OFFLINE

Legális drog Mexikóból

2008. július 1., kedd 13:00

Ülök a gép előtt, már nem folyik a nyálam és alig ég a szám, de végre zsibbad az agyam és a forró paprika rohan az ereimben; megint sikerült. Kibontottuk az idei ecetes chipotle-t, amivel jó eséllyel indulnék a dizájner drogok pehelysúly szekciójában.

A chipotle nem több, mint szárított jalapeno, -a jalapeno az a kicsi, zöld fajta, a mexikói konyha elmaradhatatlan kelléke, itthon legrosszabb esetben moziban tolják a szar folyós sajt mellé- olyat tud, amit az ázsiai fejbevág és gyomorgörcsöt okozó erőspaprikák nem. A jalapeno elég hátul kullog a Scoville-skálán, de chipotle formában, a kapszaicin hatásait rendkívül markánsan prezentálja.

A chipotle nem gyilkosan csíp, inkább (tűz)forrón öblöget, de ez hamar elmúlik, és addigra finoman elzsibbasztja az egész rendszert úgy fél órára, kicsit Xanaxos a hatás, de nem álmosít. Zsibbasztó, optimista nihil. Pálinkával még jobb. Aztán érdemes ráinni egy kotyogósnyi kávét.

Lehet kapni itthon is szárított chipotle-t csak keresni kell, nem olcsó, de megéri. Az egy napra vízbe áztatott paprikákat negyedrész fokhagymával, babérlevéllel és egész borssal lerakom egy kis befőttesüvegbe. Lenyomkodom, felöntöm színültig almaecettel és félrerakom valami hűvös helyre legalább két hétre. A fokhagymák néha bekékülnek, nem érdekes.

Főtt, sült húsok, halak mellé csipegetni csodás, vajjal elkeverve mesés fűszervaj, philadelphiával szendvicskrém, pürésítve mangófagyira, vagy ahogy érzed, az ecetes chipotle és a mellérakott fokihagymagerezdek állati finom, füstös-csípős-édeskés fűszer.

Csípőssége kiszámíthatatlan, nem csak az egyes paprikák különböznek, hanem az erő egy paprika hosszán belül is változó ( a fejében több van!) ami jól jöhet arrogáns barátaink megzabolázására;

- Edd óvatosabban, nem egyformán csípősek!
- Birom én az erőset, hülye vagy?
- …
- Óóó, kenyéééér, vííííz, uááááááá!!!!

És ez így megy minden nyáron.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.07.01 17:19:27heart-shaped.box

    :)))

    szeretem az írásaidat Anna, és irigyellek, hogy ennyiféle ízt ismersz, ez a mangófagyis dolog - hát nem semmi! nekem eszembe sem jutna, de mégis olyan jó lenne egyszer a barátaimnak valami ennyire különlegeset adni - a pasim azért ennél óvatosabb :)))

    nem vagyok konyhatündér, de én is mindig igyekszem valami különlegeset készíteni, és ezek az írások mindig segítenek, köszönöm :))

  • 2008.07.01 18:25:34Péter Anna

    A mangófagyi nagyon jó alap, és egyszerű, próbáld ki. Konzerv mangó tejszínnel összeturmixolva és cukor, lefagyasztva, az már mangófagyi, mondjuk. Szereti ha meglocsolják sherry-ecettel, vagy tamarindo-öntettel, nem csak a chipotle megy hozzá. A tömény édes mellé jók a savanyú-csipős dolgok.

  • 2008.07.01 19:43:35atleta.hu

    A viz nem segit :), tejjel erdemesebb probalkozni ( en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin )

  • 2008.07.01 20:11:54Potenciális Disznó

    2008.07.01 17:19:27 heart-shaped.box



    Bodáj :)

  • 2008.07.01 22:33:49MORK

    Vegyél szigorúan magyar fokhagymát.

    A kínai az ami bekékül, és nem csak ebben rosszabb a jó magyarnál, hanem az összes tulajdonságában...

    Na jó, a génmanipulációnak köszönhetően szebb, nagyobb, de labdába sem rúg, apici és "csúf" hazai mellett...

  • 2008.07.02 09:41:52Macaroon

    Anna végre! Azt hittem már csak a ki kivel dugott vetélt el írások maradnak a Velveten! Én mostanában totálra rá vagyok kattanva a balzsamecetes málnára mascarponéra pakolva egy jó nagy borospohárban:-)

  • 2008.07.02 12:36:53heart-shaped.box

    2008.07.01 20:11:54 Potenciális Disznó

    :)))

    és pont a tejbenvajban? huje... :)

  • 2008.07.02 16:20:53Potenciális Disznó

    Én mindent elolvasok, és.

  • 2008.07.02 16:41:25Lynk

    Az nagyon kemény, hogy valaki pont itt utalgat Hamvas Bélára. Megkérdezhetem mi az oka?

  • 2008.07.02 17:47:48heart-shaped.box

    micsinál a ki??

  • 2008.07.02 22:24:15Lynk

    Potenciális Disznó nevű user, úgy gondolom, Hamvas Bélára utalt mind a két kommentjében. Az egyik csak egy szó volt, a másik viszont egy mondat, amit egy és-sel fejezett be. Ezek abszolút Hamvas Béla író sajátos stílusára utalnak.



    Ha tévedtem, elnézést.

  • 2008.07.03 09:34:50Potenciális Disznó

    Nos, az a helyzet, hogy ez egy véletlen egybeesés. Sosem olvastam Hamvas Bélát.

    A disznók különben sem tudnak olvasni :)

  • 2008.07.03 10:14:34heart-shaped.box

    hamvas béla is bodájnak hívott engem?? jé.

  • 2008.07.03 10:15:43heart-shaped.box

    de lehet, hogy linette olvasta hamvas bélát, mielőtt az erkélyen azt mondta a hangyára: bodáj! :))

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta