OFFLINE

Végső Válasz a ciabattára

2009. április 23., csütörtök 09:24

Kívül roppan, belül üres, házilag.

A ciabatta engem is régóta izgat, de a hús a legerősebb a véremben, a kelttészták kevéssé érdekelnek, kellett egy kis lökés. De ha kedves kommentelőnk ciabatta receptet akar, és még le is fizet egy vacsorameghívással, nincs mit tenni, írtam Carolának, szerezzen egyet.

ciabatta 001

A ciabatta pofonegyszerű, de melós és két napos kaland. Kovászolni is kell, de semmi durva. A hozzávalók filléresek, ezért az elrontásnak sincsenek fájdalmas következményei

  • 1 kg bl 55 liszt
  • 5 dkg élesztő
  • víz, egy evőkanál só
  • egy evőkanál méz/malátaszirup
ciabatta 002

A liszt harmadát eldolgozom a két deci vízben feloldott élesztővel és egy lenejlonozott lábosban berakom a kikapcsolt sütőbe. 20 óra múlva előveszem, eldolgozom a maradék liszttel, sóval, malátasziruppal, két deci vízzel, fél órát újra kelesztem. Újra átgyúrom és szűk maroknyi plecsniket, vagy amit tudok formázok belőle, átforgatom bőségesen lisztben, (nem hagyja, tehát inkább leszórom) lerakom egy sütőlemezre (távol egymástól, a duplájukra fognak nőni!) és a kikapcsolt sütőben tovább kelesztem egy órát. Ki a sütőből, az aljába rakok egy forró vízzel teli lábost és a sütőt előmelegítem a létező legmelegebbre. Visszatolom a sütőbe tíz percre, pár percenként hideg vizet spriccelek rájuk. Tíz perc után leveszem a hőfokot 180-ra és még 25 percig sütöm. Amikor kivettem, hideg vízzel leecsetelem és egy konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.

A vizezés rendkívül fontos, nem fordítottam rá elég figyelmet és túl kemény lett a héja. A folyós állag pedig az üres bele miatt elengedhetetlen, nem lehet elég löttyedt a tésztája. A ciabatta lelke a roppanós héj, üreges bél, tehát ezekre nagyon oda kell figyelni.

Ennyi lisztből rengeteg lesz, nekem hét nagy darabot adott ki, ami mégiscsak túlzás. Izgalmas a kelttészta, de nem véletlenül mellőzöm. Nem lehet eszetlenkedni, kapkodni, szeleskedni, sőt, spriccelgetni, ecsetelni és lisztezni kell, különben belül nyers, kívül égett, ki tudja mi baja lesz.

A ciabatta engem is régóta izgat, de a hús a legerősebb a véremben, a kelttészták kevéssé érdekelnek, kellett egy kis lökés. De ha kedves kommentelőnk ciabatta receptet akar, és még le is fizet egy vacsorameghívással, nincs mit tenni, írtam Carolának, szerezzen egyet.

ciabatta 001

A ciabatta pofonegyszerű, de melós és két napos kaland. Kovászolni is kell, de semmi durva. A hozzávalók filléresek, ezért az elrontásnak sincsenek fájdalmas következményei

  • 1 kg bl 55 liszt
  • 5 dkg élesztő
  • víz, egy evőkanál só
  • egy evőkanál méz/malátaszirup
ciabatta 002

A liszt harmadát eldolgozom a két deci vízben feloldott élesztővel és egy lenejlonozott lábosban berakom a kikapcsolt sütőbe. 20 óra múlva előveszem, eldolgozom a maradék liszttel, sóval, malátasziruppal, két deci vízzel, fél órát újra kelesztem. Újra átgyúrom és szűk maroknyi plecsniket, vagy amit tudok formázok belőle, átforgatom bőségesen lisztben, (nem hagyja, tehát inkább leszórom) lerakom egy sütőlemezre (távol egymástól, a duplájukra fognak nőni!) és a kikapcsolt sütőben tovább kelesztem egy órát. Ki a sütőből, az aljába rakok egy forró vízzel teli lábost és a sütőt előmelegítem a létező legmelegebbre. Visszatolom a sütőbe tíz percre, pár percenként hideg vizet spriccelek rájuk. Tíz perc után leveszem a hőfokot 180-ra és még 25 percig sütöm. Amikor kivettem, hideg vízzel leecsetelem és egy konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.

A vizezés rendkívül fontos, nem fordítottam rá elég figyelmet és túl kemény lett a héja. A folyós állag pedig az üres bele miatt elengedhetetlen, nem lehet elég löttyedt a tésztája. A ciabatta lelke a roppanós héj, üreges bél, tehát ezekre nagyon oda kell figyelni.

Ennyi lisztből rengeteg lesz, nekem hét nagy darabot adott ki, ami mégiscsak túlzás. Izgalmas a kelttészta, de nem véletlenül mellőzöm. Nem lehet eszetlenkedni, kapkodni, szeleskedni, sőt, spriccelgetni, ecsetelni és lisztezni kell, különben belül nyers, kívül égett, ki tudja mi baja lesz.

llag pedig a A ciabatta engem is régóta izgat, de a hús a legerősebb a véremben, a kelttészták kevéssé érdekelnek, kellett egy kis lökés. De ha kedves kommentelőnk ciabatta receptet akar, és még le is fizet egy vacsorameghívással, nincs mit tenni, írtam Carolának, szerezzen egyet.

A ciabatta pofonegyszerű, de melós és két napos kaland. Kovászolni is kell, de semmi durva. A hozzávalók filléresek, ezért az elrontásnak sincsenek fájdalmas következményei

  • 1 kg bl 55 liszt
  • 5 dkg élesztő
  • víz, egy evőkanál só
  • egy evőkanál méz/malátaszirup

A liszt harmadát eldolgozom a két deci vízben feloldott élesztővel és egy lenejlonozott lábosban berakom a kikapcsolt sütőbe. 20 óra múlva előveszem, eldolgozom a maradék liszttel, sóval, malátasziruppal, két deci vízzel, fél órát újra kelesztem. Újra átgyúrom és szűk maroknyi kockákat, (10×10 centi, 4-5 centi magas) vagy köröket, vagy amit akarok formázok belőle, átforgatom bőségesen lisztben, lerakom egy sütőlemezre (távol egymástól, a duplájukra fognak nőni!) és a kikapcsolt sütőben tovább kelesztem egy órát. Ki a sütőből, az aljába rakok egy forró vízzel teli lábost és a sütőt előmelegítem 250 fokra és . Visszatolom a kövér kockákat tíz percre, pár percenként hideg vizet spriccelek rájuk. Tíz perc után leveszem a hőfokot 180-ra és még 25 percig sütöm. Amikor kivettem, hideg vízzel leecsetelem és egy konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.

Ennyi lisztből rengeteg lesz, nekem hét nagy darabot adott ki, ami mégiscsak túlzás. Izgalmas a kelttészta, de nem véletlenül mellőzöm. Nem lehet eszetlenkedni, kapkodni, szeleskedni, sőt, spriccelgetni, ecsetelni és lisztezni kell, különben belül nyers, kívül égett, ki tudja mi baja lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.04.23 10:39:21Macaroon

    KÖSZ!!!

    Ezt annyival fogom megfejelni, hogy most kimegyek a temetőhöz és legalábbis megtudakolom, hogy mennyibe kerül egy sütőmnyi gránitlap. Mert ettől vagyok oda napok óta:

    http://kiserletikonyha.blogspot.com/2009/04/vkf-24-granitlap-es-pain-depi.html

    Szájvágós kenyérhéjat akarok, itthon!!! Nagyon:o)))

  • 2009.04.23 10:40:37Macaroon

    Mi??? Olyan nincs, hogy túl kemény héj! Akkor én ne vizezem! ;o)))

  • 2009.04.23 10:44:59Macaroon

    Mennem kéne futni...itt pofázok, szóval nekem egy 2 hetes svájci tartózkodásból is az maradt meg, hogy bakker, egy hétig nem tudtam lekattanni a jobbnál jobb szendvicsekről! Mondtam már, hogy az első három kedvenc kajámban ott figyel a mozzarellás szendvics? Meg a SZENDVICS így nagybetűkkel? :o))) Még egy olasz tészta is versenyben van, ha jobban belegondolok talán a legegyszerűbb, a harmadikat meg nem tudom, de lehet, hogy a tyúkhúsleves, benne főtt sok sok hússal, a húst másodikként alma,- vagy kaporszósszal és hagymás krumplival. Na mára ennyit, hulla éhes lettem:-)))

    OH még valami. Anyu a köv összejövetelünkre ígérte. Erdélyben a húslevesből kiszednek mindent ami benne főtt és nem hús, aprítják és összekeverik kissé mustárosabb házi majonézzel és ezt eszik a húsokhoz. Az a neve, nem röhög, hogy BÖFF:-))) Kurva jó, tess kipróbálni. És Anna, meg ne kérdezd, hogy hogy jutott eszembe, általában nem gondolkodom:-))))))))))))))))

  • 2009.04.23 12:12:37Macaroon

    Fáhhh, a Végső Válasz csak futás után jutott eszembe: 42!

  • 2009.04.23 15:53:47fernel

    Macaroon!
    Az a salate de boef- vagyis marhahús saláta:o) francia megnevezésből származik, és akkor az igazi, ha még sok főtt hús is aprítódik hozzá. Amúgy sok jövevényszót használ az erdélyi ember. Tudod, multikulturális közeg, :o))
    Bocs a beleBÖFFögésért:o))

  • 2009.04.23 15:58:24zoldmandula33

    most itt minden oké, vagy csak szimplán mindenki más hozzászólását kimoderáltátok?

    na, már nem emlékeztem amúgy, ki akart megtanulni futni itt, de ha makaróni volt, akkor jelzem, hogy a hétvégi vivcittá igazán jól sikerült, és remélem, ő is ott volt...

  • 2009.04.23 15:59:37zoldmandula33

    tippelnék, hogy makaróni bmi-je mennyi lehet...
    öö 30?:)

  • 2009.04.23 16:23:46kiskalacs

    imadom a ciabattat :) csak siman vajjal + egy kis olivabogyoval.nyammi

  • 2009.04.23 16:30:59Los Alamuszi

    Macaroon, hogy most mennyi, nem tudom, én az apósomtól kaptam egyet két éve, miután Jamie Oliver olaszkonyhás könyvében olvastam, hogy márványlappal a sütőben lehet a legjobban imitálni otthon a pizzakemencét.
    Azóta pizzára nagyon bejött, de hogy kenyeret is sütök, azt folyton csak tervezem (mondom, 2 éve ;-)
    A kenyérsütős korszakom sajnos megelőzte a márványlapos sütős korszakomat ;-)))
    Ja, hogy a első mondatom legalább nagyjából befejezzem, olyan 3-4ezer volt akkor a márványlap.
    De Jamie szerint jó egy vastag, nagy tetőcserép is, lényeg, hogy legyen valami a sütőben, ami vastag, átveszi és tartja a hőt.

  • 2009.04.23 16:51:48puninyúl

    Érzem a számban a paradicsomos-mozarellás ciabatta ízét:-)) És erről eszembe jut,hogy milyen jó lenne most ücsörögni a teraszon abba a firenzei kávézóban....

  • 2009.04.23 17:40:16goa

    Én egész márványlapot nem szereztem be, viszont volt itthon egy olyan asztali elektromos kőgrill, amin a fűtőszál egy 25*25 cm-es gránitlapot fűt. Ezt a kőlapot telepítettem a sütőbe, egy pizzának pont jó. Sokkal finomabb lesz a pizza rajta, meg minden más kelttészta is.

  • 2009.04.23 17:41:59Macaroon

    "2009.04.23 15:59:37zoldmandula33
    tippelnék, hogy makaróni bmi-je mennyi lehet...
    öö 30?:)"

    Mi a f@sz???

  • 2009.04.24 13:30:53pantufül

    Úgy tűnik ez a poszt nem lett túl sikeres, nagyon időigényes a ciabatta sütése, pedig imádom én is.....mégsem hiszem, hogy nekiállok.

  • 2009.04.27 16:34:30farina

    köszi :-D

    (amikor az embernek gyereke lesz, akkor jön el a kelttészta ideje is... gondoskodás, szeretet, önfeláldozás. cserébe csak ülsz és nézed, ahogy cseperedik. ahogy életre kel, amit kevertél, gyúrtál, létrehoztál. boldogság)

  • 2009.04.27 16:47:10VilágosKékHarisnya

    Jézusom, akkor ezexerint terhes vagyok?

    Most gyúrtam be egy adagot... :DDDD

  • 2009.04.28 21:23:45farina

    begyúrni, ugyan... azt mindenki tud. de könnybe lábadt szemmel símogatni egy szép fényesre dagasztott tésztát, ülni mellette, amíg meg nem kel, felhívni telefonon fút-fát, hogy aszondja, még soha nem lett ilyen tökéletes... igen, tudom, hogy mindig ezt mondom, de most tényleg. ez most olyan, mint egy kis élőlény, éppenhogycsak meg nem szólal, stb.,
    aztán símogatni még, aztán nézni ahogy sül, aztán hallgatni, ahogy recsegve hűl, a többire gondolni sem tudok...
    na és mondd, VKH, mi lett abból a tésztából?

  • 2009.05.11 08:11:42Szusza

    1 kiló lisztből és 4deci vízből kezelhetetlen tészta lesz?

  • 2009.05.19 13:38:06málnabokor26

    Én is szoktam sütni, nagyon szeretjük.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta