OFFLINE

Hústalan szerelmeim: a zellerszár

2009. február 7., szombat 08:00

1999-ben láttam először zellerszárat, vagy angol zellert, ahogy tetszik, (hivatalosan halványítózeller, apium graveolens) a carrarai Conad-ban. A Conad olasz CBA-féle és ott tudtunk vásárolni a kajajegyekkel, amiket találékony és éhes erasmusos diákokként alapanyagvásárlásra költöttünk, nem agliooliopeperoncinóra egy trattoriában. Az így keletkezett megtakarításokból utaztunk, és mellékesen csodás borokat, grappákat ittunk hónapokig, amiért hálás köszönet. Közben országimázst is építettünk, például velencei vendéglátóink totális lenullázásával egy éjszakai frizbi-bajnokságon, ami amerikai fociba torkollott.

A különbségek nagyok és fájdalmasak az akkor kajajegyeken és a napjainkban itthon vásárolt zellerszárak között. Azokat az EU vásárolta meg nekünk (hálás köszönet még egyszer) és nem kellett meghámozni. Az elmúlt közel tíz évben a saját magam termelte pénzmagból veszem a zellerszárat, 350-450 között kilóját, és vagy keserű, vagy meg kell hámozni. Néha mindkettő, aznap nem eszünk zellert.

Főzni nem kell, illetve a szárak végét és a leveleket levesbe lehet, ragúba (olasz ragú, azért írom így, mielőtt előugranak a piros tollak...) pedig kötelező.

A hámozás idegesítő, de muszáj, egy zöldség mégse kényszeríthet fél órás közelharcra a fogaim közé szorult átkozott rostjaival. Ennek elkerülésére a szárak külső felületén végigfutó szemét inakat kell lehántani, minél kisebb hasznosanyag-veszteséggel. A szárak levágott alsó felénél bepattintom a kés élét az inak alá, ráfogok a hüvelykujjammal és végighúzom. Ha csak a bálazsinórok szakadnak fel a húsból, akkor jó napom van, örülök neki nagyon.

Ezeken a jó napokon halkrémmel töltöm az 5-6 centisre vágott szárdarabokat. Primitív recept, cserébe a férfiak előételnek nézik. A kicsi szárvégeket apróra vágom, elkeverem egy összetört tonhalkonzervvel, főtt tojással, olívaolajjal, mustárral, citromlével, sóval, borssal és próbálom gusztusosan belekanalazni a vályúkba, majd megesszük. Előételnek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.02.07 09:10:26Sláine

    most, hogy odafigyelsz kicsit a helyesírásodra, és visszavettél a stílusodból (arcodból), azért már jobb és olvashatóbb a poszt.

  • 2009.02.07 09:16:02dirmix

    Sokkal egyszerűbb recept, persze a fenti is jó, de ez igazi gyorskaja. Szóval amerikai mogyoróvajat, lehet ropogós (crunchy) is, bele kell kenni a vájúba, és hamm. Én nem vesződnék a szárak kitépkedésével, legalábbis amíg nincs protkóm.

  • 2009.02.07 09:57:01mrssolis

    Én imádom, de én is mindig lehúzom a szálakat, mert nagyon idegesítő evés közben. Én a tonhalas mellé juhtúrós mártogatóst is szoktam készíteni, és répát is felvágok hozzá mártogatni. Ha vendégek jönnek szinte mindig van amolyan előétel előtti vendégvárónak.

  • 2009.02.07 10:12:46Prinzessin Erbsen

    A fotot nezve en ugy latom hogy ez szarzeller (bar lehet hogy tevedek) - ami különbözik a zeller szartol, mert az gumos zeller mellektermeke, a szarzellernek ezzel szemben nincs gumoja, ö a szarara gyur.



    Enni salinak ez a jobb, mert nincs az az erös zellerize.



    En levest szoktam csinalni belöle, ha valakit erdekel: hagyma dintsztel, keves lisz ra, vizzel fel, (lehet husle azzal jobb) bele a vagott zeller, ha puha, tejszin bele,so bors, üveges maggi, turmixolva - sült borso illik hozza, de üresen is jo, allitolag jo hatassal van a ferfiassagra.

  • 2009.02.07 11:06:57bolletje

    Nekem semmi bajon Anna stílusával, ha valaki szarkasztikus és cinikus és kicsit vulgáris-ordináré, DE eredeti, az jó dolog. Gondoljunk csak Joseph Heller könyveire, amin ugye könnyesre röhögi magát az ember.



    A többi velvetes posztíró lány (ugye felfigyeltünk rá, hogy direkt nem újságírót írtam) csak megjátsza, hogy ő ilyen, mert egyébként valószínűleg unalmasak, mint a sárga tányér. És ami mű, az nem is szórakoztató jelen esetben.



    A szárzellerrel nekem az a bajom, hogy az ízét ugyan szeretem, de ha beleharapok, pontosan ugyanaz a hideg szalad végig a gerincemen, ami akkor kapna el, ha teszem azt hungarocellbe harapnék. Illetve nikecellbe. Mások számára ezt talán az iskolai táblán körömmel való kapirgálás váltja ki, engem spec ez nem zavar.

  • 2009.02.07 11:12:05bolletje

    BOcsánat, helyesen: engem spec AZ (tábla kontra köröm) nem zavar.

  • 2009.02.07 13:00:41oneandonly

    tök jó a zeller, kár, hogy egy férfit orálisan kielégítő nő képe után érek csak ide. tudom, ez off. csak már annyira besokalltam ettől a rengeteg csöcstől, seggtől, pinától, stb amivel mostanában a velvet nyit. on.

  • 2009.02.07 15:08:54Prinzessin Erbsen

    bolletje - azert jo lenne tudni, hogy vegül is szárzellerről vagy zellerszárról van szó a postban



    bár szerintem nyersen egyik sem jó, egy kicsit meg kell párolni, úgy mint a rebarbarát, akkor puhák lesznek a rostjai.

  • 2009.02.07 15:25:20bolletje

    Mivel Anna halványító zellert és angol zellert ír, meg a kép alapján szinte biztos, hogy szárzellerről van szó, nem a gumós zeller száráról.

  • 2009.02.07 17:05:24VilágosKékHarisnya

    Halványító zeller ide vagy oda, most ettem meg egy akkora karéj svartlit káposztával töltött paprikával, hogy csak na.



    ööö... kenyér nélkül...

  • 2009.02.07 19:12:16kicsidorka

    én szeretem Anna stílusát. Akinek nem tetszik az ne olvassa.

  • 2009.02.07 19:17:52Prinzessin Erbsen

    kicsidorka



    nekem sem a stilusaval van bajom - idönknet a szakertelemnek van hijjan, de majd belejön, jut eszembe: blansirozas a helyesebb a parolas helyett.

  • 2009.02.08 00:31:19Littelkitty

    Teljesen felesleges vesződni bármelyik fajta zellerrel...

  • 2009.02.08 00:43:36janila

    jaj ez a sok szakács 'guru' és stilisztikai szakértő....na mind1. én szorgosan jegyzetelem a recepteket, gyors,low-cost(nagyrészt:))egyszerű és fini.nekem ennyi elég a boldogsághoz kaja szempontjából:)

  • 2009.02.08 04:32:21pafff

    erről a szálkihuzigatásról nem is hallottam, én simán megrágom az egészet, úgy ahogy van.



    egyébként én evvel meg a répával szeretek turkálni a csészébe készített szószba, fűszeres túróba, akármi, fogok én itt vájatba kanalazgatni? :)

  • 2009.02.08 07:41:46niobee

    egyetértek, a zeller össze fajtájával felesleges kínlódni. el se tudom képzelni, hogy hogy tudjátok megenni. :)

  • 2009.02.08 12:11:12mert ez muanyag

    Sláine! Mi a probléma Anna stílusával/arcával? Ha nem tetszik olvass mást! Szerintem határozottan érdekes módon és kellemes stílusban ír... annyira nyomasztó, hogy nem arra figyelsz, hogy mit kapsz, hanem arra, hogy a kis egodat sértik a tiedtől esetleg eltérő életkörülményekre utaló, gasztonómiával (is) foglalkozó írások... elég szomorú... nem? Szerintem egy kellemesen érett avokadoba töltve a fenti töltelék (zellerszár helyett mehet bele apróra vágott paradicsom és konzerv kukorica is) nagyon finom lehet...

  • 2009.02.08 14:14:49VilágosKékHarisnya

    Anna egy terminátor.



    A zellerszár is pusztító fegyverré válik a kezében, ha kell.

    Isten óvjön minket a dinnyeszezonban.

  • 2009.02.08 17:33:26Péter Anna

    VKH, hagyjuk abba a terminátorozást, mert újabban, többen, röhigcsélve így szólítanak a környezetemben. A múltkor egy ügyfél is. :D

    mert ez műanyag:

    van olyan, töltött avokádó, mexikói recept, a tonhalkonzervet elkeverik majonézzel és bele az avokádómag helyére. elég jó, nem feltétlenül diétás.

    Hoppá, jövök egy avokádós poszttal...

  • 2009.02.09 08:15:46VilágosKékHarisnya

    "Hoppá, jövök egy avokádós poszttal..."



    Éppen egy kimerítő és csúf hisztin gondolkodtam.



  • 2009.02.09 11:26:52Rékuc

    szerintem is Péter Anna a legolvashatóbb blogger a Velveten. Illetve az egyetlen olvasható :) több receptet is kipróbáltam a magam faksznijai szerint módosítva, és mindig várom, hogy milyen alapanyagoknak esik neki. A kocsi és a pia unalmas (bár már kevesebb van belőlük) :) dehát ennyi baj legyen. Az acidet is sokan unják :)

    bolletje-vel megint egyetértek

    '

    A többi velvetes posztíró lány (ugye felfigyeltünk rá, hogy direkt nem újságírót írtam) csak megjátsza, hogy ő ilyen, mert egyébként valószínűleg unalmasak, mint a sárga tányér. És ami mű, az nem is szórakoztató jelen esetben.'



    ott a pont.

  • 2009.02.09 12:06:14VilágosKékHarisnya

    Brezsnyev meghalt.

  • 2009.02.09 12:08:33Péter Anna

    Ó, de sajnálom, végül kiderült mi baja volt?

  • 2009.02.09 12:14:09VilágosKékHarisnya

    nemtom.

    A doki azt mondta, hogy bél- és gyomorgyulladás.

    Először jobban lett, már játszott meg rosszalkodott, aztán hirtelen súlyosbodott az állapota, már nem evett, ha igen, akkor egyfolytában öklendezett.

    Annyira lelkifurdalásom van, hogy nem tettem meg mindent.

    Azt hittem, hogy alszik.

  • 2009.02.09 12:19:26bolletje

    VKH, nagyon sajnálom :(

  • 2009.02.14 16:42:46Macaroon

    Istenem VHK csak most olvasom belepusztulnék ha a Fruzsikutyám elmenne, úgy sajnállak NAGYON!!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta