OFFLINE

Szavazzon a nagy lecsókérdésekben!

2008. július 31., csütörtök 08:00

A lecsó egy hagyományos magyar fogás nyáron, bár legkevésbé sem magyar. Pontosabban még az eltökélt gasztrotörténészek sem tudják, hogy magyar-e. Mindenesetre igen sok kultúrának megvan a maga lecsója: a lengyelek például cukkínit is tesznek bele, vagy ott van a francia ratatouille, ami padlizsánnal készül. De maradjunk most a sajátunknál, annál, ami szegény emberek ételeként kezdte pályafutását, mindennel, ami otthon kéznél volt.

A magyar lecsóban tuti, hogy van paradicsom, meg paprika. Innentől kezdve azonban háztartásonként jó sok kérdés felmerül: tojással vagy tojás nélkül? Rizzsel vagy rizs nélkül? Kolbásszal vagy virslivel? Kenyérrel tunkolva vagy magában? Kényszeresebb családoknál még a paprika szeletelés módja sem mindegy: karikára, vagy hosszában csíkozva?

Bár a lényeg, hogy finom legyen, azért fúrja az oldalunkat a kíváncsiság, hogy melyik típust szereti leginkább a magyar. Szavazógépeket helyeztünk el a fenti vízválasztó kérdések alapján, a kommentekben pedig a további, kifelejtett lecsóváltozatokról szeretnénk olvasni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.07.31 09:14:58Mirelle

    Kisebb összefoglaló itt:



    mirelle.freeblog.hu/archives/2008/06/19/Korkerdes_Felhivas_Miegyeb/

  • 2008.07.31 09:15:57mrssolis

    Tojással és hús nélkül. Paprika csakis karikára vágva. Paradicsom hámozva. Húúú de ennék most egyet:)

  • 2008.07.31 09:23:06koba

    ez kimaradt, hogy kell e bele egy csipetnyi cukor vagy nem

  • 2008.07.31 09:25:09Mirelle

    csipet fahéj....

  • 2008.07.31 09:30:21Babszem

    a lecsó csirkeszárnnyal, combbal az igazi, jóóó csípősre, szarvacskatésztával, nyamm nyamm

  • 2008.07.31 09:30:39Kedves Rokon

    Zalában tejföllel. Azóta Pesten is.

  • 2008.07.31 09:49:39Horasz

    He! Es a legfontosabb gasztro kerdes? hamozzuk-e a paradicsomot vagy nem? Az hol marad...:)

  • 2008.07.31 10:05:32További magyar hang

    A default füstöltszalonna-kockákat meg sem említi senki?

    A csajom krumplit is tesz bele.

    Én csakis tejföllel eszem.



    Amúgy nem lehet ősi magyar étel mert paradicsom és paprika csak 1492 óta van ideát.

  • 2008.07.31 10:20:31karakterelgető

    igenis legyen benne húsnemű, minél több. (Egy ragadozó.)

  • 2008.07.31 10:23:49Alessia

    a nagyim icipici nokedlivel és tejföllel csinálja, isteni:)

  • 2008.07.31 10:45:49Horasz

    Fahej, es a vegen egy egesz narancs leve belecsavarva...:)

  • 2008.07.31 11:02:38Garfyka

    Hagyma vékony félkarikára, sok fokhagyma, paprika karikára-csíkra, ahogy esik, paradicsom, hámozva vagy héjasan, picit csípősre, félcsipetnyi, leheletnyi fahéj és reszelt szerecsendió, nyammmi :-)

    Nálunk mikor, hogy, megy bele gomba é/v cukkini é/v padlizsán é/v virsli.

    Francia lecsó kuszkusszal, nyami-hami :-)

  • 2008.07.31 11:34:35Mamma*

    Itt pedig még egy össznépi lecsókörkép:-))

    dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/08/24/Nagyanyam_lecsoja/

  • 2008.07.31 12:53:29ladychanel

    Én mindig fokozom szezámmaggal pirított tofuval. Isteni! Mondjuk mindenbe tofut rakok, ez a mániám.

  • 2008.07.31 13:11:44Macaroon

    Sok pari hámozva több mint a paprika, sok hagyma, mangalicazsíron vagy libazsíron, pici cukor is, esetleg friss petrezselyem, tojás, kevés kolbász az íze miatt, drága és jó füstölt roppanós virsli, idény szerint cukkini, tök, padlizsán, bármi:-) Ettem már bőlére nokellóval is, az is jó volt mintazállat. Csinálok is este.

  • 2008.07.31 13:12:10Macaroon

    Hja csípősen...persze.

  • 2008.07.31 13:12:26Macaroon

    Ó és tejföl is a végén!!!

  • 2008.07.31 17:08:32Los Alamuszi

    Kevés paradicsom, kolbász-virsli, cukkini és padlizsán, csipet cukor, friss fehér kenyér.

    Kenyér helyett maximum egy kis tarhonya, de akkor már gyakorlatilag pörkölt helyett esszük a lecsót.

  • 2008.07.31 17:37:55idősödő dagadék

    egyáltalán nem vagyok egy lecsó fan, föleg a natur paprikás-paradicsomos-tojásost utálom.

    Életem legjobb lecsóját egy holt-körös melletti vadkempingezésen ettem, és tök volt az alapja.

    Perzse lehet hogy azért volt finom mert nyilt tüzön csináltuk bográcsban.

    ráadásul volt izgalom is hiszen a tököket a szemközti partra átuszva lovasitottuk meg, kutyákat kerülgetve. :)

  • 2008.07.31 20:10:11Szilva26

    Uh, én imádom a lecsót így is úgy is: Light verzió: olivaolajon csak a zöldségek.



    Extra verzió: szalonna, kolbász, hagyma paprika paradicsom, erőspaprika és BAB!!! Isteni!!!:-))))

  • 2008.07.31 20:18:29pause

    alap lecsoba mangalicazsiron hagymamegfuttat,paprika karikara pari karikara,kolbasz ES virsli

  • 2008.07.31 20:27:43yamahakata

    A lecsó a kedvenc kajám! :DDD



    Nem fogjátok elhinni, de többre értékelem, mint mondjuk a libamájat. Isteni ízkavalkád, nyammmm! :DDDD

  • 2008.08.01 09:12:59katakarika

    Hagyma apróra szelve, paprika-szeletek gyufaszál vékonyságúra, paradicsom is irtó vékonyra. Ízesítés csak sóval.

    Tudom, hogy Lecsó egér /neagyisten patkány?!/ nem ezt készítette, de azóta a nagylányom is imádja.

    Törtkrumpli tetejére simítjuk.

    Bocs, a kifinomultabb ízlésűektől.

  • 2008.08.01 12:57:05Tpancs

    NNNYYYYYAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!! a legjobb dolog! lehet extra lightra is csinálni (epések, fogyózók), és még így is isteni!!

  • 2008.08.01 12:58:01Tpancs

    nálam annyi a light, hogy nem teszek bele hagymát. (paprika, paradicsom, tojás, néha kolbász)

  • 2008.08.01 13:57:06SKata

    Sok paprika karikázva,sok paradicsom kockázva,héjastul,só-bors-vegeta.Saját levében megfő;ha kész,vagy rizs és tojás bele,vagy amire nagyon rá vagyok még izgulva az a csirkemáj....és sok-sok friss kenyér....nyammm:)

  • 2008.08.01 15:02:48haan-chee

    Nem szeretem a lecsót... :(

  • 2008.08.01 15:30:29fodid

    csatlakozok haan-chee-hez:D

  • 2008.08.01 19:18:11hagymácska

    sok paradicsom héjastól(nincs az az isten h.meghámozzam:), kevés paprika, cukkini, sok vhagyma, bazsalikom, só, bors,vegeta rizs(ha diétázom)ha nem, akkor legjobb roppanós virslivel:) tojással még sose próbáltam, de nem is eszek tojást kizárólaghúsvétkor:))

    most is neki kéne látni legyártani egy pár adaggal, de nincs kedvem ebben a k..melegben.

  • 2008.08.02 01:10:19Moira

    hagyma, fojhagyma, paradicsom, paprika (régen csakis hosszúra szeletelve-ma már mindegy), ha van gomba, férjemnek rá a tojás, plusz rízs, nekem cukkíni, padlizsán (ha van itthon akkor még tök is), és sooook, sooook friss, ropogóshéjjú fehérkenyér. :-)))

  • 2008.08.02 11:39:24kokoro

    1 egység hagyma

    1 egység paprika

    1 egység paradicsom



    na ez a lecsó.

  • 2008.09.18 22:41:07cyan cyca

    hmmm, hmmmm, elloptátok a lecsós képemet. legalább megkérdezhettetek volna. na, mind1 :)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta