OFFLINE

Vajteszt: a legolcsóbb lett a befutó

2016. január 26., kedd 12:34

Újabb teszt került fel a NÉBIH blogjára, a Szupermentára: a legújabb cikkükben vajakat vizsgáltak és kóstoltak - ennek az eredményeit ismerhetik meg most önök is. Előre leszögezzük, aggodalomra nincs oka: a 33 mintázott termék biztonsággal fogyasztható, viszont ettől függetlenül minden harmadik vaj esetében intézkedniük kellett a szakembereknek.

Először is: mi az a vaj?

A vaj a kenhető zsírok kategóriájába tartozó állati eredetű termék. Kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül, alapvető összetevője a tejzsír. Adhatóak hozzá az előállításához szükséges egyéb anyagok, vagyis adalékok, de kizárólag abban az esetben, ha ezek nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják. Tejzsírtartalom szerint megkülönböztetünk vajat, háromnegyedzsíros vajat, félzsíros vajat és kenhető vajkészítményt - olvasható a Szupermentán.

A hatóság szakemberei most azokat a készítményeket vizsgálták, amelyek tejzsírtartalma legalább 80, de kevesebb, mint 90, maximális víztartalma pedig 16, zsírmentes tejszárazanyag-tartalma pedig 2 százalék.

Miket szemléztek?

Hazai boltokban járt a NÉBIH, hogy ott 19 előállító összesen 33 termékét (20 magyart és 13 unióst) mintázza. Mivel a vajak növényi zsírt nem tartalmazhatnak, így ebből a szempontból is vizsgálták a termékeket. Pánikra nincs ok: még csak nyomát sem találták a szakemberek. Ugyanígy megnyugtató a helyzet az avasságra utaló peroxidszámmal kapcsolatban is.

Mivel volt baj?

Négy terméknél súlyos minőségi hibát találtak: egy esetben csak a víztartalom nem felelt meg a határértéknek, míg a másik három esetben a tejzsír- és a víztartalommal is gond volt.

Van egy jó hírünk, ha laktózérzékeny: nyolc mintát (köztük négy laktózmentes terméket) vizsgáltak ebből a szempontból. A "laktózmentes" feliratú vajakkal semmi gond nem volt. A nem laktózmentes feliratú vajak laktóztartalma 0,665-0,824 g/100g között változott.

Jutott idő a termékek jelölésére is: a gyártás során hozzáadott (egyébként engedélyezett) adalékanyagot, a karotint (E 160a színezék) egy esetben nem tüntette fel az előállító, ami súlyos hibának számít. Három termék csomagolására nem a hatályos jogszabályban előírt kereskedelmi név került, egy esetben pedig nem tüntették fel a csomagoláson a termék magyar nevét. Egy termék gyártmánylapja a hatályos jogszabálynál nagyobb víztartalmat tartott elfogadhatónak. A tápérték-jelölésekben is előfordultak pontatlanságok, amit feltüntetni ugyan csak 2016. december 13-tól kötelező, viszont önkéntes jelölés esetén meg kell felelni a vonatkozó jogszabályoknak.

Néhány termék csomagolásán olvashatóak a "hagyományos", "tradicionális", "márkázott" szavak. Ezeket csak szigorúan meghatározott feltételek mellett lehet feltüntetni a termékeken - az állításokat igazoló dokumentumok bekérése folyamatban van. Hatósági eljárás 11 termék esetében indult.

Kedveltségi teszt

Erre ezúttal is sor került: laikus és szakértő kóstolók tesztelték a 33 termék küllemét, állagát, ízét és kenhetőségét. Ezen szempontok alapján a legkedveltebb termék a Magyarországon előállított Tuti tipp vaj lett, másodikként a német Meggle végzett, harmadik helyre pedig az osztrák Milfina Lactofree futott be. A részletes eredményeket ide kattintva érheti el.

vajdobogo.png
Fotó: Nébih / Szupermenta blog

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta