OFFLINE

Nincs újév malac nélkül

2009. január 4., vasárnap 08:00

Illetve malacszelet nélkül, mert hiába tudom, Cegléden melyik pék vállal malacsütést, kicsit túlzásnak érzem a 150 kilométeres logisztikai bravúrt egy citromot szopogató tetem miatt. A villanysütőmbe meg csak egy újszülött malac férne be, azon meg mit eszünk, ezért vettem két szép szelet malacsonkát, az is abból van.

Imádom a rozmaringot, az meg a malacot, ezért sok fokhagymával összemetéltem egy csokrot, egy kanál olívaolajjal és citromlével elkeverve belemasszíroztam a húsba, aztán eltettem éjszakára, én meg elvonultam gondolkozni.

Mert ugye a sonkának nincs szája, hova tegyem a citromot, mert ember imádja a húst citrommal, ahogy egész Mexikó, és a malacot megenni jön még egy mexikói, kell valami citromos. Citrom, citrom. Valami citromos mártás, krém vagy püré kéne, jó pikáns, ami összehúzza az ember száját és beleiről leoldja a zsírt.

Találtam is valamit egy 1925-ös kubai szakácskönyvben, ebben: Delicias de la Mesa - Manual de Cocina y Repostería.
Salsa de limón, egyszerűbb nem is lehetne: A zöld citrom (magyarul lime) levét forrald sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel és egy darabka vajjal öt percig, tálald sült húsokhoz.
És így. Nem kell mindig komplikálni a dolgokat.

A petrezselymet citromfűvel helyettesítettem, mert úgy tartotta úri kedvem, meg mert petrezselyem nem volt otthon.

A malachússal szokásos módon jártam el. 31.-én reggel 9-kor lefedve beraktam a száz fokos sütőbe. Félidőben levettem róla a fóliát és onnantól félóránként lekanalaztam a saját levével, amit bőségesen eresztett az alufólia alatt. Hét körül már a fenti citromlével öntözgettem, majd kilenckor kivettem az asztalra és mind megettük. Közben sírtunk a gyönyörűségtől. Omlós, vajpuha, nem zsíros, inkább száraz, de van egy kis szaft a rostok között, és fűszerektől illatos lesz így a hús. Ecetes krumplisalátát készítettem hozzá. Hidegen is jó.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.01.04 08:38:11Dj Don

    Te aztán tudsz élni nénje!!!!!

  • 2009.01.04 09:04:41belzebubó

    12 órán át sütötted??? Hány kiló volt?

  • 2009.01.04 10:53:41belize

    Én sörrel szoktam öntözni sütés közben, ezeréves (igaz, magyar, nem mexikói) trükk. Isteni lesz tőle.

  • 2009.01.04 11:49:40anyama

    Ha ilyen sokáig kellett sütni,akkor téged átvágtak a hentesnél! Nem malacot,hanem vénséges vén disznót kaptál!

  • 2009.01.04 12:07:28Yocoo

    Zöld citromon ugye nem éretlen citromot értesz?

  • 2009.01.04 12:15:28Péter Anna

    Nem, a zöld citrom, lime egy másik fajta: citrus aurantifolia, kicsi, lédús, illatos, szinte magtalan.

    es.wikipedia.org/wiki/Citrus_x_aurantifolia



    A sárga citrom az a citrus limon.

    es.wikipedia.org/wiki/Citrus_%C3%97_limon



    A malacot meg nem azért sütöttem 12 órát mert muszáj, hanem mert teljesen más minőséget kapok 100 fokon fél nap alatt, mint 180 fokon egy óra alatt, hiába van kész a hús mindkét esetben.

  • 2009.01.04 12:25:33Yocoo

    Reményem beigazolódott. :)



    Igazad van, hogy sokkal finomabb a 12 órán át 100 fokon sütött husi, mint a 180 fokon 1 órán át izzított. :)

  • 2009.01.04 12:32:44belize

    én sem egy óráig sütöttem 180 fokon, hanem 4 órán át 150 körül, mégis isteni lett.

  • 2009.01.04 12:45:07_karmapolice_

    Mmmm, sörrel locsolt sült malac!!! Ott a pont. Nem maradt belőle? Mert akkor megyek :)

  • 2009.01.04 12:59:59Attilajukkaja

    Anna



    Kerlek valaszolj Belzebubo kerdesere. Kilonkent hany orat sutod?

  • 2009.01.04 13:15:58Yocoo

    belize!



    Nem 180 hanem csak 150, de mégis sokkal több 100 fok, igaz időben kevesebb, de a hússütés pont olyan, mint a vaskohászat.

    Lassú tűzön akkor is finomabb, hiába csak 150 fok, ha egyszer szárazabb lesz.

    Engem legalábbis mindig arra emlékeztet, csak az még hosszadalmasabb és még többet is kell vele foglalkozni.

  • 2009.01.04 14:26:54maxkonyhaja

    Egy kis segítség a sertés sütéséhez: maghőmérő (ikea ~ 2-2,5 e huf) 71-73 c°, a legvastagabb részen, de nem a csont mellett. Ez 110-120 c°-on kb 3-4 óra. Ekkor lesz a hús szaftos omlós. Anna módszere a lassan/kíméletesen való sütés. Én marhával szoktam elkövetni, és a család nagyon szereti.

  • 2009.01.04 14:27:42Balzsam...

    Igaz, sajnos tényleg sok-sok órán át kell párolgatni-sütögetni, hogy omlós legyen... a sör meg tényleg isteni, én most is rálocsoltam az enyémre egy üveggel...

  • 2009.01.04 14:42:46Attilajukkaja

    Nekem sajnos csak gazsutom van. Abban lehetetlen ilyen alacsony hofokot produkalni.

  • 2009.01.04 15:43:32maxkonyhaja

    Igen ezt gázsütőben nagyon nehéz, én egy ilyenben sütök:



    href.hu/x/7t7n



    de ebben is úgy hogy minimumon, és az ajtót kitámasztom egy fakanállal. Az ikeás maghőmérőben az a jó, hogy be lehet vele lőni hogy mit tud a sütőd.



    Karácsonykor sütöttem egy 2,5 kg-os marha combot, az volt 2,5 óra, de még lehetne sokkal jobb, úgyhogy még próbálom a hőfokot levinni.

    A marha itt:



    href.hu/x/7t7u

  • 2009.01.04 17:20:44Attilajukkaja

    Kedves Max!



    Koszonom a valaszaidat. En is hasonloban gondolkodtam. Sajnalom, hogy Anna eddig meg soha valaszra sem meltatott. Te viszont igen :o)

    Meg egyszer koszi!!!

  • 2009.01.04 18:16:55suo tempore

    nekem jó régi gáztűzhelyem van, és kicsit ideg vagyok az olyan receptektől,h hány fokon süssek



    ez ismer kis, közepes, meg nagy lángot...a gyakorlat szerint még ezek közt sincs sok különbség

  • 2009.01.04 19:22:39Attilajukkaja

    Suo Tempore



    Hasonlo hajoban utazunk. En a legkisebb langon picit nyitott ajto mellett probalkozom.

    Hal' Istennek, nem kozponti futesem van, igy ha a sutom fut, a cirko lekapcsol. De a regi gazfuteses sutok nem alkalmasak az ilyen szuper receptekre. Ha ilyennel rendelkezel, akkor ne is akarj jokat sutni! Fulladjunk meg a sajat mizeriankban!

  • 2009.01.05 09:08:25belzebubó

    Szóval a kaja lényege a hosszú idejü alacsony hőfokon történő sütés volt. A posztban csak "szokásos" van irva.Az időket mindenhova ird oda legközelebb,mert néha hirtelen felindulásomban nekiállok főzni és tuti eszembe nem jutott volna,hogy 12 órát,de mindezt 100 fokon.



    Gázsütősöknek! Láttam egy megoldást Olaszországban erre a hőfokszabályozásra.A sütő aljába be volt téve egy kb. 2 cm vastag márványlap ami akkora volt mint a sütő alja,tehát teljesen befedte felette a rács amin a tepsi és igy az alsó gáz nem érte közvetlenül a tepsit.Bútorkészitőnél vágatták maradékból. (nálunk gondolom a sirkövesnél van ilyesmi)

  • 2009.01.05 09:36:28Macaroon

    Nekem viszont fura, hogy manapság amikor 60.000,-Ft körül már frankó használható sütőt tud venni bárki, ráadásul az a valaki még érdeklődik is a főzés után, annak miért nincs egy normális sütője? Még mielőtt...én is részletre vettem az elsőt...a mostanit meg nem én vettem...de van és az is 60 körül volt.

  • 2009.01.05 10:24:10maxkonyhaja

    Macaroon: szerinted mi az a normális sütő?

    Ha esetleg rám gondoltál, van nagy "normális" gázsütőm is, de ez a kis ügyes tökéletesen megfelel arra hogy a receptek írása közben biztos támpontot tudjak adni a kedves Olvasóimnak. Meg azrért mert ez tök jó, és amit én szeretnék "normális" sütőt, az sokszor60.

  • 2009.01.05 12:22:28_karmapolice_

    Max 01.04 14:26:54



    kösz a tippet és normális választ, Anna "12 óra 100 fokon vagy 1 óra 180 fokon nem ugyanaz" válaszával ugyanis nem sokra mentem...

  • 2009.01.05 21:20:23liliana13

    nekem a 12 óra sütésről először az jutott az eszembe, hogy jujj, villanyszámla (nekünk villanysütőnk van):D

  • 2009.01.06 15:17:17Vasárnapi Kalapos Úrvezető

    maxkonyhaja



    Bocs, mi az a sütő, amit a saját blogodon is mutatsz és mi az az ispar ahol vetted?

    Köszi

  • 2009.01.06 15:37:38Picinger

    2009.01.06 15:17:17 Vasárnapi Kalapos Úrvezető



    Tegnap én is rákerestem és lehet rendelek egyet.

    Az ispar meg az Interspar, ha jól sejtem.



    www.hauserelectronic.hu/Termekek/Kategoria/86



    A hatodik a sorban.

  • 2009.01.06 16:06:56Stipistopi

    Nem feltétlen kell márványlap. Jó a hagyományos tetőcserép is. Meg olcsóbb is tán.

  • 2009.01.06 17:14:03maxkonyhaja

    Picinger és VKÚ:



    TOS - 3510 Grillsütő (hauser)



    Intersparban szokott lenni, 16500 huf volt. Szinte mindennap sütök benne, kenyeret, kiflit, tegnap pitát, előtte kalácsot.

    Szerintem nem mindegy hogy ezt a 60 L-t fűtőm fel, vagy a bazi nagy sütőt.

    Nagyon elégedett vagyok vele.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta