OFFLINE

Strike Zone: tűz, víz, levegő végelgyengülésig

2010. június 5., szombat 11:27

A Strike Zone, mint minden más mozgásforma, szintén egy külföldi gurutól származik, az új sport atyja Olaszországban él. Magyarországon a Gold Oktatási és Sport központban volt lehetőségünk kipróbálni, ez a torna mitől más, mint a többi. Mi azt hittük edzettek vagyunk, de most kiderült, tévedtünk.

Mostanság divatosak a valamilyen filozófiai tartalommal gazdagított csoportos edzések, a Strike Zone esetében négy alapelemmel edzük testünket. És bár nekem személy szerint teljesen mindegy, minek a nevében kell vért izzadni, de biztos van, akit ez lelkesít.

A torna kitalálója, Enrico Olivieri olyan tréninget dolgozott ki, melynek során a hasizomból kiindulva minden izom dolgozik. Ezt éreztük. Nem kellenek súlyok, sem szőnyeg, csupán 2 fakorongra van szükségünk, melyek egyik fele tapad, másik csúszik a parkettán. Egy óra négyszer 12 percből áll, és várakozásainkkal ellentétben elég kemény 12 percekről van szó: a „Tűzzel” kezdünk, melyben sok a küzdősport elem, nagyon dinamikusan kell mozogni, tehát minden adott, hogy a pulzusunk az egekbe szökjön.

A „Föld” résznél kezdünk igazán lefáradni, sírni tudnánk, úgy fájnak a hasizmaink, pedig talajgyakorlatokról van szó. Helyzetünkön csak ront a „Levegő” 12 perce, amit félig lebegőülésben kell tölteni (tehát fenék a földön, derék egyenes, kezek-lábak a levegőben kalimpálnak). Mivel ez már pár perc után meghaladta képességeinket, volt időnk azon gondolkozni, vajon Lady Gaga Bad Romace-e miért „Föld” zene, de óra végén az oktatók, Cseresnyés Beáta és Szentpéteri Kriszta megnyugtattak minket, hogy javarészt csak a BPM számít, és a zenei összeállításért személyesen a mester, Enrico felel.

A „Víz” számít levezetésnek, nyújtásnak, itt a lágy és finom mozdulatoké a főszerep, de még ebben a szakaszban is komoly fájdalmaink voltak, csak nem a hasizmaink sikítottak, hanem a karunk akart leszakadni. A fakorongok (úgynevezett MoMák – movement managerek) végig a kezünkben vannak, koncentráltabbá teszik mozdulatainkat, egy gyakorlat koronggal felér 10 nélküle végzettel, ettől is fáradunk el hamarabb.

Az óra négy részében a gyakorlatok ismétlődnek. Hogy ne unjuk meg hamar a Strike Zone-t, egy „lecke” egy hónapig tart. Ha az alapozó hónapon túl vagyunk (mi most egy ilyen bevezető órán jártunk), jön a fakardos edzés (Strike Zone Blade), aztán a Deep, ami Kung Fu elemekre épül, és végül az Athletic, ami „egy speciális eszközzel, felfüggesztéssel végzett mozgásprogram” (jelentsen ez bármit is).

A mozgásformát az edzők mindenkinek ajánlják: „A résztvevők kedvelik ezeket az órákat, mert bárki képes a gyakorlatokat végigcsinálni a saját edzettségi fokán, így a csoportos órán is lehet személyre szabottan dolgozni.” – mondta el Szentpéteri. Mi szerettük az órát, az, hogy edzetlenek vagyunk, a mi hibánk, a Strike Zone-t mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.05 15:17:52nyuszihusi

  én is voltam próbaórán, nagyon kegyetlen. inkább járok továbbra is zsírégetőre és alakformálóra felváltva. Ez az óra kb olyan mintha órákat súlyzózna az ember. Utána 3 napig olyan izomlázam volt, a könnyem kicsordult minden tüsszentésnél a hasam miatt :D Fittebb embereknek való tovább erősödni szerintem. Ahogy körbenéztem, pár percnél tovább senki nem tudott úgy ülni a földön, hogy a lábai nyújtva előre, kezeiben a korongokkal hadonászik.
  A sok fekvőtámasz meg a régi rossz tesiórákra emlékeztet.
  Az eleje, az ütés, rúgás jó volt nagyon.

  Nem tudom mitől forradalmi ez a találmány, én kitalálom hogy egyik kezünkbe fogjunk egy könyvet, másikba egy plüssmacit, és úgy ugráljunk meg üssünk-rúgjunk. AZ is hatékony lesz.

 • 2010.06.05 15:19:47nyuszihusi

  *lábai nyújtva előre a LEVEGŐBEN! azért ehhez kell egy eddzetségi szint..

 • 2010.06.05 20:07:31Abraka

  aki edzeni akar, az otthon is tud magátol ! Soha nem fizetnék senkinek ilyesmiért. Lehuzás, sznoboknak !

 • 2010.06.06 12:02:33cöcke

  2010.06.05 20:07:31Abraka

  Szerintem meg nem feltétlenül a lehúzás a célja, és nem csak sznobok járnak edzőterembe. Bár én is az otthoni edzés híve vagyok,de hidd el van, aki tényleg nem tud önállóan, egyedül "elindulni", meg aztán ott vannak,akik ráuntak az ezredik Réka/Alexandra/stb. dvd-re,meg a saját kútfőből kipattanó mozdulatokra, vagy nincs pénze otthonra profi gépeket venni. Van,aki otthon egyedül elsunnyogja a mozgást, de,ha csapatban van nem akar kummantani.
  Amúgy én kipróbálnám ezt a strike zone-t.

 • 2010.06.06 16:11:44Scala

  Kipróbálnám! :-)
  ez a hasizom, erőközpont dolog a Pilatesre emlékeztetm egyébként, a nyújtott végtagok meg tényleg kemény...
  Sajna nincs a teremben, ahova bérletem szól, de lehet elmegyek majd külön.
  Én sokáig itthon mozogtam, és futottam, úsztam, idén kaptam bérletet terembe, más, az új mozgásformákra nagyon jó a csoport (Body Art, Pilates stb.) arról nem is beszélve, hogy nincs mindenkinek annyi helye és külön szobája, hogy megoldja otthon.

 • 2010.06.18 19:05:22nolyemi

  Hát, ha nekem sok pénzem lenne, tuti minden új, vagy régi-új mozgásformát kipróbálnék. Ez is nagyon jónak tűnik!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta