Egye magát Malájziába kókuszos-currys laksa lemakkal

 

Klikk!

A laksa egy kulináris metszéspont a különböző délkelet-ázsiai országok konyhája között. A hozzávalók térségről-térségre változnak, az alap azonban közös: egy erősen fűszeres tésztaleves. Ennek is két válfaja létezik, a curry laksa, ahol kókuszos-currys alaplevet használnak és az assam laksa, ahol pedig hallevest. A Laksa Lemak egy kókuszos-currys maláj specialitás, ahol a leveshez herkentyűket (vagy a hasonlóan finom, ám kevésbé költséges verzióban: csirkét) adunk. Évekkel ezelőtt egy apró délkelet-ázsiai étteremben lopta be magát a szívembe ez az étel, a világ összes konyhájának legtutibb lelőhelyén: természetesen New York-ban. Recept a hajtás után!

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez: 3 szál citromfű, 4 szelet galanga, egy hüvelykujjnyi gyömbér, 1 kiskanál garnéla paszta, 3 fej durvára vágott mogyoróhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj (mogyoró, de bármi más is jó), 1 csokor felaprított koriander, 1 csokor felaprított thai bazsalikom, 1 kiskanál kurkuma, 1 kiskanál cukor, 4 evőkanál tamarind szósz, 4 kiskanál chilli paszta.

A szószhoz: 2 evőkanál olaj, a fenti fűszerkeverék, 1 liter hal- vagy szárnyas alaplé, 60 ml halszósz, 400 ml kókusztej, 2 evőkanál curry.

Negyed kg tészta (mi udon tésztát használtunk, mert azt szeretjük, de a rizstészta is jó vagy a tojásos), fél kg garnéla (opcionálisan tintahal, kagyló, vagy a herkentyűk helyett csirke), negyed kg csíra.

Elkészítés:

1. A citromfű belső részét felkrikázzuk, ehhez hozzáadjuk a fűszerkeverék többi alapanyagát, nem kell nagyon apróra vágni őket, a botmixer majd dolgozik helyettünk. Viszont a zöldfűszerek felét tegyük félre, ezzel a kupaccal majd a végén színesítjük a laksát. A keveréket botmixerrel pépesre zúzzuk.

2. A tésztát megfőzzük, majd félretesszük. A húst 1 liter leveskockából készült vagy házilag előállított (hagymából, zöldfűszerből és mindenféle aprólékból, pl halfej, rákocskák páncélja, amit egyébként kidobnánk, vagy épp csontból, ha szárnyast használunk) alaplében puhára főzzük, leszűrjük, majd félretesszük.

3. Elkészítjük a szószt: felforrósítjuk az olajat, majd hozzáadjuk a botmixerrel sűrűre kevert fűszerpasztát és állandóan kavargatva 3 percig főzzük. Hozzáadjuk a húshoz használt 1 liter alaplevet, felforraljuk. Ezek után hozzáadjuk a halszószt, a curryt és a maradék zöldfűszert, majd további 5 percig kavargatjuk. A végén pedig belekeverjük a kókusztejet is.

4. A leveses tálkákban elosztjuk a tésztát és a húst. Erre öntjük a szószt, a tetejére pedig friss szójacsírát szórunk. Hozzá szuper választás egy kis behűtött szilvabor.

Ami a hozzávalókat illeti, a garnéla megdobhatja a költségvetésünket, de ez az étel csirkével is nagyon finom tud lenni, így tehát bátran csalhatunk kicsit. Az egzotikusabb hozzávalókat (tamarind, chillipaszta, garnélapaszta, halszósz, őrölt fűszerek) egy sor más recepthez még fel tudjuk használni, tehát, ha amúgy is kísérleteznénk ázsiai gasztro-vonalon, akkor érdemes beruházni ezekre az alapanyagokra. Hogy hol lehet őket levadászni, az kiderül a Velvet ázsiai finomságokat árusító bolt-körképéből.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek