OFFLINE

Miért nincs Magyarországon egy normális piac?

2008. június 13., péntek 08:00

Évekkel ezelőtt a csodálatos bécsi Naschmarktnál volt először olyan érzésem, hogy magyarként valamiből csúnyán ki vagyok hagyva. Abból az élményből, hogy gusztusos környezetben, gusztusos zöldségek és húsok és tengergyümölcsök között sétálva egy dobozkából fetával töltött olajbogyót falatozzak, miközben hatalmas feketecsokoládé tömbök mellett haladok illatos kávékupacok felé. Most a Borough Market-en, London legnagyobb ételpiacán volt hasonló élményem. Távol álljon tőlem a „bezzeg Magyarországon semmi jó nincsen”-attitűd, nagyon is szeretem az országot, ahová születtem, de egy nagyszerű piacot, a képeken látható gusztusossággal megáldva igenis hiányolok.

A Borough Marketnek éppenséggel volt ideje nagyszerűvé fejlődni: egyes források szerint már a római korban létezett, az első írásos emlék 1276-ban említi. A piacon árult portéka egyálatlán nem olcsó, viszont záráskor a maradékot kevesebb pénzért adják, sőt, van, akinek ingyen is.

Cáfoljanak, kedves olvasók. Árulják el a rosszul értesült cikkírónak, hol van az a legeslegjobb magyar piac, amit a cikk írója nem ismer, viszont megváltoztathatná azt a nézetét, ami szerint valójában nincs normális ételpiac Magyarországon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.06.13 08:32:14lindalight

  imdánám az ilyen helyeket. imádok főzni így ez maga lenne a menyország..hú..meg persze ha meg tudnám fizetni.

  itthon egyébként vannak ilyen helyek csak épp külön sajtos, külön pékség, külön isteni gyümölcsös de ezek is elég exkluzív üzletek.

  mondjuk normál, megfizethető áron ezt itthon jelenleg kialakítani nem lehet mikor pl a munkahelyemmel szemben egy nyamvadt joghurt mát 150ft. blee szemetek:)

 • 2008.06.13 08:40:28Brazilparty

  Az az igazság, hogy maga a élelmiszer nagyon drága. De vannak nagyon jó kis piacok, vásárcsarnokok Pesten, szuper hangulattal és széles kínálattal.

 • 2008.06.13 08:40:28Brazilparty

  Az az igazság, hogy maga a élelmiszer nagyon drága. De vannak nagyon jó kis piacok, vásárcsarnokok Pesten, szuper hangulattal és széles kínálattal.

 • 2008.06.13 08:41:26Los Alamuszi

  Azért, zöldség gyümölcsben a Nagycsarnok sokat fejlődött. (vagy, én voltam hosszú kihagyás után csak most)

  Persze, pék szinte egyáltalán nincs, rengeteg a turistáknak szóló bolt (piros paprikák, és szárított gomba), halból is csak édesvizit láttam, de hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom.

  Viszont kellemesen meglepett, hogy volt saláta, medvehagyma, és sokkal nagyobb tisztaság, mint emlékeztem.

 • 2008.06.13 09:06:19andie

  Alapvetően a magyar egy piacos nemzet, és a piacoknak nagy hagyománya van.

  És hát rengeteg piac van az országban. De az a gyanúm, hogy az ilyen full extrás kirakodást inkább rendezvényeken látni, nem a vasárnap reggel a helyi piacon.

 • 2008.06.13 09:07:33andie

  Bár tény és való, hogy rövid bécsi kirándulásunk alkalmával is minden reggel a piac felé vettük az irányt, mert szép volt, jó volt, hangulatos volt. Ez egy pici piac volt, szóval még aránylag megfizethető is volt. Imádtuk!

 • 2008.06.13 09:21:56kutyaház

  Én vidéki vagyok és erre sajnos nem igazán vannak szép és jó termékek a piacon. A választék pedig elég silány. Pedig azt hihetné az ember, hogy ez épp a fővárossal ellentétesen van, hiszen felénk több a lehetőség a termesztésre. Errefelé egy jó bevásárlóközpontban több minden és szebb dolgok vannak, mint a piacon. Sajnos...

 • 2008.06.13 09:23:40yamahakata

  Imádom a zöldségpiacokat (bár nem vagyok a főzés nagymestere)! :)

  Tudtok valamit a Keletinél felújított Garay-ról? Kíváncsi vagyok, hogy mikor nyit már ki végre...

 • 2008.06.13 10:13:44andie

  kutyaház

  van ebben valami... sajna

  én egyébként meglepődtem, hogy milyen sok piac és csarnok van Pesten, mégis él az a sztereotípia, hogy a vidéki mámikák/menyecskék járnak piacra vásárolni! :-)

 • 2008.06.13 11:13:34Xmas

  VOLT ilyesmi piac Berettyóújfaluban. Még a rendszerváltás elejéig. A főút melletti téren, egy fő kereszteződés egyik sarkában, hatalmas fák árnyékában, kellemes asztalsorok.

  Természetesen nem luxus választék, hisz akkor még az nem volt...  Mostmár viszont NINCS. A parkos részből levitték egy gödörbe, nyomorék asztalkákon van a portéka. Mini műanyag sátortetőket tettek fölé. Esőben egyszerre ázik az eladó és a vevő, mert annyi eresze nincs, hogy aláálljon az ember, csak pont annyi, hogy garantáltan a nyakába csurogjon.

 • 2008.06.13 11:37:00zanzibar

  Szerintem azért a Fény utcai piac az elég jó. Vagy a biófanatikusoknak a szombati biopiac a XII. kerületben.

  Olyan mint Londonban, Bécsben, de akár bármely német kisvárosban szerintem azért nincs, mert nincs rá sajnos megfelelő arányú vásárlói igény. Igaz, hogy drága az élelmiszer, pláne a pénztárcánkhoz képest, de az átlag magyar még ott tart, hogy borzalmas mennyiségeket vásárol össze pocsék minőségű élelmiszerből, mert olcsó, lényeg az, hogy tele legyen pakolva a bevásárlókocsi. Ennek persze jó része a kukába kerül. Ahhoz, hogy egy hasonló intézmény, mint az általatok idézett rentábilis legyen, kell egy olyan tudatos étkezési kultúrájú vásárlói réteg, aki naponta / kétnaponta akar élelmiszert venni, frisset, jó ízűt és jó minőségűt, és a csipsz, kóla, tábláscsoki, kekszike dolgok helyett jó minőségű alapvető élelmiszerekre (zöldség, gyümölcs, hús, tejtermék) költi a pénzét, ami élelmiszerre jut.

  Egyszer családos barátoknál vertem ki a biztosítékot azzal, hogy adják oda a hétvégére szánt konyhapénzt, bevásárolok nekik. Volt minden: zöldség, gyümölcs, finom sonka, sajt, jó minőségű kenyér, leveshús, csont, fehérpecsenye húslevesnek, vadasnak, még egy üveg biobor is. Bármelyik német / francia / olasz háziasszony megdícsért volna. Ők meg hiányolták az üdítőket, a mélyhűtött pizzát, a nassolni valókat (keksz, csipsz, stb.), a barátnőm kibukott, h nem fog ő egész hétvégén a konyhában állni. (Az fel sem merült, hogy a férje / gyerekek besegíthetnének). Szóval szerintem akkor lesznek olyan klassz piacok, amit említettetek, ha az életmódunkkal kiérdemeljük :)

 • 2008.06.13 13:17:09cyber panka

  de szuper lekváros üvegek vannak az első képen.

  külön posztot érdemelne a magyar élelmiszer csomagolás vs. tőlünk nyugatra, pláne keletre ugyanez...

 • 2008.06.13 14:01:03Aryanne

  Mert Magyarországon nem ilyen a piac. Ezek luxustermékek, amiket épp ott, ahol jártál, "piacon" árulnak. Vagy ezek kistermelők, akik a maguk sajtját, olivabogyóját árulják?  Mert akkor az is lehet a probléma, hogy nálunk nem ezek a hagyománoys "piac-kellékek". Szülővárosomban, Kiskunfélegyházán pl. kedden, pénteken és hétvégén van nyitva a piac, oda nem kereeskedők járnak, hanem a környékbeli nénik-bácsik, akik maguk termelnek. Van ott minden, gomba, sajt, savanyúság, zöldség, gyümölcs, virág, tojás, méz, minden gyönyörű és gusztusos... csak épp mindennapi, hagyományos és magyar, ezért sosem lesz olyan, mint egy bécsi piac. De ezért jó. A miénk ilyen. Nem rosszabb, csak mást árulnak. És még lángos is van! :D

 • 2008.06.13 14:54:46ErrorFlynn

  2008.06.13 09:23:40 yamahakata

  úgy tudom, épp azon huzakodnak, hogy sokkal nagyobb bérleti pénzt követelnek a zöldségesektől, mint amit azok hajlandóak lennének megfizetni. amúgy már működhetne, csak ezen még elrágódnak egy ideig.  én attól kapok gutaütést, mikor egymás mellé beülnek az őstermelő fejű nénikék-bácsikák hosszú sorokban, és ugyanazt a tescoban vásárolt cuccot árulják egytől egyig.

 • 2008.06.13 15:21:20Flora2

  Azért én a pesti Lehel Csarnokot nem tartom reménytelennek. Oda járok, és ha tényleg nem is az a szint még, mint a bécsi, azért érezhető az afelé tartani próbáló igényesség. Sok még a kínai édesség-árus, de a 30 féle mézet áruló mézárustól a biobolton át a Semiramis kávéboltig, ahonnan a frissen őrölt arabica kávémat is hazavihetem, :) igyekeznek nagyon széles termék-skálát adni (aszalt gyümölcsösök... tejtermékesek... gombászok...).

  Én inkább ott látom a problémát, hogy ha van is Magyarországon olyan réteg, ami igényelné és meg tudná fizetni egy bécsi piac szintjét, azok nem jutnak el oda, egyszerűen a nyitvatartási idő miatt. A Lehel árusai hétköznap már 5-kor összepakolnak, ilyenkor a jómodú vevőréteg még javában dolgozik. Hétvégén csak szombat délelőtt vannak nyitva - mikor szerintem a jómódú vevőréteg 10-ig otthon kávézgat pizsamában. Szóval nem nagyon tudnak találkozni...

 • 2008.06.13 16:01:47yamahakata

  ErrorFlynn: köszi az infót! :)  Hát azok a nénikék nem hiszem, hogy bev.központokban vásárolt árut árulnának, mert a piacon olcsóbban vettem sokkal szebb zöldséget-gyümölcsöt, mint a tecsóban. Maximum nagybanis beszerzés... :)  Múltkor elmentünk mi is a nagybanira (ne röhögj ki, vettünk egy zsák borsót, mert akkor még baromi drága volt azon a kevés helyen ahol árulták, én pedig csak "zöld" kajákat vagyok hajlandó enni), szóval a lényeg, hogy annyira látszik, hogy ki a termelő és ki nem... :)  Remélem +egyeznek Garay-ügyben, mert nagyon szerettem oda járni... :)

  A Fény utcai nekem most kiesik, de azért jó kis hely, a Lehel szintén.

 • 2008.06.13 17:17:43nele

  Az en tapasztalatom a nemet piacokkal:  1. A magyarorszagiakkal ellentetben csak hetente egyszer rendezik meg

  2. Nincs allando epuletuk

  3. Otthon kilenckor mar keso piacra menni, a nenikek mar osszepakoltak (ahogy mar irta is valaki), itt a kenyelmes szombati felkeles, kavezgatas, ujsagolvasas utan is siman raerunk del fele elbattyogni

  4. Ide az jar, aki hajlando JOL a zsebebe nyulni. Otthon meg mindig kedvezobb arakon vasarolsz be piacon, mint egy sima elelmiszeruzletben

  5. Otthon valoban nem kapsz kiskutyat, bekat, kutyafulet, viszont nem is hiszik azt az emberek, hogy decemberben normalis paradicsomot kapsz ill. erdemes paradicsomot venni

  6. Ha vannak torokok a varosban, erdemes az o piacaikra jarni, nemi hazai fiiiilingert :-)

 • 2008.06.13 17:18:54nele

  Ja: a miskolci piacon 30 Ft-ert vettem 1 cso kukoricat tavaly (azt hiszem) nyaron, itt min. 1 Euro ket cso

 • 2008.06.13 17:24:36nele

  Zanzibar:

  a nemeteknek fogalma sincs arrol, mi a jo zoldseg-gyumolcs (most bio ide vagy oda), itt SOKKAL tobb keszetelt esznek, mint Mo-on. Pelda? Kettevalasztva arult tojas (a nemet haziasszonynak, aki meg szetvalasztani se tudja), a karfiolt es a kelkaposztat fel nem ismero penztaroslanyka a Kaisersben, Maggi es Knorr minden mennyisegben...

  Nagyon rossz velemenyem van a nemet haziasszonyokrol, egy kezemen meg tudnam szamolni, mikor ettem nemeteknel olyat, amit Maggi es tarsai nelkul foztek...

 • 2008.06.13 19:31:02melcseee

  igen.  Anyumék Sigethalmon laknak. nna ott aztán olyan piac van, h kb 50 km-es köürzetből szoktak oda menni, és dugó van a faluban a főutakon. van ott minden, ruhák, könyvek, szerszámok, még bútorok is - asztaltól ágyon át ülőganitúráig minden - zöldség-gyümölcs, hús, virág, tejtermék, pék persze, edényes, játékok, stbi. minden van ott. soha nem volt olyan, h kerestem volna vmit és vmelyik sorban nem találtam volna meg... :) és van egy külön kajasor, lángos, hamburger, de van egy baromi finom grillcsirkés is... :)  itthon viszon, Pesten nekem marad a csarnok. már mikor ráveszem magam, h cipekedjek, mert hiába ugrok be csak egy fél kiló juhtúróért, nem bírom otthagyni a husikat meg a zöldségeket...egyetlen hatásos önkontrollom, ha kevés készpénzt veszek ki a kártyáról, de akkor is sajnálok annyi mindent otthagyni...ráadásul a párom nagy gyümölcszabááló, szal muszáj rendszeresíteni ezeket a körjáratokat. nekem a kedvencem a Lehel, sztem a Nagycsarnok drágább - de egyébként ez lehet, h csak egy buta előítélet, mert vmikor betévedtem és pár dolog olcsóbb volt - a Fehérvári útit nem szeretem, de mivel az van a legközelebb a lakáshoz, néha azt rohanom meg...  néha meg a bevásárlóközpontokban is lehet szp zöldeket kapni, egy hvg-felmérés szerint ezek jobb állapotban vannak a piacinál, mert szigorúbb ellenőrzéseken mennek keresztül - bár én múltkor az auchanban inkább hagytam a francba az almákat, mert félórás keresés után sem találtam két szép darabot...

 • 2008.06.13 20:21:17Veronka

  Nekem nagyon közel lenne a városi piac, bármelyik boltnál közelebb, de képtelen vagyok vásárolni, mert 12-kor minden árus hazarohan, tejtermék már 9 után nincs szinte. Ha valaki dolgozik, akkor nem jár reggel 6-kor még bevásárolni munka előtt.... :( Nem marad más csak hiper, amit utálok

 • 2008.06.13 22:02:32maffia

  mondjuk a borough market is emlékeim szerint délelőtt-kora du van nyitva, délután már kb senmmi nincs ott, csak a slaggal fellocsolt beton meg a halszag :) amúgy magyar piacokon persze hogy ott vannak a rosszarcú zöldségárusok, de eldugva mindenhol akad pár izgalmas árus, pl a Fővám téri csarnok hátuljában a házi tejtermékek és egyéb extra finomságok. a szombati biopiacra még sosem sikerült eljutnom, de mindenki nagyon jókat mond róla, szóval egyszer majd összeszedem magam én is és majd jól :)

 • 2008.06.13 22:22:21oreille

  maffia! hol ez a biopiac?  nele! nálunk 2-3 euró között mozog két cső kukorica ára :-(

  a németeknél a maggi a nemzeti eledel szerintem is :-)

 • 2008.06.13 23:40:33oneandonly

  Itt Berlinben (Kreuzberg) minden kedden és pénteken van török/bio piac, amikor van rá időm, ott vásárolok, mert olcsóbb (és hangulatosabb), mint a boltok. És olllllyan oliva bogyók állnak halomban, hogy ihaj.

  Mo-ról ez is hiányzik, meg a reggeli friss croissant, amiért max 50 métert kell megtennem.. de ezt a pékségesdit már kiveséztük.

  Szerintem ez az egész igény kérdése. Egyszerűen kevesen vagyunk, akiknek ez fontos.

 • 2008.06.14 10:22:44hófehérke

  Azért nincs nálunk ilyen piac, mert veszteséges lenne.

 • 2008.06.14 11:00:59gven

  hófehérke megmondta a tutit.  én is imádtam párizsban az ilyet, eszméletlen jó volt, de azért nem fáj nagyon a szívem, hogy mo-on nincs még.

  szerintem inkább abban kéne meglátnunk a szépséget, amink van, nem abban keresni, amink soha nem lesz.

 • 2008.06.14 16:01:18esclave de boulot

  Amikor a multkor Budapesten elmentem a Nagycsarnokba, ki voltam akadva az arakon meg a bunko viselkedesen. Franciaorszagban kinalgatnak a piacon, hogy kostold meg az arut mielott megveszed, otthon meg majdnem megkoveztek amikor megkerdeztem, hogy meg lehet e kostolni a szolot. Amikor a parommal megyunk es franciaul beszelgetunk, akkor meg feszt turistanak neznek es megprobalnak atcseszni. Szegeden a helyzet sokkal jobb, szerintem az ottani piac siman veri a csarnokot Budapesten. Ott sokszor a termelo arulja a portekajat, nem pedig a kereskedo, igy sokkal tobbfele aru van, nem az az erzesed, hogy mindenutt ugyanazok a cuccok vannak.

 • 2008.06.15 16:20:47maffia

  oreille:

  itt a biopiac honlapja:

  www.biokultura.org/biokereskedelem/biopiac.htm

  van csomó fotó, és infó más piacokról és termelőkről, frissülő árlista, stb.

 • 2008.06.15 23:35:59firstlady

  Aryanne, Gven - szivembol szoltatok!

  Kedves Cikkiro!

  Kedves Index!

  Miert kell mindig azert nyavalyogni, ami nincs?

  Miert nem tudtok annak orulni ami van?????

  Foleg ha az ami nincs: szar, az ami van JO csak ti keptelenek vagytok ESZREVENNI???

  A nemet ismeroseim odavannak a magyar piaci hangulatert! A langosert megorulnek, a sult kolbasz mustarral papirtalcan friss feher kenyerrel a Vasarcsarnokban kulinaris es hangulati orgazmust okozott nekik!

  A magyar gyumolcsoknek es zoldsegeknek IZE van es ZAMATA - ellenben a nagymeretu, szines, izetlen szarral amit k..a dragan megvesznek a nemetek/osztrakok mert penzuk az van, de izlesuk es gasztrokulturajuk nincs es sose volt.

  De ha neked az kell - menj oda lakni!

 • 2008.06.16 09:27:10gven

  oh, igen, a lángos. a legjobb:D

 • 2008.06.16 10:58:30zanzibar

  Szia Neele, hát az én német barátaim / barátnőim elég jól főznek. Meg az anyukáik is .. :) És nem a Kaisers-ben vásárolnak ... (minimum EDEKA, de inkább piac, illetve törökök). Egyébként ott is annak a zöldségnek, gyümölcsnek van íze, ami német és szezonja van (ettél már júliusban német epret - mennyei!), illetve a török boltosok megoldják h szezonon kívül is ehető dolgokat árulnak. Persze ez drágább. De amit Ny Eu-ban általában látok, az, hogy mennyiségileg ésszel vásárolnak (inkább kevesebbet, de jobbat). Mert nem az a lényeg, hogy lefojjon a tányárról a kaja, hanem hogy finom és jó minőségű legyen, amit megeszünk.

 • 2008.06.16 23:13:36moha és sáfrány

  en is jartam a fent emlegetett biopiacon, de az en velemenyem nem olyan hizelgo. ugy mentem oda, hogy nem erdekel, hogy mi mennyibe kerul, de csodalatos zoldsegeket fogok venni, es sajnos csalodnom kellett. arra szamitottam, hogy szeretettel fogok talalkozni, lelkes ostermelokkel, akiknek ez az eletuk (river cottage-on nottem fel hehe), ehelyett eletunt pofakat lattam, ot eve semmi fejlodes, es nem voltak kulonlegessegek, egy normal piacon kaphato termekek 50 szazaleka volt kirakva, raadasul azok is csunyak, iztelenek es mereg dragak.

  ehelyett ajanlom a szombat reggeli mdf piacot a komjadi elott, igazi ostermelokkel (akik mint azt korabban a blogomban is emlegettem, hajlandoak kulon keresre kulonleges zoldseget csinalni az embernek), ott tenyleg megtalalalhatja mindenki a szamitasat.

 • 2008.06.17 21:54:37gossip

  Az en becsi parom szerint a magyar piacok sokkal jobbak, mint a Naschmarkt, es en egyetertek vele.

  Mindig beugrunk, mikor hazalatogatok valamiert :)

 • 2008.06.17 22:32:02n0ri

  Ott a Juli!

 • 2008.06.18 15:27:03Ortó

  A LEHEL mellett lakom. Hülye lennék nem a piacon beszerezni amit lehet. Vacak lehúzós átcímkézős szupermarketnek feléje nem nézek. A piacon számomra az áru mellett a legfontosabb, hogy embertől vásárolok és nem mutatókhoz járulok hozzá. Vevő vagyok, fontos vagyok és ez érezhető.  Van egy csirkés a Lehelen, ezt ott ordították:

  "Tessék kérem, jól megmérem, nem úgy mint a Széna téren!" szerintem LOL!Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta