OFFLINE

Mangalica-invázió Amerikában és a Vajdahunyad várában

2008. február 7., csütörtök 07:40

Egymást érik a gasztronómiai rendezvények a héten: a torkos csütörtök után Mangalica fesztivál lesz a hétvégén a városligeti Vajdahunyad várában, ingyenes belépéssel. Ahogy a kínálatot elnézzük, lesz mit enni (és inni is), így akiknek nincsenek skrupulusai a disznóhússal szemben, azoknak mindenképpen ott a helyük. Nyilván nem csak mi érezzük úgy, hogy a húsfogyasztás egyre szalonképtelenebbé válásának egyik fő vesztese a disznóhús, még ebben a mi hagyományosan sok sertést fogyasztó országunkban is. Így érezhetik minden bizonnyal a termelők is, akik a közönség nemzeti érzésére is apellálva a mangalicának, ennek az, ehm, ízig-vérig magyar fajtának külön rendezvényt szerveztek, hátha sikerül kicsit visszatornázni a disznók rohamosan csökkenő renoméját. A világ első mangalica-populációja azonban eközben áthajózta az óceánt - a disszidáló disznók története a hajtás után.

A sztori ott kezdődik, hogy egy amerikai házaspár, bizonyos Heath és Zuzana Putnam élete úgy alakult, hogy egy bankos állás érdekében "Európába" kellett költözniük. Ausztriában ettek először - ahogy ők írják - mangalitsát, és annyira ízlett nekik, hogy jópár évvel később, amikor visszaköltöztek hazájukba, alapítottak egy sertésneveldét, és elhatározták, hogy az Amerikában addig még ismeretlen bolyhos szőrű fajtával fogják benépesíteni. Ez meg is történt, de nem olyan régen, mint gondolnánk: az első mangalica-termékek csak most januárban kerültek az amerikai vásárlók elé (addig csak néhány exkluzív étterem szolgált fel a tengerentúlon ebből a fajta sertéshúsból készített ételeket, különlegességként).

Mindezt onnan tudjuk, hogy megtaláltuk az amerikai mangalicatenyésztő pár Wooly Pigs, azaz bolyhos disznók című honlapját, valamint kifejezetten jópofa és olvasmányos blogját, tele "cuki" malacos képekkel és sok-sok angol szöveggel. A pesti mangalicafesztivált ők is ajánlják egyébként, de azért nem tartjuk valószínűnek, hogy amerikai olvasóik közül túl sokan fognak Pestre repülni a rendezvény kedvéért. Ön büszke lenne rá, ha a disznóinkról végre híresekké válnánk Amerikában?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2008.02.07 10:48:16VilágosKékHarisnya

  Akármilyen "szalonképtelen" a sertéshús, inkább eszek meg egy natúrszeletet egy tanyasi/falusi főzött krumplin, almán, kukoricán, stb. hizlalt jószágból, mint egy szalonképes, ám agyoninjekciózott, proteinekkel és ki tudja milyen tápszerrel felturbózott csirkéből.  Nem beszélve a szójapépből és csirkedarálékból (khm...) készült lájt felvágottakról...

 • 2008.02.07 11:01:00hawah

  Csak azt nem értem, hogy a védett, hungaricum mangalicát hogy is tudták legálisan kivinni? Vagy már ezt is ellopták tőlünk osztrák sógorék?

 • 2008.02.07 11:39:28mrssolis

  Én imádom a mangalica kolbászt és szalámit, amiket mostanában lehet kapni. Simán benyomok egy csomót belőle, friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal. Húúú, de éhes lettem! Egyébként én mindig azt szoktam mondani, hogy a csirkénél ott a madárinfluenza, meg ugye a fent említett tápszerezés, a marhánál a kergemarhakór, a sertéshúsról nem derült ki semmi ilyen. (Azért a jó bélszínt is imádom, angolosan!)

 • 2008.02.07 11:41:55Sáfrány

  Gratulálok hogy Magyarországnak ismét sikerült eredetvédelmet garanatálnia egy hungarikumnak. Az még szebb hogy már nekiálltak mucsurinkodni a jószággal és Berkshire-el keresztezik. Legközelebb meg a japánok fognak majd minimanga(lica)-pigleteket tenyézteni házikedvencnek?

 • 2008.02.07 12:05:13Cosmo

  Kedves VilágosKékHarisna, ha ilyen állatot találsz, oszd meg velünk a lelőhelyét légyszi. Sajnos már háztájiban sem nagyon lelsz ilyesmit, max ökogazdálkodásban. Azt azért megnézném amint főzött krumplit és almát borítanak a disznó elé.  Hawah és Katrina az eredetvédelem nem egyenlő a hungarikummal. Az, hogy a mangalica hungarikum, az nem zárja ki, hogy máshol is tenyészthető legyen. Magyarországon a fajta majdhogynem kihalt, a 90-es évek elején kezdődött a tenyésztése újra. Eközben Európa számos országában tenyésztették ez idő alatt is pl. Németország, Ausztria, Spanyolország. Ez utóbbi aztán hazánkból is vásárolt szép számmal mivel az egyik híres spanyol sonka mangalicából készül.

  Szerény véleményem szerint egyébként a húsa túlontúl zsíros. Leginkább feldolgozásra alkalmas pl. kolbásznak. Sütésre kizárólag a karajt és szűzpecsenyét tartom alkalmasnak, ezek viszont ízben verik a hússertésból készült sülteket. A karaj annyira szaftos, hogy egyben is lehet sütni. Sajnos nagyon kicsi, mérete kicsivel nagyobb, mint a hússertések szűz része.

 • 2008.02.07 12:23:47Cosmo

  Tartása egyébként nem túl jövedelmező, mert ahhoz, hogy a fajtajellegre leginkább hasonló húsminőséget kapjon az ember, szabadtartásban kell tartani. Ekkor viszont a növekedésének üteme drámaian csökken. Ráadásként fialni sem fial annyit, mint a hússertések. Az viszont tény, hogy igénytelen és ellenálló fajta. Szerintem a mai kor emberének nincs arra szüksége, hogy minél nagyobb zsírtartalékot halmozzon fel. Ennek megfelelően alakul a közizlés is, keressük a lehetőleg zsírmentes, alacsony kalóritartalmú, egészségesebb húsokat. Hát sajnos a mangalica ennek nem felel meg. Ettől függetlenül feladatunk a fajta megőrzése és gondozása, de nem gondolom, hogy ebben a formájában nagyüzemi termelésre alkalmas és világszerte a hentesboltok húspultjain vezető szerep fog jutni neki.

 • 2008.02.07 15:55:14mxplanet

  én megyek is a várba zabálni

 • 2008.02.07 17:26:07Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

  mmmhhhhh.....bár már lenne szombat...fizetés megjött...mmmmhhhhhh....szombaton szabadnap...vasárnap munkahelyen epegörcs:D

 • 2008.02.07 17:37:28VilágosKékHarisnya

  Kedves Cosmo,  melyik hétvégén érsz rá?

  Ha ügyesen szervezem meg, egy hamisítatlan disznótorban is részed lehet.  Fejhetsz kecskét is... ha gondolod... ;)

 • 2008.02.07 17:45:57Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

  2008.02.07 17:37:28 VilágosKékHarisnya

  Hello!

  Nyáron,vágni azt a kecskét, persze pénzért,nem-e lehetne-e-e?

 • 2008.02.07 19:01:24Cosmo

  VilágosKékHarisnya, minden hódolatom a Tiéd:-) A meghívást köszönöm, majd egyszer jól a szavadon foglak. A kommentemben arra próbáltam utalni, hogy az ilyen esetek elszigeteltek és ritkák, ezt továbbra is fenntartom.

  Csirkét nem tartotok? Hasonló jólétben felnevelt csirkére vevő volnék.

 • 2008.02.07 19:02:47Cosmo

  Felnőtt kecskét még nem ettem, csupán egyszer gidát. Az nagyon finom volt, azóta is sóvárgok utána.

 • 2008.02.07 19:05:37Cosmo

  Cs.A.K, az epegörcs nem biztos. Egyszer volt szerencsém egy mangalicás disznótoron résztvenni. Érdekes tapasztalat volt, hogy zsírossága ellenére nem ülte meg a gyomrom. Még a szilvalekváros hájastésztára is rá-rá tudtam nyúlni. Pedig az már igencsak a végefelé érkezett. Jó malackodást mindenkinek, a különlegessége miatt megér egy misét a fesztivál.

 • 2008.02.07 20:16:40Linda Taylor

  Amikor én gyerek voltam csak mangalica disznóból készült házi készitményeket ettünk. Csodálatos izük volt. Minden porcikáé más és más. A sonkák husvétig elálltak, a kolbászt a nyári munkák alatt is ehettük, az oldalas megbolonditotta a bablevest, vagy a káposztát. Remek állat a mangalica, szép szőke és göndör. Sok kedves pusi lett a badátunk gyermekéveink alatt, jó volt nekik csalánt, laput szedni, nézni ahogy habzsolnak, látni ahogy a kis malacok szopnak, és ahogy alszik jóllakottan az egész család. Az még igazi családi gazdaság volt. Mindenből egy kevés, de mindig csak annyi, aminek a megélhetését a földünk megtermette. Boldog gyermekkorom volt, pedig csak 8 éves koromig tartott. Akkor kerültem fel Pestre és elámultam a városi csodákon, de a pusihoz, Talpashoz, a házőrzőhöz, a Lenke lóhoz, a Bárány tehénhez, a turbékoló galambokhoz, a nyuszikhoz, mindig visszavágytam. A mangalica jó izü malacka, kicsit zsiros, de éppen az benne az utánozhatatlanul jó.....

 • 2008.02.08 08:42:55VilágosKékHarisnya

  Felnőtt kecske :D:D  Köszönöm az elismerő szavakat, de úgy döntöttem, passzivitásba vonulok a háztáji témával kapcsolatban, még mielőtt azon kapom magam, hogy a tejesvajasban témavezetőnek neveznek ki, oszt határidőre ilyen posztokat kell írnom, hogy "Hogyan ganézzuk ki hatékonyan a csirkeólat?" vagy... "Trend a tanyán: a gazdaboltok gumicsizma kínálata 2008. tavaszán!"  :D:D

 • 2008.02.08 15:32:21kobalt

  Naná hogy egyen a világ Mangalicát!Ellenálló fajta, igénytelen,(nem előőírt tápot kell ennie hogy elérje hamar a vágósúlyt).Disznó nagy szerencséje van a Világnak velünk már megint , (ill. a disznóval)mi meg nem profitálunk belőle. Mé?

 • 2008.02.08 15:35:49kobalt

  ELK ÚR tuk?

 • 2008.02.08 17:51:15sys

  én azt nem értem, hogy az emberek, miután megnézegették a képeken, hogy milyen kis aranyosak a göndör szőrű, lógó fülű mangalicák, utána szépen bezabálnak a húsukból.  ja, a jó házi disznó-, csirke-, stb. húsról meg annyit, hogy én nagyrészt a nagyanyámnál látott disznótorok, libatömések, csirkevágások miatt vagyok 14 éves korom óta vegetáriánus.

 • 2008.02.09 10:47:41VilágosKékHarisnya

  Sys, azért van ez így, mert a cukimuki mangalicát nem azért tartjuk, hogy nézegessük milyen ari (az a hörcsög meg a tengerimalac) hanem igenis abból a prózai okból, hogy "szépen bezabáljunk a húsukból".

  Mondhatni, a jószágnak ez a sorsa.  A vegák meg egyenek gusztusos zöldségeket meg amit akarnak, csak azt ne felejtsék el, hogy lehet a húsevőkkel szépen, békességben együtt létezni és nem finnyogni, hogy mi milyen gusztustalanságokat művelünk és eszünk.  Sztem egyébként a reteknek is fáj, mikor a pszichopata vonásokkal megáldott kertész vegyszerekkel, meg mittoménmivel érlelésre kényszeríti. ;)

 • 2008.02.10 16:29:14Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K.

  Isteni volt tegnap ez a mangalicabuli...az epém tényleg nem lett ki,de a beleim...megettem-ittam 11 ezer forintot...:)Mennyei volt,remélem jövőre is lesz!

  Addig is,tarthatnának egy szürkemarha-fesztivált!

 • 2008.02.12 13:52:23lisarinna

  előbb eszem meg a disznót,mint a szürkés-zöldes rágós pulykahúst

 • 2008.02.13 13:25:33mangalica

  Így is lehet mangalicát tartani:

  www.mangalica.eoldal.hu

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta