OFFLINE

A legnehezebb vega étel: pirug

2009. március 27., péntek 13:00

Egyik barátnőm lengyel származású és vega. Meséli, karácsonykor pirugot szoktak enni. Hogy, hússal? - kérdezem, mert sötét vagyok és nem látok a húsnál tovább. Nem, savanyú káposztával, aszalt szilvával, jó fűszeresen. Mikor sütsz nekem? És sütött, isteni volt és jó nehéz, igazi hústalan szerelem.

Fotó: Prihoda János

A pirug nem csak tartalmas, finom és nehéz, de munkás is. Érdemes előző nap nekikezdeni. Ez itt Lilla receptje:

"A káposzta: vegyél 1 vödör savanyú káposztát. Én a felét csináltam meg a Vasárnapi ebédre. Alaposan át kell mosni hideg vízben. Apróra vágsz vöröshagymát és megpirítod. Hozzáadod az átmosott káposztát és kevés vizet adsz hozzá. Füszerek:egész babérlevél, tíz szem koriander, őrölt bors és köménymag, 4-5 szem borókabogyó. Én szoktam még kevés cukrot beletenni, valamint utána sózok, a főzés végén egy kis majoranna. Egy-másfél órát főzöm, amíg nem lesz barna és puha a káposzta. Kóstolgatni kell. Ja, és a lényeg: a marék aszalt szilvát kis darabokra vágom és főhet együtt a káposztával. Ha előző nap elkészül, jobban összeérnek az ízek, és nem kell annyit dolgozni egyszerre.

A tészta: fél kiló liszt, élesztő, 2 tojás, 2,5 dl tej, 2 kanál olaj, só. Lisztet, sót, élesztőt összekeverem, és belerakom a 2 egész tojást. Lassan belefolyatom a tejet és összegyúrom. A végén belekeverem az olajat és kicsit félrerakom. Ha szerencsések vagyunk, akkor duplájára kikel a tészta. Utána ki kell nyomni a levegőt a tésztából, kinyújtani és készítheted a batyukat. Fontos, hogy a káposztát melegen töltsük a batyukba. Ha készen vannak, egy tojás sárgáját és két kanál tejfölt összekeverek és rákenem a kis batyukra. A végén fekete szezámmaggal megszórom, ettől különleges a tészta íze. Bármelyik török boltban kapható, pl. a Ferenc körúton is van egy.

Sok sikert Drága!"

Aztán húsos pirugot/pirogot tud valaki?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.03.27 13:43:57másutt

    uristen, ez az etel, ugy ahogyan van, a remalmom.

  • 2009.03.27 13:58:00kepy

    Egyszer én is ettem káposztás pirogot,isteni íze van, csak nagyon macerás megcsinálni.

  • 2009.03.27 13:58:48kepy

    Egyszer én is ettem káposztás pirogot, isteni íze van, csak elég macerás megcsinálni.

  • 2009.03.27 14:06:56Rékuc

    isteni finoman hangzik, az oké hogy aki sütött már kenyértésztát az kikövetkezteti hogy kb hány fokon és mennyi ideig sül, de nem ártott volna odabiggyeszteni a recept végére azért :)

  • 2009.03.27 14:19:35pantufül

    "Utána ki kell nyomni a levegőt a tésztából, kinyújtani és készítheted a batyukat."

    Hát ezt azért részletezhetted volna egy kicsit, mivel még sosem készítettem ilyet. Egyébként vegetáriánus vagyok és imádom a káposztát, tehát kipróbálnám, ha kiegészítenéd a receptet.

  • 2009.03.27 15:09:06VilágosKékHarisnya

    Enni már ettem húsos pirogot, hogy mennyire volt autentikus, nemtom, mert Nagyszakácsiban történt a Reneszánsz Királyi Nemtomhogyhíjják rendezvényen (életben egyszer kötelező meglátogatni :) ) de jóvót! Jó nehéz volt, de nagyon finom :)



    Ha káposztás, akkor burek. (ha sóstúrós, akkor is burek :D)





  • 2009.03.27 16:48:32ribizli

    Nem autentikus, de lehet "sima" dinsztelt káposztával is (reszelt káposzta zsiradékon barnára pirítva-párolva, só, bors, esetleg hagyma hozzá), és lehet nem élesztős, hanem kevert tésztával is (van receptem, de most lusta vagyok előásni), aztán tölteni pl. gombás raguval, vagy zöldségekkel, túrókrémmel.



    Batyukészítés:

    nem nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát (kb. 4mm), egy pohárral vagy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatni. A tésztakorongok közepére kevés tölteléket rakni, a tésztát félbehajtani, körben a szélén alaposan összenyomkodni, kész. Lehet "ragasztóként" vizet vagy tojásfehérjét kenni a tészta szélre, aztán összenyomkodni, vagy villával lenyomkodni, hogy hullámos legyen.

    Zsírozott tepsin, előmelegített sütőben 200°C-on kell sütni, míg szépen megpirul a tészta, és átsül (ezt tűpróbával vagy egy mintadarab félbevágásával lehet ellenőrizni).

    Az élesztős tésztát nem árt sütés előtt még kelni hagyni meleg helyen letakarva. Hidegen-melegen egyaránt finom.



    A tésztában sütött ez-az egyébként szerintem világszerte ismert a konyhákban más-más néven, a pirog a szláv változata, indiai a szamósza, olasz a calzone stb.

  • 2009.03.27 16:56:55mahabharata

    Oroszországban ettem káposztás pirogot.Többször is. Nagyon finom!

  • 2009.03.27 19:02:10VilágosKékHarisnya

    off

    Izé... ma van a névnapom és amúgy is extra adag szeretetre van szükségem, úgyhogy özönöljetek ide lécci és ünnepeljetek egy kicsit, naaa.

    Az Andy Warhol is megmondta, hogy mindenkinek jár 15 perc :DDDDD

    (jaigen...... már Macaroonnak is megírtam: TUDOM,HOGY AZ OLGA JOBBAN ILLENE RÁM, DE EZ VAN! :DDD)

    on

  • 2009.03.27 19:45:48Péter Anna

    Boldog névnapot! Helyes neved van.

  • 2009.03.27 20:00:16VilágosKékHarisnya

    Köszönöm, Anna, kedves tőled, a nevem ennek ellenére még nem sikerült megszeretni, kevesen szólítanak így hálistennek, gyakorlatilag a "hégyereidére" is jobban hallgatok :D



    (ha eccé lányom lesz, Anna lesz, csak eddig nem írtam, mert már háromszor lebérkommentelőztek :D)



    Szeretethijány múlik, namostcsöngettek! :)

    (höhh, vacsi: tömegpusztítófegyver dióstészta álá P.A. Igen, megint, ééééés?!?!?!?!? :D)

  • 2009.03.27 21:30:38oneandonly

    Szia VKH, én Anna vagyok és akkor most névnapod alkalmából én is had udvaroljak vissza.. :D Én egy ideje már csak miattad olvasom itt a hozzászólásokat.. tényleg.. :D már akartam írni, csak nem találtam a megfelelő időpontot/helyzetet erre a vallomásra.. úgyhogy most akkor már tudod, hehe.. és boldog névnapot! :)

  • 2009.03.27 22:37:57kiskalacs

    na mit hallok itt nevnapoztok? mindjart meg is iszok valamit az egeszsegetekre.

  • 2009.03.27 22:47:26kiskalacs

    szeretem az ilyen kajakat.ez kicsit hasonlit a børekre-muszlim nyammi.

    nekem a spenot-fetasajtos a kedvencem.

    de az indiaiak fokhagymas nam kenyer lepenye is nagyon ott van.

    mindenesetre en a hetveget kakaos csiga keszitessel unneplem.

  • 2009.03.28 01:56:09ddevil

    Volt egy orosz szomszédunk, nagyon finom pirogot sütött mindig. Nem tudom, h mivel volt töltve, v. volt-e egyáltalán, de úgy rémlik, h édes volt. Hmm...

  • 2009.03.28 09:18:33Macaroon

    Csá csajok. Este kevertem olyan diós tésztát a kacsamell mellé, amiről már volt itt szó, a sós verzió. Isteni finom lett, kevés gorgonzolával is megijesztettem nagyon jó...mindjárt megy a blogra ez is.

    habcsokespuszedli.blogspot.com/

  • 2009.03.28 09:44:59kizsmackó

    Sziasztok, örülök, hogy a receptem sokaknak tetszett, bár valóban nem egy szokványos ízvilág.

    A batyúkészítés nagyon egyszerű, a kb. 1 cm.es tésztából négyzeteket vágok, annyit, ahány batyut szeretnék. A tölteléket belerakom és és az átlós végeknél összenyomogatom. a lényeg, hogy ne a tésztaszéleknél ne maradjon luk.

    Kb. 180 fokon kell sütni, amíg a aranybarna nem lesz.

    Sajnos én nem negyon tudok receptből főzni, ezért lehet, hogy nem szakszerű a leírás.

    sok sikert, próbáljátok ki!

  • 2009.03.28 09:45:50pipistrello

    én vagy 18 éve jártam a grúz tengerparton, és ott ettem pirogot. Emlékeim szerint az egy zsírosabb, lángosszerű cucc volt, amit májjal töltöttek. Az akkor mi lehetett, mert erre a verzióra kevéssé hasonlít. De lehet, hogy az emlékeim halványak.

  • 2009.03.28 13:06:56Prinzessin Erbsen

    Anna tudom, hogy hús fanatikus vagy, de a vega kaja nem azt jelenti hogy nincs benne hús.



    Nagyjából jó írtad le, így (is) csinálják a lengyelek, de gyengébbek kedvért odaírhattad volna, hogy keverjen egy pizza tésztát és hagyja megkelni.



    A kelt tészta lényege, hogy az élesztő hatására a liszben gázok képződnek, sütéskor a gáz elszál, de a luk ott marad, fonotos az, hogy egy adott mennyiségű liszt közé minnél több levegőt paszírozzunk be (szitálni is ezért kell előtte). A kelés utáni gyúráskor nem levegőt préselünk ki belőle, hanem a lég buborékok egyenletes eloszátását segítjük elő.

    Sütés közben a tészta még jön fel egy kicsit, ekkor távozik a maradék gáz, és megemeli a tészát.

    (én a magam eszével a tojás fehérjét kihagynám, mert attól kicsit keményebb lesz a tészta, de lehet hogy valaki így szereti)

  • 2009.03.28 15:23:14vacsa1

    Imádom a káposztát! Ki fogom próbálni, de sztem nem savanyú káposztával, hanem sima dinsztelttel. Sajna fogyózok, úgyhogy elraktározom a kakaós csiga vágyálmom mellé és majd 8 kiló múlva....

    Ja és a spenótos-fetasajtos változat is izgat. Francba. Miért kell hízni ha eszik az ember???? Miiiééééért????

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta