OFFLINE

Kamu a Vogue egészséges testkép projektje

2012. június 7., csütörtök 17:25

Egy hónappal ezelőtt állapodtak meg a Vogue magazinok más-más országokban dolgozó szerkesztőségei abban, hogy az egészséges testkép kialakítása érdekében kizárólag egészséges alkatú modelleket fognak foglalkoztatni. A "Health Initiative" ötlete az Egyesült Királyságból származik és elvileg a divatlapok júniusi kiadásában debütált, elég eltérő eredményekkel és különböző módokon értelmezve a feladatot.

Ahogy elnézzük a címlapokat, a kollektív kezdeményezést még nem teljesen sikerült átvennie a lap szerkesztőinek, bár érezhetően mindannyian állást foglaltak a témában és jól is időzítették az egészséges testképre való átállást, ugyanis a nyár és a bikiniszezon közeledtével a nők a szokottnál is jobban odafigyelnek alakjukra és nagyobb erőfeszítésekre is képesek, hogy formába rázzák magukat.

Néhányan az aktív és egészséges életmódra összpontosítottak, mások pedig mindenféle korú és testalkatú nőtípus bemutatására koncentráltak. A legtöbben viszont tengerparton pózoló szupermodelleket tettek lapjuk elejére: Candice Swanepoel, Constance Jablonski és Daria Werbowy azonban távol állnak az átlagos testalkattól. A feladatot a legelkötelezettebben az Anna Wintour vezette amerikai kiadás teljesítette, a közelgő londoni olimpiát kihasználva tengerparton ficánkoló boldog és egészséges sportolókat tett címlapjára.

A Vogue Italia okozta a legváratlanabb meglepetést júniusi borítójával, melyre egyszerűen a legendás olasz színésznőt, Isabella Rossellinit tette. Nem a színésznővel van problémánk, de nem ez lesz minden idők legjobb Vogue borítója.

A britek az amerikaiakkal ellentétben a divat irányába indultak, és kedvenc szupermodelljükkel, Kate Moss-szal oldották meg a feladatot. A 'Going for Gold' szlogennel piacra dobott címlapon Moss csodásan fest Versace ruhájában és egy kötéllel a kezében, bár valljuk be, a szupermodellről sosem az egészséges életmód volt az első benyomásunk.

A franciák viszont egész jól teljesítettek címlapjukkal a tökéletes, mégis egészséges testű Gisele Bündchennel, akinek olyan alakja van, amit mindannyian szeretnénk.

Az ausztrálok júniusi borítójára egy egészséges kinézetű, de sovány modellt, a Balmainba öltöztetett Daria Werbowy-t tették. A lapban viszont olvasható egy szerkesztői levél a témában, továbbá készítettek interjút Chelsea Bonner molett modellel és Carré Otis ex-szupermodellel, aki maga is sokat harcolt a táplálkozási rendellenességek ellen. Vajon ezzel Ausztrália félreértelmezte volna a feladatot?

Brazília Isabeli Fontanát, a Victoria's Secret egyik angyalát öltöztette farmer kezeslábasba és tette lapja elejére. Azért a borító bal felső sarkán olvasható diétapiruláról szóló cikk ajánlója nem feltétlenül egészséges, de érdekes.

Kína is egy normális kinézetű Victoria's Secret angyalt választott fedelére Doutzen Kroes személyében. A szerény, vízszerű háttér előtt pózoló modell alapvetően azt a benyomást kelti, hogy akár mindenki tud így kinézni és érdemes többet is megtudni az egészséges életmódról.

A német divatlap elejére viszont határozottan illik a 38 éves Carolyn Murphy. A lapban szó van még a nem éppen vézna Beth Dittóról és egy Peter Lindberg által lőtt sorozat is készült „The Naked Truth” címmel, amely erőteljes sminkben és retusálva ábrázolja a nőket. Az ötlet remek, bár a képek között van egy kakukktojás, ahol Nina Hoss színésznő épp cigarettával pózol, aminek nem sok köze van az egészséghez.

A Vogue Hellas a görög szoborra egyáltalán nem hasonlító, mégis szoborként pózoló Jessica Stammal oldotta meg az egészségügyi kérdést. Az 'Egészséges Élet' szlogent a görögök is feltüntették, ami szinte az össze lapnál alapértelmezett főcím lett. A címlapon még szemet szúrt a 'Görög Gourmet' kifejezés is, amitől gondolkodóba estünk.

Az indiai szerkesztőség is jó irányba indult el, mikor az 1986-ban született indiai színésznőt és modellt, Deepika Padukonet tette címlapjára: a hihetetlenül gyönyörű színésznő nem is tud mást sugallni csak azt, hogy egészséges, mint a makk.

A japánoknak úgy tűnik, ugyanaz a gondolatuk támadt, mint az ausztráloknak és egy glamour-központú fedelet készítettek a csillogó Gucci ruhában pózoló Candice Swanepoelről. A lap egyéb egészségüggyel kapcsolatos komoly vagy komolytalan infót nem tartalmaz. Swanepoelről pedig ne felejtsük el, hogy nemrég még vélt vagy valós anorexiájával szerepelt a hírekben.

A Vogue Korea úgy döntött, hogy foglalkozik az emberek és a környezete egészségügyi problémájával, júniusi számuk címlapmodellje Han Hye Jin színésznő. A mereven pózoló lila ruhás színésznő feje felett nagy felirattal olvasható a "Health initiative starts!” szlogen.
A Mexikóiak sem vették túl komolyan az egészségre való felhívást, címlapjukon a Dolce & Gabbanában pózoló Karolina Kurkova fülledt képe látható, amitől kicsit mókásnak tűnik a nemzetközi egyezményben kikökött tematika.

A holland Vogue is a strandon lőtte júniusi címlapját Guinevere Van Seenus főszereplésével, bár a modell testalkata nem beteges, mégsem egyértelmű, mit akart a vékony modellel a holland lap.

Az orosz Vogue bár sportos irányba kanyarodott a nyolcvanas évek ihlette címlapjával és Natalia Vodianovával, a karcsú modell nemrég vallotta be, hogy a szülést követően gyakorlatilag éheztette magát, hogy lefogyjon.Tekintettel arra, hogy a képen tényleg sovány, ezt könnyen elhisszük neki.

A spanyol lap címlapján Toni Garn látható a szezon legunalmasabb Stelly McCartney ruhájában, az egészségre koncentráló kiadás a spanyoloknál az igazi nő győzelméről szól, de a téma a hogyan legyünk szexik témakörben ki is merül.

Constance Jablonski szupermodell pózol a török Vogue júniusi borítóján, a címlap alapján a kiadás izgalmas egészséggel, testtel, lélekkel, fogyással kapcsolatos történeteket ígér és Miranda Kerr fitnesstitkait is kiszivárogtatja.A törököknél a hangsúly úgy tűnik, inkább az informatív tartalomban van, mintsem a szépség forradalmasításában.

A portugál Vogue bár megemlíti az egészségügyi kezdeményezést, de azon kívül olyan, mint bármely másik Vogue címlap. A borítón látható orosz modell, Snejana Onopka szuper elegánsan fest, ám a borító előtt még nem témábavágó.

A Vogue Tajvan júniusi lapjának elejére Shu Qi egykori pornósztár került és nagyjából ez minden, amit az egészség jegyében készült tajvani kiadásról el tudunk mondani. Szóval próbálkozik a Vogue, de nem nagyon megy neki. Vagy ön szerint legalább az irány jó? Mondja el véleményét kommentben!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta