Szezonja van: barackos dióhabos pite

Zanza!

A szaftos, édes sárgabarack nagyon jó párost alkot a mákkal – ez a kettős az alapja ennek a pitének is. Egy réteg omlós tésztára könnyed mákos-diós hab kerül, erre pedig sárgabarack-szeleteket sorakoztatunk. Meggyel is nagyon jól működne még!

Mákos-sárgabaris pite
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

 

Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez vagy egy kerámia piteformához:

Omlós tészta:

150 g liszt (mi most világos rozslisztet használtunk) 
90 g hideg vaj
45 g porcukor  
egy csipet só  
1 kisebb tojás

Töltelék:

100 g darált dió 
20 g darált mák  
80 g porcukor  
2 tojás  
kb. 3 ek. baracklekvár  
kb. 5-6 szem sárgabarack 

1. Az omlós tésztához az összes hozzávalót a tojás kivételével egy S-késes aprítóban vagy kézzel morzsásra dolgozzuk. Hozzágyúrjuk a tojást is, majd folpackba csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük.

 2. Az omlós tésztát lisztezett felületen a tepsi vagy a kerámia piteforma méretére nyújtjuk (szűk egy centi vastag lesz). Kibéleljük vele a sütőformát, majd megkenjük baracklekvárral.

3. A habhoz a darált diót, a mákot, a porcukrot és a tojások sárgáit összekeverjük. A fehérjéket habbá verjük, majd két részletben a diós-mákos masszához forgatjuk. A habot elterítjük a tésztán.

  4. A sárgabarackokat szeletekre vágjuk, és a mákos-diós habra sorakoztatjuk a szeleteket.

5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük, míg a hab aranybarnás színű nem lesz.

Blogmustra