10 percig főzzük. Egy apró lyukú szűrőn átszűrjük, és kidobjuk a szilárd összetevőket.

halloween mumias sutotokos kenyerpuding FN
Fotó: Eddy Chen / Food Network

A kenyérpuding elkészítéséhez először is a sütőt 180°C fokosra felmelegítjük. Egy nagy tálban összekeverjük a tejet, a sütőtökpürét, a barna cukrot, a vajat, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a szegfűszeget és a tojásokat. Egy másik nagy tálban a kenyér darabokat vegyítjük össze ¼ bögre híján az egész sziruppal. A megmaradt ¼ bögre szirupot félretesszük. A tejes keveréket a kenyérre öntjük, és azt finoman megforgatjuk benne. Hozzáadunk ¾ bögre reszelt sajtot, a mandulát és a mazsolát, majd jól összekeverjük. A keveréket egyenlő arányban elosztjuk a 6 mini vekni sütőforma között, majd 25-30 percig sütjük, míg a közepébe szúrt kést tisztán ki lehet húzni a süteményből.

Amíg a puding még meleg, a 6 sütemény tetejére öntjük a megmaradt ¼ bögre szirupot és meghintjük a megmaradt ¼ bögre sajttal. Ezután a veknik tetejére szórjuk az összetört kekszdarabokat, hogy úgy nézzen ki, mint a temető földje.

A churros elkészítéséhez egy közepes lábosban összekeverjük a vajat, a sót és 1 bögre vizet, majd közepesen nagy lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről, az egész lisztet egyszerre hozzáöntjük, és fakanállal gyorsan összekeverjük, hogy összeálljon. Belekeverjük a vaníliát, majd aztán egyenként hozzáadjuk a felvert tojást, úgy, hogy a keveréket alaposan megkeverjük, mielőtt a következő tojást hozzáadnánk. Minden egyes tojás hozzáadása után a keverék fényes és sima lesz, de amikor összeáll, inkább a burgonyapüré sűrűségére emlékeztet. A tésztát egy habzsákba kanalazzuk, mely nagy, (9,5-12mm) kerek kinyomócsővel van szerelve. Egy sütőlapot sütő spray-jel enyhén befújunk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A lapra egymástól legalább 2,5cm távolságra 10 cm hosszú sorokat nyomunk ki a zsákból. A churrost körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük, míg a közepébe szúrt fogpiszkálót tisztán ki lehet belőle húzni.

A fahéjas cukrot egy lapos, négyszögletű tepsibe öntjük. A churrókat finoman sütő sprayjel befújjuk, és mindegyiket belemártjuk a fahéjas cukor keverékbe, és jól megforgatjuk, hogy a keverék mindenhol rátapadjon.

Az olvasztott fehér csokoládét egy habzsákba öntjük (használhatunk műanyag uzsonnás zacskót is, melynek egyik sarkát lecsípjük). A csokoládét gyorsan, cikkcakk mintában ráfolyatjuk a churrosra, hogy úgy nézzen ki, mintha gyolcsba betekert múmia lenne, majd drazséból szemet készítünk a múmiának. A múmiákat a kenyérpuding sírokba fektetjük, és a kekszet, mint fejfát állítjuk a múmia fejéhez.

A szakács megjegyzése: a teasütemény darabokat megforgathatjuk szürkére színezett olvasztott fehér csokolábéban a kisértetiesebb hatás kedvéért.

UFO-KEKSZEK

Alapinfók

Nehézségi fok: haladó

Előkészítés ideje: 4 óra 45 perc, ebből aktív idő 1 óra 35 perc

Elegendő: 12 kekszhez

Speciális felszerelés: 1 db 5 cm-es ovális keksz kiszúróforma, 2 db habzsák, kézi botmixer, kagyló alakú csokoládé kiöntő forma

Hozzávalók:

A vaníliás cukros kekszekhez:

1 bögre* vaj, szobahőmérsékleten

1 bögre kristálycukor

1 db nagy tojás

1 1/2 teásknál vanília kivonat

2 3/4 bögre sima liszt, plusz még egy kevés a kilisztezéshez

1 teáskanál só

1/2 bögre csokoládédarabka

*1 bögre= 2,5 dl

A fahéjas-krémsajtos-bourbon zseléhez:

2 evőkanál ízesítetlen zselatinpor

1/4 bögre víz

2 evőkanál bourbon

1 bögre teljes tej

3 evőkanál kristálycukor

1/4 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál vaníliakivonat

2 evőkanál krémsajt

A rozmaring bonbonhoz:

2 1/2 bögre étcsokoládé pasztilla, megolvasztva

3/4 bögre kristálycukor

2 evőkanál glükózszirup vagy kukoricaszirup

3/4 bögre tejszín

1 evőkanál friss rozmaring, felaprítva

2 evőkanál tejcsokoládé, megolvasztva

1 evőkanál vaj

Az írókához (tojásfehérjés cukormáz):

1 teáskanál habcsókpor

1 evőkanál meleg víz

1 bögre porcukor

1 csepp zöld ételfesték

1 csepp fekete ételfesték

Elkészítés:

A vaníliás cukros kekszek elkészítéséhez: egy keverő lapáttal szerelt konyhai robotgépben verjük össze a vajat és a kristálycukrot, míg könnyű és habos állagú keveréket kapunk. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, majd addig keverjük, míg szépen összeáll. Állítsuk a robotgépet alacsony fokozatra, majd bögrénként adagoljuk hozzá a lisztet, és addig keverjük, míg szépen összeállnak a hozzávalók, végezetül adjuk hozzá a sót is. Vegyük ki a tésztát a robotgép táljából, tekerjük be frissentartó fóliával és 2 órán keresztül hűtsük a hűtőszekrényben.

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra.

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és egy enyhén lisztezett felületen egy enyhén belisztezett sodrófával nyújtsuk ki 30mm vastagságú lappá. Béleljünk ki egy sütőlapot sütőpapírral, és tegyük félre. Az ovális kekszkiszúróval vágjunk ki 24 darab kekszet a tésztából, ezekből 12 darabot helyezzünk a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. A sütőlapon lévő kekszekre helyezzünk 1/2-1/2 teáskanál csokidarabkát, majd helyezzünk mindegyik kekszre 1-1 oválisan kiszúrt tésztadarabot, a széleiket összenyomkodva zárjuk le a kekszeket. 8-12 percig süssük a kekszeket, míg a szélük elkezd megbarnulni, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.

A fahéjas-krémsajtos-bourbon zseléhez: amíg hűl a keksz, helyezzük a zselatinport egy kis tálba, és keverjük hozzá a vizet, míg a zselatin felolvad. Hagyjuk 5 percig állni, majd öntsük hozzá a bourbont, és alaposan keverjük össze.

Öntsük a tejet egy kis lábasba és közepes hő felett forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd kézi botmixerrel alaposan keverjük össze.

Adjuk a keverékhez a krémsajtot és addig mixeljük, míg a keveréknek szép krémes állaga lesz. Ezután adjuk a krémsajtos keverékhez a zselatinos keveréket, és addig folytassuk a keverést, míg a massza összeáll.

A masszát öntsük át egy 20x20 cm-es négyzetalakú tálba, és helyezzük a hűtőbe körülbelül 1 órára, míg a zselé teljesen megdermed. Az ovális kekszkiszúróval vágjunk ki 12 darabot a zseléből, és helyezzünk 1-1 darabot a cukros kekszek tetejére.

halloween alien cookie
Fotó: Food Network

A rozmaringos bonbonokhoz: töltsünk meg egy habzsákot a megolvasztott csokoládépasztillákkal. Nyomjuk ki a csokoládét a kagyló alakú csokiforma mélyedéseibe, majd óvatosan kopogtassuk meg a formát, hogy eltávolítsuk az esetleges légbuborékokat. Fordítsuk meg a formát, ütögessük ki belőle az esetleges többlet csokoládét, és kaparjuk le a forma tetejét, hogy a többlet csoki ne maradjon rajta. Körülbelül 20 percig hűtőben hűtsük a formát, míg a csokoládé megkeményedik.

Eközben helyezzük a cukrot és a glükózszirupot egy közepes lábasba, és közepes tűz felett addig melegítsük, míg a cukor elolvad és világos karamellé válik. Öntsük hozzá a tejszínt és a rozmaringot, és addig főzzük, míg a karamell éppen felforr, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk a keveréket kihűlni. Egy finom szitán szűrjük át a karamellt, majd adjuk hozzá az olvasztott tejcsokoládét és a vajat, végül kézi habverővel alaposan keverjük össze. Kanalazzuk a karamellás keveréket egy habzsákba és töltsük meg a csokoládé forma üres részeit. Helyezzük a formát 20 percre a hűtőbe, majd egy újabb réteg étcsokoládéval fejezzük be. Hagyjuk a formát kb. 15 percig szobahőmérsékleten állni, majd vegyük ki a csokikat a formából.

Az íróka elkészítéséhez: egy kis edényben keverjük össze a habcsókport és a vizet. Adjuk hozzá a porcukrot és addig verjük, míg habos állagú lesz, azaz kb. 3 percig. A keverék állagán szükség szerint több vízzel javíthatunk. Egyenlően osszuk szét a cukormázat két edényben. Az egyik edénybe cseppentsük az 1 csepp zöld ételfestéket, a másikba az 1 csepp fekete ételfestéket, mindkét keveréket alaposan keverjük meg, majd töltsünk meg 1-1 habzsákot a színes cukormázakkal.

Díszítsük ki a bonbonokat földönkívülieket ábrázoló mintákkal és a cukormáz segítségével rögzítsünk 1-1 bonbont minden keksz tetejére. Felszolgálás előtt 15 percig hagyjuk az édességeket megdermedni.

Blogmustra