OFFLINE

A legnehezebb vega étel: pirug

2009. március 27., péntek 13:00

Egyik barátnőm lengyel származású és vega. Meséli, karácsonykor pirugot szoktak enni. Hogy, hússal? - kérdezem, mert sötét vagyok és nem látok a húsnál tovább. Nem, savanyú káposztával, aszalt szilvával, jó fűszeresen. Mikor sütsz nekem? És sütött, isteni volt és jó nehéz, igazi hústalan szerelem.

Fotó: Prihoda János

A pirug nem csak tartalmas, finom és nehéz, de munkás is. Érdemes előző nap nekikezdeni. Ez itt Lilla receptje:

"A káposzta: vegyél 1 vödör savanyú káposztát. Én a felét csináltam meg a Vasárnapi ebédre. Alaposan át kell mosni hideg vízben. Apróra vágsz vöröshagymát és megpirítod. Hozzáadod az átmosott káposztát és kevés vizet adsz hozzá. Füszerek:egész babérlevél, tíz szem koriander, őrölt bors és köménymag, 4-5 szem borókabogyó. Én szoktam még kevés cukrot beletenni, valamint utána sózok, a főzés végén egy kis majoranna. Egy-másfél órát főzöm, amíg nem lesz barna és puha a káposzta. Kóstolgatni kell. Ja, és a lényeg: a marék aszalt szilvát kis darabokra vágom és főhet együtt a káposztával. Ha előző nap elkészül, jobban összeérnek az ízek, és nem kell annyit dolgozni egyszerre.

A tészta: fél kiló liszt, élesztő, 2 tojás, 2,5 dl tej, 2 kanál olaj, só. Lisztet, sót, élesztőt összekeverem, és belerakom a 2 egész tojást. Lassan belefolyatom a tejet és összegyúrom. A végén belekeverem az olajat és kicsit félrerakom. Ha szerencsések vagyunk, akkor duplájára kikel a tészta. Utána ki kell nyomni a levegőt a tésztából, kinyújtani és készítheted a batyukat. Fontos, hogy a káposztát melegen töltsük a batyukba. Ha készen vannak, egy tojás sárgáját és két kanál tejfölt összekeverek és rákenem a kis batyukra. A végén fekete szezámmaggal megszórom, ettől különleges a tészta íze. Bármelyik török boltban kapható, pl. a Ferenc körúton is van egy.

Sok sikert Drága!"

Aztán húsos pirugot/pirogot tud valaki?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.27 13:43:57másutt

    uristen, ez az etel, ugy ahogyan van, a remalmom.

  • 2009.03.27 13:58:00kepy

    Egyszer én is ettem káposztás pirogot,isteni íze van, csak nagyon macerás megcsinálni.

  • 2009.03.27 13:58:48kepy

    Egyszer én is ettem káposztás pirogot, isteni íze van, csak elég macerás megcsinálni.

  • 2009.03.27 14:06:56Rékuc

    isteni finoman hangzik, az oké hogy aki sütött már kenyértésztát az kikövetkezteti hogy kb hány fokon és mennyi ideig sül, de nem ártott volna odabiggyeszteni a recept végére azért :)

  • 2009.03.27 14:19:35pantufül

    "Utána ki kell nyomni a levegőt a tésztából, kinyújtani és készítheted a batyukat."

    Hát ezt azért részletezhetted volna egy kicsit, mivel még sosem készítettem ilyet. Egyébként vegetáriánus vagyok és imádom a káposztát, tehát kipróbálnám, ha kiegészítenéd a receptet.

  • 2009.03.27 15:09:06VilágosKékHarisnya

    Enni már ettem húsos pirogot, hogy mennyire volt autentikus, nemtom, mert Nagyszakácsiban történt a Reneszánsz Királyi Nemtomhogyhíjják rendezvényen (életben egyszer kötelező meglátogatni :) ) de jóvót! Jó nehéz volt, de nagyon finom :)



    Ha káposztás, akkor burek. (ha sóstúrós, akkor is burek :D)





  • 2009.03.27 16:48:32ribizli

    Nem autentikus, de lehet "sima" dinsztelt káposztával is (reszelt káposzta zsiradékon barnára pirítva-párolva, só, bors, esetleg hagyma hozzá), és lehet nem élesztős, hanem kevert tésztával is (van receptem, de most lusta vagyok előásni), aztán tölteni pl. gombás raguval, vagy zöldségekkel, túrókrémmel.



    Batyukészítés:

    nem nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát (kb. 4mm), egy pohárral vagy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatni. A tésztakorongok közepére kevés tölteléket rakni, a tésztát félbehajtani, körben a szélén alaposan összenyomkodni, kész. Lehet "ragasztóként" vizet vagy tojásfehérjét kenni a tészta szélre, aztán összenyomkodni, vagy villával lenyomkodni, hogy hullámos legyen.

    Zsírozott tepsin, előmelegített sütőben 200°C-on kell sütni, míg szépen megpirul a tészta, és átsül (ezt tűpróbával vagy egy mintadarab félbevágásával lehet ellenőrizni).

    Az élesztős tésztát nem árt sütés előtt még kelni hagyni meleg helyen letakarva. Hidegen-melegen egyaránt finom.



    A tésztában sütött ez-az egyébként szerintem világszerte ismert a konyhákban más-más néven, a pirog a szláv változata, indiai a szamósza, olasz a calzone stb.

  • 2009.03.27 16:56:55mahabharata

    Oroszországban ettem káposztás pirogot.Többször is. Nagyon finom!

  • 2009.03.27 19:02:10VilágosKékHarisnya

    off

    Izé... ma van a névnapom és amúgy is extra adag szeretetre van szükségem, úgyhogy özönöljetek ide lécci és ünnepeljetek egy kicsit, naaa.

    Az Andy Warhol is megmondta, hogy mindenkinek jár 15 perc :DDDDD

    (jaigen...... már Macaroonnak is megírtam: TUDOM,HOGY AZ OLGA JOBBAN ILLENE RÁM, DE EZ VAN! :DDD)

    on

  • 2009.03.27 19:45:48Péter Anna

    Boldog névnapot! Helyes neved van.

  • 2009.03.27 20:00:16VilágosKékHarisnya

    Köszönöm, Anna, kedves tőled, a nevem ennek ellenére még nem sikerült megszeretni, kevesen szólítanak így hálistennek, gyakorlatilag a "hégyereidére" is jobban hallgatok :D



    (ha eccé lányom lesz, Anna lesz, csak eddig nem írtam, mert már háromszor lebérkommentelőztek :D)



    Szeretethijány múlik, namostcsöngettek! :)

    (höhh, vacsi: tömegpusztítófegyver dióstészta álá P.A. Igen, megint, ééééés?!?!?!?!? :D)

  • 2009.03.27 21:30:38oneandonly

    Szia VKH, én Anna vagyok és akkor most névnapod alkalmából én is had udvaroljak vissza.. :D Én egy ideje már csak miattad olvasom itt a hozzászólásokat.. tényleg.. :D már akartam írni, csak nem találtam a megfelelő időpontot/helyzetet erre a vallomásra.. úgyhogy most akkor már tudod, hehe.. és boldog névnapot! :)

  • 2009.03.27 22:37:57kiskalacs

    na mit hallok itt nevnapoztok? mindjart meg is iszok valamit az egeszsegetekre.

  • 2009.03.27 22:47:26kiskalacs

    szeretem az ilyen kajakat.ez kicsit hasonlit a børekre-muszlim nyammi.

    nekem a spenot-fetasajtos a kedvencem.

    de az indiaiak fokhagymas nam kenyer lepenye is nagyon ott van.

    mindenesetre en a hetveget kakaos csiga keszitessel unneplem.

  • 2009.03.28 01:56:09ddevil

    Volt egy orosz szomszédunk, nagyon finom pirogot sütött mindig. Nem tudom, h mivel volt töltve, v. volt-e egyáltalán, de úgy rémlik, h édes volt. Hmm...

  • 2009.03.28 09:18:33Macaroon

    Csá csajok. Este kevertem olyan diós tésztát a kacsamell mellé, amiről már volt itt szó, a sós verzió. Isteni finom lett, kevés gorgonzolával is megijesztettem nagyon jó...mindjárt megy a blogra ez is.

    habcsokespuszedli.blogspot.com/

  • 2009.03.28 09:44:59kizsmackó

    Sziasztok, örülök, hogy a receptem sokaknak tetszett, bár valóban nem egy szokványos ízvilág.

    A batyúkészítés nagyon egyszerű, a kb. 1 cm.es tésztából négyzeteket vágok, annyit, ahány batyut szeretnék. A tölteléket belerakom és és az átlós végeknél összenyomogatom. a lényeg, hogy ne a tésztaszéleknél ne maradjon luk.

    Kb. 180 fokon kell sütni, amíg a aranybarna nem lesz.

    Sajnos én nem negyon tudok receptből főzni, ezért lehet, hogy nem szakszerű a leírás.

    sok sikert, próbáljátok ki!

  • 2009.03.28 09:45:50pipistrello

    én vagy 18 éve jártam a grúz tengerparton, és ott ettem pirogot. Emlékeim szerint az egy zsírosabb, lángosszerű cucc volt, amit májjal töltöttek. Az akkor mi lehetett, mert erre a verzióra kevéssé hasonlít. De lehet, hogy az emlékeim halványak.

  • 2009.03.28 13:06:56Prinzessin Erbsen

    Anna tudom, hogy hús fanatikus vagy, de a vega kaja nem azt jelenti hogy nincs benne hús.



    Nagyjából jó írtad le, így (is) csinálják a lengyelek, de gyengébbek kedvért odaírhattad volna, hogy keverjen egy pizza tésztát és hagyja megkelni.



    A kelt tészta lényege, hogy az élesztő hatására a liszben gázok képződnek, sütéskor a gáz elszál, de a luk ott marad, fonotos az, hogy egy adott mennyiségű liszt közé minnél több levegőt paszírozzunk be (szitálni is ezért kell előtte). A kelés utáni gyúráskor nem levegőt préselünk ki belőle, hanem a lég buborékok egyenletes eloszátását segítjük elő.

    Sütés közben a tészta még jön fel egy kicsit, ekkor távozik a maradék gáz, és megemeli a tészát.

    (én a magam eszével a tojás fehérjét kihagynám, mert attól kicsit keményebb lesz a tészta, de lehet hogy valaki így szereti)

  • 2009.03.28 15:23:14vacsa1

    Imádom a káposztát! Ki fogom próbálni, de sztem nem savanyú káposztával, hanem sima dinsztelttel. Sajna fogyózok, úgyhogy elraktározom a kakaós csiga vágyálmom mellé és majd 8 kiló múlva....

    Ja és a spenótos-fetasajtos változat is izgat. Francba. Miért kell hízni ha eszik az ember???? Miiiééééért????

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta