OFFLINE

Jinogalpa: szantálfa ízű prémium kávé

2008. szeptember 21., vasárnap 13:00

Luxuskávé-galéria
 

„Különleges és értékes, mint egy kolibri” – jellemzi a Nespresso a legújabb, szuperprémium kategóriás kávéját. A hinogalpának ejtendő Jinogalpa Nicaraguából származik, két hegyvölgyes vidékről, ahol vulkanikus a talaj és buja a növényzet és állítólag minden együtt áll egy különleges kávé termesztésére. Az íze – ha sommeiler-zsargonnal akarnánk leírni – gazdag és testes, és szantálfa-aromák érezhetők benne. A márka magyarországi képviselője, Tóth Dániel a kóstoltatás közben elmondta, hogy ritkaság az olyan kávé, ami ennyire kevéssé savas. Ízvilágában a szakértő szerint „friss, zöldes jegyek” találhatóak. Megkóstoltuk, elolvastuk a történetét a hiperdizájnos honlapon, de legjobban mégis a gusztusos kis csészék tetszettek.

A Nespresso minden évben piacra dob egy új szuperprémium kategóriás terméket, most éppen a Jinogalpát. A kávé neve a két termőterületének, a Matagalpa és a Jinotega nevének összeolvasztásából született. Ezek olyan, 1100 méter körüli vidékek Nicaraguában, ahol évszázadok óta folyik a kávétermesztés, vulkáni, gazdag talajon, ráadásul a kávécserjéket fák árnyékolják. Tóth Dánieltől megtudtuk, hogy a Nespressónak van egy különítménye, amely azzal foglalkozik, hogy a világot járva új, minőségi kávétermesztő területeket fedezzen fel és vonja a működése alá. Valószínűsíthetjük, hogy a céljuk nem a méltányos kereskedelem, mindenesetre nagy mennyiségben állítanak elő minőségi kávét a behalászott területeken. A Jinogalpa tízkapszulás kiszerelésben kapható 1090 forintért, és vehetünk mellé egy nagyon ízléses, kék kolibirvel díszített csészét is. Mármint, ha a luxusra utazunk, amúgy ne: egy két csészéből és aljból álló készlet 6700 Ft.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.09.21 09:04:48Pista Bácsi

  Nem tudom, hogy milyen íze van a szantálfának, tehát nekem bármit el lehetne adni azzal, hogy "szantálfaízű".  (Persze nem véletlenül használtam a lehetNE kifejezést, pillanatnyilag nem tudok elképzelni semmilyen terméket, amit megvennék azért, mert "szantálfaízű". Valószínűleg nem vagyok eléggé sznob :-)))

 • 2008.09.21 12:04:04nukleotid

  és a szantálfának olyan jó az íze?

 • 2008.09.21 14:21:28Sligovica

  Ezekhez a kávékapszulákhoz speciális kávéfőzőre van szükség, a Médiamárkban láttam ilyeneket pár nappal ezelőtt, 80-100eFt környékén vannak, nagyon exkluzív kivitelben. Sokfajta kapszula kapható hozzá, mindenféle színben.  Egy cégnél az ügyfelek részére, elegáns helyeken, rongyrázásra, tökéletes.  Szantálfáról csak annyit, hogy még csak az illatát sem szeretem, kóstolni még nem kóstoltam, de szerintem nem is fogom.

 • 2008.09.21 20:19:49goa

  A szantálfa tényleg sznob szöveg, meg a kolibris design csésze is. De a nespresso kávéfőzői közül az alapáras 40ezer, és egy normál kapszula 85 forint.

  Szerintem 85 forintért kávéházi minőségű, vagy sokszor annál jobb kávét inni otthon nem luxus, főleg ha valaki igazán szereti a kávét.

 • 2008.09.21 21:11:32sklasse

  Sztem jó a nespresso, kicsi, dizájnos, gyorsan megvan a kávé, kényelmes, és valóban nagyon finom. Tavaly kíváncsiságból vettünk a limited edition kapszulákból, háááát sztem pocsék volt (vmi indiai fűszeres), de ízlések és pofonok...Én a kávéban konzervatív vagyok, nem szeretem a sok ízesítést (cukrot sem), a kávé legyen kávé.

 • 2008.09.22 00:14:04nagyonhülyevagyok

  Van egy olyan érzésem, hogy a "prémium" kapszula előállítási költsége és tartalma nem sokban különbözik a többi "nemprémium" előállításától.

  Az "ízű" és "aromájú" szavak meg csak óvatosságra intenek, mert majdnem mindig hozzáadott aromát jelentenek.

  Ilyen esetekben tehát többet fizetnénk egy olyan termékért, ami cseppet sem jobb ízű és minőségű, mint az "alap", csak éppen ügyesebben reklámozzák valami "parasztvakító" szöveggel.

 • 2008.09.22 00:16:07nagyonhülyevagyok

  ... a "kapszuláról" pedig az a véleményem, hogy meglehetősen környezetszennyező.

 • 2008.09.22 01:47:35hófehérke

  a kávé szerintem legyen kávéízű, ne pedig szantálfa. és nekem ez a kolibris csésze se tetszik.

 • 2008.09.22 08:58:39Tpancs

  és az jó, hogy kapszulánként gyártjuk a szemetet? megint egy tök értelmetlen rongyrázós dolog. már nem jó a negyedkilós/kimérős luxuskávé, tegyük gyűszűkbe, tegyünk úgy, mintha így olcsóbb lenne, és menőzzünk is vele. bocs, de az ilyeneken bepöccenek.

 • 2008.09.22 09:56:48sklasse

  nagyonhülyevagyok, és Tpancs biztos biciklivel, gyalog, vagy tömegközlekedéssel megy mindenhova, nyaralni is csak olyan helyre mennek, ahova repülőgép nélkül is el lehet jutni, kiakadnak, ha munkahelyükön nem újrahasznosított papírt használnak fénymásolni, természetesen aktív szelektív hulladékgyűjtők, és persze az utcán is minden szemetet felvesznek, a karácsonyi ajikat nem csomagolják be, meg a többi ajándékot sem, csakis energiatakarékos izzókat használnak, a ruhát addig hordják, ameddig funkciójukat betöltik, és fittyet hánynak a divatra, és még sorolhatnám pozitív tulajdonságaikat...

  Bevallom, nem vagyok ennyire környezettudatos, bár próbálkozom, már pár kényelmi dolgon változtattam, és odafigyelek, de köszönöm, h erre is figyelmeztettetek, ti vagytok a példaképeim.....

 • 2008.09.22 10:39:52goa

  Tpancs és nagyonhülyevagyok! a környzettudatos nespresso tulajdonos veszi a fáradtságot, hogy az amúgy is kiszúrkált elhasznált kapszulát felvágja, kikocogtatja belőle a zaccot, és gyűjti a fémhulladék szelektívbe. ennyi.

  ja és annyira szatálfa ízű ez a kávé, mint amennyire egy jó vörösbor áfonyás és ribizlis aromájú. vagyis a szakértők szerint érezni benne ezeket a jegyeket, ez nem mesterséges aroma.

 • 2008.09.22 13:16:05Tpancs

  nem tartom magam túlzottam környezettudatosnak, engem a dolognak ez a túlgondolt volta akaszt ki. ez már túlságosan kimódolt az én szememben. ennyi. a szemetet nem szedem össze az utcán, de nem dobálom el a sajátomat.

 • 2008.09.23 14:39:12Wirocs

  Sziasztok! Nem kötekedni szeretnék, de mivel kávéról szól a cikk," Az íze – ha sommeiler-zsargonnal akarnánk leírni –" sor nem helytálló, mert a kávészakértők a Baristák... amúgy azért egyszer megkóstolnám, izgi lehet.

 • 2008.09.23 14:42:42mel anzss

  Wirocs, tudom, hogy mi az a sommelier. Éppen azért azt írtam, mert a "gazdag és testes" jellemzőt általában vörösborra szokták alkalmazni.

 • 2008.09.23 21:58:18Szelíd hangorkán

  Ez most akkor most azért 6700 Ft két porceláncsésze, mert Nespresso és az üzlet a belvárosban van? És nehogy bárki csak úgy áldozni tudjon rá, ergó maradjon meg egy bizonyos felső rétegnek? Hmmm...

  Erről egy vicc jut eszembe, amit a szóvicc blogon olvastam:

  Hogy híják a Liszt Ferenc téri madártejet?

  Madárlatte.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta