Zanza!

Ezek a könnyű vajas kekszek ideálisak egy csésze tea mellé egy őszi délután, és nem fogunk csalódni az ízében sem, ugyanis van benne egy kis csavar, ami igazán érdekessé teszi az egészet.

DSC 0008 (1)
Fotó: Piszke

A bazsalikom és a citrom szokásos páros mondjuk sülteknél, na de édes sütiben? Igen!  Az enyhén savanykás citrom és az önmagában is édeskés-fűszeres-parfümös  bazsalikom meglepően tökéletes duót alkotnak, amiből egy remek keksz kerekedik.

Hozzávalók:(16 nagyobb kekszhez)

12 dkg liszt (és kevés a formázáshoz)
10 dkg hideg vaj
6 dkg porcukor
csipet só
2 evőkanál citromlé
4 gr friss bazsalikomlevél, apróra vágva (kb. egy evőkanálnyi)
egy evőkanál porcukor és kevés citromlé a mázhoz

DSC 0004 (1)
Fotó: Piszke
  1. A lisztet és a felkockázott, hideg vajat aprítógépben megpörgetjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és addig mixeljük, míg épp összeáll a tészta.
  2. Kézzel gyorsan átgyúrjuk, kétfelé osztjuk.
  3. Mindkettőt 15 centiméteres rudakká sodorjuk, majd a rudakat félbe, négybe, nyolcba vágjuk.
  4. A tésztadarabokat golyóvá gömbölyítjük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól 4-5 centi távolságra, és egy bögre aljával gyors mozdulatokkal kisujjnyi vastag körökké lapítjuk.
  5. 20 percre hűtőbe rakjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben kb 12-14 percig – míg a szélei aranybarnára pirulnak – sütjük.
  6. A porcukrot kevés citromlével joghurt sűrűségűre keverjük, és a még meleg sütikre csorgatjuk a mázat.
Blogmustra