OFFLINE

A legízesebb kalciumbevitel: bögrés mákos

2008. július 26., szombat 08:00

Érdemes időnként beletúrni a szülői könyvespolc régi szakácskönyveibe, hiszen akár egy '88-as kiadású, régi Nők Lapja-receptgyűjtemény is abszolút aktuális ötleteket adhat. Megsütöttem én is az egyik családi kedvencet: ez F. Nagy Angéla "Különleges konyha" c. műremekének legeslegegyszerűbb süteménye, a bögrés mákos. Pofonegyszerű, finom, és tele van kalciummal, éljen.

Nyáron az ember nem nagyon akar tökölődni a forró konyhában, és ha épp nem gyümölcsös pie-ról álmodozik, hanem valami mákosra vágyik, ideális tipp a bögrés mákos. Az íze mellett az is jelentős előny, hogy a mákostészta és a mákosguba mellett alkalmat ad a kalciumbevitelre. Egyes kutatások szerint legalább háromnaponta kellene mákot fogyasztanunk az ép csontok érdekében, különösen azoknak, akik nem isznak tejtermékeket. Állítólag a mák olajának foszfortartalma segíti a kalcium felszívódását, ezért tessék bátran habzsolni a bögrés mákost. Készítsünk elő egy mezei bögrét, és az alábbi recept mértékeit akár azonnal duplázzuk meg, hisz' a süti rendszerint pár óra alatt elfogy.

Hozzávalók: 1 tojás, 1 bögre (2 dl) cukor, 1 bögre tej, 1 bögre darált mák, 1 bögre rétesliszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, margarin és liszt a forma kikenéséhez, a töltéshez gyümölcslekvár, ízlés szerint a süti tetejére porcukor.

A tojást kikeverjük a sütőporral és a cukorral, majd hozzáadjuk a többi összetevőt. Miután az egészet jól elkevertük, kivajazunk és -lisztezünk egy tepsit, beletöltjük a valamelyest híg állagú tésztát, és olyan 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, deszkára vagy fémrácsra borítva hagyjuk kihűlni, aztán két lapra vágjuk szét, és alaposan megkenjük ribizli-, málna- vagy baracklekvárral. Ha akarjuk, meghinthetjük porcukorral, esetleg vaníliafagyit is kínálhatunk hozzá, de minek, amikor itt pont a mák édes-kesernyés íze a lényeg. Jó étvágyat, küldjenek belőle nekünk is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.07.26 12:02:48vkorsi

    a tojást kikeverjük a sütőporral???

    a sütőport általában a lisztbe szoktunk beleszitálni ;)

  • 2008.07.26 12:23:00mel anzss

    Nem, ez tényleg annyira egyszerű recept, hogy nem kell semmit szitálgatni, hanem a tojáshoz hozzákeverni mindent, kábé tetszőleges sorrendben.

  • 2008.07.26 12:27:06oneandonly

    én ezt tej helyett egy pohár joghurttal ismerem, a tetejére meg csoki jön.. isteni!

  • 2008.07.26 12:32:15hallohallo

    én meg úgy, hogy olvasztott vajat/margarint kell belekeverni, egy fél kocka margarin elég, de egy egésszel sokkal finomabb.

  • 2008.07.26 14:33:27Szelíd hangorkán

    Egészen tegnapig én is azt hittem, hogy a kockaélesztőt a pizzatésztához fel kell futtatni, mígnem tegnap megsütöttem a világ legegyszerűbb, legfinomabb, leggyorsabb pizzatésztáját.

  • 2008.07.26 15:21:43Cosmo

    Abszolút kedvencem évek óta, a köüzelgő névnapomra is ezt kértem az anyutól, az övé a legjobb ti. Nálunk nem kerül bele lekvár, cukor sem a tetejére, csak csupasz valójában imádjuk.

  • 2008.07.26 17:45:59Atina

    Mutterom évek óta csinálja ezt a kevert tésztát. Esszük simán, vagy tesz bele meggyet, aszalt gyümölcsöt néha.

  • 2008.07.26 23:00:58ninamyers

    tenyleg nagyon alap ez a recept. ha hullafaradt vagyok de nagyon vagyom sutire akkor mindig ezt csinalom.

  • 2008.07.27 11:41:22VilágosKékHarisnya

    éljen a bögrés mákos és a kevert meggyes!



    (a meggyes és almás pite után közvetlenül! :))

  • 2008.07.27 21:21:39gven

    Cosmo vágja a tutit.

  • 2008.07.29 14:14:26katakarika

    Imádom! Anyu is lekvárral csinálja.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta