Kipróbáltuk az első nyers éttermet

Zanza!

Megnyílt Közép-Európa első nyers étterme Budapesten, ahol minden főétel, saláta és desszert is mindenféle hőkezelés nélkül készül, tehát nincs párolva, főzve vagy sütve. Az alapanyagok pedig három félék lehetnek, zöldség, gyümölcs vagy magvak. Jól hangzik? Nekem voltak fenntartásaim.

Kezdjük egy vallomással. Nem vagyok tudatos táplálkozó, sőt vegetáriánus sem. A vega éttermeket ismerem, főleg az indiai beállítottságúakat, de azért a hús általában hiányozni szokott. A bio étkezés is eljutott hozzám persze, és az összes paleo és ki tudja milyen diéta, de valahogy nem győztek meg. A zöldségekért sem rajongok különösképpen, bár a gyrosba mindig kérek hagymát is, és a lecsót is szeretem. A gyümölcsökkel nincs különösebb bajom, és a magvakkal sem, a tisztított sózott szotyit és a mogyorót kimondottan szeretem. Nem vetem meg a kólát, pedig én is hallottam, hogy oldja a vízkövet. Szóval elég szkeptikusan indultam el a Parlament mellé az Élet Éttermébe, ahol azt ígérték a világ legfinomabb ételeit lehet megkóstolni.

Az étterem

Az Élet Étterme úgy, hogy Mannatural ételmaufaktúra, már régebb óta működik, kitalálója, Takács Ákos az egészséges étkezés híve, aki egy súlyos balesetből felépülve találkozott a nyers étkezéssel. Később a Hold utcai piacon árulta a ételeit, igaz a siker nem volt osztatlan, aztán megnyitotta ételmanufakturáját, és egyre többen kezdték látogatni a helyet, ő pedig kísérletezgetett, otthon magokat csíráztatott, és egyre mélyebbre merült a nyers ételek világában.

Magán a helyen egyébként látszik is, hogy mennyire családias, és a lelküket is beleteszik az itt dolgozók, hogy jól működjön, és tényleg sikerült egy kis hangulatos helyet összehozni. Féltem attól, hogy mivel ez egy menő dolog, majd az étterem is nagyon modern és divatos lesz, ehhez képest kellemes csalódás, hogy kávézó hangulatú az egész.  A hely egyébként bio, de annyira, hogy a weblap tanulsága szerint még a webhelyszolgáltatójuk is környezetbarát forrásból szerzi be az energiát.

Igen ám, de én, aki nem a zöldségek híve, mit fogok itt enni? Van egy magamfajta finnyás embernek keresnivalója egy ilyen helyen? Milyen torta az, ami nincs megsütve?  Egyáltalán mi az a salátán kívül, ami nyersen jó?

Választék

Odaérvén az étterem tulajdonosa egy jó tanáccsal lát el minket, együnk lassan. Gondoltam ha valamivel, ezzel biztos nem lesz gond, úgy is rá kell jönnöm mit eszek. A svédasztalon hatalmas választék, kis falatok, kenyér magvakból, szigorúan tojás és liszt nélkül, mindenfajta krémek és szószok, torták, sütemények, sőt egytálételek is. Shakek minden mennyiségben, és minden variációban.  Sosem gondoltam volna, hogy zöldségből, gyümölcsből, magvakból és némi fűszerből ennyi fajta ételt lehet összeállítani, mindenfajta főzés nélkül. A krémes hatást mint megtudtuk a magok segítségével érik el, és az egyik kedvenc összetevőjük a cékla, ami nemcsak finom, de jótékony hatása bizonyított.

Ha nem tudom nem fáj

Ahogy az elején kiemeltem, nem rajongok a zöldségekért. De itt a krémek között, szín alapján meg sem tudom mondani mi micsoda. Most honnan fogom tudni, hogy én azt tulajdonképpen nem is szeretem? Az első kóstolások után, a zöld krémről sejtettem, hogy avokádó. Nyers paprikával is nagyon finom és kellemes volt. A második falatomra azt mondták, hogy az egy hamis májkrém. Színre tényleg májkrém volt, állagra is. Ízre persze nem jött elő a hús íze, viszont paradicsommal ízlett. És itt jött az első felismerésem, hogy nem tudom mit eszek, de ízlik. Ha elolvasnám, valószínűleg azt mondanám, hogy én ezt nem is szeretem, most pedig mégis eszem.

A legmeglepőbbek mégis az egytálételek és a különleges fűszerezések voltak. A currys hamis rizsben például nincs is rizs. Csak répa és curry, mégis finom. A tandoori vegyes zöldség is feledteti az emberrel, hogy nincs benne csirke és nem forró. Vagy ott a milanói zöldségspagetti, a töltött káposztáról nem is beszélve. Mindehhez a lenmagkenyér nagyon jól passzolt, bár hozzáteszem kicsit kellemetlen, hogy bemegy a fogak közé, de ugye kitaláltak ennek kezelésére módszereket, szóval ezen már végképp nem fogok fennakadni. Van olyan is, hogy egészséges kréker, ami tényleg finom, de azért az egészségtelenebb változat jobb. Egyedül a fekete szezám krém nem ízlett, de ekkora szórásban ez bőven belefér, főleg hogy szinte biztos vagyok benne, hogy más ételekben is volt, és valószínűleg boldog tudatlanságban ettem meg. A datolyával is így jártam, amit hivatalosan utálok, ezért le is fagyott az arcomról a mosoly, mikor a végén megtudtam, hogy minden olyan sütiben, ami nagyon ízlett, megettem egy jó adag gyűlölt datolyát is.

Az én terepem: a sütik

Ha valamiben otthon vagyok viszont, akkor az a desszertek világa. Legyen édes, krémes, habos, és engem megvettek. Nehéz dolguk lesz velem cukor liszt és tojás nélkül, de próbálkozni mindig lehet. Kókuszgolyóban verhetetlen vagyok, ezért kíváncsian vártam, mit tud egy olyan, amiben nemhogy kókusztej, de még kakaó sincs. Elfogultan, de még mindig állíthatom, hogy az enyém jobb, viszont kellemes meglepetés, hogy annak ellenére, hogy almából van, ez is nagyon finom. A sárgabarackos és a banános torta is meggyőzött, ha nem mondják, hogy ezek nem sütőben, főzött krémmel készültek, lehet rá sem jövök. Tény, hogy nem egy édességbomba, viszont az eddigi elméletem, miszerint az egészséges, minden mentes sütik mind borzasztóak, teljesen megdőlt.

Ettől jól lehet lakni

Bár egyáltalán nem számítottam rá, de jól laktam, pedig nem ettem sokat, ráadásul egészséges. Nem állítom, hogy át tudnék most rögtön térni az állandó nyers étkezésre, de értem azokat, akiknek ez megy, mert tényleg lehet ezt változatosan csinálni. Eddig azt hittem, hogy a vegán, pláne a nyers étkezés rengeteg lemondással jár, most már látom, hogy bár nyilván több odafigyelést igényel, de lehet ezt változatosan is csinálni. Sőt én, a zöldségkerülő azt is kijelentem, hogy teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy hetente egy este mondjuk hasonló ételeket egyek. Továbbmegyek, azt hiszem képes lennék több nap is máktejjel zárni az estémet.

Blogmustra