OFFLINE

Tudta, hogy mi volt a narancs és a citrom őse?

2017. január 22., vasárnap 13:56

Ha szereti a citrusféléket, és nem riad vissza egy könnyed kis növényrendszertantól, akkor most megtudhatja, honnan is származik a narancs, a lime, a citrom és társaik. Ugyan most már rengeteg citrusfélével találkozhatunk a boltok polcain, a legtöbb három ősre vezethetőek vissza, ezek pedig a következők:  

1. a pomeló (Citrus maxima),

2. a mandarin (C. reticulata)

3. és a cédrátcitrom (C. medica) - írja a National Geographic.

Van még két szereplő, amelyek a mai fajok kialakulásában szerepet játszottak, ezek pedig

4. a kumkvat

5. és a citrus micrantha nevű őscitromfaj.

És ha mindez nem lenne elég, az egészben szerepet játszik egy mára kihalt, ismeretlen ős, amely egykor a mandarin és a pomeló kereszteződéséből jöhetett létre, viszont önállóan többé nem létezik. Persze nem intézzük el ennyivel az ügyet, a részleteket a hajtás után olvashatja. 

A három ősi citrusféle eredetileg mind Délkelet-Ázsiából származik, és innen hódították meg a nyugatabbra fekvő országokat. Mivel a citrusfélék hajlamosak a mutációra és egymással gond nélkül kereszteződnek, amibe később ráadásul az ember is besegített egy kicsit, ezért tényleg változatos lett ez a rendszertani csoport. Igaz, mivel elég válogatósak vagyunk, így a több száznyi vadfaj közül csak pár tucat lett igazán kedvelt kereskedelmileg.

[PINTEREST] 5881fb3433ae3

De vissza a kezdetekhez: a grépfrútot ugyan 300 éve fedezték fel, de az ősi citrusfélék Kínában talált leletek alapján a késő miocénban, vagyis nagyjából 7 millió évvel ezelőtt is léteztek. "Van valami lenyűgöző, furcsa, sőt szexi a citrusokban" - nyilatkozta David Karp gyümölcskutató, aki megalkotta a citrusfélék családfáját is, amiért ide kell kattintania.

És, hogy mi miből lett? 

A narancs: a mandarin, és egy valószínűleg azóta kihalt ismeretlen, pomelo+mandarin alapú ősnövény gyereke

A grapefruit: narancs+pomelo 

Keserű avagy szevillai narancs: mandarin+pomeló

A citrom: cédrátcitrom+keserűnarancs

A meyer citrom: cédrátcitrom+ a kihalt pomeló+mandarin ős

A vérnarancs: a narancs mutációja

A mexikói lime: cédrátcitrom +citrus micrantha

Az általunk is ismert lime: citrom+mexikói lime

Ha pedig attól fél, hogy valami komoly, globális fertőzés vagy egyéb katasztrófa miatt le kell majd mondani kedvenc citrusféléiről, csak mérsékelten aggódjon, hiszen a változatosság kulcsa a túlélésnek. Fred Gmitter szakértő szerint ráadásul kutatók világszerte azon dolgoznak, hogy még több legyen belőlük, és hamarosan olyan gyümölcsöket mutatnak majd be, amikre nem is számítottunk. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta