OFFLINE

Bizarr banánmixszel hűtöttük magunkat

2009. augusztus 26., szerda 09:34 |

fagy1

A strandolás és a kockahasú fürdőruhamodellek mellett a nyárban a fagyi a legklasszabb. Hideg és édes, ráadásul tökéletes rosszalkodás a fogyókúrázóknak (egy gombóc száz kalória körül van). Nem véletlen, hogy a rosszkedv ellen ezt eszik az amerikaiak. Legalábbis 2003-ban az Illinoisi Egyetem kutatói szerint így volt.

Azt nem tudjuk, hogy a fagyi mindig ilyen hatással volt-e az emberi pszichére, az viszont biztos, hogy a fagylaltkészítés története szorosan összefügg az hűtési módszerek fejlődésével. Megdöbbentő, mi? A kínaiak például már jóval a kereszténység előtt készítettek hűtött italokat és desszerteket, de az ötlet állítólag mégsem tőlük, hanem az araboktól ered, akik a hóban hűtött szirupokat kutyultak és sharbetsnek becézték őket. Akár a sorbet. Egyébként arról, hogy az arabok honnan az ördögből szereztek nagy mennyiségben havat, nem beszélnek a kínai emlékiratok. A havas desszerteket egyébként az időszámításunk előtti Európában sem vetették meg, Nagy Sándor udvarában például kedvelt kajának számított a hóval és mézzel körített gyümölcssaláta.


A hideg desszert történetében jóval később, az XIII. században következett be áttörés, amikor Marco Polo keletről meghozta a jég nélküli hűtés módszerét. Az utazó kínai kirándulása alatt megtanulta, hogy a víz és a puskapor készítésénél használt salétrom keveréke remekül kiváltja a jeget. Az olaszok gyakorlatilag ettől az időszaktól fogva verhetetlenek hűtött édesség kategóriában.

fagy2

A következő fordulópont a XVIII. században, Párizsban jött el, amikor egy divatos kávézót vezető olasz megreformálta a jégárusításban uralkodó a szezonalitást, és úri körökben bevezette a téli, jeges italokat. 1775 környékén a vendéglátósok már merészen használták fantáziájukat, és tejjel, tejszínnel, tojással dúsították a jeget, hogy aztán különböző formájúvá alakítsák. Valójában a jég tuningolását már jó száz évvel korábban kitalálta a brit I. Charles udvari szakácsa, de jelentős honoráriumért cserébe a francia sokáig titkolta receptjét. A 18. század végének egyik sikeres fagyifejlesztője az olasz Tortoni volt, aki hivatalosan elsőként készített jeges tortát és jégkását. A fagyi elterjedésének sokat segített, hogy 1805-ben feltalálták a hűtőszekrényt, így a XIX. századi étlapok már mentalikőrös diófagyival szédíthették a népet.

P8220070

A népszerűség nem véletlen, fagyit készíteni egyszerű. Az egyetlen pepecselős része a tejszínes, tejes vagy joghurtos massza keverés-hűtés szekvenciáinak ismételgetése. Ezt váltja ki a fagyigép. A gép lényege annyi, hogy egy mélyhűtőben legalább egy napot pihentetett fémtartályba öntjük a szintén lehűtött fagyialapot, majd egy keverőlapát úgy 15-30 perc alatt krémes és levegős fagyit gyárt a masszánkból. Arra azért nem árt figyelni, hogy elég nagy legyen a mélyhűtő. A szerkesztőségbe tesztelésre érkezett Tchibo fagylaltgép a maga 15 centis magasságával például nem fért be szerény mélyhűtőmbe. Sebaj, anyu örült neki. Annak pedig különösen, hogy a massza hűtésével és kikeverésével körülbelül fél órát kellett dolgozni. A maradék fél órát intézte a gép. Családi kedvencünk az elsőre kicsit bizarr banán fagyi lett. Egy-másfél érett banánt összeturmixoltunk, hozzákevertünk 1,75 dl tejet, körülbelül ugyanennyi tejszínt, került bele még 5 deka cukor és mehetett is a hűtőbe. Önnek van kedvenc fagyija?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.26 09:48:05frengi

    ha már igy rákérdeztél akkor a citrom - de mindenki tudja rólam, hogy nem vagyok egészen normális

  • 2009.08.26 10:00:07coco

    nekem is a citrom... az nem normális? :)
    én a fogyókúra ideje alatt szoktam csinálni joghurtból és fagyasztott gyümölcsből ál-fagyit, édesítőszerrel. kevésbé fogyókúrázós napokon szintén édesítőszerrel, de fagyasztott banánból és tejszínből - azonnal fogyasztható! a kőkeményre fagyasztott banánt kikeverem tejszínnel és édesítőszerrel a turmixgépben (óvatosan, lassan, mert a kőkemény banán miatt leéghet a motorja, szüneteket kell tartani a keverés közben), és rögtön fogyasztjuk, nagyon-nagyon krémes és nagyon-nagyon finom!

  • 2009.08.26 12:31:20PrincessConsuela

    nálam a gyümölcsfagyi a nyerő, mind1 milyen gyümölcsből. de nem vagyok nagy fagyis. magamtól eszembe nem jutna h fagyit vagy jégkrémet egyek, meg ha eszembe is juttatják akkor is ritkán kívánom meg. nem tudom miért. pedig finom.

  • 2009.08.26 12:58:30p!nkinside

    nekem is a citrom, de ipari mennyiséget bírok belőle zabálni, úgyhogy éljenek a nemnormálisak.

  • 2009.08.26 13:19:50Sanima

    Szerintem fagyievésben engem nem lehet megverni.

  • 2009.08.26 13:21:02Sanima

    Ha jó fagyizóról van szó, akkor mindenféle ízűt szeretek.
    Otthon is próbálkoztam már, de azért finomabbakat veszek..

  • 2009.08.26 14:13:35ddevil

    Én általában nem tudok választani, bááármilyen fagyi jöhet.

  • 2009.08.26 16:50:27frengi

    a múltkor vetten Haagendrazt, nem annyival jobb mint amennyivel drágább.

  • 2009.08.26 16:57:28Macaroon

    Rendezzünk fagyievő versenyt, benevezek.

  • 2009.08.27 02:32:36trollkotze

    Kókuszos-tejszínes-karamellásos-vaníliásos meg minden efféle. Gyümölcsös nem igazán.

  • 2009.08.27 10:46:03nagyleany

    En is citrom.... sot az egesz csaladot megfertoztem mar vele....:)DDD

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta