OFFLINE

A tökéletes pad thai nyomában

2014. október 21., kedd 14:54

Egészséges, gyorsan kész, laktató, és nem túl drága: mi az? A Pad Thai, amit a thaiok nemzeti eledeleként tartanak számon. A rizstészta, hús és zöldség kombinációja wokban megsütve pillanatok alatt átszivárgott nyugatra, majd onnan hozzánk is. Az emberek szeretik, legalábbis ezt feltételezzük, mert a Pad Thai a második üzletét nyitotta meg az V. kerületi Papnövelde téren. Már látom magam előtt az egyetemisták kígyozó sorát, akik hatalmas adag ételt tehetnek magukévá 1300 forinttól.

A pad thaiban az jó, hogy mindenki el tudja készíteni, a saját ízlésére formálhatja, és nem kell hozzá más felszerelés, csak egy wok. Az étel alapja a rizstészta, amit még főzni sem kell, csak vízbe áztatni, aki viszont cifrázná, eheti rizzsel is. Egészségmániások pedig barnarizzsel vagy zöldségalappal helyettesíthetik.

A lényeg: fogjon egy adag rizstésztát, öntse le forró vízzel, majd kicsit tegye félre. Vágja össze az otthon talált zöldségeket, a répától a padlizsánig minden mehet bele. Ha van otthon esetleg bambuszrügy konzerv (hiper- és szupermarketekben is beszerezhető, mindössze párszáz forintért) azt is tehet bele, ínségesebb időkben pedig jöhet a káposztafélék nagy családja.

Az összevágott zöldségeket tegye félre, és döntse el, tofuval, csirkével, marhával vagy épp valami tengeri izével enné az ebédet. Elsőnek kevés olajat forrósítson fel, dobja bele a húst és pár percig süsse egyenletesen. Ha késznek ítéli, mehet bele a zöldség, ezzel is tegyen így, píritsa-főzze egy darabig. Ha túl száraz, egy kevés vizet tehet hozzá, hogy párolódjon is. A lényeg a minél magasabb hőmérséklet. A tofu a végén kerüljon bele, a tésztával/rizzsel együtt. Az egész procedúra nagyjából 7-8 percet vesz igénybe.

Ekkor jöhet a szósz, ami az étel alapja. Expertek készíthetik maguknak, kezdő- vagy konzumszakácsok pedig vehetik a boltban. A szójaszósz mellett passzol hozzá az édes-savanyú mártás, a thai kókusztejes, lime-os variáció, vagy a green curry is. Ezeket por és szósz formájában is meg lehet kapni többek közt a Culinarisban vagy az Ázsiában a Fővám téren, de érdemes figyelni a Lidl és az Aldi távol-keleti heteit, árban mindenképp jobban jár.

Tudta, hogy a thaiok esznek palacsintát?

Én nem, és jól el is csodálkoztam. Bár a palacsinta kissé eufémizmus, a dolog lényege, hogy speciális tésztába tölteléket tesznek, majd azt olajban kisütik. Biztosan többezer kalória, viszont baromi jó, ha valaki bírja a zsírosat.       

Thai palacsinta

2 bögre liszt

1/2 bögre víz

1 tojás

1 ek. sűrített tej

1 ek.cukor

1 ek.vaj

1. A vizet, tojást, tejet, cukrot és a sót keverje össze.

2. A lisztet szitálja a tálba, és a közepébe öntse bele a vizes keveréket. Keverje össze, majd tegye hozzá a vajat.

3. Addig gyúrja, ameddig a tészta elválik, és helyes kis gombócot alkot. A tésztát kenje át a kezével kevés növényi olajjal, és hagyja állni fél órán át.

4. Formáljon 8 kis golyót a tésztából. Most jön a legnehezebb rész, ki kell nyújtani kézzel a tésztát, míg nagyjából 30-40 cm átmérőjű nem lesz.

5. Ha ezt sikerült, akkor gratulálunk. A tészta mehet a felforrósított wokba, amelybe egy kis olaj is került. Ha nem lenne elég a zsiradék, mehet hozzá egy kis vaj - hogy finomabb legyen.

6. Ha megsült az egyik oldala - ez kb 1-2 percet vesz igénybe, tegye bele az apróra vágott tölteléket. Autentikusan ez valamilyen egzotikus gyümölcs: ananász, banán, mangó, de mehet bele szinte bármi. A kerek lap négy oldalát hajtogassa össze, és fordítsa meg a csomagot, hogy a másik oldala is átsüljön. 1 perc és kész. Tálalja cukorból és sűritett tejből kevert szósszal, vagy egye csak magában.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta